Hoe besparen op gas ons bijna 400 euro per jaar oplevert!

besparen op gas

De gemiddelde Nederlander betaalt zo’n € 95 per maand aan gas (bron: Nibud). Op jaarbasis komen we dan op een bedrag van zo’n  € 1140. Het is dus best de moeite waard om te proberen om te besparen op gas.

Toen ik een paar weken geleden een blog over water besparen plaatste, kondigde ik al aan dat ik ook ons energiegebruik verder zou onderzoeken. Vandaag dus deel 1: besparen op de gas. Dinsdag verschijnt deel 2: de elektriciteitsrekening.

De kosten van gas

Wij gebruiken gas voor drie doeleinden: koken, het verwarmen van ons huis en het verwarmen van ons douche- en badwater (in de keuken hebben we een geïntegreerde kokendwaterkraan, waar dus zowel kokend water voor thee als warm water voor de afwas en zo uitkomt).

Koken op gasgas-1540270_1280

Volgens Milieu Centraal verbruikt een gaskookplaat jaarlijks gemiddeld 37 m³ gas per jaar. Met een gemiddelde prijs van 60 cent per m³ kom ik dan op een jaarbedrag van € 22. De Consumentenbond heeft berekend dat koken op gas op jaarbasis gemiddeld €20 per huishouden kost. Energie vergelijken is helemaal pessimistisch, daar gaan ze er vanuit dat een huishouden gemiddeld wel 60 m³ gas verbruikt. Dan komen we dus op zo’n € 36 per jaar. In alle gevallen maakt dit (zoals verwacht) maar een klein deel van ons gasverbruik uit. Op alle websites lees ik wel dat koken op gas meestal de goedkoopste en meest milieuvriendelijke oplossing is om te koken. Dat geloof ik wel, met deze bedragen.

Douchen en badderen met door gas verwarmd water

Een douche kost volgens het Nibud gemiddeld 28 cent. Badderen kost ruim het dubbele (aangezien je meestal ook ruim twee keer zoveel water gebruikt), namelijk gemiddeld 58 cent. Er vanuit gaande dat wij ons bad zo’n 100 keer per jaar vullen, kost het dus € 58 per jaar. Douchen doen we vaker, zeker zo’n 700 keer (zeer grove berekening). Daarmee komen we dus op zo’n € 190 per jaar.

Huis met gas verwarmen

Wij wonen in een oud huis, dat wel enigszins geïsoleerd is, maar niet heel erg (wel dubbele ramen, maar een koude niet-geïsoleerde vloer). Het is een tussenhuis, dus dat scheelt ook wel iets. Volgens het Nibud verbruikt een gemiddeld huishouden in een tussenhuis zo’n 1310 m³ per jaar om te stoken (als ik het goed lees, het is niet helemaal duidelijk of dat in- of exclusief warm water en koken is). Dat zou dus dan bijna €800 per jaar zijn, op basis van hetzelfde tarief van 60 cent per m³. (Nibud maakt gebruik van wat oudere tarieven, zij komen voor dit aantal m³ op € 88 per maand, ofwel ruim €1050 per jaar.)

Hoeveel verbruiken wij?

Wij maken al twee jaar gebruik van Qurrent als energieleverancier. Sinds oktober vorig jaar hebben we ook een slimme meter, waardoor we op dagbasis zouden kunnen zien wat we gebruiken. Ik heb net even ingelogd (voor de eerste keer) op hun site om te zien hoe we het doen. Dat gaat best goed! Het bovenste lijntje is het gemiddelde Verbruik gas 2016verbruik in een zelfde type huis, het onderste lijntje is de verwachting van Qurrent, en de blauwe balkjes zijn ons daadwerkelijke verbruik. In april (balkje 8) hadden we het duidelijk kouder dan Qurrent, maar verder zitten we mooi onder de verwachting!

Vooral in december (balkje 4) hebben we bijzonder weinig gestookt (en mogelijk ook heel weinig gebadderd en gekookt, maar dat weet ik niet meer). We waren niet op vakantie, dus dat kan het niet zijn.  Al met al doen we het niet slecht dus. In cijfertjes komt het op het volgende neer: op dit moment hebben we 1103 m³ verbruikt. Als ik dat omreken naar een jaarbedrag, kom ik op zo’n 1350 m³. Gezien het feit dat we in oud, slecht geïsoleerd tussenhuis wonen, is dat best heel netjes dus. Zeker als je weet dat we in 2012/2013 nog op 1480 m³ zaten. En in 2011/2012 (het jaar van onze laatste baby) op 1540 m³. Onze maatregelen (zie onderstaande bespaartips…) werken dus!

 

Hoe kun je besparen op gas?

Hoe doen we dat nou, dat besparen op gas?

 • Wij maken actief gebruik van onze programmeerbare thermostaat:
  • Rond 22 uur gaat de verwarming altijd op 15°C. Niet dat we altijd zo vroeg in bed liggen, maar over het algemeen blijft de warmte nog wel even hangen nadat de verwarming uit gaat.controller-78445_1280
  • ’s Morgens gaat de verwarming pas aan vlak voor we uit bed komen. Dan is nog niet het hele huis opgewarmd, maar dat gaat snel genoeg. In de badkamer staat de radiatorkraan altijd open. Die ruimte is klein, dus zodra de thermostaat aan gaat, is de badkamer binnen een paar minuten al behaaglijk.
  • Als we weg zijn, staat de verwarming op 15°C. Een half uurtje voor we (meestal) thuis komen, gaat hij weer aan.
  • Als we thuis zijn, staat de thermostaat standaard op 18°C. Dat lijkt heel koud, maar dat is het eigenlijk niet. Juist omdat we overdag vaak in beweging zijn, merken we het niet echt. Ook zijn we echte truiendragers, dus dat helpt natuurlijk ook. ’s Avonds vinden we het wel fijn als het behaaglijk is, dus dan gaat de thermostaat naar 19°C. Zelfs als het warm is, zitten we graag onder een dekentje, dus warmer hoeft sowieso niet. Vaak gaat de verwarming dan trouwens niet eens aan, hoewel de thermostaat dan wel hoger staat. De buren stoken namelijk allebei heel goed (waarvoor onze hartelijke dank!).
  • In de vakantie en in de zomer staat de verwarming helemaal uit.
  • We zetten de verwarming pas zo laat mogelijk in het jaar aan. Meestal weten we het dan toch nog een paar dagen te rekken. Als het onder de 17°C wordt, geven we het op. 🙂
 • We dragen in huis altijd sloffen, waardoor we het minder snel koud hebben.
 • In alle slaapkamer staan de radiatoren uit. Wij komen overdag niet zo vaak in onze slaapkamer. De kinderen spelen wel steeds meer in hun slaapkamer. Aangezien de kinderkamers op zolder onder het goed geïsoleerde dak zijn, en warmte stijgt, is het daar eigenlijk altijd wel warm genoeg. Zo niet, dan kan de verwarming wel aan, maar tot nu toe hebben ze er nog nooit over geklaagd.
 • We koken zoveel mogelijk met deksels op de pannen en zetten het vuur snel laag. Dat levert waarschijnlijk net zoveel op als die emmertjes water van de douche, maar het gaat om het idee. Het is toch zonde van het gas anders.

Wat levert dit alles ons nu op?

Volgens de berekening van Qurrent is onze gasrekening op dit moment € 605. Als ik dat omreken naar het jaarbedrag komen we ongeveer op € 750. Pas als ik dit optel bij de elektriciteitskosten, is het echte resultaat te zien. Het is in ieder geval al stukken minder dan het Nibud aangeeft dat het gemiddelde gezin betaalt: namelijk zo’n € 390. Dat is alvast een prachtig resultaat dus!

Hoe hoog is jouw gasverbruik? Wat doe jij om je energierekening laag te houden? Ik  ben benieuwd!


*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: