Hoe nuttig is een rechtsbijstandsverzekering?

Heb je een rechtsbijstandsverzekering nodig

Toen wij ons huidige jaren dertig droomhuis kochten, lag er een saaie laminaatvloer op de grond. Dat paste niet in het plaatje! Daar moest een mooie houten vloer komen, was ons idee.  En het liefst op de hele benedenverdieping. In de houten-vloeren-winkel kregen we de keus uit verschillende soorten hout. We wilden graag de meest duurzame variant die paste binnen ons budget. De exacte maat werd opgemeten door de winkel. En op basis van hun berekeningen bleek dat we precies voor de mooiste  (en net wat duurdere) variant konden kiezen. Wij waren helemaal blij en gaven direct akkoord.

Een paar weken later werd de vloer daadwerkelijk gelegd. Maar… toen de vloerlegger bij de hal aangekomen was, was het hout op. De verkoper had een rekenfoutje gemaakt, en te weinig hout besteld. Maar… als we nog € 500 bijbetaalden, maakten ze het af. En dat… was natuurlijk precies € 500 boven ons budget. Daar gingen we niet mee akkoord. De winkelmevrouw haalde haar schouders op. “Dan loopt u maar over het beton.”

Nu hadden wij destijds een kruipende baby en nogal wat slaapgebrek als gevolg van de verhuis-stress (en ok, ook door die baby). Daar gingen we dus mooi niet mee akkoord! Een boze brief naar het hoofdkantoor haalde niets uit. Als we niet extra wilden betalen, hadden we pech. Het was tijd voor onze rechtsbijstandsverzekering om recht te halen!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering helpt je als je problemen hebt met een bedrijf, met je werkgever of met andere mensen. Zo’n verzekering vergoedt de kosten van je advocaat bijvoorbeeld. Of ze zetten zelf een advocaat voor je in, als je een meningsverschil hebt. Ook de kosten van de rechtbank vallen er vaak onder.

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht. Hij is ook niet altijd nodig. En veel mensen weten ook niet precies wat ze eraan hebben. Terecht, denk ik. Er is nogal een wirwar aan informatie over. Daarom zet ik het even voor je op een rijtje.

Wanneer heb je GEEN rechtsbijstandsverzekering nodig?

Net als bij alle verzekeringen, sluit je een rechtsbijstandsverzekering alleen af als je zelf geen juridische conflicten kunt oplossen of de kosten van zo’n conflict niet zelf kan betalen. Als je toevallig een juridische opleiding hebt, is de kans bijzonder groot dat je het zelf net zo goed of beter kan oplossen dan de advocaat van de verzekering. Zelfs als het niet je vakgebied is. En zeker als het gaat om een consumentengeschil (dus een ruzie met een bedrijf).

Rechtsbijstand van de overheid

Als je weinig inkomen hebt, heb je ook niet zoveel aan de rechtsbijstandsverzekering. Dan wordt juridische hulp namelijk door de overheid betaald. Overigens moet je dan wel aan flink wat eisen voldoen (bijvoorbeeld over hoeveel je mag verdienen) en moet je alsnog een behoorlijke eigen bijdrage betalen. Die kan wel oplopen tot € 823. Meer hierover lees je op de site van de rijksoverheid over rechtsbijstand.

Wanneer heb je WEL een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Als je genoeg verdient, en geen jurist bent, is het naar mijn mening best verstandig om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Het punt is namelijk: een conflict kan best makkelijk ontstaan. Het kan gaan om een burenruzie, maar ook om een arbeidsconflict bijvoorbeeld. Of om een probleem met een winkel, zoals in mijn voorbeeld.

En als je ooit een advocaat in de hand hebt genomen, dan weet je wel dat de kosten bijzonder snel op kunnen lopen. De goedkoopste tarieven voor een advocaat lopen uiteen van € 100 (maar dat is uitzonderlijk) tot € 275 per uur. En meestal zijn ze meer dan een uurtje kwijt…

Waar ben je allemaal voor verzekerd?

Voor wat voor soort conflicten je verzekerd bent, hangt af van je dekking. Over het algemeen zijn consumentenconflicten (dus als je ruzie hebt met een bedrijf) standaard gedekt. Daarnaast kun je aanvullende diensten afsluiten. Zoals hulp bij arbeidsconflicten. En bijvoorbeeld kosten van mediation als je gaat scheiden. Problemen in het verkeer vallen meestal ook onder een aparte module. Of je die nodig hebt, is weer afhankelijk van je autoverzekering. Soms zit het daar ook al in namelijk.

Wat zijn de addertjes?

Rechtsbijstandsverzekeringen zijn ingewikkelde dingen. Je moet ten eerste goed opletten of je wel overal voor bent verzekerd. Strafrecht zit er bijna nooit bij bijvoorbeeld. Dus als je beschuldigd wordt van een misdaad, dan moet je je advocaat gewoon zelf betalen. En andere problemen met de overheid horen er ook niet bij (zoals een verschil van mening met de belastingdienst). Daar kun je je wel voor verzekeren, maar dan moet je extra betalen. 

En wat ik zelf heel lastig vind: ze lossen je conflicten lang niet altijd naar jouw wensen op. Lees daarvoor maar de uitkomst van ons verhaal, onderaan deze blog…

Meestal krijg je een jurist toegewezen. En die pakt niet altijd alles even enthousiast op. Ze schikken de zaak vaak als dat de goedkoopste oplossing is, ook al haal je dan niet je recht. En dat kan vervelend zijn. Maar het alternatief – zelf een advocaat betalen – is natuurlijk nog duurder.

Wat kost je rechtsbijstandsverzekering?

Als je alleen de basis verzekert (ruzies met bedrijven), ben je zo’n € 5 per maand kwijt. Als je alle mogelijke varianten mee verzekert (scheidingszaken, arbeidsrecht, belastingproblemen en ga zo maar door), kan de premie oplopen tot zo’n € 40 per maand.

Waar kun je je het beste voor rechtsbijstand verzekeren?

Er zijn veel goede rechtsbijstandsverzekeringen, die allemaal ongeveer hetzelfde vergoeden. En… allemaal dezelfde advocaten inhuren. Bijna alle grote verzekeraars hebben namelijk hun rechtsbijstand uitbesteed bij een dezelfde partij. Voor de kwaliteit hoef je niet over te stappen dus, je krijgt overal hetzelfde. 

Zelf ben ik verzekerd bij Aegon. Maar ik heb ook goede ervaringen met die van Reaal

Maar…. is het een goed idee? Heb je echt een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Of je je voor rechtsbijstand wil verzekeren, dat kun je alleen zelf bepalen natuurlijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een conflict kan snel ontstaan. En met de uurtarieven van een goede advocaat kan zelfs de meest gevulde spaarrekening snel leegraken.

Maar… ik heb wel geconstateerd dat wij op dit gebied zwaar oververzekerd waren. Als eigen baas hoef ik bijvoorbeeld geen verzekering voor arbeidsrecht… (Wel eentje voor ZZP’ers, maar dat is een andere discussie). En eerlijk gezegd leek mij een verzekering voor mediation na scheiding ook wat onnodig. 😉

Hoe liep het af met onze vloer?

Onze rechtsbijstandsverzekering snapte het probleem en wees ons een vriendelijke advocate toe. Zij bevestigde direct dat we volledig in ons recht stonden. Een door haar gepleegd telefoontje naar het hoofdkantoor van de vloerenlegger leverde een korting van € 250 op. “Mooi resultaat, vind je niet?” zei ze. Nou nee, het ging om verschil van € 500!

“Geen probleem”, haastte de advocate zich te zeggen. “Wij betalen die andere € 250.” Het was inmiddels 3 dagen voor onze verhuizing, dus de vloer werd de volgende ochtend tegen die voorwaarden gelegd. Onze kleine man kon alsnog veilig kruipen (en ging natuurlijk spontaan lopen die dag. Zul je altijd zien.)

Echt tevreden waren we niet. Deze oplossing deed totaal geen recht aan ons gevoel voor rechtvaardigheid. De winkel had een fout gemaakt, en kwam er nu wel heel makkelijk mee weg.  “Maar”, zo redeneerde onze advocaat droog “recht behalen is duurder dan de helft van de vloer betalen.” En daarmee was de zaak afgedaan.

Meer weten over verzekeringen?

Onze grootste vaste-lasten-besparing deze maand is ongetwijfeld het doornemen van al onze verzekeringen. Dat heeft ons nu alweer allerhande extra besparingen opgeleverd namelijk: meer dan € 40 per maand.

Het is verstandig om je verzekeringen elke paar jaar op zijn minst helemaal door te nemen. Er verandert nogal eens wat in een mensenleven per slot van rekening. En over-verzekering ligt altijd op de loer. En dat is echt zonde van het geld, want hoe vaak je je ergens ook voor verzekerd, de verzekering betaalt maar één keer uit…

Heb jij een rechtsbijstandsverzekering? En heb je hem wel eens nodig gehad? En wat heb je precies verzekerd? Of heb je geen verzekering hiervoor?

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: