Het geldgevoel van… Margriet

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Margriet is een alleenstaande moeder van een dochter van 14 en een zoon van 11. Zij leeft van de bijstand en kan daar prima van rondkomen, zolang ze maar haar onnodige uitgaven binnen te perken houdt...

Hoe is je relatie met geld?

 Ik kan slecht omgaan met geld. Daarom moet ik mezelf echt een budget geven, anders vliegt het eruit!

Verdien je genoeg geld?

 Ik krijg bijstand, dus veel geld is het niet. Maar ik kan daar in principe prima van rondkomen.

Maak je gebruik van een budget?

 Ja, ik budgetteer zeker! Toen ik dat nog niet deed, had ik hooguit € 100 op mijn spaarrekening. Ik wil geen schulden, dus ben ik gaan budgetteren om een betere buffer te krijgen. En dat is me aardig gelukt gelukkig.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Het verbazingwekkende gemak waarmee je iedere keer toch onnodige dingen koopt!

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

 Dat je jezelf een doel kan stellen en daar dan keihard voor kan gaan. Het is duidelijk, overzichtelijk en meetbaar. En het blijkt dat er veel ruimte is voor leuke dingen, als ik voor de rest alleen noodzakelijke dingen koop. Op deze manier heb ik veel meer rendement van mijn geld!

Heb je spaargeld?

 Ja, gelukkig nu wel.

 Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Ik spaar wat ik overhoud. Er is geen vast bedrag dat naar de spaarrekening gaat.

Heb jij moeite om te sparen? Lees dan '7 redenen waarom het sparen niet lukt'

Leen je ook wel eens geld?

 Ik leen nooit, als je daarmee begint is het hek van de dam.

Waar geef je veel geld aan uit?

Ik geef (stiekem loopt dat op) teveel uit aan onnodige zaken. Dat zijn de dingen die mij niet echt meer plezier geven. Dat vind ik zo zonde!

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

 Ik zou niet perse meer willen uitgeven, maar ik zou wel meer willen sparen. Dat lukt niet altijd, omdat ik toch te vaak nog onnodige spullen koop.

En waar zou je juist op willen besparen?

Al die onnodige zaken waar toch steeds een paar euro per keer naartoe gaan. Ik los dat op door een budgetpost te maken voor wat ik aan onnodige zaken mag uitgeven. Maar liefst zou ik daar als budget nul hebben staan!

Er zijn talloze manieren om te besparen. Ik heb er hier meer dan 250 op een rij gezet.

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

 Aan de hand van wat er in 2017 aan onkosten is gemaakt. Die uitgaven neem ik over en zo kan ik inschatten wat ik precies kan sparen.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

  • Een 5-kamer appartement aan het water kopen
  • Kinderen nieuwe kleren laten kopen in winkel naar hun eigen keuze
  • Ruimere en nieuwere auto kopen
  • Goed matras voor mijn bed aanschaffen
  • Aan de kerk en aan mensen in mijn omgeving wat schenken
  • De rest op spaarrekening en rente ontvangen

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Niet alles wat ik heb opgeschreven is ook echt nodig. Ik ben erg blij met het huis en de spullen die ik heb. Dromen mag je hebben, maar hoeven niet perse realiteit te worden.

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Margriet!

En... Wat vind jij onnodige uitgaven vallen? Heb jij daar een budgetpost voor?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: