Hoe verkoop je succesvol op Marktplaats? 10 tips!

Hoe verkoop je het meest op Marktplaats? #marktplaats #verkopenopmarktplaats #succesopmarktplaats #succesvol verkopen #meergeldminderstress

Heb je wel eens een kinderwagen verkocht op Marktplaats? Die kans is best groot: uit de statistieken blijkt namelijk dat er dagelijks 989 kinderwagens te koop aangeboden (bron: Marktplaats). Ik heb het ook wel eens geprobeerd. De Kinderkringloop in Den Haag was er een paar maanden later heel blij mee. 🙂

Hoe ga je nu het onderscheid maken met jouw kinderwagen? Of wat je dan ook wil verkopen? Hoe zorg je ervoor dat de jouwe opvalt tussen die andere duizenden pareltjes?

Twee voorbeelden

Ter illustratie twee voorbeelden:

Quinny Buzz  in goede staat

- Kinderwagenbak (voor de eerste maanden)
- Kinderzit (voor na de eerste maanden)
- Boodschappenmand
- Adapters
- Regenhoes
- Zonnekap
- Pomp voor de banden

Quinny Buzz kenmerken:

Ontvouwt volledig automatisch en is na gebruik weer eenvoudig in te klappen. De comfortabele wandelwagenzitting kan in beide richtingen geplaatst worden. Zeer wendbare voorwiel (kan 360 graden draaien), deze is tevens vergrendelbaar, voetensteun en ruggensteun, de kinderwagen groeit met je kind mee.
Rugleuning is verstelbaar naar een lig/slaapstand, voor een optimaal comfort voor je kind. Goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsnormen voor kinderwagens. Door de consumentenbond in november 2011 is uitgeroepen als Beste Koop.

En:

Kinderwagen 

(Dat is de enige omschrijving ja).

Gelijk geplaatst, ander bereik

Aan de datum en tijd te zien waren deze twee advertenties ongeveer gelijkertijd geplaatst, op dezelfde dag als dat ik ze bekeek. Drie maal raden welke van deze twee er op dat moment al 52 keer gezien was, en welke nog maar 0 keer.

Als je online wat wil verdienen, is iets verkopen op Marktplaats een handige en snelle manier. Maar hoe verkoop je succesvol op Marktplaats? Ik geef je 10 bewezen tips!

Ben je niet zo'n verkoper en zoek je iets anders? Lees dan mijn blog over snel geld verdienen. Je weet maar nooit... 🙂

Tip 1: Schrijf goede, wervende teksten om succesvol te verkopen op Marktplaats

Schrijf altijd goede en volledige teksten, waarin je zoveel mogelijk toelicht waarom mensen dit artikel echt willen hebben. Kopieer desnoods informatie van de website van de leverancier over het product, als je inspiratie nodig hebt. Vaak staan daar wel wat mooie wervende termen in.

Tip 2: Zet relevante zoekwoorden in je titel

In de titel kun je hooguit 60 tekens kwijt. Dat is minder dan een halve Tweet :-). Met andere woorden: denk hier goed over na.

Waar lette je zelf op toen je het product kocht? Dat geeft je vast een denkrichting. Waar zou je bijvoorbeeld zelf op zoeken als je nu een kinderwagen zocht? Dat hij makkelijk in te klappen is? Of dat er een voetenzak bij zit? Vind je het merk belangrijk? Of alleen de wendbaarheid en de kleur? Zet die kenmerken erin.

Tip 3: Houd het beknopt

Voor een kinderwagen zijn naar mijn idee het merk, de kleur, de bijbehorende vaste accessoires en de staat van belang. Het is minder van belang of er een pomp of regenhoes bij zitten, die zijn voor een paar euro los te koop.

Natuurlijk kun je die wel noemen, in de tekst van de advertentie. Maar in de titel heb je er niet genoeg ruimte voor. Anders raken mensen de weg kwijt . "Stoere Bugaboo met handige accessoires" klinkt dus een stuk beter dan "Kinderwagen met pomp, regenhoes en parasolletje" (ook als het om exact dezelfde kinderwagen gaat).

Tip 4: Plaats echt goede foto's bij je advertentie

kinderwagen marktplaatsMensen vullen eerst een zoekterm in, en selecteren dan op de beste foto. Maak dus niet even snel een paar foto's met je telefoon in het schemerdonker. Neem er echt even een paar minuten de tijd voor en maak je foto's bij voorkeur bij helder daglicht (buiten of in de buurt van een groot raam).

Als het donker is, en je kunt niet wachten, zet je spullen dan onder de felste lamp die je in huis hebt (of laat er een paar lampen op schijnen).

Zak altijd door je knieën als je de foto maakt. Niet van bovenaf, maar altijd recht voor een voorwerp fotograferen. Dan kun de details het best zien. Neem ook extra foto's van bijzondere details. En plaats in ieder geval altijd minimaal 3 foto's bij je advertentie.

Tip 5: Zorg dat je goed bereikbaar bent

Ik zette ooit een fiets op Marktplaats een paar dagen voor ik op vakantie ging. Hoewel ik direct drie aanbiedingen kreeg, heb ik die fiets pas maanden later verkocht (toen ik hem er opnieuw op had gezet). Zeker met dit type gebruiksvoorwerpen waarvan er dagelijks honderden bij komen op Marktplaats, moet je snel handelen. Anders is er zo weer een ander alternatief beschikbaar.

Zet dus ook altijd je mobiele nummer erbij en een courant e-mailadres.

Tip 6: Kies een goede plaatsingstijd uit

Veel mensen kopen op zaterdag een kinderwagen. Als je de jouwe kwijt wil, zet hem er dan niet op maandagmiddag op. De kans dat hij dan nog bovenaan staat als er geshopt wordt, is heel klein.

Uit de statistieken van Marktplaats blijkt ook dat er veel meer advertenties online komen als het regent. Je kunt dus beter even wachten tot de zon weer schijnt, als je op wil vallen. In het geval van de kinderwagens maakt dat overigens niet heel veel uit. Of er nou 985 of 763 gepubliceerd worden, dat zijn er sowieso ontzettend veel.

Tip 7: Niet binnen een week verkocht? Nieuwe advertentie!

Lukt het je niet om je artikel binnen een week te verkopen? Haal het eraf, en probeer het een paar dagen later nog een keer. Varieer iets in foto's, plaatsingstijd en tekst, en je kunt weer los. Marktplaats is voor particulieren gratis, je kunt je artikel er zo vaak op zetten als jij wil.

Ik zou een artikel er overigens niet meerdere keren tegelijk op zetten. Dat mag niet, en is ook niet handig (als mensen het zien, kun je gerapporteerd worden). Maar er geen enkele reden om het niet opnieuw te proberen als het niet in één keer gelukt is.

Tip 7: Check je concurrentie

Voor je een advertentie plaatst, kun je altijd even kijken wat je concurrentie doet. Wat vragen ze voor hun soortgelijke product? Welke omschrijvingen gebruiken ze? Leveren ze met of zonder accessoires?

Op basis van die informatie kun je bedenken wat een realistische prijs is. En wat je zeker in je advertentie moet vermelden.

Tip 8: Noem een bedrag

Als je een vraagprijs erbij zet, kun je mensen nog steeds wel laten bieden. Het voorkomt echter wel dat iemand je € 15 biedt voor je kinderwagen, waar je eigenlijk minimaal € 250 voor wil hebben. En ja, dat gebeurt. Natuurlijk kun je ook in dit geval lagere biedingen krijgen dan je eigenlijk zou willen. Maar niet veel mensen zullen een belachelijke bod neerzetten, als jij een realistische vraagprijs hebt ingevuld. En als ze het wel doen, dan hoef je niet te reageren natuurlijk.

Let wel goed op: een vraagprijs kan ook mensen afschrikken. Zorg er dus wel voor dat je echt een realistische prijs neer zet. Het heeft geen zin om daadwerkelijk € 250 te vragen voor een kinderwagen die je 5 jaar geleden zelf op Marktplaats voor € 100 gekocht hebt...

Laat wel bieden

Ook als je een vraagprijs gebruikt, laat mensen wel gewoon bieden. Dat kun je namelijk aan- en uitzetten. Als mensen kunnen bieden, krijg je waarschijnlijk meer reacties. Anders moeten mensen je direct mailen en dat is voor sommige mensen een te grote hobbel. Door ze de ruimte te geven om te bieden, is de kans op een deal dus groter.

Daarbij komt dat als iemand je in die situatie wel mailt, diegene echt geïnteresseerd zal zijn. En dat is sowieso fijn om te weten.

Tip 9: Te lage biedingen? Overleg met je bieders

Krijg je toch te lage biedingen? Neem contact op met een van je bieders en vraag waarom hij of zij zo weinig biedt. Misschien verwacht je wel te veel. Of, vertel je te weinig over je product, waardoor bieders niet direct door hebben waarom het veel meer waard is.

Een beetje marktonderzoek kan nooit kwaad, dus ook niet als Marktplaats je winkeltje is en je oude kinderwagen je verkoopwaar. Of je oude lamp. Of een lading kerstballen.

Tip 10: Deel je advertentie overal

Hoe meer mensen weten wat je verkoopt, hoe groter de kans dat er iemand bij zit die je product wil kopen. En je weet maar nooit hè, het kan ook een latente behoefte zijn. Een kinderwagen koop je waarschijnlijk echt alleen als je daadwerkelijk een kind krijgt (of al hebt).

Maar een vaas? Of een paar schoenen? Daar zoeken mensen meestal niet actief op, terwijl ze toch zeer regelmatig verkocht worden op Marktplaats. Deel je advertentie dus altijd op Facebook, op Twitter (als je dat hebt), en desnoods via de mail aan je vrienden. Gooi het in de whatsapp-groep van je familie/vrienden/voetbalteam. Je weet maar nooit!

Bonustip...

Tot slot nog een bonustip: realiseer je dat er nog meer opties zijn dan Marktplaats om je waren te verkopen. Ik zette de beste alternatieven voor Marktplaats voor je op een rij!

Hoe verkoop je het meest op Marktplaats? #marktplaats #verkopenopmarktplaats #succesopmarktplaats #succesvol verkopen #meergeldminderstress
Hoe verkoop je het meest op Marktplaats? #marktplaats #verkopenopmarktplaats #succesopmarktplaats #succesvol verkopen #meergeldminderstress


 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: