valentijnsdag

Valentijnsdag! 5 tips voor een low-budget feestje

Ergens eind jaren negentig (ok, het begin), toen ik net 18 was, haalde ik mijn rijbewijs op Valentijnsdag. Het was de eerste keer dat ik het probeerde, en halverwege het examen kreeg ik een ingreep. Ik had iets van 30 lessen gehad en kon ook eigenlijk totaal nog niet rijden. Toen het examen afgelopen was, gooide ik mijn deur open zonder te kijken of er iemand (op het uitgestorven parkeerterrein) liep en kreeg ik nog een stevige veeg uit de pan van de examinator. “Altijd kijken voor je je deur opendoet!” Mijn rij-instructeur kwam aangelopen en vroeg enthousiast: “En?”. Ik haalde mijn schouders op en zei: “gezakt”.

bloemen valentijnsdagDe examinator keek me verbaasd aan en sprak de legendarische woorden: “Hoe kom je daar nou bij? Je bent geslaagd!” Onderweg naar huis hoorde ik op de radio over een speciale Valentijnsactie. “Wie wil jij een bosje bloemen geven?” Thuis aangekomen (jaren negentig hè) belde ik het radiostation meteen. Mijn rij-instructeur! Helaas, die bloemen kwamen er niet, ze vonden het geen origineel verhaal (en er kwamen ook te weinig kusjes bij kijken, gok ik).

Sindsdien ben ik echter wel een stuk enthousiaster over het fenomeen Valentijnsdag. Sowieso omdat het me er jaarlijks aan herinnert hoe lang ik mijn rijbewijs al heb (inmiddels langer dan dat ik het niet had…). Maar ook omdat ik het nog altijd associeer met een gevoel van geluk en overwinning. En alhoewel ik het ook in al die jaren daarna zonder bloemen heb gedaan (dit is geen hint 🙂 ), word ik er nog steeds blij van, al die roze hartjes overal. Ook al is het nog zo commercieel en zo.

Mijn top 5 van low-budget-Valentijnsideeën

Over dat laatste gesproken, dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Valentijnsdag kun je prima vieren zonder er een groot commercieel feest van te maken. Hierbij mijn top 5 van dingen die je gratis (of voor weinig) kunt doen vandaag.

1. Laat een briefje achter

Een echte liefdesbrief schrijven, wie doet dat tegenwoordig nog? Ik vrees dat die van mij ook uit de jaren negentig stammen… Toch is het wel iets dat je zou kunnen doen, waar de mensen om je heen heel blij van worden: een klein briefje met een hartje erop. Dat hoeft ook niet per se voor je geliefde te zijn natuurlijk. Kinderen zijn ook een mooi doelwit. Alhoewel? Van mijn zoon mag ik geen briefjes in zijn lunchdoos stoppen, al niet sinds de kleuterschool (zwaaien mag ook niet meer sinds die tijd 🙁 ). Gelukkig heb ik nog een kind, die juist dol is op zwaaiende mama’s en… op kleine verrassinkjes in haar brooddoos.

Op Facebook volg ik een groep van mensen die regelmatig lieve briefjes (en eventueel een cadeautje) achterlaten voor onbekenden. Daar heb ik rond Kerst ook al eens over geschreven dacht ik. Het idee is heel schattig: laat iets achter waar iemand anders het kan vinden. Vaak wordt het gevonden door mensen die het juist nodig blijken te hebben. Ik vind het mooi passen in de Valentijnsgedachte.

2. Organiseer een picknick (in je huis)

Als je niet teveel geld uit wil of kan geven, is uit eten gaan op speciale dagen altijd wat lastig. Maar om nu altijd maar gewoon thuis te eten, dat is ook niet leuk. Daar is natuurlijk ook de picknick voor uitgevonden. Hoewel de temperatuur alweer een stuk aangenamer is dan een paar dagen terug, is het mij nog veel te koud om buiten te eten. De oplossing: een picknick thuis! Kleedje op de grond, lekkere hapjes erbij en klaar! Zo geregeld, en toch heel bijzonder.  Zeker als je er nog wat kaarsjes omheen zet (tenzij je een puppy hebt, dan is dat toch niet zo handig. Hm, dan is eigenlijk die hele picknick niet handig. Ik gok dat ik deze tip over ga slaan dit jaar.)

3. Koop 1 mooie bloem

In plaats van een heel boeket bloemen, kun je bij sommige bloemisten ook bloemen per stuk kopen. En dus ook eentje. Als je die van een strikje voorziet, is het eigenlijk nog veel specialer dan een hele bos bloemen. Mooi kaartje erbij, dan is het helemaal compleet.

hartje valentijnsdag4. Maak een wandeling

Als het goed is, wordt het mooi weer vandaag. Nu moeten wij vandaag allebei de hele dag werken, en zijn de kinderen naar de BSO, dus heel veel wandeltijd is er niet, vrees ik. Toch denk ik dat we samen wel even een blokje om gaan vandaag, al was het alleen al om de hond uit te laten. Heel romantisch :-). Maar wel even tijd voor elkaar, dus sowieso leuk.

5. Maak zelf een cadeautje

Chocolade hartjesVorige week zag ik op een blog zelfgemaakte chocoladehartjes voorbij komen. Daar werd ik blij van! Zelfgemaakt! Roze! Chocolade! Hartjes! Ik heb direct de ingrediënten bij de boodschappen mee besteld (niet gezond en niet gebudgetteerd… maar hartjes! van chocola! soms moet je niet te strak in de regels zitten). Mijn dochter was dolblij met dit plan en heeft enthousiast meegeholpen. En vanmorgen doen we ze tijdens het ontbijt cadeau. Leuk, leuk, leuk!

Fijne Valentijnsdag!

This Article Has 9 Comments
 1. Mr FON schreef:

  Het wordt een hand-in-hand wandelingetje vanavond. Lekker dat het alweer wat langer licht is ?
  Mr FON onlangs geplaatst…50.000 euro voor een vrijstaand huis; gastblog Marjolein JonkerMy Profile

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Leuke tips allemaal! Ik ben benieuwd of mijn man nog met iets over de brug komt, maar ik vrees het ergste!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Hobby: waarom zou je?My Profile

 3. Ok… ik ga lekker met mijn werk uit eten en de man past op zoon.

  Als dat geen echte liefde is? 😉
  Huiselijk genoegen onlangs geplaatst…Opvoedingstip voor meer gehoorzaamheidMy Profile

 4. Consuminderen schreef:

  Ik ga vrienden te eten vragen aanstaand weekend. Ook liefde.
  Consuminderen onlangs geplaatst…Een sprankje hoop voor spaardersMy Profile

 5. Anita Willems schreef:

  Ik word al vrolijk van je blgobericht!
  Ik heb niks voor de man in huis gehaald, behalve dan dat we als gezin Valentijntapas gaan eten. Thuis. Ik hoop dat ‘ie daarmee tevreden ja :-).
  En op een of andere manier staat voor de kinderen Valentijnsdag gelijk aan Vaderdag, dus hebben zij cadeautjes voor papa …mmmm
  Anita Willems onlangs geplaatst…Een recept voor de liefde (en een recept voor monchou taart zonder pakjes en zakjes)My Profile

 6. Tanja schreef:

  Bedankt voor de tips. Ik hou van Valentijn niet om de cadeaus maar om even bij samen stil te staan. Door ervaring wijs geworden weet ik dat samen heel belangrijk is. Pas als samen er niet meer is weet je ook pas wat je mist.
  Dus is Valentijn voor mij het moment om even samen stil te staan bij wat we hebben.

  Ik wens je een fijne Valentijnsdag op jullie eigen manier.

  gr. Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…(Web)winkelen is dat nu wel of niet leuk en duurder of goedkoper? Deel 1My Profile

 7. Sammie schreef:

  Wat leuk om te zien dat je ook de chocolade hartjes hebt gemaakt! Waren ze lekker? 🙂

Geef een reactie