Alles in 1 pakket voor internet, bellen en tv? Heeft overstappen zin?

Jarenlang hadden wij een televisie met maar 1 HDMI-aansluiting. Toen we hem kochten was dat nog helemaal geen dingetje, er ging gewoon een coax-kabeltje in voor de kabeltelevisie. Stekker in het stopcontact en klaar. Maar op een dag kregen we bericht van de kabelaar. We konden digitale tv krijgen en daar kwam een speciaal kastje bij. De HDMI-aansluiting moest aan de slag! Spannende tijden 🙂

Toen we een paar jaar later Apple-tv ontdekten (streamen vanaf je telefoon! Handig!) hadden we een probleem. Ook daar was die HDMI-aansluiting voor nodig. We moesten kiezen. Kabel-tv, of streamen… We trokken de kabel eruit en keken alleen nog maar Netflix. Problem solved.

Alles op de schop

En toen werd het 2013, het jaar waarin ik al onze financiën omgooide. En ik besloot dat dat toch wel wat zonde van het geld was, zo’n tv-abonnement terwijl we nooit tv keken. Dus ik belde Ziggo om het op te zeggen. Maar.. dat kon helemaal niet. Ik kon wel ons hele abonnement op zeggen, maar Ziggo leverde niet alleen internet en bellen. Het was het alles-in-1-pakket of niets. Ergens vond ik dat ook wel logisch, Ziggo was per slot van rekening ooit Casema, de vroegere kabelmaatschappij.

Het had geen zin om over te stappen

Ik verdiepte me eens in de pakketten en diensten van allerhande internetleveranciers en ontdekte toen dat onze deal zo slecht nog niet was. Sterker nog: het had helemaal geen zin om over te stappen. Het snelle internet van Ziggo dat we toen hadden, was nergens goedkoper dan in het alles-in-1-pakket dat we al bezaten. Zeker omdat we er ook graag vaste telefoon bij hielden. Dus er zat maar 1 ding op. We kochten een nieuwe tv met meer HDMI-gaatjes en sloten de kabel-tv weer aan. 🙂 Hahaha nee hoor. Nou ja, ok, die kochten we op een gegeven moment wel, maar niet om die reden. De andere was op.

Blijf-bij-ons-bonus

En.. ik kon daarnaast ook nog eens gebruik maken van de “ik ga hier weg, of geef me de aanbiedingsprijs”-aanbieding van Ziggo. Dus ik betaalde weer een half jaar de helft van de prijs (en financierde daar bijna volledig de nieuwe tv van. Handig!)

Een nieuw onderzoek

Inmiddels is het alweer een paar jaar verder. We kijken eigenlijk stiekem best vaak kabel-tv nu (Wie is de mol!). Maar in internet/tv/bel-land is er veel veranderd sinds 2013. Tijd voor een nieuw onderzoekje dus! Wat is nou de goedkoopste aanbieder? Zouden we weer kunnen besparen door over te stappen? Het is per slot van rekening de maand van de vaste lasten hier.

Lastig vergelijken!

Vergelijken is zo makkelijk nog niet, merkte ik helaas al snel. De startaanbiedingen zijn allemaal rond de € 40. Maar… bij de een krijg je daar 35 zenders voor, bij de ander 57 en bij de volgende 71. En… dan hebben we het nog niet eens over het internet gehad. Zo zie ik bijvoorbeeld 100 Mb, 50 Mb en 20 Mb allemaal in het rijtje staan.

Veel van het één = weinig van het ander

Overigens is daar wel een verband tussen. Veel zenders = weinig Mb en veel Mb = weinig zenders. Je moet dus echt kiezen wat je het belangrijkst vindt. En als je het allebei heel belangrijk vindt, dan betaal je veel meer. Voor echt snel internet en een hele berg zenders kom je bij bijna alle aanbieders direct op een maandabbonnement van zo’n € 80. Behoorlijk veel dus!

Vergelijkingssites helpen niet echt

Doordat er appels en peren met elkaar vergeleken worden, heeft de ene vergelijkingssite aanbieder a op nummer 1 heeft staan, en de ander datzelfde pakket met dezelfde prijs een stuk lager op zijn lijst. Blijkbaar gelden voor allemaal andere regels. Dus… alhoewel ik altijd een groot fan ben van vergelijkingssites, kan ik er nu geen zinnig woord over zeggen.

Overstappen een goed idee?

Nu roep ik natuurlijk bij energieaanbieders en banken dat overstappen zo geregeld is en dat je dat jaarlijks zou moeten doen. Maar of dat hier ook geldt, is me niet duidelijk. Het doet me eigenlijk een beetje denken aan het overstapcircus rondom zorgverzekeringen. Pas als je helemaal weet wat je wil gebruiken, kun je echt kiezen.

Wat gaan wij doen?

Eigenlijk zijn wij heel tevreden over Ziggo. We hebben daar het goedkoopste pakket, en dat staat bij bijna alle vergelijkers wel ergens in de lijst. Het internet is snel genoeg voor ons, en alhoewel we wel meer tv kijken dan vroeger, kijken we eigenlijk alleen maar naar een paar zenders die standaard in alle pakketten zitten. We hebben geen (werkende) apparaten meer om programma’s op te nemen, maar die functionaliteit missen we ook niet echt (lang leve uitzending gemist!)

Als we overstappen om de overstapbonus te krijgen, kunnen we alleen bij aanbieders terecht die langzamer internet hebben. En dat is nu ook weer niet de bedoeling natuurlijk.

Lang verhaal kort: we blijven nu lekker zitten waar we zitten.

Bij welke aanbieder zit jij? Ben je daar tevreden? Wat vind jij belangrijker: meer zenders of meer Mb’s? Vertel het me bij de reacties!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: