besparen op gas

Hoe besparen op gas ons bijna 400 euro per jaar oplevert!

De gemiddelde Nederlander betaalt zo’n € 95 per maand aan gas (bron: Nibud). Op jaarbasis komen we dan op een bedrag van zo’n  € 1140. Het is dus best de moeite waard om te proberen om te besparen op gas.

Toen ik een paar weken geleden een blog over water besparen plaatste, kondigde ik al aan dat ik ook ons energiegebruik verder zou onderzoeken. Vandaag dus deel 1: besparen op de gas. Dinsdag verschijnt deel 2: de elektriciteitsrekening.

De kosten van gas

Wij gebruiken gas voor drie doeleinden: koken, het verwarmen van ons huis en het verwarmen van ons douche- en badwater (in de keuken hebben we een geïntegreerde kokendwaterkraan, waar dus zowel kokend water voor thee als warm water voor de afwas en zo uitkomt).

Koken op gasgas-1540270_1280

Volgens Milieu Centraal verbruikt een gaskookplaat jaarlijks gemiddeld 37 m³ gas per jaar. Met een gemiddelde prijs van 60 cent per m³ kom ik dan op een jaarbedrag van € 22. De Consumentenbond heeft berekend dat koken op gas op jaarbasis gemiddeld €20 per huishouden kost. Energie vergelijken is helemaal pessimistisch, daar gaan ze er vanuit dat een huishouden gemiddeld wel 60 m³ gas verbruikt. Dan komen we dus op zo’n € 36 per jaar. In alle gevallen maakt dit (zoals verwacht) maar een klein deel van ons gasverbruik uit. Op alle websites lees ik wel dat koken op gas meestal de goedkoopste en meest milieuvriendelijke oplossing is om te koken. Dat geloof ik wel, met deze bedragen.

Douchen en badderen met door gas verwarmd water

Een douche kost volgens het Nibud gemiddeld 28 cent. Badderen kost ruim het dubbele (aangezien je meestal ook ruim twee keer zoveel water gebruikt), namelijk gemiddeld 58 cent. Er vanuit gaande dat wij ons bad zo’n 100 keer per jaar vullen, kost het dus € 58 per jaar. Douchen doen we vaker, zeker zo’n 700 keer (zeer grove berekening). Daarmee komen we dus op zo’n € 190 per jaar.

Huis met gas verwarmen

Wij wonen in een oud huis, dat wel enigszins geïsoleerd is, maar niet heel erg (wel dubbele ramen, maar een koude niet-geïsoleerde vloer). Het is een tussenhuis, dus dat scheelt ook wel iets. Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden in een tussenhuis zo’n 1310 m³ per jaar om te stoken (als ik het goed lees, het is niet helemaal duidelijk of dat in- of exclusief warm water en koken is). Dat zou dus dan bijna €800 per jaar zijn, op basis van hetzelfde tarief van 60 cent per m³. (Nibud maakt gebruik van wat oudere tarieven, zij komen voor dit aantal m³ op € 88 per maand, ofwel ruim €1050 per jaar.)

Hoeveel verbruiken wij?

Wij maken al twee jaar gebruik van Qurrent als energieleverancier. Sinds oktober vorig jaar hebben we ook een slimme meter, waardoor we op dagbasis zouden kunnen zien wat we gebruiken. Ik heb net even ingelogd (voor de eerste keer) op hun site om te zien hoe we het doen. Dat gaat best goed! Het bovenste lijntje is het gemiddelde Verbruik gas 2016verbruik in een zelfde type huis, het onderste lijntje is de verwachting van Qurrent, en de blauwe balkjes zijn ons daadwerkelijke verbruik. In april (balkje 8) hadden we het duidelijk kouder dan Qurrent, maar verder zitten we mooi onder de verwachting!

Vooral in december (balkje 4) hebben we bijzonder weinig gestookt (en mogelijk ook heel weinig gebadderd en gekookt, maar dat weet ik niet meer). We waren niet op vakantie, dus dat kan het niet zijn.  Al met al doen we het niet slecht dus. In cijfertjes komt het op het volgende neer: op dit moment hebben we 1103 m³ verbruikt. Als ik dat omreken naar een jaarbedrag, kom ik op zo’n 1350 m³. Gezien het feit dat we in oud, slecht geïsoleerd tussenhuis wonen, is dat best heel netjes dus. Zeker als je weet dat we in 2012/2013 nog op 1480 m³ zaten. En in 2011/2012 (het jaar van onze laatste baby) op 1540 m³. Onze maatregelen (zie onderstaande bespaartips…) werken dus!

 

Hoe kun je besparen op gas?

Hoe doen we dat nou, dat besparen op gas?

 • Wij maken actief gebruik van onze programmeerbare thermostaat:
  • Rond 22 uur gaat de verwarming altijd op 15°C. Niet dat we altijd zo vroeg in bed liggen, maar over het algemeen blijft de warmte nog wel even hangen nadat de verwarming uit gaat.controller-78445_1280
  • ’s Morgens gaat de verwarming pas aan vlak voor we uit bed komen. Dan is nog niet het hele huis opgewarmd, maar dat gaat snel genoeg. In de badkamer staat de radiatorkraan altijd open. Die ruimte is klein, dus zodra de thermostaat aan gaat, is de badkamer binnen een paar minuten al behaaglijk.
  • Als we weg zijn, staat de verwarming op 15°C. Een half uurtje voor we (meestal) thuis komen, gaat hij weer aan.
  • Als we thuis zijn, staat de thermostaat standaard op 18°C. Dat lijkt heel koud, maar dat is het eigenlijk niet. Juist omdat we overdag vaak in beweging zijn, merken we het niet echt. Ook zijn we echte truiendragers, dus dat helpt natuurlijk ook. ’s Avonds vinden we het wel fijn als het behaaglijk is, dus dan gaat de thermostaat naar 19°C. Zelfs als het warm is, zitten we graag onder een dekentje, dus warmer hoeft sowieso niet. Vaak gaat de verwarming dan trouwens niet eens aan, hoewel de thermostaat dan wel hoger staat. De buren stoken namelijk allebei heel goed (waarvoor onze hartelijke dank!).
  • In de vakantie en in de zomer staat de verwarming helemaal uit.
  • We zetten de verwarming pas zo laat mogelijk in het jaar aan. Meestal weten we het dan toch nog een paar dagen te rekken. Als het onder de 17°C wordt, geven we het op. 🙂
 • We dragen in huis altijd sloffen, waardoor we het minder snel koud hebben.
 • In alle slaapkamer staan de radiatoren uit. Wij komen overdag niet zo vaak in onze slaapkamer. De kinderen spelen wel steeds meer in hun slaapkamer. Aangezien de kinderkamers op zolder onder het goed geïsoleerde dak zijn, en warmte stijgt, is het daar eigenlijk altijd wel warm genoeg. Zo niet, dan kan de verwarming wel aan, maar tot nu toe hebben ze er nog nooit over geklaagd.
 • We koken zoveel mogelijk met deksels op de pannen en zetten het vuur snel laag. Dat levert waarschijnlijk net zoveel op als die emmertjes water van de douche, maar het gaat om het idee. Het is toch zonde van het gas anders.

Wat levert dit alles ons nu op?

Volgens de berekening van Qurrent is onze gasrekening op dit moment € 605. Als ik dat omreken naar het jaarbedrag komen we ongeveer op € 750. Pas als ik dit optel bij de elektriciteitskosten, is het echte resultaat te zien. Het is in ieder geval al stukken minder dan het Nibud aangeeft dat het gemiddelde gezin betaalt: namelijk zo’n € 390. Dat is alvast een prachtig resultaat dus!

Hoe hoog is jouw gasverbruik? Wat doe jij om je energierekening laag te houden? Ik  ben benieuwd!



Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag ontvang als jij iets via deze links koopt. Dit kost jou niets extra’s. Bedankt hiervoor! 🙂
This Article Has 18 Comments
 1. doortjesblog schreef:

  Ik vind het Nibud ook altijd erg hoog qua schatting, wij zitten daar altijd flink onder. Wij koken ook op gas en als het eten kookt, kan het gas uit en dan even laten staan. Eitjes zijn na 8 min, klaar en pasta en/of aardappels duurt iets langer dan op de verpakking staat, het lukt ons niet altijd qua planning, maar het scheelt wel heel veel gas!

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, ik vind het ook wel hoog, maar het klopt wel volgens mij. Er zijn ook wel veel mensen die heel veel stoken, ik ken ook wel veel mensen die de verwarming standaard op 20 of zelfs 21 graden hebben staan. En in nieuwe huizen is het makkelijk om minder te stoken, maar zeker in die grote oude stadwijken, zitten mensen er volgens mij al gauw een stuk boven.

 2. Mama Tinus schreef:

  Wij verbruiken ongeveer 450 m3 gas per jaar. We wonen in een 2onder1kap woning van 1973 die redelijk geïsoleerd is. We verwarmen echter niet veel en gebruiken hiervoor hoofdzakelijk onze houtkachel en sinds afgelopen jaar ook een zonneboiler (al is deze nog niet optimaal afgesteld). Het voordeel van zo’n laag verbruik is dat je ook een kleinere aansluiting betaald en zo besparen we ook nog weer extra.

  • meergeldminderstress schreef:

   Wij hebben ook wel gekeken naar een zonneboiler, maar dat heeft hier toch niet zo heel veel zin (gezien de schaduwen en de stand van het dak heb ik me laten vertellen). Een houtkachel lijkt mij ook wel wat, wij hebben een gashaard die we niet gebruiken omdat hij nauwelijks warme geeft (erfenisje van de vorige bewoners). Hout kost ook geld lijkt me, hoe doen jullie dat?

 3. anoniem schreef:

  Ik weet niet of iedereen ’s morgens de deur uit gaat. Is dit het geval dan is het niet nodig om de verwarming ’s morgens aan te zetten kwam ik achter. Je bent dan nog zo warm van uit bed dat je weinig kou ervaart. Hetzelfde effect als wanneer je hard gelopen hebt en thuis komt. Je ervaart de kou dan de eerste tijd ook niet.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat is wel een goed punt inderdaad. Wij gaan een paar dagen per week na een uurtje de deur uit. Ik ga het eens uitproberen 🙂 Bedankt voor de tip.

 4. meergeldminderstress schreef:

  Ons huis heeft geen label, maar is vast D of E, dus dat is wel een ander uitgangspunt inderdaad. 18,5 is bij ons ook wel het minimum voor stilzitten.

 5. meergeldminderstress schreef:

  Wij wonen inderdaad ook in een jaren 30 huis, met weinig isolatie (alleen het dak is geïsoleerd, maar dat is eigenlijk hetzelfde effect als bij een benedenwoning). Bij ons kun je inderdaad ook goed zien wanneer het koud is buiten, dan verbruiken we ineens drie keer zoveel.

 6. meergeldminderstress schreef:

  Dat klopt inderdaad, daar zijn de cijfers niet echt representatief. Voor onze huizen wel denk ik (of in ieder geval dat lijkt me fijn, want dan doen wij het tenminste goed) 🙂

 7. Gerlinde schreef:

  In ons dijkhuisje, waar we ook nog een aquarium hadden, betaalde ik 230 euro per maand, voor alles. We werkten beiden full time.
  We verhuisden naar een nieuw huis, gebouwd in 2009 en daar betaalde ik uiteindelijk nog 105 euro, terwijl ik altijd thuis was met drie kinderen. Overigens vind ik 17 / 18 graden prima. We zijn inmiddels wel kouder gewend, de helft van het jaar 🙂

  • meergeldminderstress schreef:

   Wow, wat een verschil zeg! Het scheelt ook wel heel veel als je in een nieuwbouwhuis woont inderdaad. Hoe koud wordt het in de winter waar jullie wonen?

 8. Appartement hier van +/- 95 m2 op de bovenste verdieping van een complex.

  Vorig jaar 480 m3 gas en 1800 kWh stroom. M’n vriendin was destijds hele dagen thuis en is een behoorlijke koukleum, maar gelukkig gebruikt ze wel graag een dekentje. Voor komend jaar verwacht ik onder de 350 m3 en 1500 kWh te komen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Wow, dat is heel weinig zeg! Waarom denk je dit jaar op nog minder te komen (en ook zoveel!)? Hebben jullie extra besparingsmaatregelen getroffen?

 9. BespaarBalans schreef:

  Los van besparing op gas of electra zelf is ook een grote besparing te behalen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, met overstapbonus. Zo stapten wij afgelopen december over van Greenchoice naar Essent met een overstapbons van € 230,00. Dat is en besparing van bijna € 20,00 per maand. Je bent een dief van je eigen portemonnaie als je blijft zitten waar je zit.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, helemaal mee eens. Zie mijn post van morgen 🙂 Dan behandel ik elektriciteit en overstappen. Ik had het eerst in 1 post gestopt, maar toen werd het veel te lang, vandaar.

 10. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik weet het op dit moment eigenlijk niet, maar ga het eens opzoeken. 400,- is echt lekker veel zeg!

 11. Kim schreef:

  Radiatorfolie bleek hier een goede beslissing te zijn, dat verschil zag ik (in mijn vorige woning) echt terug in vermindering van gasverbruik. Ik woon nu in een appartement en het is hier afgelopen winter niet kouder dan 15 graden geworden zonder verwarmen, dat scheelt! Doordeweeks heb ik de verwarming afgelopen winter soms dagenlang uit gelaten (ik werk parttime en ben ’s avonds regelmatig weg). Ik doe dan sowieso alleen in de woonkamer de verwarming aan, niet in andere ruimtes. Mijn verbruik was vorig jaar 325 m2 per jaar voor 90 m2 appartement verwarmen, warm water en koken op gas. Ik ben benieuwd naar de afrekening van dit jaar, verwacht dat dat lager zal zijn.

Geef een reactie