gratis uitjes - grasveld

De 10 leukste gratis dagjes voor de zomervakantie

Nu de zomervakantie in bijna het hele land begonnen is, komt de vraag om budgetuitjes en gratis dagjes steeds vaker langs. Vorig jaar verzamelde ik er al een stuk of 10. Voor deze vakantie zocht ik een heleboel nieuwe, samen met budgetchallenger Adrianne van Aad Actief. Ga je mee op (budget) avontuur?

De eerste vijf tips vind je hier, de andere vijf bij Adrianne!

Tip 1: Ga op speeltuinenspeurtocht in een woonwijk

In onze stad zijn de afgelopen jaren bijna alle speeltuinen vernieuwd. Heel fijn! Er zijn daardoor weer allerhande speeltoestellen die de kinderen nog niet kennen. Niet dat uit maakt trouwens, vertrouwde speeltuintjes blijven leuk. Maar… voor een leuk dagje uit is het leuk om op speeltuinenspeurtocht te gaan. Dat kan in elke woonwijk en kost je (behalve energie) helemaal niets.

Hoe werkt het?

Spring op de fiets en ga naar een voor jullie relatief onbekende wijk. Daar fiets je net zo lang rond tot je een speeltuin tegenkomt. Na een uurtje fiets je weer verder naar de volgende. En zolang je het niet zat bent, houd je dat vol. Wij hebben zo in de loop der jaren al tientallen nieuwe speeltuinen ontdekt. Het geeft niet of het grote of kleine zijn, want je kunt er net zo lang blijven tot je het zat bent. Bij kleintjes ga je gewoon eerder weg.

Tip 2: Ga op links-rechts-avontuur

Het links-rechts-avontuur is bij onze kinderen al jaren een grote hit. Al vanaf dat ze een jaar of 3 zijn, kunnen kinderen hieraan mee doen. En wij doen het zelf ook nog wel eens zonder kinderen. Als we weer eens bedacht hebben dat we echt meer moeten bewegen. šŸ™‚ Je kent het wel.

Hoe werkt het?

Je gaat de deur uit, en bij elke hoek ga je de hoek om: eerst links, dan rechts. En zo maar door. Of andersom. Het gekke is, het maakt niet uit hoe vaak we dit doen, we komen altijd ergens anders uit. Dat komt waarschijnlijk omdat we tijdens het wandelen vaak niet helemaal opletten. In het begin gaat het nog wel goed, maar na een tijdje zijn we meestal zo in gesprek, dat we nog wel eens een hoekje missen. Of per ongeluk twee keer links gaan. Of twee keer rechts. šŸ™‚

Het is zowel in je eigen woonplaats als in een vreemde stad leuk. Je komt op plekken waar je normaal niet elke dag komt. En je ziet vaak andere dingen dan wanneer je een vaste route volgt.

Als de kinderen nog klein zijn, is het het leukst om een (loop)fiets of iets dergelijks mee te nemen, anders kom je niet zo ver. Met onze 8- en 6-jarige kinderen gaat de step ook wel eens mee. Dan houden ze het toch net iets langer vol dan gewoon te voet.

Tip 3: Plan een leesmiddagje buiten

Ja, ja, ik heb makkelijk praten, ik heb een kind dat gek is op lezen. Maar ook voor die andere (die ook graag leest, maar nog niet zo heel ver komt), is een middagje lekker lezen heerlijk. En dat geldt voor veel kinderen: voorgelezen worden, vindt bijna iedereen leuk.

Hoe werkt het?

Kleedje mee, wat lekkere hapjes misschien, mooi voorleesboek en luisteren maar.
Het is geen dagprogramma natuurlijk. Maar je zult zien dat je hiermee wel een dag vult. Kinderen zijn dol op de aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen. En zeker als je een paar nieuwe (bibliotheek)boeken hebt met avontuurlijke verhalen, inspireer je ze om daarna lekker zelf op avontuur te gaan.

Zoek dus een mooi grasveldje ergens in de buurt, en ga eens lekker (voor)lezen. Succes verzekerd!

Tip 4: Ga op foto-jacht

Als je foto’s maakt, kijk je anders naar de wereld, zeggen ze. Als fanatiek hobby-fotograaf ben ik het daar ook roerend mee eens. šŸ™‚

In een fototijdschrift las ik ooit de tip om je vakantiefoto’s leuker te maken door op zoek te gaan naar een thema. Zo heb ik ooit in New York overal trappetjes gefotografeerd. Slecht voorbeeld natuurlijk, in New York is sowieso veel te zien, dus daar heb je zo’n thema eigenlijk niet nodig. Toch zorgde het ervoor dat ik veel meer naar de architectuur keek dan ik anders gedaan had.

Voor kinderen is dit ook een leuk avontuur, zeker als je het als een soort speurtocht insteekt.

trapje fotospeurtocht gratis uitjes

Hoe werkt het?

Bedenk een thema (insecten, zwerffietsen, roze bloemen, balkons, thuiskabouters, vuilnisbakken, reclameborden, verzin het maar!). Neem een digitale camera of (oude) mobiele telefoon mee, en ga op zoek.

Voor oudere kinderen kun je het thema moeilijker maken. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar dingen die ergens anders op lijken. Ooit zag ik op Instagram de hastag #Iseefaces, van allerlei dingen waar je een gezichtje in kan zien (zoals een USB-stick). Ook daar kun je natuurlijk naar op zoek gaan.Ā Of naar dingen die op een cijferĀ lijken. Of dingen die op letters lijken. Ik krijg er spontaan inspiratie van. šŸ™‚

Tip 5: Ga kamperen in de achtertuin

Hoewel echt kamperen ook niet heel duur hoeft te zijn, is het ook heel leuk om gewoon een keertje in de tuin te slapen. Het enige dat je nodig hebt is een tent, een luchtbed en een slaapzak. Of eigenlijk is zelfs dat luchtbed niet eens nodig, je kunt natuurlijk ook gewoon je matras naar buiten slepen (al maakt zo’n bewegend half lek bed de ervaring natuurlijk wel authentieker). šŸ™‚

Hoe werkt het?

Zet een tent op in je tuin. Als je geen gras hebt, kan het ook gewoon op de stenen. Dan moet je alleen wel even kijken hoe je hem vast zet, maar met een beetje creativiteit lukt dat vast wel.

Als je geen tent hebt, kun je die misschien voor een nachtje lenen op Peerby. En als je geen tuin hebt, ken je vast wel iemand met een tuin. Ik gok dat je daarvoor niet op Peerby kan adverteren, maar op Facebook kom je vast ook een heel eind. “Bij wie mag ik vannacht in de tuin kamperen?” šŸ™‚

’s Avonds maak je het eten klaar op een campinggasstelletje. Of je maakt salade klaar, lekker makkelijk. šŸ™‚

Els je het dan nog afmaakt met een klein kampvuurtje (in een vuurkorf!), en broodjes en marshmallows op een stok bakt, is het helemaal een feest! (Ja, ik zit me nu te bedenken wanneer ik dit ga doen, want ik word zo blij van dit idee. Nu maar hopen dat ik op zijn minst 1 van mijn kinderen zo gek krijg om mee te doen, hahaha.)

En tip 5 tot en met 10…

Die lees je op de site van Adrianne.

Weet jij ook leuke gratis dagjes voor de zomervakantie?

Meld ze vooral hieronder! Alle input is welkom!

This Article Has 5 Comments
 1. Wieteke schreef:

  Net als bij Aad: hebben jullie ook tips voor oudere kinderen, voorlezen, speeltuinen, links/rechts avontuur je krijgt 10/11/12 jarigen of ouder daar echt niet voor gemotiveerd. Fotospeurtocht maken zou nog wel leuk kunnen zijn.

  Kamperen in de tuin misschien ook nog wel, ware het niet dat zowel wij als dochters vriendinnen allemaal in een flat wonen en dus geen tuinen hebben.

  Wat ze hier wel doen: zwemmen en pick-nicken in open water, mits er geen blauwalg of ander ongedierte is.
  Dansen oefenen op Just Dance op YouTube

 2. Er is zo veel leuks te bedenken om te doen zonder dat je een vermogen hoeft uit te geven. Handige tips!

 3. B. Rooijers schreef:

  1. Wij gaan met onze 12- jarige dochter en haar beste vriend de avonturen uit “grijze jager” boekenserie naspelen in de natuur. Dus: spoorzoeken, een schat vinden en opdrachten uitvoeren waarmee je aanwijzingen naar de schat kan verdienen.
  2. Ook zijn ze hele dagen bezig met blaaspijpen ontwerpen en maken uit electrabuizen van de bouwmarkt (kost nog geen ā‚¬0,50). Vroeger draaiden wij van papier pijltjes, maar die blijken best scherp en gevaarlijk. Maar de nerf-pijltjes , of nepmerken pijltjes passen ook prima in de electrabuizen. Als de blaaspijpen af zijn spelen we verrover de vlag in het bos. Heel simpel, verstop in een afgebakend gebied een vlag. Iedereen zoekt hem en probeert intussen de anderen met de blaaspijp te raken. Als je geraakt bent, moet je 5 tellen stil blijven staan. Wie de vlag heeft gevonden heeft de ronde gewonnen.

Geef een reactie