November (be)spaarmaand: we gaan van start!

Besparen

Goedemorgen! Normaal gesproken plaats ik mijn blogs doordeweeks altijd om 16:00u. Vandaag leek het me leuk om al ’s morgensvroeg present te zijn, aangezien vandaag mijn bespaarmaand begint. De hele maand november staat in het teken van geld besparen, meer geld verdienen en nieuwe manieren vinden om extra geld opzij te zetten. Doe je ook mee?

Wat is het plan?

Het plan is simpel: we gaan in november meer geld overhouden dan daarvoor. Zo! Klinkt mooi hè. 🙂

In de blog waarin ik de bespaarmaand aankondigde, riep ik enthousiast: we gaan deze maand € 1000 extra sparen. Dat is natuurlijk heel veel geld. En dat zal ook niet voor iedereen realistisch zijn. Zeker als je netto inkomen laag is, en/of je vaste lasten hoog zijn. Toch kun je vast wel meer sparen dan je nu doet. En dat is het idee: iedereen stelt zijn eigen doel vast.

Stap 1: je doel formuleren

Hoe kun je nu een realistisch doel vaststellen? Daarvoor moet je eerst inzicht in je uitgaven en inkomsten hebben. Daar kunnen onderstaande vragen bij helpen. Over sommige onderwerpen heb ik al eens een blog geschreven, dus als je meer wil weten over hoe je dat kunt doen, kun je even op de link klikken.

Als je daar een beetje een idee van hebt, kun je verder naar de volgende vragen:

 • Op welke posten kun je misschien besparen?
 • Hoeveel zou je willen sparen?

Een doel is belangrijk!

Ik vind het heel belangrijk dat je begint met het vaststellen van een doel, met goede afspraken daarbij. Het is veel makkelijker om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen, als je daar een duidelijk idee van hebt. Anders is het net zoiets als “ik wil graag afvallen”. Of “ik zou wel wat fitter willen worden”. Hoe vaak hoor je dat wel niet op een verjaardag, zo’n opmerking? En hoe vaak zijn mensen die dat zeggen de volgende verjaardag daadwerkelijk fitter of lichter? Juist ja.

Als je heel duidelijk vast stelt wat je wil sparen en dat deelt, is de kans veel groter dat het je gaat lukken. Je mag het hieronder delen, maar je kunt het ook in onze besloten Facebookgroep delen. Meer lezen over hoe je een doel vaststelt? Lees dan mijn blog uit juni daarover.

Mijn doel, ik schreef het al eerder, is dat wij € 1000 extra gaan sparen deze maand. Extra inderdaad, dat lees je goed. Het gaat er in deze uitdaging namelijk om dat je meer spaart dan normaal. Anders is het geen uitdaging en kun je net zo goed een beautyblog gaan lezen. 🙂

Extra hulp nodig bij het maken van een overzicht?

Vind je het lastig om een duidelijk overzicht te maken? Dan kan ik je helpen. Ik heb een excel gemaakt, die je kunt gebruiken. Deze zet ik vandaag op Facebook. Je kunt er daar ook vragen over stellen.

Stap 2: schrijf een motivatie

Nu je weet wat je wil, is het ook verstandig om eens goed na te denken over waarom je dit eigenlijk wil. Als je een goede motivatie hebt, kun je je er veel makkelijker aan houden. Voor mij is het vrij duidelijk: ik heb binnenkort geen inkomen meer, en het gaat nog wel even duren voor ik dat wel weer heb, verwacht ik. Toch hebben we een aantal grote uitgaven gepland. Om die mogelijk te maken, wil ik graag een hogere buffer hebben, zodat we niet in de problemen komen, als het inderdaad nog even duurt.

Wat is jouw motivatie? Deel het gerust hieronder!

Stap 3: maak een plan

Nu je weet waar je heen moet en waarom je erheen moet, kun je aan de laatste voorbereidende stap beginnen: hoe ga je het doen? Toen ik gisteren op Facebook vroeg hoeveel iedereen wilde gaan sparen, kwamen onmiddellijk de bespaartips los. Blijkbaar hebben veel mensen wel ideeën hoe je kan besparen, voor ze hun doelen geformuleerd hebben.

Er zijn in ieder geval drie hoofdstrategieën :

 • Bespaar op alledaagse dingen: gebruik minder, koop minder in en/of koop goedkopere alternatieven.
 • Bespaar op dingen die je niet veel gebruikt: zeg abonnementen op, leen iets in plaats van dat je het aanschaft, etc.
 • Zorg voor extra inkomsten: verkoop spullen die je niet nodig hebt, en zoek andere bronnen van inkomsten, laat geen geld liggen.

bespaarmaandWat ga ik doen?

 • Besparen op alledaagse dingen: €450
  • Ons boodschappenbudget is altijd € 500 per maand. We gaan het deze maand met € 350 proberen. Dat wordt spannend dus 🙂
  • Ons funbudget is € 200 per maand. Deze maand gaan we proberen alleen gratis uitjes te doen.
  • Ons cadeaubudget is € 100 per maand. Nu is het bijna Sinterklaas natuurlijk, dus het wordt ietwat tricky om hier op te bezuinigen. Ik ga toch proberen om hier € 75 van te maken.
  • Ons vaste “just-in-case”-budget is € 100. We gaan proberen om maximaal € 25 uit te geven.
 • Besparen op andere dingen: € 150
  • We zijn lid van de Consumentenbond. Dat lidmaatschap ga ik opzeggen.
  • Ik ben lid van Weight Watchers en ga eigenlijk nooit. Ik ga dit abonnement ook opzeggen dus.
  • Ik ga proberen om zowel ons kabel- en internetabonnement als ons maandelijkse energievoorschot naar beneden te krijgen.
 • Extra inkomsten: € 400 -> dit wordt de grootste uitdaging
  • Marktplaats, maak je borst maar nat! Alles wat er nog te verkopen valt, gaan we verkopen.
  • Ik heb al diverse keren een aanbod gekregen voor een betaalde blogpost. Daar ga ik proberen meer van binnen te krijgen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie plannen!

Hoe ziet November-bespaarmaand eruit op Meergeldminderstress.nl?

Ik plaats deze maand elke dinsdag zal er een speciale bespaarblog verschijnen. Daarin vat ik gelijk samen hoe het die week is gegaan, en wat er voor de komende week op het programma staat.

Op zondag zal ik een paar keer een meergeldverdienen-blog plaatsen.

Als extraatje, hierboven al aangekondigd: de Facebook – Novemberbespaargroep. Als je je daarvoor aanmeldt, ontvang je elke dag een bonustip of een ander extraatje. Vandaag is dat dus een mooie excel, waarin je je begroting kan maken en je doelstellingen kan opnemen.

En… Ik maak deze week een extra (tijdelijke) pagina op mijn site, waarop ik de links naar jullie Marktplaatsverkopen zal zetten. Iedereen die mee doet met de Facebookgroep, krijgt dus extra advertentieruimte!

november-bespaarmaand

 

Doe je ook mee? Hoeveel wil jij extra sparen? Wat zijn jouw plannen? Deel het!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: