Hoe je voor minder dan € 3 een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel zet!

Budget falafel

Elke derde woensdag van de maand publiceer ik een recept van onder de drie euro voor vier personen, geschreven door Linda van Talknomztome

Budget falafel

Falafel is op verschillende manieren te maken en er zijn veel uiteenlopende recepten. De basis is altijd hetzelfde, namelijk kikkererwten, ui, kruiden en bloem. Sommige recepten voegen een ei toe, anderen maken gebruik van verse kruiden en je kunt ook naar hartenlust experimenteren met diverse gedroogde kruiden. Voor mij zijn komijn en chili een must. En als je toevallig een eigen kruidentuin hebt, of goedkoop een bosje verse koriander kunt scoren is het zeker een aanrader dat ook toe te voegen aan dit recept.

De ingrediënten en de kosten van budget falafel

(accuraat juni 2017)

 • budget falafel2 blikken kikkererwten (400 gram/240 gram uitlek gewicht) €0,98
 • 1 pak pitabroodjes €0,89
 • 1 (flinke) ui €0,04
 • 1 krop sla €0,25
 • 1 komkommer €0,30
 • 100 gram bloem €0,04
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels sesamzaad of twee theelepels tahini (sesampasta)
 • 2 theelepels komijn (gemalen)
 • 3 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
 • 1 theelepel chilipoeder

Omdat de kruiden en dergelijke hier standaard in huis zijn, is het heel moeilijk om de prijs hiervan precies te berekenen. Daarom neem ik altijd €0,25 als uitgangspunt voor de kruiden die ik in een recept gebruik. Soms reken je daarmee te ruim, soms reken je daarmee tekort. Gemiddeld genomen klopt deze vuistregel en als je hier rekening mee houdt kun je je kruidenvoorraad altijd op peil houden.

De totale kosten voor deze maaltijd zijn €2,75. Dat komt neer op €0,69 per persoon.

De bereiding

Neem je keukenmachine en zet er de snijbladen in. Doe hier alle ingrediënten, behalve de pitabroodjes, sla en komkommer in. Maal alle ingrediënten tot een gladde massa. Schrik niet van de overheersende geur van de ui. Hier proef je niets van terug! Het betekent dus niet dat je het recept verkeerd hebt gemaakt.

In de frituurpan

Zet je frituurpan aan en verwarm deze tot circa 175 graden. Maak met een ijsbollentang of twee lepels balletjes van het mengsel en laat deze in het frituurvet glijden. Bak de balletjes in circa 5 minuten mooi bruin. Terwijl de balletjes bakken, kun je de pitabroodjes bakken en de sla en komkommer snijden. Ben je niet zo handig met verschillende dingen tegelijk doen in een keuken doe je dit gewoon voordat je de falafel gaat bakken.

Of gewoon in de pan

Als je geen frituurpan hebt, kun je ze ook in een hapjes- of braadpan bakken in een flinke laag olie. Na een minuut of 3 draai je ze om, en bak je de andere kant mooi bruin.

Als je van de hele kom met het kikkererwtenmengsel je falafel hebt gebakken snijdt je een pitabroodje open, vul deze met knoflookdip, sla, komkommer, falafel balletjes en, als je er van houdt, sambal of sriracha en je kunt aanvallen!

Het is echt heerlijk op warme dagen. Van dit recept houden wij altijd een paar falafel balletjes over die we later op de avond koud opsnoepen met een beetje zelfgemaakte jalapeno chili knoflook saus of scriracha mayonaise.

Tip(s) van de chef

Er zijn mensen die een ei aan dit recept toevoegen. Voor de smaak heeft dat naar mijn beleving geen toegevoegde waarde, maar probeer het eens. Misschien maakt het dit recept voor jou wel nog lekkerder.

Als het mengsel in de keukenmachine zit, kun je naast verse koriander ook verse peterselie toevoegen. Het toevoegen van verse groene kruiden maakt de falafel wat “lichter” van smaak.

Als je overgebleven budget falafel balletjes niet als avondsnack wilt eten, kun je ze ook gebruiken als vulling voor een salade.

Eet smakelijk!

Bedankt voor dit recept Linda! Ik ben dol op falafel, maar wist niet dat het zo makkelijk te maken was. En budget falafel is natuurlijk helemaal goed. 🙂

Meer receptentips van Linda vind je op haar blog TalkNomzToMe. In mijn blog over haar blog vatte ik haar beste budgetrecepten van haar eigen site samen.

Budget falafel

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: