Hoe je met restjes een heerlijke maaltijd op tafel kunt toveren

Budget Wokschotel restjes

Elke derde woensdag van de maand publiceer ik hier een budgetrecept voor vier personen. Deze worden geschreven door Linda van Talknomztome. We streven ernaar om altijd onder de € 3 te blijven. Deze keer lijkt dat niet te lukken… Of toch?

Restjes opmaken

Niets is meer budget dan alle restjes uit de koelkast en/of diepvries samenvoegen tot een maaltijd. Eens in de zoveel tijd vis ik bij ons in huis alle minuscule restjes op uit de vriezer en kijk ik wat er nog in de koelkast ligt om de maaltijd volledig mee te maken.

Gekke hoeveelheden restjes zijn hier een redelijke standaard omdat we zoveel bezig zijn met het creëren van recepten op verzoek. Er kan dus zomaar 115 gram doperwten liggen en anderhalve voorgesneden paprika. Of nog vier vergeten radijsjes en een flinke hand gemengde sla. En precies die restjes gaven de inspiratie voor dit creatieve gerecht.

Budget wokschotel

Eén van de grote voordelen van wokschotels vind ik zelf dat je heel creatief kunt zijn met de meelspijs die je toevoegt. Of je nu rijst, eiermie, glassnoodles of wat voor slierten dan ook hebt liggen, je kunt het allemaal gebruiken om je wokschotel mee op te vullen. Vaak zijn deze basisingrediënten ook nog eens heerlijk voordelig te krijgen bij de toko. Dus het kan geen kwaad om in te slaan als je daar een keer de ruimte en het budget voor hebt.

De ingrediënten en de kosten van de budget wokschotel

(accuraat juli 2017)

 • 200 gram noodles €0,70
 • 115 gram doperwten €0,23
 • 1.5 paprika € 0,20
 • 100 gram kippluis € 0,36
 • Flinke hand sla €0,50
 • Stukje komkommer €0,15
 • 4 radijsjes €0,10
 • 4 eieren €0,60
 • restje pindasaus €0,25 (Als je zelf moet maken €1,00)
 • kroepoek €0,25
 • 1 teen knoflook
 • 2 eetlepels hoisin saus
 • 2 eetlepels gebakken uitjes

De knoflook, hoisin saus en gebakken uitje reken ik onder kruiden en daarvoor neem ik €0,25 mee in de kostprijs berekening.

De totale kosten voor deze maaltijd zijn €3,59. Dat komt neer op €0,90 per persoon.

Heee, dat is meer dan de beloofde € 3!

Ja dat klopt. Dit is iets meer dan de €3 per maaltijd voor 4 personen waar we altijd vanuit gaan, MAAR… De dingen zoals de kippluis, het handje sla wat over was, het stukje komkommer, de radijsjes en het restje pindasaus zouden bij de meeste mensen waarschijnlijk in de prullenbak zijn verdwenen. Hier heb ik nu een “waarde” aan gehangen die mij realistisch lijkt.

Je kunt ze makkelijk vervangen door andere producten die erop lijken. Het is per slot van rekening een restschotel. Deze ingrediënten zijn niet speciaal gekocht voor dit recept. Of het echt wel € 3,59 is, is dus maar de vraag.

De kroepoek lijkt misschien een luxe. Wij kopen nooit kant en klare kroepoek, maar nemen bij de toko altijd ongebakken kroepoek mee. Wanneer we hier zin in hebben bakken we zelf een handje af voor bij de maaltijd, of als avondsnack. Supergoedkoop en heel lekker!

De bereiding

Bereid je noodles voor. Afhankelijk van welke soort je kiest moet je ze weken of voorkoken. Als je een restje gekookte rijst op wilt maken met dit recept, zet je dit gewoon klaar. Als je zelf je kroepoek bakt, maak je dit ook eerst klaar.

Wok de doperwtjes en de paprika in een grote pan of wok en voeg de kippluis toe. Bak dit circa 3 minuten op hoog vuur en onder voortdurend omscheppen. Snipper de knoflook fijn en voeg deze samen met de hoisin saus toe. Voeg de noodles toe en schep alles goed door zodat de smaak van de hoisin in kan trekken in de noodles. Zet de wok op laag vuur en schep nog af en toe om.

Bak je eieren in een koekenpan en warm ondertussen de pindasaus op.

Leg op je bord een handje sla, wat plakjes komkommer, in stukjes gesneden radijs en strooi hier wat gebakken uitjes overheen. Schep op van de wokschotel, leg hier een gebakken ei naast en schenk wat van de pindasaus over je gerecht heen. Heb je nog wat gebakken uitjes over? Deze zijn ook heerlijk over je pindasaus heen.

Tip(s) van de chef

In dit geval gebruikte ik doperwten en paprika. Dat hadden net zo goed boontjes en broccoli(stronk), wortel, een stuk spitskool of welke groente dan ook kunnen zijn. Het voordeel van wokken vind ik dat je heel veel verschillende soorten groenten kunt combineren. Dus als je bij wijze van spreken van 8 verschillende soorten groenten een eetlepel over hebt: Niet weggooien!! Kieper maar in de vriezer en gebruik het om mee te wokken.

De kippluis komt van het uitkoken van een leeggegeten kipkarkas. Niet iedereen vind het een fijn werkje, maar je kunt er stiekem nog best veel vlees afhalen. Als je nieuwsgierig bent hoe, dan kun je dit artikel over kip pluizen lezen. En als je je er dan toch aan gaat wagen om een hele kip te koken en te pluizen hebben we nog wat aanvullende receptinspiratie voor met vijf maaltijden uit één kip.

Het zelf bakken van kroepoek is ook echt een aanrader. Je hoeft er geen frituurpan voor te hebben. Je kunt ook een klein steelpannetje met een klein laagje olie gebruiken. Ongebakken kroepoek kost je zo’n €2 per 400 gram, afhankelijk van welk merk je kiest, en wij gebruiken in een gezin van soms twee en soms zes personen ongeveer drie zakken (= 1200 gram ongebakken kroepoek) per jaar. En dat is voor kroepoek bij het eten én voor de kroepoek die we bakken als we ’s avond een keer zin hebben in iets te snoepen.

Eet smakelijk!

Bedankt voor dit recept weer Linda! Goeie tip ook van die wokgroente, dat soort restjes groente gooide ik altijd weg, moet ik bekennen.

Meer receptentips van Linda vind je op haar blog TalkNomzToMe. In mijn blog over haar blog vatte ik haar beste budgetrecepten van haar eigen site samen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: