Hoe besparen op elektriciteit ons ruim 200 euro per jaar oplevert!

besparen op elektriciteit

Zondag schreef ik al over het eerste deel van onze energierekening: ons gasverbruik en de besparingen daarop. Vandaag ga ik verder met het tweede deel: elektriciteit. Ook hier boeken we mooie resultaten!

De kosten van elektriciteit

outlet-1329193_1280Elektriciteit is lastiger in onderdelen op te delen. We hebben een tv, een wasmachine en droger, een vaatwasser, een laptop, een koelkast en een vriezer(tje), twee mobiele telefoons, de bovengenoemde geïntegreerde warmwaterkraan, een koffiezetapparaat en nog een hele berg minder gebruikte elektrische apparaten. Ik heb nooit de moeite genomen om per apparaat te bepalen wat hij precies verbruikt, dus ik heb geen idee wat onze grootverbruikers zijn. Ik gok de koelkast en de droger. Of de wasmachine. Het maakt ook niet uit, we doen al ons best om die apparaten zo min mogelijk aan te zetten (die wasmachine en droger dan, bij onze koelkast zijn we niet zo zuinig, die mag dag en nacht stroom trekken). 🙂

Het Nibud zegt dat een gezin met twee kinderen gemiddeld 4110 kWh per jaar verbruikt. Dat komt op zo’n € 59 per maand, oftewel zo’n € 700 per jaar.

Onze elektriciteitskosten

Net als bij ons gasverbruik, verslaan we ook hier het gemiddelde gezin dik: volgens Qurrent zitten wij nu op 1969 kWh, en dat zou op jaarbasis op ongeveer 2400 kWh uit moeten komen. Dat is niet slecht!

Verbruik stroom 2016Nu ook nog even het plaatje. Ook daaruit blijkt dat we minder verbruiken dan de vergelijkbare huishoudens in Nederland (bovenste lijntje). Even voor de volledigheid: dit is gebaseerd op daadwerkelijk gemiddeld verbruik van Qurrent klanten, met een vergelijkbaar huis (tussenhuis, bouwjaar voor 1950, x-aantal m³).

We verbruiken echter wel iets meer dan Qurrent van ons verwacht (op basis van de trend en ons eerdere gemiddelde gebruik). En dat is weer in april vooral net als bij het gas… Wat was er toen toch? (Los van een jarig kind was het geen memorabele maand. Ik heb geen idee!)

 

Wat is ons geheim?

Al met al doen we het dus heel goed. Hoe komt dat precies? In tegenstelling tot bij ons gasverbruik weet ik dat eigenlijk niet zo heel goed. Toch een paar punten waarop we zeker besparen:

  • Onze tv staat alleen aan als we ernaar kijken (en hoe meer ik blog, hoe minder tv ik kijk…). Dit klinkt misschien als een open deur, maar ik kom zo vaak bij iemand thuis waar de tv gewoon als achtergrondgeluid aan staat. Ook kijken we niet heel vaak tv. De kinderen hooguit een uurtje per dag, en ’s avonds staat hij meestal een uurtje of 2 aan.
  • We wassen alleen met een volle machine, en gebruiken de droger alleen voor handdoeken, ondergoed en sokken. Ook wassen we zoveel mogelijk op een lage temperatuur (30°C voor fijne was, 40°C voor de meeste hoofdwas, en af en toe 60°C om de wasmachine ook fris te houden ).
  • We hebben in al onze spotjes led-lampen, en in de rest van huis in ongeveer de helft van de lampen. In de rest hebben we ook zoveel mogelijk energiezuinige lampen (spaarlampen).multitap-1145117_1280
  • Zowel bij de tv als bij de computer maken we gebruik van stekkerdozen met een aan/uit-knop om sluipverbruik tegen te gaan, zonder er veel moeite voor te doen. In de rest van het huis probeer ik stekkers wel zoveel mogelijk uit de stopcontacten te trekken (maar daar wordt het niet gezelliger door in huis, dus dat doe ik ook niet te vaak).
  • We letten erop dat er alleen licht brandt in de ruimten waar we zijn. Daar worden de kinderen ook steeds beter in.

Verder doen we op gebied van elektriciteit besparen niet zoveel bijzonders. Ik denk dat het helpt dat we geen Playstation hebben. 🙂 En dat we geen pubers in huis hebben. Ik gok echter dat we de komende jaren wel meer stroom zullen verbruiken, als de kinderen ouder worden en zelf meer apparaten gaan bezitten. We houden het in ieder geval goed bij!

Wat levert dit alles ons nu op?

Op de site van Qurrent kom ik op een totaalbedrag van € 465 per jaar. Dat is dus € 235 minder dan het gemiddelde huishouden! Mooi, mooi, mooi!

Onze totale energierekening is dit jaar ongeveer € 1215. We betalen maandelijks echter € 120. Dus als het allemaal klopt, krijgen we dit jaar zo’n € 225 terug. Dat zou mooi zijn! Het duurt echter nog wel tot november voor we bericht krijgen wat de uiteindelijke afrekening wordt. Tegen die tijd zal ik het nog even publiceren!

De belangrijkste tip van allemaal

In deze twee blogs over energie betalen en besparen heb ik nu vooral het verbruik besproken. Wat echter vaak nog het meeste geld oplevert is iets heel anders: elk jaar overstappen! Wij maken al jaren gebruik van de overstapservice van www.gaslicht.com. Deze site berekent het goedkoopste contract, zeggen je oude contract voor je op, en vragen het nieuwe contract voor je aan. Vaak bemiddelen ze ook nog een extra korting voor je, waardoor het goedkoper is om via hen een contract te regelen dan wanneer je het direct op de site van de aanbieder doet.

Die korting (de “overstapbonus”) kan flink oplopen, afhankelijk van de aanbieding en je huidige verbruik. Het is echt de moeite waard om je hier even in te verdiepen dus. Zeker als je weet dat je er zelf eigenlijk niets voor hoeft te doen. Alleen maar eens per jaar je gegevens invullen, en klaar. De netbeheerder regelt de levering van stroom en gas, dus dat loopt gewoon netjes door.

Ook goed om te weten: je kunt aangeven dat je groene stroom (uit Nederland!) en groen gas wil. Dan krijg je vervolgens alleen maar aanbiedingen van bedrijven die dat leveren. Zo zaten wij al een paar jaar bij Greenchoice, en nu dus al twee jaar bij Qurrent. Ok, nu lijk ik mezelf tegen te spreken, want we stappen dus niet letterlijk elk jaar over. Maar… zowel vorig jaar, als dit jaar kwam Qurrent voor ons als goedkoopste uit de bus. Dus afgelopen jaar zijn we voor het eerst in jaren niet geswitcht. Vooral ook omdat we heel tevreden zijn over deze maatschappij en ze gegarandeerd Nederlandse groene stroom leveren.

Ook kijken wat Qurrent voor jou kan betekenen? Ga naar www.qurrent.nl en ontvang tot 3 maanden gratis stroom!

Weet je hoeveel elektriciteit jij gebruikt? Waar bespaar jij op? Stap je ook wel eens over? Vertel het me!besparenopelektro
besparenopelektro2
*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: