Een plan voor 2018 – dag 2

jaarplan dag 2

En, een mooie doelenlijst gemaakt gisteren? Je voornemens opschrijven is de eerste stap om je eraan te houden.

Op Meer geld minder stress kun je deze hele week mee doen met een plan-vijfdaagse! Elke dag een nieuwe opdracht. En vrijdag ben je helemaal klaar voor dit mooie jaar. Je kunt de opdrachten gewoon zelf uitvoeren. En… je kunt meedoen met je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan ontvang je niet alleen alle opdrachten met extra toelichting en voorbeelden in je mail, maar krijg je er ook alle benodigde materialen bij. Handig!

Klik hier om je direct op te geven!

Opdracht 2: Drempels en voorspellingen

Altijd als je een plan maakt, loop je tegen de werkelijkheid aan. Dan ben je net zo lekker bezig met afvallen, en… dan heb je een nieuwjaarsborrel. Of dan ben je zo goed bezig met besparen, en dan heb je ineens een verjaardag waarbij een cadeau vereist is. Of nog vervelender: dan gaat de auto kapot.

Wat nou als je al dat soort dingen vooraf zou weten, dan zou het toch een stuk makkelijker zijn om je aan je plan te houden?

Wat weet je al?

Het handige is: veel van dit soort dingen weet je eigenlijk best van te voren. Je weet nu al wanneer je hele familie jarig is. En wanneer het Pasen is.

Dat geldt niet voor de wat minder voorspelbare zaken in het leven, zoals een kapotte auto. Toch kun je – door er nu al over na te denken – al een hoop van opvangen.

Met al deze gegevens gaan we vandaag aan de slag. Het doel: zorgen dat je ondanks de hobbels en drempels die je tegen gaat komen onderweg, gewoon door kunt gaan. En toch je mooie doelen kunt behalen.

Stap 1: maak een lijst van voorspelbare gebeurtenissen

Schrijf eens uit in welke maanden je verjaardagen hebt, wanneer je feestdagen viert en wat je nog meer aan nu al bekende geld- (en calorieën)stromen weet.

Deze lijst neem je mee als we ons financiële plan maken, maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken als dit soort gebeurtenissen jouw andere doelen belemmeren.

Stap 2: maak een lijst van mogelijke onvoorspelbare gebeurtenissen

Welke apparaten heb je die kapot kunnen gaan (en waarvan het ook best realistisch is dat dat gebeurt)? Wat zou er nog meer geld kunnen kosten dit jaar, dat roet in het eten gooit op gebied van jouw mooie plannen?

Dit kun je financieel bekijken, maar natuurlijk ook op alle andere vlakken. Als afvallen jouw doel is, wat zou er dan kunnen gebeuren waardoor je niet verder kunt?

Stap 3: Wapen jezelf tegen de hobbels en drempels

Voor verjaardagen en feestdagen kun je een aparte spaarrekening openen. Of gewoon een envelopje maken. Net wat jij handig vindt. Als je hier elke week wat geld op stort, danwel in stopt, kun je het gebruiken als je een cadeau moet kopen.

Ook voor kapotte apparaten kun je nu vast een noodpotje aanleggen. Door een speciale rekening te openen voor dit soort uitgaven, kun je vast een buffertje opbouwen voor als het gebeurt. En als die auto of wasmachine nou niet kapot gaat, is het helemaal fijn. Dan hoef je er volgend jaar minder voor te sparen en kun je dat geld weer gebruiken voor een ander potje.

Meer handige tips om hiermee om te gaan? Schrijf je in voor je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan stuur ik ze je toe!

Morgen verder!

Heb je een mooie lijst gemaakt van al jouw drempels en voorspellingen? Ik ben benieuwd naar jouw belangrijkste hobbels! Deel ze vooral hieronder.

Morgen gaan we aan de slag met je persoonlijke doelen. Ik heb er weer zin in!

PS: al lid van Je persoonlijke jaarplan? Klik hier om in te loggen.

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.