Hoe zorg je dat je je aan je jaardoelen houdt? – dag 5 van het jaarplan

Meer geld minder stress staat al de hele week in het teken van het jaarplan. Elke dag stond hier een nieuwe opdracht. En vandaag ronden we onze plannen helemaal af. Wil je nog meedoen? Blader dan even terug naar de opdrachten van de afgelopen dagen. Natuurlijk kun je ook nog meedoen met je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan ontvang je niet alleen alle opdrachten met extra toelichting en voorbeelden in je mail, maar krijg je er ook alle benodigde materialen bij. Handig!

Klik hier om je direct op te geven!

Nu je je persoonlijke doelen vorm hebt gegeven, én je financiën voor het komende jaar in kaart hebt gebracht, is het tijd voor de finale. Hoe gaan we nou zorgen dat we ons echt aan onze doelen houden?

Opdracht 5: afspraken en beloftes

Afgelopen jaar deed ik een cursus Effectief werken. Een van de belangrijkste dingen die ik daarvan meegenomen heb, is dat je je alleen aan je eigen afspraken houdt, als je het jezelf makkelijk maakt. Je kunt nog zulke mooie systemen inrichten… Als je het teveel gedoe vindt om het in te vullen of na te kijken, doe je het gewoonweg niet. Wel in het begin natuurlijk (denk aan die sportschool…) maar niet meer als het echt druk wordt.

Daarom is het belangrijk dat je nu nadenkt over hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken om je nu ook echt aan al je doelen te gaan houden.

Je hebt je doelen in kaart gebracht, je hebt nagedacht over eventuele hobbels en voorspellingen. Je bent aan de slag gegaan met het waarom achter je doelen. En je hebt je financiën op een rijtje gezet. En nu? Nu gaan we echte afspraken maken.

Stap 1: Maak afspraken met jezelf

Wanneer ga je de eerstvolgende acties uitvoeren van je doelen? Wanneer ga je aan de slag met je plan? En, ook belangrijk, wanneer ga je je resultaten updaten en nieuwe afspraken maken?

Voor de een werkt het goed om vaste momenten in te plannen om ergens aan te werken. Voor de ander werkt dat juist verlammend. Je weet zelf wel wat voor soort mens je bent waarschijnlijk.

Structuur? Of juist liever niet?

Als je houdt van structuur, pak dan je agenda erbij en plan de komende week vaste momenten voor het uitvoeren van je doelen.

En als je meer bent van de “ik kijk liever wanneer het me uitkomt”, schrijf dan voor al je eerstvolgende acties een deadline voor op. Wanneer je het doet, maakt dan niet zoveel uit, als het maar klaar is op het moment dat je deadline afloopt.

Stap 2: Zoek een accountability partner (of meer!)

Bij mijn no-spend-challenge is het hebben van een buddy een belangrijk kenmerk voor het succes. Als je iemand hebt die weet waar jij mee bezig bent, en bij wie je steun kunt zoeken op moeilijke momenten, wordt het een stuk makkelijker. Dat geldt eigenlijk voor al je doelen.

Stap 3: Maak het jezelf gemakkelijk

Zorg voor een controlesysteem dat zo makkelijk is, dat je het zeker bij zult houden. Maak voor je financiën bijvoorbeeld gebruik van het online huishoudboekje van Knab. Daarmee kun je snel al je uitgaven online indelen in de verschillende categorieën. Of maak gebruik van mijn handige papieren kasboekje (gratis te downloaden!).

kasboek

En je andere doelen

Ook voor je andere doelen is het handig een snel en handzaam systeem te hebben. Hang het op je muur op een duidelijk zichtbare plaats. Maak gebruik van apps op je telefoon (zoals Trello, die je ook handig op je laptop kunt bijwerken). Of schrijf het in je agenda, als je liever op papier werkt. Zelf heb ik sinds kort de mooie Mascha-planner. Blijmaker!

Wat je ook kiest, zorg er voor dat het iets is dat jij leuk en handig vindt. Dat hoeft dus niet iets te zijn dat bekend staat als leuk en handig, het gaat er echt om dat jij er blij van wordt. Alleen dan zul je het ook gebruiken.

Stap 4: Evalueer en stel regelmatig bij

De laatste stap van het jaarplan is dat je het levend houdt. Sorry voor de foute kantoorterm. 🙂 Maar het geeft wel aan wat ik bedoel: het is niet iets dat je eenmalig invult en daarna nooit meer naar kijkt. Dan is het zonde van je werk geweest.

Elke maand (of elke twee weken misschien wel) kijk je er opnieuw naar, en pas je je afspraken aan. Je kijkt wat er loopt en wat er niet loopt. En je gaat aan de slag met nieuwe acties.

Op mijn blog plaats ik elke maand een reminder.

Reminder via de mail ontvangen?

Wil je die reminder ook in je mail ontvangen? Geef je dan op voor mijn nieuwsbrief. Dan krijg je elke maand automatisch bericht als het weer tijd is om je jaarplan aan te passen. En kun je weer aan de slag.

Dit was de laatste opdracht

Met deze stap zijn we aan het laatste onderdeel van de jaarplan-5-daagse gekomen. Wat een leuke dagen waren het! Er is massaal meegedaan. Ik heb zowel op Facebook als in mijn mail veel reacties ontvangen.

Komende zondag laat ik zien hoe mijn jaardoelen eruit zien. En begin februari gaan we samen bijstellen. Ik kijk er naar uit!

Wil jij mee doen aan het programma Financiële rust voor het hele jaar?

Geef je op voor de cursus Financiële rust voor het hele jaar! Dan leer ik je een jaarplan maken en je financiën op orde brengen. Je krijgt daarmee overzicht, en rust. En... je bespaart ook nog een hoop. 

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.