Snel geld verdienen? – de junior versie

“Mama, ik heb nu 23 euro in mijn oranje spaarpot. Om Jurassic World te kunnen kopen, heb ik nog 7 euro nodig toch?” Nu mijn zoon zijn felbegeerde zelf bij elkaar gespaarde PlayStation eindelijk heeft, is het niveau van de gesprekken in ons huis niet veel hoger geworden.  Ik knik afwezig, nog zo’n Lego-vechtspel hoeft van mij echt niet (Seriously, waar komt al die testosteron ineens vandaan?? Mocht er ooit nog iemand beweren dat kinderen niet agressief worden van computerspelletjes, kom gerust eens bij ons kijken). Hij slaat enthousiast aan het rekenen. “Elke week 60 cent erbij… Hoeveel weken is dat? Meer dan 10! Pfff!” Hij heeft een punt, het duurt wel even. Het leven is zwaar als zevenjarige.

Andere inkomstenbronnen

Wat me wel intrigeert, is dat het nog nooit in hem is opgekomen dat afwachten tot je zakgeld krijgt, niet de enige methode is om aan geld te komen. Als mijn zus en ik vroeger om geld verlegen zaten, boden we altijd aan om de auto te wassen. Toen waren we waarschijnlijk wel iets ouder dan 7 waarschijnlijk, maar toch. Ook onderhandelden we graag over andere dingen: “als we nu 4 dagen geen ruzie maken, mogen we dan met de trein naar oma?” (Dat is een authentiek voorbeeld, ik vond pas de stickerkaart waar dit op stond terug. Of het helemaal goed is gegaan, dat kan ik me haast niet voorstellen, maar er zaten wel vier mooie stickertjes op, en een hoop hartjes voor oma.)

Nu breng ik mijn zoon ook liever niet op ideeën, ik wil het liefst dat hij zijn vrije uurtjes vult met lekker voetballen of zoiets. (Gelukkig leest hij mijn blog niet.) Toch zijn er genoeg situaties te bedenken waarom kinderen wel aan geld zouden willen komen. Als kind heb je per slot van rekening regelmatig andere ideeën dan je ouders waar geld heen zou moeten gaan, daar zijn mijn kinderen niet uniek in (en mijn ouders trouwens ook niet, maar dat geheel ter zijde).

Zelf leren

Hoewel mijn eerste reactie altijd is om mijn kinderen voor allerhande gekkigheid te behoeden, is dat natuurlijk eigenlijk helemaal niet verstandig. Kinderen moeten hun eigen fouten maken. Of fouten, dat is het misschien niet helemaal het juiste woord. In ieder geval is het verstandig om ze hun eigen beslissingen te laten nemen, op financieel gebied, juist nu het nog niet zoveel consequenties heeft. En juist in dat soort situaties, vind ik het echt een aanrader om ze dat geld zelf te laten verdienen, zodat ze gelijk voelen wat ze ervoor moeten doen. Over win-win-situaties gesproken!

Tips voor kinderen om aan geld te komen

Mocht je kind dus een sterke wens hebben om de nieuwste games te kopen, die veel te dure Elsa-glitterballerina’s willen hebben, of een hele serie Pokemon-kaartjes willen opkopen, dan mogen ze dat mooi zelf bij elkaar sprokkelen toch? Hierbij een lijstje met tips hoe ze snel geld kunnen verdienen.

1. Klusjes in en om het huis

Als kinderen nog klein zijn, en hun wensen ook, kun je ze eventueel extra zakgeld laten verdienen door speciale klusjes in en om het huis te doen. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je ze geen geld geeft voor dingen die tot die tijd ook al deden. Mijn kinderen helpen bijvoorbeeld regelmatig met de tafel te dekken en af te halen. Ook ruimen ze hun tas leeg als ze uit school komen. Ze gooien zelf hun vieze kleren in de was (meestal). Als ze met modderschoenen de kamer in zijn gerend, stofzuigen ze met wat aanmoediging zelf het zand weer weg.

We zijn een team

Mijn argumentatie daarbij is dat we een team zijn. We moeten met zijn allen zorgen dat het huis leefbaar is en dat we elke dag met gevulde magen en schone kleren de wereld in stappen. Als ik voor dit soort dingen nu ineens geld ga geven, krijgen ze naar mijn idee het verkeerde signaal: dat alles wat je doet geld oplevert. Was het maar zo’n feest… 🙂

Andere opties

Er zijn echter wel allerhande andere dingen te bedenken die kinderen kunnen doen om wat te verdienen: ik noemde hierboven al de auto wassen. Bladeren in de tuin opvegen vind ik ook een mooie. Of ramen zemen, als ze wat ouder zijn. Van die dingen die wel heel fijn zijn als ze gebeuren, maar die voor de basis leefbaarheid in huis niet strikt noodzakelijk zijn.

2. Bijzondere verrichtingen

Een tweede categorie waar kinderen geld mee kunnen verdienen, is het doen van bijzondere verrichtingen: diploma’s halen bijvoorbeeld. Toen ik na jaren zwemmen eindelijk mijn C-diploma haalde, kreeg ik van de moeder van een van de andere kinderen zelfs een gulden, voor mijn doorzettingsvermogen. Geen idee meer wat nou het probleem was (de eisen waren veel zwaarder dan nu, zegt mijn moeder altijd vergoelijkend, en dat geloof ik natuurlijk graag), maar het was nogal een horde.

Tanden wisselen kan ook geld opleveren (waar dat vandaan is gekomen, weet ik niet, maar het is bij mijn kinderen op school een heel normaal gebruik, waar wij ook maar in mee zijn gegaan).

Goede cijfers?

Ik ken ook mensen die hun kinderen betalen voor elke voldoende op school. Daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van, om dezelfde reden als dat ik mijn kinderen niet wil betalen voor het tafel dekken. Maar goed, ik heb een kleuter en een kind in groep 4, daar krijgen ze nog geen cijfers en is een applausje vaak nog voldoende motivatie. Als je echter een zwaar puberende 14-jarige luie donder op je bank hebt liggen, kan ik me voorstellen dat dit soort opvoedkundige principes ietwat gaan roesten.

3. Klusjes voor andere mensen

Als kinderen wat ouder zijn, kunnen ze ook geld verdienen door klusjes te doen voor andere mensen. Zo verdiende ik ooit geld door de poes van een lerares in haar vakantie eten te geven. Ik geloof dat ze me destijds wel een rijksdaalder per dag betaalde. Of misschien was het een gulden. Het was in ieder geval veel geld destijds, voor heel weinig werk, dat weet ik nog wel.

Andere klusjes die kinderen kunnen doen voor anderen zijn bijvoorbeeld onkruid wieden, gras maaien, oud papier wegbrengen, kleine boodschappen doen.

4. Oppassen

Toen ik 14 was, paste ik wel eens op een gezin met vijf kinderen. Beide ouders waren arts, en in die tijd wilde ik dat ook nog worden. Dat bleek genoeg te zijn om ze ervan te overtuigen dat ik verantwoordelijk genoeg was om op hun kroost te passen. Ook paste ik destijds op een baby, die bij mijn eerste oppasbeurt pas 6 weken was, omdat haar ouders me heel volwassen over vonden komen. Dat kan ik me nu als moeder echt totaal niet meer voorstellen, maar als kind vond ik dit een heel logisch verhaal. Overigens was het ook niet helemaal onterecht, het is altijd goed gegaan.

Chips eten en film kijken… Geef mij zo’n baan!

Mocht je kind nu ook zo’n heel verantwoordelijke uitstraling hebben (en hele makkelijke ouders in de buurt…) dan is dit, vanaf een jaar of 14 dus, een mooie inkomstenbron. Een beetje op de bank zitten chips eten en film kijken voor 4 tot 5 euro per uur, dat kan toch echt iedereen. 🙂

5. Echte banen

Geld verdienen - kinderen en geldVakken vullen, kranten bezorgen, hamburgers draaien… Vanaf een bepaalde leeftijd mag je ineens (bijna) alles om geld te verdienen. Het voordeel hiervan is vooral dat het een regelmatig inkomen geeft. Misschien verdient het wel weinig in vergelijking met oppassen, maar dat kun je meestal niet elke week doen.

Toen mijn zus en ik drie weken een krantenwijk hadden, kreeg zij een blindedarmontsteking. Toen was ik er ook gelijk klaar mee. (Elke dag het halve dorp doorfietsen voor die paar gulden per week was het me al heel snel niet meer waard).

Nu mensen veel minder kranten lezen, is dit baantje ook minder gebruikelijk. Er zijn echter wel veel meer andersoortige bezorgbaantjes bij gekomen (en dan met een brommertje met een verwarmde bak erop). Keuze genoeg dus.

Nog meer tips

Mocht je (oudere) kind op zoek zijn naar meer manieren om aan geld te komen, dan heb ik nog een mooie site met allerhande tips gevonden. Ik zou ze niet allemaal uit willen proberen, maar een beetje extra inspiratie kan geen kwaad lijkt me.

Kinderen en geld

Dit was een blog in het thema Kinderen en geld. Al eerder schreef ik er eentje over zakgeld, over kleedgeld en over financieel opvoeden in de praktijk.

Mogen jouw kinderen extra geld verdienen? Wat vind jij een goede manier? Mogen ze zelf weten waar ze het aan uit geven? Ik ben benieuwd!

 

This Article Has 16 Comments
 1. Mama Tinus schreef:

  Auto wassen deden wij ook vaak. Helaas voor mijn vader betaalde de buurman eens het 3 dubbele en wilden we toen thuis ook wel een verhoging ?
  Verder maakte ik wel eens de keukenkastjes schoon voor extra geld .

 2. Janneke schreef:

  Ik had vanaf mijn 14e een bijbaantje. Waaronder een oppasbaantje, waarbij ik de mazzel had dat ze mij elke week in de schoolmaanden minimaal 1x nodig hadden. Ik verdiende er niet heel veel, maar ik hoefde er ook niks voor te doen. Ik was er zo kind aan huis dat ik ook langskwam bij verjaardagen en in de zomervakantie even een glaasje drinken halen. Dat oppassen heb ik bijna 10 jaar gedaan, en ik had 5 adresjes. Maar die andere 4 waren idd incidenteel. En ik had mijn krantenwijk, verschillende gehad in verschillende periodes. Wij kregen geen geld voor klusjes in huis want dat hoort er gewoon bij. Als je geld wide verdienen ging je maar aan het werk op het moment dat het mocht. We kregen zakgeld en de rest werd voor ons betaald. Ik besef wel dat wij het echt goed hadden, hoewel mijn kinderen niet te klagen hebben vind ik veel dingen toch wel duur. Terwijl we alle twee werken en mijn moeder vroeg thuis was.

  • Dat is wel heel fijn zeg, zo’n oppasadresje. Dat had ik ook wel gewild destijds 🙂 En nu zoek ik zo’n oppas: iemand die lief is voor de kinderen, ze uit school haalt af en toe en verder niet te veel hoeft te doen. Lijkt me zo handig!
   Hadden je ouders ook daadwerkelijk meer geld, of gingen je ouders anders met hun geld om? Misschien wel interessant om eens te vragen. Ik heb altijd het idee gehad dat wij het heel goed hadden thuis, terwijl mijn moeder nu wel eens verteld dat ze het niet breed hadden toen we klein waren. Dat heb ik toen nooit gemerkt.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ja, ik vond het vooral belangrijk dat ze iets nuttigs deden. En het geld vond ik een mooie bijkomstigheid. Mjin jongens gingen folders rondbrengen toen ze 13 waren.

 4. Groene Glitter schreef:

  Zelf heb ik geen kinderen, maar ik heb wel genoeg bijbaantjes gehad. Niet dat ik het geld nodig had, want mijn ouders betaalden alles voor me, maar ik vond het wel fijn om mijn eigen inkomen te hebben.
  Natuurlijk toen ik klein was had ik van die autowasbaantjes en heitje voor een karweitje en dat soort dingetjes. Toen ik 12 was kreeg ik mijn eerste oppasbaantje (bij de buren) in eerste instantie voor 1 baby en al snel waren ze met z’n drieën. Hartstikke leuk en ik mocht de babyfoon mee naar huis nemen als ik ging slapen (natuurlijk had ik ook hun sleutel en zette ik de babyfoon op het hardste geluid). Voor een avondje (met nacht) kreeg ik €40. Bizar eigenlijk, want ik deed totaal niks anders dan tv kijken en een beetje chillen met die kindertjes. In diezelfde tijd hadden mijn broer en ik ook nog een bijbaan en daarmee brachten we het kerkblaadje rond. Leverde zo’n €90 pp op in de maand voor een rondje van een uur per week. Prima. Op jonge leeftijd had ik dus al veel geld te besteden, maar ik spaarde letterlijk alles op.
  Ik denk dat als ik kinderen zou hebben, zou ik ze inderdaad ook geen geld geven voor ‘normale’ dingen, maar wellicht wel voor de extra’s die ze doen. Zoals spontaan aanbieden om de huiskamer te poetsen ofzo? Geen idee nog, lastig, dat wel!

  • Wat bijzonder dat je dat allemaal spaarde! Ik werkte ook al jong en ik spaarde ook wel hoor, maar ik gaf het ook wel uit aan mooie dingen. Het heeft nog even geduurd voor ik ook geleerd had dat ik er meer aan had als ik wat minder kocht 🙂

 5. Ilse van Kreanimo schreef:

  Oh die centjes voor goede punten vind ik echt een killer voor intrinsieke motivatie… fijn te zien dat jij er ook geen voorstander van bent;

 6. Nienke Hilbrands schreef:

  Een heel erg goed artikel! Zelf ben ik vijftien en pas inderdaad zelf ook op. Wel vind ik deze ‘klusjes’ om aan geld te komen niet allemaal geschikt voor jonge kinderen. Daarnaast, als je eenmaal boven de 12 bent kun je gewoon beter gaan werken. En oh, geen krantenwijkjes gaan lopen want daar verdien je in verhouding echt niks bij. Eerder ergens in een kas, daar verdien je beter en kan het ook nog heel erg gezellig zijn. Als je dan 14/15 bent kun je een bijbaantje zoeken in een winkel.

 7. Dewi schreef:

  Goede tips! De oudste van 9 komt ook regelmatig met haar spaarpot, dat het nog zolang duurt voordat ze eindelijk bijelkaar heeft gespaard. Soms laten we haar een
  klusje doen, maar soms is het pech en is het gewoon niet anders. Hangt er ook vanaf wat ze wilt kopen. 😉

 8. Bajoena schreef:

  Mijn man, vind het heerlijk als de kids creatief zijn om aan geld te komen (en ja ook voor dat felbegeerde computerspel :)), hij stimuleert ze daar enorm in.

  Ik ben daar zelf minder van, maar ben van de week toch gezwicht, na ettelijke opruimpogingen waarbij alle stukke speeltjes en alle prulletjes waar we nooit mee spelen weer teug de speelgoedkisten ingingen, heb ik deze week een tijdelijke actie geintroduceerd; voor idere bak van bepaalde afmeting die je inlevert en die dan dus meteen ook weggaat (kringloop/marktplaats of andere doelen) krijg je een euro.
  ik ben 3 bakken speelgoed lichter (nou ja, die zijn natuurlijk meteen weer gevuld na Sinterklaas) en ook €3.00. En de kamers zijn weer een tikkeltje opgeruimd, zonder mopperende kinderen/mama’s…
  Toch iets gelukt wat normaal niet (gemakkelijk) lukt….

 9. anneke schreef:

  Ben ik nu de enige die 7 jaar ontzettend jong denkt te vinden voor een lego gevechtsspel?
  Ze worden daar alleen maar agressief van ( zoals je zelf schrijft) en op die leeftijd is hun ontwikkeling nog te veel aan de gang om hen daaraan bloot te stellen, laat staan dit te plaatsen.
  Het advies is zelfs om geen journaal met oorlogsbeelden/ gevechten aan kinderen onder de 8 te laten zien ,
  Maar natuurlijk is dat maar de wetenschappelijke psychologische benadering, misschien is jouw zoon wel heel volwassen en kan hij er goed mee om, succes

 10. Saskia Zwarts schreef:

  hier laat ik de oudste klusjes doen ,kleine klusjes voor kleine prijsjes waar ze al heel snel toch veel geld mee kan verdienen , sokken bij elkaar zoeken per paar 5 cent , keuken soppen (of die er beter van word is een 2 de het gaat om het idee 0,50 , stofzuigen 0,20 tafel en stoelen 0,10 geloof ik en handoeken vouwen 5 voor 0,25 cent enzo
  ik heb maar 1 regel en dat is geen snoep kopen van het geld , die van mij wil echter van alles maar als ik zeg doe maar van je spaargeld dan hoeft ze het meestal niet hihi ze heeft 124 euro waarvan de 2x 50 priefjes en de 20 haar heilig is 🙂 ze is 7 jaar en heeft momenteel geen spaardoel

Geef een reactie