Kies in 5 stappen de beste wasmachine

Wasmachine knop met allerlei opties

Net zoals bij het kiezen van een energieleverancier komt deze vraag vaak voorbij op forums en groepen: “Mijn wasmachine is (bijna) stuk en ik heb een nieuwe nodig, welke hebben jullie?” Ik vind dat zelf altijd een nogal moeilijke vraag om te beantwoorden. Mijn gezinssituatie, woonruimte en budget zullen waarschijnlijk erg verschillen van de vraagsteller.

Daarom schrijf ik een stappenplan uit voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine.

1. Bepaal je budget

Als allereerst zou ik kijken naar hoeveel je te besteden hebt voor een wasmachine. Als je dit niet eerst vaststelt is de kans groot dat je naar opties kijkt die buiten je budget vallen. Een voorbeeld is mijn broer, hij heeft een wasmachine die detecteert hoe vuil zijn was is en aan de hand daarvan een programma kiest. Dat valt vér buiten mijn eigen budget, hoe gaaf ik die optie ook vind. Dat soort opties wil ik dus niet eens bekijken bij mijn zoektocht, omdat ik dan alleen maar gefrustreerd raak over wat er buiten mijn bereik valt.

Kijk naar wat je hebt en wat je marges zijn

Of je nu genoeg spaargeld achter de hand hebt, een (aankomende) meevaller hiervoor gebruikt of witgoed via de gemeente kan kopen voor een bepaald bedrag, kijk naar wat je hebt en wat je marges zijn. Misschien dat € 50 bijleggen van je gewone maandgeld, als een machine echt veel beter is, handig kan zijn om ook al mee te nemen als je de prijsmarges vaststelt. Een wasmachine gaat lang mee, maar je wilt ook niet betalen voor onnodige opties. Een richtprijs en een marge zijn dus fijne gereedschappen om de zoektocht mee te starten.

witte kleding hangend aan een lijn te drogen

2. Bepaal de belangrijkste opties voor jouw persoonlijke situatie

Toen ik twee jaar terug een nieuwe wasmachine kocht, had ik een aantal eisen in mijn hoofd. Ik wist dat er waarschijnlijk nog wel een derde baby zou komen. Met vijf personen in het gezin had ik dus mijn wens gezet op een wasmachine met een grote trommel. Eigenlijk wilde ik voor 8 kg gaan zoals mijn vorige (die had ik ook al gekozen met oog op het stichten van een gezin) maar soms moet je ergens concessie doen. Het is uiteindelijk een trommel van 7 kg geworden.

Groot gezin of happy single? Dan maak je een andere keuze

Ben je happy single en geen plannen om binnen nu en vijf jaar een huis vol met kinderen te hebben, dan weet je dat je beter kan kijken naar wasmachines met een kleine trommel. Die krijg je eerder vol. En dat is weer zuinig in het verbruik. Zo kan je jouw favoriete kledingstukken ook met grote regelmaat blijven dragen.

 

Wasmachine knop met allerlei opties

3. Bekijk de andere eisen

Je weet nu ongeveer voor welke prijs, situatie en hoeveel kg de wasmachine moet zijn. Daarnaast had ik nog meer eisen:

 • Uitgestelde start (om van nachtstroom gebruik te kunnen maken)
 • Spoelstand (voor wasbare luiers)
 • Handwas- en/of wolwas-programma (ik heb eczeem en probeer natte handen zoveel mogelijk te vermijden)
 • Eco programma (zie redenen voor A+++)
 • Kort programma (ik loop nog wel eens iets achter met de was en moet het dan kunnen inhalen)
 • Hoog toerental (aangezien ik aan een lijn droog en het in de winter anders echt niet opschiet)

Wil je een bepaald merk? Of juist de laatste prijs?

Natuurlijk er zijn nog veel meer opties, zoals een laag decibel of het hippe snufje die mijn broers wasmachine heeft. Misschien wil je per se een Miele of Whirlpool? Of maakt het merk jou echt niets uit en wil je gewoon de allerlaagste prijs.

Milieu-eisen? Of is het geluid van belang? Of misschien de winkel?

Een van mijn eisen was om minimaal een A++ machine te hebben. Het is een A+++ geworden uiteindelijk. Ik vind het milieu belangrijk, maar daarnaast heb ik (voor mijn man) berekend hoe snel je het prijsverschil terug verdient tussen die twee groepen. Dat was binnen twee jaar en een wasmachine gaat een stuk langer mee. Uiteindelijk besparen we dus geld door een zuinigere machine.

Wij hebben een apart washok hier in huis. Met de deur dicht hoor je nauwelijks iets van de machine en onze slaapkamers zijn een heel eind ervan verwijderd. Geluid maakt mij dus niets uit. Woon je in een flat, dan zal het aantal decibel wel een belangrijke eis zijn om de wasmachine voor jouw situatie geschikt te maken.

Natuurlijk kun je ook kijken naar de winkel die het levert, misschien heb je wel een zaak in het dorp die ontzettend goede service geeft die jij graag steunt. Dan moet je daarvan de mogelijke modellen opvragen. Tot slot verschijnt er ieder jaar wel iets nieuws op de markt, dus ik zal echt niet alle opties hier kunnen noemen. Daar moet je zelf even induiken.

De meeste vergelijkingssites hebben hiervoor een balk om opties om aan en uit te zetten. Die zullen wel met de tijd mee gaan! Tijd om dus te gaan zoeken!

4. Zoek de beste opties op de vergelijkingssites

Op vergelijkingssites kun je heel goed zoeken. Zelf raad ik de website Knibble aan. Als je zoekt op wasmachine kopen, komen er dan een 3-5 machines uit die mij wel interessant lijken qua prijs, merk en opties. De namen en modellen voer ik in op Google. Ik besteed vervolgens ongeveer 10 minuten per machine om reviews te lezen. Daarna ga ik door naar de laatste stap.

anonieme wasmachine

5. Neem je besluit

Binnen tien minuten scannen heb je wel een redelijk beeld van de voor- en nadelen van een machine. Bij mij werd het een strijd tussen twee wasmachines die beide rond dezelfde prijs zaten en beide alle opties hadden die ik wilde. Die ben ik veel uitgebreider gaan onderzoeken.

Mijn keus

De uiteindelijke keuze kon ik maken doordat er over één machine werd gezegd dat die stil was, maar minder goed schoonmaakte. Aangezien voor mijn woonsituatie, met een apart washok, het niet uit maakte hoeveel decibel de machine produceerde, heb ik uiteindelijk gekozen voor de luidruchtigere maar propere machine.

Bepaal je top 2

Als je een top 3 of 5 hebt zal je dat snel kunnen reduceren tot vaak 2 opties waartussen je echt twijfelt. De ene machine heeft meer opties maar ben je wel 50 euro meer aan kwijt dan de andere, en hoe vaak gebruik je die extra opties nou?

Dan heb je nog de machine die alles lijkt te hebben en goedkoop is, alleen A+ heeft. Is die 50 euro minder jou echt 20 euro meer energiekosten per jaar waard? Of was je erg weinig en zal je het er niet binnen de levensduur van de machine eruit hebben?

Deze fase is het moeilijkste en bespreek ik vaak uitgebreid met mijn man. Hij vindt dat nog al lastig (want: “Kies toch iets mens, zo belangrijk is dat niet!”), maar door erover te praten kom je er wel achter wat je nou echt belangrijk vindt. Ik ben daarnaast ook iemand die alles het liefste uitrekent. Niet voor niets laat hij mij altijd dit soort dingen uitzoeken, hij weet dat ik het grondig en weldoordacht doe. 🙂 (Ja, ik ben in te huren hiervoor.)

Alle stappen op een rijtje

Nog even samengevat doorloop je dus de volgende stappen:

 1. Bepaal je budget
 2. Bepaal de belangrijkste eisen voor jouw persoonlijke situatie
 3. Bekijk de andere opties waar je voor kunt kiezen
 4. Zoek de beste opties op de vergelijkingssites
 5. Neem een besluit op basis van al je vooronderzoek

En dan… bestellen maar!

Waar houd jij rekening mee als je een wasmachine koopt? Vind jij het belangrijk dat hij weinig verbruikt? Of dat hij heel stil is? Laat het ons weten in de reacties!

Dit is een gastblog van Eline van Mergendise. Ze heeft twee kinderen van 5 en 2 jaar, en is (hoog)zwanger van haar derde. 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: