Een plan voor 2018 – dag 1

jaarplan dag 1

Gelukkig nieuwjaar! De allerbeste wensen voor 2018!

Dit jaar wordt je meest georganiseerde jaar ooit, als je mee doet met mijn jaarplan. En ja, dat is iets goeds 🙂 Juist als je alle saaie en terugkerende dingen goed organiseert, is er genoeg tijd voor spontane acties en leuke dingen. Door een handig overzicht te maken van alles wat je wil bereiken, en daar ook actie op de ondernemen is de kans veel groter dat je je aan al die goede voornemens houdt. En geef toe, die zijn er hè. 🙂

Op mijn blog kun je vanaf vandaag mee doen met een plan-vijfdaagse! Elke dag een nieuwe opdracht. En vrijdag ben je helemaal klaar voor dit mooie jaar. Je kunt de opdrachten gewoon zelf uitvoeren. En… je kunt meedoen met je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan ontvang je niet alleen alle opdrachten met extra toelichting en voorbeelden in je mail, maar krijg je er ook alle benodigde materialen bij. Handig!

Klik hier om je direct op te geven!

Opdracht 1: Je doelen in kaart

Vandaag gaan we aan de slag met de basis: het opschrijven van al je doelen voor 2018. Het gaat om een hele lijst, op allerhande gebieden. Die brengen we terug naar een mooie top 3 om ons op te focussen.

Stap 1: ga eens brainstormen

Eerst maar eens flink brainstormen.  Waar wil je eind 2018 allemaal op terug kunnen kijken? Wat is er dan in de ideale situatie allemaal gelukt?

Wees ook niet bezorgd of je wel alles mee neemt. Je kunt de komende dagen (of weken of maanden) altijd nog doelen toevoegen en je lijst verder aanpassen. Doorloop voor die extra doelen gewoon nogmaals de stappen. Sowieso komen we er elke maand op terug, om je plan bij te stellen. Ook dan kun je nog altijd nieuwe doelen toevoegen of – heel fijn ook – toch minder gewenste doelen verwijderen.

Stap 2: maak een overzicht

Als je al je doelen door elkaar hebt opgeschreven, ga er dan rustig doorheen en deel ze op in voor jou herkenbare categorieën:

  • persoonlijke doelen: wat wil jij voor jezelf bereiken?
  • gezinsdoelen: wat wil je voor je gezin bereiken? En met je gezin?
  • werkdoelen: wat wil je op je werk bereiken?
  • sociale en maatschappelijke doelen: wat wil je buiten je huis en werk bereiken?
  • financiële doelen: wat wil je op financieel gebied bereiken?

Natuurlijk kun je ook een andere indeling gebruiken als dat beter bij jouw doelen past. Je hoeft ook niet bij alle categorieën doelen in te vullen. Als jij geen werkdoelen hebt, dan schrijf je die niet op.

Overigens zou ik je wel aanraden om mijn indeling te gebruiken. 🙂 Simpelweg omdat ik die de rest van de week ook volg. Maar dat terzijde.

Stap 3: beoordeel je doelen op haalbaarheid

Voor je nu verder gaat, is het handig om eerst te besluiten of je wel aan de slag kan met een doel.

Kijk nu daarom eerst welke doelen je haalbaar acht en geef ze een cijfer tussen de 1 (niet haalbaar) en 5 (heel haalbaar). Iets is niet haalbaar als jij er zelf geen invloed op kunt uitoefenen. Of als je nu al weet dat je er langer dan een jaar over doet. En iets is heel haalbaar als jij er niet alleen invloed kunt oefenen, maar ook zeker weet dat je dat gaat doen.

Wat voorbeelden

De staatsloterij winnen? Niet zo’n haalbaar doel. Die geef je een 1. Je werkkamer opnieuw inrichten? Waarschijnlijk wel haalbaar. Die krijgt een 4. Misschien wil je 10 kilo afvallen. Tja lastig… Een 3. En 10 nieuwe recepten uitproberen? Heel haalbaar. Die krijgt een 5. Zo ga je door alle doelen heen.

Haal eruit wat niet haalbaar is

Het gaat er niet om dat je ook alle haalbare doelen per se moet halen. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om ze allemaal te behalen, ook al liggen ze binnen jouw invloedssfeer. Het gaat er meer om dat je doelen waar je geen invloed op hebt er nu uit haalt.

Alle doelen die je een 1 geeft, streep je door. Dat scheelt weer.

Stap 4: geef je doelen een prioriteit

Nu zijn we aangekomen bij de meest arbeidsintensieve stap van deze opdracht: beoordeel welke doelen je het belangrijkst vindt.

Je schrijft nu dus alle doelen op in de volgorde waarin je ze zou willen halen. Dit kun je doen per categorie, en daarna van het totaal.

Hulp nodig hierbij? Geef je dan op voor Je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan! Dan ontvang je een handig stappenplan om je doelen te prioriteren. 

Extra voordeel

Het mooie van deze stap is dat er waarschijnlijk al behoorlijk wat doelen sneuvelen. Want hoe belangrijk is het nu eenmaal om – ik noem maar wat – je tuin opnieuw in te richten, als je eigenlijk ook Spaans wil leren. En hoe belangrijk is het om 3 nieuwe landen te bezoeken als je eigenlijk eerst je hypotheek versneld af wil lossen? En is het echt zo belangrijk om promotie te maken als je eigenlijk vooral meer thuis wil zijn? Hoewel je niet de categorieën met elkaar hoeft te vergelijken, geeft het je wel een gevoel van waar je prioriteiten liggen.

Maak een top 3

Als je weet welke je het belangrijkst vindt, en ook hoe haalbaar ze zijn, kun je een top 3 maken. Dit zijn de doelen waar je je de komende 3 maanden op gaat focussen.

In totaal…

Je kunt dit als totaal doen, maar ook per categorie. Dat ligt aan jouw manier van werken. Als jij graag met 1 ding tegelijk bezig bent, dan kijk je alleen naar je allerbelangrijkste doel.

Of per categorie

En als je liever wat meer variatie wil, dan kijk je naar een top 3 per categorie. Als je mijn blog volgt, zal je het je niet verbazen dat ik hiervoor kies. Ik vind het prettig om per onderdeel een eigen focus aan te brengen. En niet bezig zijn met afvallen als ik met mijn blog bezig ben, om maar wat te noemen. 🙂

Nu denk je misschien: dan heb je dus 10 tot 15 doelen? Dat zijn er wel heel veel. Klopt, dat zijn er zeker veel. Maar het gaat om verschillende aandachtsgebieden. Je kunt op je werk prima 3 doelen hebben, zonder dat je daar thuis last van hebt.

En je kunt ook best voor jezelf als doel hebben gesteld om vroeger naar bed te gaan. Dat bijt je voornemen om elke zaterdag met je gezin aan tafel te eten ook niet. Het is wel belangrijk dat je niet meer dan 3 doelen per categorie pakt. Anders wordt het wel heel lastig om te focussen.

Morgen verder!

Heb je een mooie lijst gemaakt van alles wat je komend jaar zou willen bereiken? Ik ben benieuwd naar jouw belangrijkste doelen! Deel ze vooral hieronder. Mijn doelen deel ik in een aparte blog hierover. 😉

Morgen gaan we aan de slag met voorspellingen en drempels. Ik heb er zin in!

PS: al lid van Je persoonlijke jaarplan? Klik hier om in te loggen.

Wil jij mee doen aan het programma
Financiële rust voor het hele jaar?

Geef je op voor de cursus Financiële rust voor het hele jaar! Dan leer ik je een jaarplan maken en je financiën op orde brengen. Je krijgt daarmee overzicht, en rust. En... je bespaart ook nog een hoop.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.