November bespaarmaand: de stand van zaken

€ 1000 sparen - begroting - sparen, afschrijven en voorzien

Twee weken geleden begon ik enthousiast aan een bespaarmaand. Maar liefst € 1000 wilde ik sparen. Daar kwamen veel reacties op, ik werd er zelfs een beetje om uitgelachen op Facebook… Dus… ik kan me best voorstellen dat jullie onderhand wel heel benieuwd zijn hoe het gaat. Hebben we daadwerkelijk veel bespaard? En nog wat extra’s verdiend?

Ja!

Het plan

Ter herinnering nog even onze aanpak. Het plan was om € 1000 extra te sparen door:

 • Te besparen
  • Minder uitgeven aan boodschappen: € 350 in plaats van € 500
  • Geen geld uitgeven aan buiten de deur eten: een  besparing van € 200
  • Minder geld uitgeven aan cadeaus: € 50 in plaats van € 100
  • Nieuwe maandbedragen bemiddelen bij bedrijven waar we een contract mee hebben: minimaal € 50 besparen
  • Abonnementen opzeggen: € 50 besparen
 • Extra inkomsten binnen te halen (voor een bedrag van € 500):
  • Betaalde content plaatsen op de blog
  • Adverteren op de blog
  • Spullen verkopen op Marktplaats
  • Anders…

Hoeveel hebben we bespaard?

Afgelopen week kondigde ik in mijn Facebook-groep al aan dat ik redelijk op schema zat. Op dat moment had ik € 230 gespaard. Een maand duurt 4,5 week, dus als je dat zou vermenigvuldigen, zou het mooi uitkomen. 🙂 Zo werkt het alleen toch niet helemaal. Ik was namelijk heel enthousiast van start gegaan met opzeggen en bemiddelen. En dat leverde direct mooie winst op, maar dat grapje kun je natuurlijk maar één keer uithalen.

Onze besparingen op boodschappen

Boodschappen op voorraadNormaal gesproken doen we eens per week boodschappen en geven dan gemiddeld € 125 uit. Voor deze maand had ik een ambitieus streven: ongeveer € 70 per week. En dat is dus inclusief alles: brood, schoonmaakspullen, lekkere kaasjes, alles. Op dag 1 heb ik een maandmenu in elkaar gezet, en op basis daarvan handige combinaties gemaakt van producten die we maar 1 keer hoefden te kopen en een aantal keer terug kwamen. Ik heb daarvoor ook zoveel mogelijk  gebruik gemaakt van producten die we toch al in de kast hadden liggen. (Misschien gaat die lasagne nu eindelijk eens een keer op…) 🙂 Ik heb ook de vriezer gevuld met gehakte groenten en gekookte rijst. (Die ik dus nieuw gekocht had 1 november). En… ik heb kaas ingeslagen omdat het twee palkjes voor de prijs van 1 was. Volledig tegen mijn principes ja, maar je moet toch wat.

De stand op dit moment: € 126. Voor 2 weken dus! Dat gaat helemaal de goede kant op. Dat is dus al een besparing van € 124.

Besparingen door opzeggingen en assertiviteit…

Ten eerste heb ik mijn creditcard opgezegd. Hier betaalde ik jaarlijks 16,50 voor. Ik heb nu een creditcard die het eerste jaar gratis is, en waar ik ook nog eens € 25 shoptegoed op heb gekregen. Dat is dus samen € 41,50.

Daarnaast heb ik ook ons maandbedrag van onze internet-, kabel, en telefoonprovider aangepast. We betaalden hier € 54,95 per maand voor. Daar mocht best wat vanaf, vond ik. Ik heb dus gebeld om te zeggen dat ik niet zo tevreden was, en het maandbedrag te hoog vond. Ik kreeg vervolgens gratis een nieuwe modem (de huidige was al 6 jaar oud, en haperde bijna dagelijks). Het komende half jaar betaal ik € 34,95 per maand, en daarna € 44,95. Dat is een totale besparing van € 170! (Plus een hoop minder irritatie, want dagelijks die modem herstarten, daar wordt niemand blij van natuurlijk). En voor november in ieder geval een besparing van € 20.

Ik was lid van de Weight Watchers. Op zich heel handig, ze hebben me vorig jaar enorm geholpen. Maar… als je er nooit meer heen gaat, is het toch € 39,95 wat je uit het raam gooit. Dat was dus een mooie besparing van € 39,95.

Ook heb ik mijn lidmaatschap op de consumentengids opgezegd. Deze betaalde ik per jaar, toevallig in november, en kostte me € 63. En het lidmaatschap op de Donald Duck Junior, van €65… Sorry kinderen. Gelukkig kan de jongste nog niet lezen, en is de oudste inmiddels zo bedreven dat de normale Donald Duck al veel leuker is. Daarvan hebben we ooit een flinke stapel gekregen van de schoonmoeder van mijn zus (waarvoor nogmaals dank!). Ook die liep deze maand af. Alles bij elkaar leverde dit maar liefst € 128 op.

Sinterklaascadeaus en zo

stockvault-gift125211Toen ik bedacht dat we ons budget voor cadeaus best een maandje konden halveren, vroegen mensen me direct: hoe doe je dat met Sinterklaas dan? Tja… Heel simpel: de schoencadeaus heb ik al een tijdje in huis, die heb ik in de loop van het jaar bij elkaar verzameld. En trouwens, ik had ook nog wat liggen van vorig jaar, toen ik iets te enthousiast in had geslagen en die oude man alweer op de boot terug zat voor ik klaar was. Gelukkig blijven Hello Kitty-schoolbekers langer dan 1 jaar leuk.

Waar ik niet op had gerekend (wat op zich ook wel een beetje dom was), is dat er nog wat jarigen in onze omgeving waren, waar ik niet iets voor in de kast had liggen. Kleuters en peuters zijn meestal nog niet zo specifiek, daar koop ik het hele jaar door voor in, en dan zoek ik wat in de kast uit, als een gelegenheid zich aan dient. Afgelopen week was er echter een 8-jarige met een feestje… Die kun je niet meer afschepen met een setje Playdoh of stiften en een kleurboek. Daar kwam nog bij dat de Kruidvat dit weekend een flinke kortingsactie had, waardoor ik ook wat Sinterklaascadeaus heb gekocht. Ik heb nu dus in totaal al € 34 uitgegeven aan cadeaus. Ik heb de kalender nog maar eens goed bekeken, en er zijn geen onverwachte jarigen meer te verwachten. Denk  ik. 🙂  En ik sluit mijn ogen ook maar voor verdere aanbiedingen.

Ik ga er wel vanuit dat ik het met die € 16 voor de rest van de maand wel red. Voor de zekerheid houd ik het nu nog even op een besparing van € 25 (omdat we pas op de helft van de maand zijn).

Uit eten

Het plan was om de hele maand niet uit eten te gaan. Dat … is niet helemaal gelukt. Afgelopen vrijdag hebben we namelijk met zijn tweetjes buiten de deur geluncht, omdat we een dagje met zijn tweeën waren. Het was niet duur (€ 25 voor een enorme maaltijd), en we hebben er enorm van genoten. Ik had gerekend op een totale besparing van € 200. Dat kan dus nu nog maximaal € 175 worden. Voor dit moment houd ik het dus op een besparing van € 75.

Alle besparingen opgeteld

Alles bij elkaar komen we dan tot het volgende:

 • Boodschappen: €124
 • Opzeggingen: € 187,95
 • Cadeaus: € 25
 • Uit eten: € 75

Totaal: € 329,45.

Dat gaat de goede kant op dus! In totaal kan dit nog wel boven de € 500 uitkomen.

Extra inkomsten

Mijn plan voor extra inkomsten zat eigenlijk vooral in de blog. Tenminste, dat was het idee. In de praktijk is dat natuurlijk toch wel heel lastig. Hoewel ik al eens een betaalde post heb geschreven, heb ik inmiddels ook al twee aanbiedingen afgeslagen. De ene paste niet goed bij mijn doelstellingen, en dan doe ik het niet. En de andere bood te weinig, en dan doe ik het ook niet. Het is een lastig evenwicht, dat heb ik inmiddels wel ontdekt. Punt is wel dat ik met veel liefde en enthousiasme deze blog schrijf. Dat wil ik niet teniet doen door tekst te publiceren waar ik niet voor 100% achter kan staan. Dan maar geen extra inkomsten… Uiteindelijk levert dat op de lange termijn toch het meest op, al gaat het alleen al om de blijheid die ik uit het schrijven van mijn blog haal. Op naar plan B dus maar.

Advertenties op de blogSint voordeel 2016

Naast advertorials kun je natuurlijk ook adverteren op je blog. Daar halen veel bloggers hun grootste inkomen uit. Daar moet je overigens ook niet te veel van verwachten, dat schreef ik vorige week al eens. En het is ook geen korte-termijn-werk. Pas als je een bepaalde drempel haalt, betalen de adverteerders uit. Bol.com betaalt bijvoorbeeld als je minimaal € 10 hebt verdiend. Dat is nog relatief weinig, voor Google moet je een stuk meer verdiend hebben.

En dat vereist ook dat je daadwerkelijk advertenties op je blog zet. Behalve die ene link naar Bol, was ik hier nog niet helemaal aan toegekomen. 🙂 Toch heb ik hier wel een klein bedragje te melden: Bol betaalde namelijk € 16,95 uit. Joehoe!

Verkopen op Marktplaats

Ondanks dat ik iedereen zondag over heb geprobeerd te halen zoveel mogelijk op Marktplaats te zetten, moet ik het meeste van mijn spullen er nog op zetten. Je verwacht het niet, maar, ik heb er gewoon nog geen tijd voor gehad. Deze week ga ik hier wel een slag in slaan! Gelukkig had ik eind vorige maand wel een mooie advertentie geplaatst en die betaalde zich afgelopen week uit. Ik verdiende € 30 met de verkoop van een regenponcho.

Ander onverwachts inkomen

In het thema “laat geen geld liggen” schrijf ik binnenkort nog wel eens een blog. Voor nu houd ik het even op de bedragen die bij mij zomaar binnen kwamen.

Ik wilde afgelopen week een spaarrekening bij een bank openen, en stuitte op de foutmelding: “uw gegevens zijn al bekend”. Toen bleek dat de rekening die ik er jaren geleden geopend had, nooit afgesloten was. En… dat er nog 59,39 op stond. Dat was een mooie meevaller! Ik heb het over laten maken naar mijn betaalrekening en direct in het november-spaarpotje gestort. Het was weliswaar al mijn geld, maar als je niet meer weet dat je hebt hebt, mag je het toch als inkomen beschouwen vind ik.

Ook uit andere onverwachte hoek kwam inkomen. Een declaratie die ik in augustus al bij mijn oude werkgever had ingediend, werd uitbetaald. Hoewel ik dit natuurlijk voor had geschoten, was het toch een leuk extraatje, dat deze maand op de rekening binnen kwam: € 25,08.

Alle extra inkomsten opgeteld

Alles bij elkaar is ook dit een mooi bedrag:

 • Inkomsten blog: € 16,95
 • Verkopen op Marktplaats: € 30
 • Ander inkomen: € 84,47

Totaal: € 131,42

De uitslag halverwege de bespaarmaand

Besparingen: 329,45

Inkomsten: 131,42

Totaal: € 460,87

Dat is bijna de helft van wat ik wilde sparen! Goed nieuws dus. En slecht nieuws tegelijk 🙂 Want al het laaghangende fruit heb ik nu wel te pakken. Als ik het eindbedrag van € 1000 nog wil halen, moet ik me vooral gaan concentreren op extra inkomsten. Heel veel meer besparingen zijn er niet meer te halen. Marktplaats, here we come!

Doe je ook mee met de bespaarmaand? Zit jij op schema met je besparingen? Waar loop jij tegenaan? En wat is juist heel goed gegaan? Deel het hieronder! Of… in mijn speciale Facebook-groep!

Wil je graag nog wat extra budget voor je Sinterklaascadeaus? Doe dan mee met mijn WINACTIE! Deel mijn berichten op je tijdlijn, misschien win jij dan wel die cadeaubon van € 10, € 20 of misschien zelfs wel € 30! Altijd leuk toch?!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: