Zelf maken, wat levert dat nou op? Deel 1: in de badkamer

zeep zelf maken

Regelmatig lees (en publiceer) ik tips rondom het zelf maken van bijvoorbeeld wasmiddel en zo. Het idee is namelijk dat je daar flink mee kunt besparen. Daar komt dan ook wel eens de reactie op: wat levert dat nou op! Nou, dat leek mij ook wel eens interessant om uit te zoeken. Daarom een overzicht van de besparingen die je op die manier binnen kunt harken.

Vandaag deel 1: in de badkamer. Ik onderzoek wat goedkoper is, zelf wasmiddel, zeep en deodorant maken of het toch gewoon kant en klaar kopen.

Volgende week verschijnt deel 2: zelf maken in de keuken!

Zelf wasmiddel maken

Ik begin maar meteen met de populairste zelfmaak&bespaartip: zelf wasmiddel maken. Het is beter voor het milieu, het kost een fractie van wat je normaal gesproken betaalt en het is nog beter voor je kleren ook, zo lees ik in diverse bronnen online. Nu kende ik deze tip eigenlijk vooral van Amerikaanse sites, en ik had daardoor het idee dat dit zo’n populaire tip was, omdat, zo dacht ik, daar het wasmiddel blijkbaar heel duur is. In Nederland vind ik het wel meevallen, zeker als je shopt bij de Aldi of Lidl. Bij die laatste kun je, volgens de consumentenbond, ook nog de beste kwaliteit krijgen. Dus al met al was ik er nooit aan begonnen.

Toen Eline van Mama in Limburg pas in mijn Facebook-groep even voorrekende wat het haar kostte (en dus scheelde) om zelf wasmiddel te maken, begreep ik dat dat een misverstand was. Aan de slag dus!

De vergelijking

De prijs van het vloeibare wasmiddel van de Aldi kost € 2,89 voor 1,5 liter, oftewel € 1,93 per liter. En die van AH is € 2,85 voor dezelfde hoeveelheid. Met beide flessen kunnen 20 wassen worden gedraaid.

De ingrediënten & de kosten van zelf wasmiddel maken

Het recept van Eline meldde ik pas al. Dat bestaat uit een half blok zeep en een paar liter heet water.

 • Zeep: € 1,20 voor 2 blokken Sunlight zeep, dus 30 cent per keer, als je het bij AH haalt. Bij Jumbo betaal je zelfs maar € 1,03 voor die 2 blokken, ofwel bijna 26 cent per keer.
 • Water: 5 liter per keer (gezien het feit dat het om gewoon kraanwater gaat, kost dit minder dan 1 cent, ofwel verwaarloosbaar).
 • En in geval van wasmiddel voor de witte was, komt er nog een eetlepel (5 gram) baking soda bij. Dit kost € 1,65 voor 454 gram. Dat kost 2 cent per schepje dus.

Om het wasmiddel te maken, moet het water gekookt worden. Voor de volledigheid heb ik de kosten hiervoor ook even opgezocht. Die blijken in alle gevallen eigenlijk ook verwaarloosbaar (€ 0,12 x  10-3 cent voor een liter dus nog minder dan 1 cent).

Alles bij elkaar kost 5 liter wasmiddel dus zo’n 26 tot 28 cent. 1 liter kost iets meer dan 6 cent.

wasmachine wasmiddel zelf makenDe conclusie: DOEN!

Of het even goed wast, weet ik natuurlijk niet, ik heb het nog niet getest. Maar 6 cent versus bijna € 2 voor een liter wasmiddel, dat is wel echt een enorm verschil. Een gezin met 2 kinderen draait gemiddeld iets van 5 wassen per week denk ik. Op jaarbasis heb je dan dus ongeveer 12 flessen wasmiddel van 1,5 liter nodig, oftewel 18 liter wasmiddel (als we even de dosering van de fles aanhouden). Dit kost je dus zo’n € 34 per jaar.

Als je zelf wasmiddel maakt, en ook ongeveer 18 liter gebruikt, hoef je maar één keer zo’n verpakking Sunlight zeep te kopen (aangezien het per 2 blokken verkocht wordt, en je maar een halve per keer gebruikt). Dit kost dus € 1,03. Als je er dan ook nog baking soda door doet, ben je zelfs als je een hele verpakking koopt maar € 2,68 kwijt voor een heel jaar wassen. Meer dan € 30 minder dus! Dat is inderdaad echt wel de moeite waard.

Zelf zeep maken

Zelf zeep maken heb ik nog nooit overwogen eerlijk gezegd, omdat het me heel ingewikkeld lijkt. En dat is het eigenlijk ook, zie ik op de site (hoe mooi gekozen) Zelfzeepmaken.nl. Dat wil zeggen, het zijn niet veel stappen, maar je moet wel goed opletten wat nu precies het warmst is (olie of de chemische oplossing van water en NaOH) en dat je niet de verkeerde volgorde gebruikt (water bij de NaOH in plaats van NaOH bij het water). NaOH is trouwens natriumhydroxide, ook wel bijtende soda genoemd, volgens Wikipedia. En dat… is gootsteenontstopper, zo lees ik op Zelf Zeep maken. Ik geloof niet dat ik dat ga proberen. Toch reken ik de kosten nog even uit. Je weet maar nooit.

De vergelijking

Met de onderstaande ingrediënten zijn iets van 4 stukken zeep van ongeveer 100 gram te maken, als ik het goed begrijp. In de winkel kun je 4 stukken gewone zeep van 90 gram per verpakking kopen voor een bedrag tussen de € 1,40 (Jumbo) en € 1,60 (AH).

De ingrediënten & de kosten van zelf zeep maken

 • 3 gram NaOH – Gootsteenontstopper van Kruidvat kost € 1,99 per fles. Geen idee hoeveel daar precies in zit, en ik kan me ook voorstellen dat daar toch meer in zit dan alleen maar natriumhydroxide. Je kunt ook zuivere natriumhydroxide kopen bij zeepwinkels. Daar kost het € 6,95 voor een kilo. Dan kun je dus 333 keer 4 blokken zeep mee maken volgens dit recept. Als je dat doet, kost het dus 2 cent voor die 4 blokken zeep en dus een halve cent per zeepje. Dat valt wel mee dus.
 • 81 gram kokosolie: € 2,99 voor een halve liter (zowel bij de Jumbo als bij de AH). Dus dat is 48 cent per 4 blokken zeep en 12 cent per zeepje.
 • 90 gram zonnebloemolie: € 1,29 bij de Jumbo en bij de AH. Dat is dus zo’n 12 cent per 4 blokken zeep en 3 cent per zeepje.
 • 99 gram rundervet (bijvoorbeeld Ossewit) – dit blijkt frituurvet te zijn. Dat kost € 2,49 voor een kilo (ook bij Jumbo), dus dat is 25 cent per 4 blokken zeep en ongeveer 6 cent per zeepje.
 • 30 gram olijfolie – € 5,29 voor een liter is de goedkoopste die ik tegenkwam, van AH. Dus dat is dan ongeveer 16 cent per 4 blokken zeep en 4 cent per zeepje.
 • 38 gram water – dat halen we uit de kraan en is verwaarloosbaar.

Alles bij elkaar opgeteld kom ik op een bedrag van €1,03 per 4 blokken zeep en minder dan 26 cent per zeepje. Daar zit dan verder nog geen geur aan. Als je er ook nog etherische olie aan toe wil voegen, dan ben je nog iets van 5 cent per zeepje extra kwijt. Al met al kost zeep zelf maken dus zo’n 30 cent per zeepje en € 1,25 per 4 blokken zeep.

De conclusie: niet doen

Het idee van zelf zeep maken vind ik heel leuk. Je moet er alleen nogal nauwkeurig voor zijn en over iets van een kookthermometer beschikken. Zeker omdat ik eigenlijk nooit blokken zeep gebruik, lijkt het me dus vrij onzinnig.

Maar… het bespaart je in ieder geval wel wat geld (15 cent in vergelijking met de zeep van de Jumbo). Het probleem is alleen wel dat je natuurlijk nogal flinke verpakkingen van de ingrediënten moet kopen. Met die natriumhydroxide kun je per slot van rekening maar liefst 1.333 stukken zeep maken… Dat is een levenslange voorraad als je het mij vraagt (maar goed, gezien bovenstaand statement moet ik natuurlijk toegeven dat ik geen idee heb hoe lang men met een blok zeep doet. Weken? Jaren?) Of dat dan daadwerkelijk besparend zal werken, is dus nog maar de vraag.

Tenzij je een zeepwinkeltje begint. Of… iedereen die je kent voortaan een blokje zeep cadeau doet. 🙂

Zelf deodorant maken

Of zelf deodorant maken ook besparend is, heb ik eigenlijk nooit gelezen. Maar nu we toch zo lekker bezig zijn, neem ik het gewoon even mee. Op de blog van De groene meisjes staat een leuk recept (waar trouwens wel bij staat dat het de goedkoopste is – we shall see). Een goed idee is het sowieso, voor mensen, die net als ik, allergisch zijn voor aluminium (wat vreemd genoeg een basisingrediënt lijkt te zijn voor talloze merken deodorant). Het is milieuvriendelijk en werkt blijkbaar ook nog goed.

De vergelijking

Deodorant is er net als wasmiddel in vele soorten en maten. Voor de vergelijking ga ik maar even uit van mijn eigen deodorant, een Rexona stick, die wat textuur het meest lijkt op de zelfgemaakte deo. Deze kost € 3,49 voor 40 ml.

De ingrediënten & de kosten van zelf deo maken

Het recept van de groene meisjes is heel eenvoudig:

 • 4 eetlepels maizena – dit kost € 0,56 voor 250 gram bij de Jumbo. Die 4 eetlepels zijn samen ongeveer 20 gram, en dat kost dus zo’n 4 cent.
 • 4 eetlepels baking soda (dat hebben we nu toch in huis, voor het wasmiddel) – dit kost zo’n 8 cent voor 4 eetlepels.
 • 5 of 6 eetlepels kokosolie (gesmolten kokosvet) – een eetlepel kokosolie weegt ongeveer 12 gram. Een halve kilo kost ongeveer € 3, dus het kost zo’n 29 cent voor 6 eetlepels.
 • eventueel: essentiële olie, om een geurtje naar keuze aan je deodorant te geven. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel erdoor moet, maar laten we het houden op 1 ml. Dat kost ongeveer 1 cent.

Het totaalbedrag is dus maar 42 cent, met geurtje!

De conclusie: doen!

Mijn huidvriendelijke maar nog steeds behoorlijk chemische deo kost maar liefst ruim 8 keer zoveel als de zelfgemaakte deo. Groene meisjes, jullie hebben groot gelijk! Het is goedkoop. Heel goedkoop. Ik geloof dat ik ongeveer een maand doe met mijn deo. Dat kost me op jaarbasis dus zo’n € 40 officieel (al koop ik ze altijd voor de helft van de prijs, dus eigenlijk € 20 per jaar). De zelfgemaakte deo kost echter hooguit € 5 per jaar (als het even lang mee gaat).

En aangezien ik alle genoemde ingrediënten gewoon in de kast heb liggen (zelfs die olie, lang verhaal), denk ik dat ik binnenkort zeker maar eens in elkaar ga draaien. Als mijn voorraad deo op is. Denk ik.

Wat kosten betreft is het in ieder geval zeker de moeite waard!

Zelf maken, zo’n slecht idee nog niet

Alles bij elkaar is het dus best de moeite waard om sommige dingen zelf te maken. Zeep, daar ga ik me echt niet aan wagen, maar deo en wasmiddel lijken me een goed idee. Op internet zijn ook nog allerhande varianten van zelfgemaakte shampoo (baking soda met water en/of olijfolie), conditioner (pure olijfolie) en meer van dit type producten te vinden. Die zijn ook zeker weten goedkoper dan de dure shampoo (€ 9 per tube…) die ik nu in mijn weelderige krullen smeer. Het is voor mij voor nu nog een brug te ver om die weg te doen. Maybe someday…

Maak jij wel eens een product zelf? En, bevalt dat? Of gaat het je te ver? Laat het me weten in de opmerkingen!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: