Besparen

November (be)spaarmaand: we gaan van start!

Goedemorgen! Normaal gesproken plaats ik mijn blogs doordeweeks altijd om 16:00u. Vandaag leek het me leuk om al ’s morgensvroeg present te zijn, aangezien vandaag mijn bespaarmaand begint. De hele maand november staat in het teken van geld besparen, meer geld verdienen en nieuwe manieren vinden om extra geld opzij te zetten. Doe je ook mee?

Wat is het plan?

Het plan is simpel: we gaan in november meer geld overhouden dan daarvoor. Zo! Klinkt mooi hè. 🙂

In de blog waarin ik de bespaarmaand aankondigde, riep ik enthousiast: we gaan deze maand € 1000 extra sparen. Dat is natuurlijk heel veel geld. En dat zal ook niet voor iedereen realistisch zijn. Zeker als je netto inkomen laag is, en/of je vaste lasten hoog zijn. Toch kun je vast wel meer sparen dan je nu doet. En dat is het idee: iedereen stelt zijn eigen doel vast.

Stap 1: je doel formuleren

Hoe kun je nu een realistisch doel vaststellen? Daarvoor moet je eerst inzicht in je uitgaven en inkomsten hebben. Daar kunnen onderstaande vragen bij helpen. Over sommige onderwerpen heb ik al eens een blog geschreven, dus als je meer wil weten over hoe je dat kunt doen, kun je even op de link klikken.

Als je daar een beetje een idee van hebt, kun je verder naar de volgende vragen:

 • Op welke posten kun je misschien besparen?
 • Hoeveel zou je willen sparen?

Een doel is belangrijk!

Ik vind het heel belangrijk dat je begint met het vaststellen van een doel, met goede afspraken daarbij. Het is veel makkelijker om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen, als je daar een duidelijk idee van hebt. Anders is het net zoiets als “ik wil graag afvallen”. Of “ik zou wel wat fitter willen worden”. Hoe vaak hoor je dat wel niet op een verjaardag, zo’n opmerking? En hoe vaak zijn mensen die dat zeggen de volgende verjaardag daadwerkelijk fitter of lichter? Juist ja.

Als je heel duidelijk vast stelt wat je wil sparen en dat deelt, is de kans veel groter dat het je gaat lukken. Je mag het hieronder delen, maar je kunt het ook in onze besloten Facebookgroep delen. Meer lezen over hoe je een doel vaststelt? Lees dan mijn blog uit juni daarover.

Mijn doel, ik schreef het al eerder, is dat wij € 1000 extra gaan sparen deze maand. Extra inderdaad, dat lees je goed. Het gaat er in deze uitdaging namelijk om dat je meer spaart dan normaal. Anders is het geen uitdaging en kun je net zo goed een beautyblog gaan lezen. 🙂

Extra hulp nodig bij het maken van een overzicht?

Vind je het lastig om een duidelijk overzicht te maken? Dan kan ik je helpen. Ik heb een excel gemaakt, die je kunt gebruiken. Deze zet ik vandaag op Facebook. Je kunt er daar ook vragen over stellen.

Stap 2: schrijf een motivatie

Nu je weet wat je wil, is het ook verstandig om eens goed na te denken over waarom je dit eigenlijk wil. Als je een goede motivatie hebt, kun je je er veel makkelijker aan houden. Voor mij is het vrij duidelijk: ik heb binnenkort geen inkomen meer, en het gaat nog wel even duren voor ik dat wel weer heb, verwacht ik. Toch hebben we een aantal grote uitgaven gepland. Om die mogelijk te maken, wil ik graag een hogere buffer hebben, zodat we niet in de problemen komen, als het inderdaad nog even duurt.

Wat is jouw motivatie? Deel het gerust hieronder!

Stap 3: maak een plan

Nu je weet waar je heen moet en waarom je erheen moet, kun je aan de laatste voorbereidende stap beginnen: hoe ga je het doen? Toen ik gisteren op Facebook vroeg hoeveel iedereen wilde gaan sparen, kwamen onmiddellijk de bespaartips los. Blijkbaar hebben veel mensen wel ideeën hoe je kan besparen, voor ze hun doelen geformuleerd hebben.

Er zijn in ieder geval drie hoofdstrategieën :

 • Bespaar op alledaagse dingen: gebruik minder, koop minder in en/of koop goedkopere alternatieven.
 • Bespaar op dingen die je niet veel gebruikt: zeg abonnementen op, leen iets in plaats van dat je het aanschaft, etc.
 • Zorg voor extra inkomsten: verkoop spullen die je niet nodig hebt, en zoek andere bronnen van inkomsten, laat geen geld liggen.

bespaarmaandWat ga ik doen?

 • Besparen op alledaagse dingen: €450
  • Ons boodschappenbudget is altijd € 500 per maand. We gaan het deze maand met € 350 proberen. Dat wordt spannend dus 🙂
  • Ons funbudget is € 200 per maand. Deze maand gaan we proberen alleen gratis uitjes te doen.
  • Ons cadeaubudget is € 100 per maand. Nu is het bijna Sinterklaas natuurlijk, dus het wordt ietwat tricky om hier op te bezuinigen. Ik ga toch proberen om hier € 75 van te maken.
  • Ons vaste “just-in-case”-budget is € 100. We gaan proberen om maximaal € 25 uit te geven.
 • Besparen op andere dingen: € 150
  • We zijn lid van de Consumentenbond. Dat lidmaatschap ga ik opzeggen.
  • Ik ben lid van Weight Watchers en ga eigenlijk nooit. Ik ga dit abonnement ook opzeggen dus.
  • Ik ga proberen om zowel ons kabel- en internetabonnement als ons maandelijkse energievoorschot naar beneden te krijgen.
 • Extra inkomsten: € 400 -> dit wordt de grootste uitdaging
  • Marktplaats, maak je borst maar nat! Alles wat er nog te verkopen valt, gaan we verkopen.
  • Ik heb al diverse keren een aanbod gekregen voor een betaalde blogpost. Daar ga ik proberen meer van binnen te krijgen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie plannen!

Hoe ziet November-bespaarmaand eruit op Meergeldminderstress.nl?

Ik plaats deze maand elke dinsdag zal er een speciale bespaarblog verschijnen. Daarin vat ik gelijk samen hoe het die week is gegaan, en wat er voor de komende week op het programma staat.

Op zondag zal ik een paar keer een meergeldverdienen-blog plaatsen.

Als extraatje, hierboven al aangekondigd: de Facebook – Novemberbespaargroep. Als je je daarvoor aanmeldt, ontvang je elke dag een bonustip of een ander extraatje. Vandaag is dat dus een mooie excel, waarin je je begroting kan maken en je doelstellingen kan opnemen.

En… Ik maak deze week een extra (tijdelijke) pagina op mijn site, waarop ik de links naar jullie Marktplaatsverkopen zal zetten. Iedereen die mee doet met de Facebookgroep, krijgt dus extra advertentieruimte!

november-bespaarmaand

 

Doe je ook mee? Hoeveel wil jij extra sparen? Wat zijn jouw plannen? Deel het!

This Article Has 33 Comments
 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik spaar eigenlijk gewoon al, maar ik vind het heel motiverend klinken.

  Vooral het zorgen voor extra inkomsten spreekt me aan, omdat besparen soms zo passief kan voelen en vooral lijkt te bestaan uit dingen ‘niet doen’.

  Huisvlijt

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat klopt, dat vind ik ook! Extra verdienen is veel leuker dan alleen jezelf dingen ontzeggen.
   Ik hoop dat je ook mee doet. 🙂

 2. Wendy schreef:

  Wat een goed idee, zo’n (be)spaarmaand. Ik denk dat ik ga proberen om mee te doen.
  Zoiezo is het voor mij wel een goed idee om inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, en te gaan werken met budgettten. Dat doen we eigenlijk nooit, dus dat zal waarschijnlijk best even schrikken zijn.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat geloof ik direct inderdaad. Wij zijn, toen we hiermee begonnen een paar jaar geleden, ons ook kapot geschrokken. Maar zoals ik zondag al schreef: beter nu starten dan later. Veel succes!

 3. Mama Tinus schreef:

  Leuk om je plannen te lezen en inspirerend ook. Voor ons zal er niet zoveel winst te behalen zijn maar ik ga het proberen.
  Ik moest wel een beetje lachen om je link naar de mp advertenties; zo stimuleer je je lezers juist om geld uit te geven 😉 al is het dan wel een voordelige manier om het uit te geven 🙂

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Ja en nee. Het is natuurlijk vooral om de verkopers te helpen extra geld binnen te halen. Maar je hebt ook wel gelijk, het kan andersom ook werken. Dat wil zeggen… als mensen niet toch al van plan waren iets te kopen. Ik zal het aan het eind van de maand eens vragen, of het geld gekost heeft, of juist opgeleverd.

 4. doortjesblog schreef:

  Leuke uitdaging! Hier valt inmiddels weinig meer te besparen, maar meer inkomsten, dat kan natuurlijk altijd! Al zijn we sowieso de laatste maanden al druk bezig met marktplaats etc. Het ruimt lekker op en het extraatje vinden we natuurlijk ook fijn. Ik ga ook maar eens een doel stellen voor deze maand, dat lijkt me eigenlijk wel een goed idee 🙂

 5. WMT schreef:

  Ik ga de uitdaging aan!! Iedere dag in de maand november probeer ik één stap te zetten voor een verdienste of besparing. Vandaag ‘waarschijnlijk’ 50 euro verdiend. Moet nog bevestiging ontvangen. Deze bespaarmaand motiveert en zet aan tot actie. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat…Aan de andere kant…net 530,00 euro overgemaakt naar studerende dochter voor een nieuwe laptop…de hare heeft het na 6 jaar trouwe dienst en intensief dagelijks gebruik begeven…

  • WMT schreef:

   Ik ga nu boodschappen doen…gemiddeld besteden wij 100,00 euro per week voor gezin met 2 volwassenen, drie pubers (waarvan dochter in het weekend thuis is) en 6 katten. Kijken of ik hier nog kan besparen…eten uit de voorraad, vriezer. Letten op aanbiedingen en minder ‘snaai’ …

  • meergeldminderstress schreef:

   Wat leuk dat je meedoet! Ik ben ook heel benieuwd naar het eindresultaat! En ja, wat studerende dochters betreft… dat is inderdaad prijzig. Maar tegelijkertijd: 6 jaar trouwe dienst van een laptop vind ik wel weer heel knap zeg!

   • WMT schreef:

    Vandaag ga ik mijn bieb abo opzeggen…ik heb tig boeken in huis die ik nog moet lezen…besparing 42,00 euro per jaar. Mocht ik toch nog een boek willen lezen van de bieb gebruik ik de kaart van onze zoon. Dochter betaald de helft mee aan haar laptop(Macbook)…in het kader van financiële opvoeding…en zo is ze er ook zuinig op!!

 6. Nona schreef:

  Klinkt zeer tof maar is zo ingewikkeld voor ons.
  Die uitgaven hebben we redelijk onder controle en daar valt niet heel veel winst uit te halen.
  De inkomsten daarentegen, die verschillen sterk elke maand.
  Ik heb een eigen bedrijfje en soms duurt het maanden voor er betaald wordt. Andere maanden gaan alle betalingen vlot door. Buffer genoeg om alles op te vangen, maar die buffer zien verdampen werkt zo demotiverend als je spaardoelen wil halen 🙁
  Er is weer een wanbetaler op komst dus november bespaarmaand gaat niet lukken vrees ik.
  Nog tips om spaardoelen te halen bij wisselende inkomsten?

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, ik kan me voorstellen dat dat wel heel ingewikkeld is, zeker met wanbetalers. Hopelijk komt het daar toch goed mee.
   Ik schrijf volgende week een blog over hoe je kunt budgetteren met steeds verschillende inkomsten. Hopelijk heb je daar wat aan.

 7. Anita Willems schreef:

  Super! Ik heb me bij de facebookgroep aangemeld. Ik bespaar en bezuinig al jaren, maar echt leuk ben ik de financien nooit gaan vinden. Toch is het noodzaak dat ik er weer eens naar kijk en volgens mij heb jij net iets meer kennis van zaken dan ik. In ieder geval kun jij er enthousiast over schrijven 🙂 !!

 8. Gera schreef:

  Toen ik stopte met werken en fulltime huismama werd bleek dat we al jaren mijn salaris hadden kunnen sparen…We redden het prima op één salaris, sparen zelfs nog best veel! Dat was wel een heftige ontdekking.

 9. Josephine schreef:

  Ik ga vooral proberen de dagelijkse boodschappen goedkoper te doen, ookal zitten we al op een krap budget. Ook wil ik gaan kijken welke verzekeringen ik jaarlijks ipv maandelijks kan betalen, dat zal ook schelen.
  En op 30 oktober heb ik oude spullen op een rommelmarkt verkocht.. maar dat telt vast niet mee. :p

 10. Josan schreef:

  Ik denk dat ik deze maand even oversla. Volgende maand ook. Met de aankomende verjaardagen gaat er meer geld uit dan dat ik besparen kan.

  • meergeldminderstress schreef:

   Juist als je deze maand veel kosten hebt, is het slim om op andere dingen te bezuinigen toch? Natuurlijk heb je die verjaardagskosten, maar hoe leuk zou het zijn als je, ondanks die kosten, toch kunt sparen? Je kunt het altijd proberen 🙂

 11. […] vrijheid. Iets wat mij ook erg aanspreekt. Op dit moment organiseert Meer geld minder stress de November bespaarmaand. Ze heeft echt een heel mooi plan geschreven en gaat zelf deze maand € 1.000,- proberen te […]

 12. Petra van Simpelwegrijkleven schreef:

  Zonder dat ik het wist doe ik dus mee aan november bespaarmaand.
  Hier geen grote spaardoelen te rapen, ik ben al blij als ik 100 € haal met mijn eten uit de voorraad maand.
  Momenteel gewoon te veel andere uitgaven (o.a. doktersrekeningen en verf voor kluswerken).

 13. […] herinnering nog even onze aanpak. Het plan was om € 1000 extra te sparen […]

 14. […] herinnering nog even onze aanpak. Het plan was om € 1000 extra te sparen […]

 15. […] heb ik wel eerder een bespaarmaand gedaan, maar een echte minimal-spend-maand, dat is wel echt weer een niveau hoger. Onze regels […]

 16. Lea schreef:

  Ik spaar elke maand automatisch een bedrag, dat wordt vanzelf van mijn rekening naar mijn spaarrekening overgeboekt. Ook spaar ik elke maand een bedrag voor de kerstcadeautjes, als de feestmaand aanbreekt hoef ik het niet van de lopende rekening te betalen. De hondenverzekering heb ik een aantal jaren geleden opgezegd, er zaten zoveel voorwaarden aan om iets vergoed te krijgen! Elke maand een vast bedrag naar de spaarrekening voor de hond, mochten we voor grote kosten komen te staan kan het daarvan betaald worden. De spaarrekening heb ik verdeeld in een aantal groepen: sparen voor later/onvoorzien, de hond en de kerst. Ook heb ik een tweede betaalrekening genomen voor het huishoudgeld, daarop laat ik elke maand een vast bedrag overmaken, € 300,– voor twee volwassenen en een hond. Het werkt prima. Ik houd ook gewoon een huishoudboekje bij van de vaste lasten, zodat ik iedere maand weet wat mijn uitgaven zullen zijn. Heb ik eens wat “over”, dan gaat het naar de spaarrekening. Of we gaan wat leuks doen, want sparen heb ik natuurlijk sowieso gedaan die maand. Sparen en de huishouduitgaven moet geen sluitpost worden, maar een ingecalculeerde spaaropdracht. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft, bij mij werkt het super!

 17. […] november deed ik een challenge om € 1000 extra te besparen. Dat blijkt Kristia ook gedaan te hebben. Zij noemt het 31 dagen om […]

 18. […] In november organiseerde ik een soortgelijke challenge. Toen deden er flink wat mensen mee, zo rond de 100. Met die groep ben ik destijds de Facebook-groep begonnen. Ook in januari organiseerde ik iets dergelijks om de discipline naar de feestdagen weer terug te krijgen. Toen deden er ook flink wat mensen mee. […]

Geef een reactie