Wat is de beste appeltaart: de ultieme vergelijking (oftewel… hoe kies je tussen tijd, geld en kwaliteit)

ouderwetse appeltaart in springvorm met vlechtwerk - beste appeltaart

Mijn favoriete taart is mijn moeders appeltaart, geen twijfel over mogelijk. Ok, toch wel, de appeltaart die ik inmiddels met mijn kinderen bak is misschien net zo lekker. Maar verder… Daar ben ik duidelijk niet uniek in. Op zo’n beetje elke verjaardag waar ik kom, is het één van de keuzeopties. Ook Eline, mijn vaste gastblogger, is dol op appeltaart. Ze houdt er zelfs zoveel van, dat ze er een hele blog aan wijdde. Geniet ervan!

Appeltaart, iedereen houdt er van. Het bestaat in vele soorten en maten: Apfelstrüdel, American Apple Pie (die van de bekende gouden bogen) tot degene die je grootmoeder maakte. De lekkerste appeltaart eet je misschien op het terras bij die ene bistro bij jou om de hoek, of in de keuken van je moeder. Smaken verschillen!

Maar wat is nu de beste appeltaart? En welke de goedkoopste appeltaart? Vriezer of zelfgemaakt? En welke heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding?

Duizend varianten appeltaart

Op verjaardagen en bij de koffie neem ik meestal de appelvariant van het gebak. De appeltaart uit de diepvries, de appelkruimelvlaai die alle Limburgers in huis halen, de zelfgemaakte appeltaart en de appelcarré van de bakker. Het blijft altijd spannend wat er tevoorschijn word getoverd. Net als bij worstenbroodjes blijft het een leuke vergelijking van de moeite die is gedaan door de desbetreffende gastheer.

Van prachtig opgemaakte taarten van de plaatselijke bakker tot een niet-ontdooide appeltaart uit de diepvries, ieder restaurant heeft zijn eigen grenzen tussen prijs en kwaliteit. Ook bij verjaardagen kan er veel verschil in zitten, soms smaakt een gekochte, prachtige bakkersappeltaart voor geen meter. De andere keer krijg je een onaanzienlijk hoopje uiteengevallen vraagteken op een bordje, maar is de smaak onovertreffelijk. Het oog wil wat, maar de mond heeft het eindoordeel naar mijn mening.

Maar smaak en prijs zijn niet de enige factoren in het spel. Bij gebak speelt er ook nog een derde factor mee, zeker als je het zelf gaat maken.

stuk appelkruimeltaart met poedersuiker

De lekkerste appeltaartrecepten

De allerlekkerste appeltaart die ik ken, is van Britse origine. Het is er zo een met een vlechtwerk erover. Gevuld met Golden Delicious appels, gehakte hazelnoten, gewelde rozijnen en abrikozen. Het deeg is op smaak gebracht met kaneel. Het is echt een verrukkelijke taart en iedere herfst doe ik wel een keer de moeite ervoor. Maar het kost ook veel tijd om alles klaar te maken. Het zijn veel losse ingrediënten, en je moet zorgvuldig kleien met het deeg. Daarnaast is het ook niet echt een goedkoop recept, want je moet echt wel roomboter gebruiken en het juiste ras appels. Ook zijn gedroogde abrikozen (zonder sulfaat, honderd maal lekkerder en gezonder) ook niet goedkoop.

Meer ‘bang for your buck’

Wat dat betreft doe ik veel vaker de moeite om het recept van de blog Aad Actief op tafel te laten verschijnen. Deze appelkruimel-plaatkoek is vlot gemaakt, het meeste werk zit het in het snijden van de plakjes appel. Daarnaast heeft zij in haar blog al berekend dat het ook een goedkoop recept is voor de hoeveelheid porties. Wat dat betreft krijg je bij deze variant van appeltaart veel meer ‘bang for your buck’. Het is vergeleken met de Britse appeltaart misschien niet goddelijk, maar toch zeker erg lekker. Daarnaast ben je veel minder tijd en geld eraan kwijt.

Dan heb ik nog een middenmoot recept. Eentje zoals mijn moeder de appeltaart maakte, met kaneel en appels en griesmeel op de bodem om het lekken tegen te gaan. Hiervoor krijg ik ook altijd complimenten van mensen die mijn ‘echt lekkere’ recept niet kennen. Het is wat goedkoper, maar ik moet nog steeds wel een vlechtwerk kleien. Wat dat betreft zijn kruimeltaarten een stuk minder arbeidsintensief. Dit recept maak ik vaker, aangezien het niet zo duur is. Maar ook weer niet zo vaak als manlief en de kinderen zouden willen, aangezien het mij meestal teveel tijd kost.

ouderwetse appeltaart in springvorm met vlechtwerk

Appels en taarten vergelijken

Het vergelijken van de verschillende opties is als het vergelijken van appels met peren. Diepvries appeltaart haalt het meestal niet bij zelfgebakken appeltaart, maar het is wel een stuk sneller. De taart van de bakker is ook snel gekocht, maar die is weer een heel stuk duurder. En zoals je hierboven kan lezen, zit er tussen recepten voor zelfgemaakte appeltaart een groot verschil tussen prijs en tijd die je er in stopt.

Dat maakt het interessant om verschillende opties tussen taarten te gaan vergelijken. Deze vergelijking (vooral qua smaak) is uiteraard volledig subjectief. Alleen al het feit dat ik verschillende opties kies waartussen ik vergelijk, maakt het niet objectief. Maar toch denk ik dat de prijs, de prijs per portie, de smaak, de tijd die het kost om een taart op tafel te krijgen en de tijd dat je er actief mee bezig bent, de beste factoren van vergelijking zijn.

De keuze tussen het vergelijken van verschillende taarten is uiteraard ook volledig subjectief. De winkel waar het wordt gekocht en welke variant je kiest, is zeer persoonlijk. Daarom kies ik in deze vergelijking voor een ruim aantal opties. Appeltaart van de bakker, verse appeltaart van twee landelijke ketens, diepvries appeltaarten van verschillende merken, een zelfgemaakte appeltaart uit een speciaal pak en twee varianten van appeltaart vanuit basisrecepten.

De vergelijking

Conclusie: de beste appeltaart

Aan deze tabel kun je verschillende conclusies verbinden. (Overigens zou ik zelf de appel-pizza uit de diepvries buiten beschouwing laten. Die zou ik namelijk nooit kopen. Echt niet, zo verschrikkelijk zoet en een rare textuur. Ik vond het echt geen lekkere traktatie. En dat moet het natuurlijk wel zijn. Maar dat terzijde.)

De conclusies die je kan trekken zijn bijvoorbeeld:

  • Beste prijs:                    Appelplaatkoek
  • Beste kwaliteit:             Britse appeltaart of bakkersappeltaart
  • Snelste tijd:                   Alle drie de gekochte taarten
  • Beste prijs/kwaliteit:     Britse appeltaart
  • Beste kwaliteit/tijd:       Bakkersappeltaart
  • Beste prijs/tijd:             Hema appeltaart

En welke appeltaart voor jou nou het beste is, dat is geheel persoonlijk natuurlijk.

Het nut van deze oefening

En waarom heb ik nu zo nauwgezet deze vergelijking gemaakt? Waarom heb jij jouw kostbare minuten van leven besteed aan het lezen van zoiets futiels als een scheve, subjectieve vergelijking tussen verschillende soorten appeltaart? 🙂 Misschien ben je zelfs wel zo’n zeldzaam geval die helemaal niets geeft om appeltaart! Toch is ook dit verhaal nuttig voor appeltaart-haters.

Geld en tijd hangen altijd sterk samen en dat wordt door iedereen onderkend. Maar prijs en kwaliteit zijn ook bekende vergelijkingen (zoals bij de Consumentenbond). De combinatie tijd en kwaliteit is de laatste jaren op de kaart gekomen door de slow food beweging. Door deze berekening uit te denken kan ik een bewuste keuze maken tussen de verschillende factoren als ik iets aanschaf. Doordat jullie dit verhaal lezen gaan jullie misschien ook anders kijken naar goedkope of juist hele dure aankopen.

Waar kijk je naar?

Is het niet een betere investering om iets zelf te maken, zeker met je kind samen? Of is het juist niet beter om voor simpel te gaan (omdat je net een pasgeboren baby hebt bijvoorbeeld)?

Is die appeltaart van de bakker echt drie keer lekkerder dan die uit de diepvries? Want hij is wel per portie drie keer zo duur. Is hij niet stiekem twee keer lekkerder en kan je daarom niet beter gaan voor een Hema appeltaart? Die is ook twee keer lekkerder en maar twee keer zo duur…

De slechtste keuze lijkt de Britse appeltaart te zijn. Daaraan ben je veel (actieve) tijd kwijt en hij is het duurste van allemaal. Maar qua prijs per portie van die erg mee vergeleken met de bakkersappeltaart, maar de helft. En ze zijn zeker even lekker. De tijd die je er aan besteed kan je ook nog eens heel gelukkig maken op een mindfulness manier, of omdat je tijd besteed met je kind.

En hoe is het als je deze bril opzet tijdens je dagelijkse beslissingen? Maak jij de beste keuzes tussen tijd, prijs en kwaliteit?

Dit is een gastblog van Eline van Mama in Limburg en de webshop Mergendise. Zij schrijft op regelmatige basis blogs voor Meer geld, minder stress. Ze heeft drie kinderen: eentje van 5 jaar, eentje van net 3, en baby van een paar weken.  

PS: Meer van dit soort verhalen en inzichten vind je in het boek Tightwad Gazette. Leuke leestip!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: