Hoe onderhandel je succesvol over prijzen? 7 handige tips

hoe onderhandel je succesvol

Hoe onderhandel je succesvol? Ik vind dat best een uitdaging. Als tienjarige was ik eens met mijn ouders en zus op vakantie naar Frankrijk. Op de reis ernaar toe hadden mijn zus en ik vooral heel veel lol om de vele bruggen waar we onder door gingen (de humor van tien- en elf-jarigen is bijzonder). Dat is ook eigenlijk het enige dat ik me van die lange autorit herinneren. Mijn ouders herinneren zich vooral het moment dat we een klapband midden op de Périphérique kregen. Ach ja. Prioriteiten hè.

Afdingen op Montmartre

De eerste avond gingen we naar Montmartre, waar allerhande handelaars hun spullen op kleedjes aan ons probeerden te slijten. Mijn zus en ik hadden allebei 10 franc gekregen om iets te kopen. (Ik weet niet meer wat het waard was, iets van 3 gulden toen? Destijds kon je er nog wel wat mee kopen in ieder geval. Want zo oud ben ik.) 🙂 Al snel had mijn zus iets moois gevonden. “Afdingen hè!” zei mijn vader. We spraken ook nog geen Frans toen, dus hoe ze het deed, weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet, is dat zij een hoop muntjes terugkreeg bij haar frutsel.

Mijn beurt!

Bij het volgende kleedje was het mijn beurt. Waarschijnlijk ging het om zo’n glimmend Eiffeltorentje dat je tegenwoordig voor 30 cent bij de Action kunt kopen. De man zei iets onverstaanbaars. Ik knikte enthousiast. De man zei “wie!”, knikte ook, en wees naar mijn geld.  “Afdingen hè” riep mijn moeder nog. Ik knikte weer. De man pakte mijn briefje af en gaf me het torentje (of Arc de Triomph-je, daar wil ik vanaf zijn). Ik hield mijn hand op voor de muntjes, maar die kwamen niet meer. Ik besloot ter plekke dat afdingen stom was en heb het daarna heel lang niet meer gedaan.

Goed onderhandelen is een kunst

Goed onderhandelen is echt een kunst. Inmiddels heb ik al flink wat ervaring op gedaan. Zo kocht ik ooit een keuken voor nog geen € 5000 die ons een paar dagen eerder nog voor dik € 20.000 werd aangeboden. Het kostte wat heen en weer lopen tussen verschillende keukenboeren, maar dan heb je ook wat. Of dit nou uiteindelijk de beste prijs was, dat weet ik niet. Maar ik heb toen wel geleerd dat afdingen soms echt moet.

Waarover kun je onderhandelen?

In de supermarkt zullen niet veel mensen afdingen (al kan het daar ook, heb ik me wel eens laten vertellen, bijvoorbeeld als er een ei stuk is en je wil toch dat laatste doosje hebben). Maar in veel, zo niet bijna alle, andere winkels kan het wel.

Op de site van Genoeg.nl vond ik een verwijzing naar een lijstje dat de Consumentenbond ooit publiceerde (helaas is het op hun site niet meer te vinden), naar de afdingpercentages die destijds (we spreken 2006) gebruikelijk waren. Het onderzoek is sindsdien wel herhaald, maar er is niet meer zo’n mooi lijstje samengesteld.

Gelukkig biedt Facebook ook uitkomst. In mijn groep Meer geld minder stress – bespaartips maakte ik een poll. Niet heel wetenschappelijk natuurlijk, maar de antwoorden geven wel een leuk beeld.

  • De meeste leden onderhandelen over alles wat ze tweedehands kopen.
  • Ook op nieuwe auto’s en nieuwe keukens wordt behoorlijk onderhandeld.
  • Ook op meubels, fietsen, witgoed, computers en overige elektronica en zelfs op  kleding wordt onderhandeld.

Zo zie je maar: blijkbaar kun je op heel veel aankopen succesvol afdingen. Check Meer geld minder stress – bespaartips voor de huidige stand!

Hoe onderhandel je succesvol?

Nu we weten dat er behoorlijk onderhandeld kan worden… is het natuurlijk wel fijn om te weten hoe je het meest succesvol kunt zijn hiermee.

Tip 1: zoek uit wat een goede prijs is

Destijds met die keukens hadden we eigenlijk geen idee waar we het over hadden. Gelukkig waren die keukenboeren zelf zo handig om hun winkels naast elkaar te plaatsen, waardoor vergelijken een eitje werd.

Toen ik pas een nieuwe stofzuiger nodig had, stonden we met de telefoon in de hand te vergelijken bij de elektronicazaak. “Ok, dit is dus een speciale aanbieding? Goh, bij uw concurrent kost hij precies hetzelfde…” (Dat is dus een heel slechte onderhandelargument, hahaha. Er ging geen cent meer af.)

Tip 2: Onderhandel realistisch

Als je in een winkel een tv ziet voor een BODEMPrijs! kun je wel vragen om 50% korting, maar dan weet je eigenlijk al dat dat niet gaat lukken. Vraag om een realistisch kortingspercentage. 10% kan wel, maar heel veel meer is niet realistisch. Zeker niet bij een product dat toch al in de aanbieding is. (Dat wil zeggen… als dat echt zo is. Altijd eerst even checken natuurlijk.)

Als je daarentegen het idee hebt dat je opgelicht wordt (ik noem weer een zekere keukenonderhandeling) dan kun je natuurlijk wel een veel lagere prijs noemen. Dan merk je vanzelf wel wat er gebeurt. Gaan ze er niet in mee? Jammer, dan gaan we naar de concurrent. Dan merk je vanzelf wel hoe serieus ze het menen. En anders… dan kun je altijd nog terugkomen.

Tip 3: neem de tijd

Als je haast hebt, is het lastig onderhandelen. Alleen als je genoeg tijd hebt om weg te gaan (bijvoorbeeld om de concurrent te bezoeken), sta je sterk in je onderhandelingen.

Als verkopers je een prijs bieden die “alleen vandaag geldig!” is, ga daar dan niet in mee. Even als voorbeeld weer die keukenboer: ook daar riepen ze destijds dat deze scherpe prijs alleen die dag geldig was. Dat is natuurlijk onzin. Want als je de volgende dag terugkomt, willen ze het net zo goed verkopen. Alsof ze dan gaan zeggen: “nee, sorry. Die scherpe prijs was alleen gisteren beschikbaar. Vandaag moet je de normale prijs betalen.” Dan weten ze toch zeker dat je er vandoor gaat?

Tip 4: bepaal je eigen maximumprijs

Denk er vooraf goed over na wat je maximaal uit wil geven. Lukt het niet voor die prijs? Ga dan gewoon weg. Er zijn vast nog meer winkels waar ze hetzelfde product verkopen en waar je je trucje ook kunt proberen.

Misschien blijkt dan wel dat je een te laag bedrag nastreefde. Maar voor hetzelfde geldt komen ze daar wel over de brug. Geef niet te snel op!

Tip 5: maak een totaalprijs

Wil je meerdere dingen kopen? Bied dan een totaalprijs voor alles. Dat werkt niet alleen op Koningsdag. Ook als je een nieuwe inrichting koopt, of bijvoorbeeld meerdere elektronische apparaten werkt dat prima.

Je kunt ook een gratis extra vragen als je iets koopt. Mijn ouders kregen ooit een gratis wasmachine en droger bij een nieuwe keuken (en maakten mij blij met hun oude exemplaar).

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat wij bij onze nieuwe stofzuiger de zakken gewoon betaald hebben. Die waren namelijk al 2 voor de prijs van 1 en er zat tijdelijk een bonusverpakking extra in de doos. Soms moet je ook gewoon weten wanneer je moet stoppen met onderhandelen. 🙂

Tip 6: vraag het aan de juiste persoon

Alleen managers en bedrijfsleiders hebben vaak genoeg mandaat om korting te geven. Je kunt uitgebreid in onderhandeling gaan met elke startende verkoper, maar daar kom je vaak niet ver mee. Vraag dus rustig naar de baas als je serieus aan de slag wil.

Tip 7: Ga ervoor!

Durven is het halve werk bij goed onderhandelen. Vind je het, net als ik trouwens, vaak heel lastig om zomaar om korting te vragen? Zet je erover heen. Als je dat niet doet, heb je niets aan al die handige tips. 🙂 Begin gewoon in een winkel waar je toch nooit meer terugkomt.

En blijf oefenen. Het wordt elke keer makkelijker! Beloofd!

Wat is jouw favoriete onderhandeltruc? En op welk product heb jij de beste deal gescoord? Ik ben benieuwd!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: