Wanneer heb je een tandongevallenverzekering nodig?

“Heb jij geen tandartsverzekering? Maar wat nou als je een ongeluk krijgt! Dat kost je echt tienduizenden euro’s hoor!”

Dat is zo’n hardnekkig verhaal dat ik al een aantal keer gehoord heb. Maar eerlijk gezegd heb ik zelf geen idee of het klopt. Het leidt er in ieder geval wel toe dat veel mensen een dure tandartsverzekering afsluiten, voor je-weet-maar-nooit!

Maar… ben je wel verzekerd voor ongevallen als je een aanvullende tandartsverzekering hebt? En kost het ook daadwerkelijk tienduizenden euro’s als er iets mis gaat? En hoe zit het eigenlijk als je als gevolg van een ongeluk (of iets anders) een kunstgebit moet? Wat kost dat eigenlijk?

Tijd om het eens aan de kenner voor te leggen. Net als vorige week geeft Nora antwoord op al mijn vragen.

Wat kost het me als ik een ongeluk met mijn tanden krijg?

Een verzekering is altijd bedoeld om het risico te dekken als je kosten krijgt die je niet zelf kunt betalen. Je huis verzeker je je daarom sowieso: als mijn huis afbrandt, weet ik zeker dat ik dát niet kan betalen. Maar als ik een ongeluk krijgt waarbij ik al mijn tanden verlies, is dit maar de vraag.

Dat heeft verschillende redenen:

  • De kosten voor het repareren van een tandheelkundig ongeval zijn veel minder hoog dan veel mensen denken. Het kan wel oplopen tot een paar duizend euro, maar tienduizenden euro’s is zwaar overdreven.
  • Een bepaald deel van de kosten van een tandheelkundig ongeval zitten gewoon in de basisverzekering.
  • Een partij als Independer geeft je een gratis verzekering voor een tandheelkundig ongeval als je afsluit via hun website. Daarbij is een aanvullende verzekering dus niet nodig.
  • Als iemand anders het ongeluk veroorzaakt (en haar of zijn verzekering dat ook erkent), kun je de kosten verhalen op die ander.

Met andere woorden: het risico op hoge kosten is niet zo heel hoog.

Toch is het wel verstandig om er goed naar te kijken, zelfs als de basisverzekering een deel van de kosten vergoedt. Als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt waarbij al je tanden en kiezen verloren gaan, moet je een kunstgebit. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Maar… de kosten van het verwijderen van eventuele tandresten valt hier niet onder. En je moet ook vaak een eigen bijdrage betalen.

En als je bijvoorbeeld één of twee tanden of kiezen verliest, zal de tandarts een andere oplossing moeten zoeken in de vorm van een implantaat, brug of kroon. Dit zit niet in de basisverzekering. De kosten hiervan kunnen best hoog oplopen, maar ook hierbij geldt dat het geen tienduizenden euro’s zal zijn.

Heb je een speciale tandongevallenverzekering nodig?

Mocht je dit risico toch hoog inschatten, dan is een tandongevallenverzekering handig. Sommige tandartsverzekeringen nemen dit mee in hun pakket, maar…. Let op…. Niet allemaal.

Hier moet je dus goed naar kijken als je om deze reden een aanvullende tandartsverzekering afsluit.

Zo ben je bijvoorbeeld bij De Friesland en bij Delta Lloyd wel automatisch verzekerd voor ongevallen als je daar een tandartsverzekering afsluit. En bijvoorbeeld bij  Anderszorg, Bewuzt en Ohra weer niet. Controleer dit dus voor je het afsluit!

Als één van deze verzekeringen het meest voordelig is voor je, kun je ze nog steeds wel afsluiten natuurlijk, ook als je graag een tandongevallendekking wil. Maar sluit dan dus ook een speciale tandongevallenverzekering af (gratis via Independer bijvoorbeeld).

Ook belangrijk om je te realiseren: voor kinderen zijn dit soort zaken sowieso gedekt in de basisverzekering, zonder eigen risico en zonder eigen bijdrage. Voor je kinderen hoef je dus geen extra verzekering af ge sluiten.

En hoe zit het met een kunstgebit?

De kosten en vergoedingen van een kunstgebit verschillen afhankelijk van de uitgangssituatie.

Heb je nu je eigen tanden en kiezen nog?

Als je op dit moment nog eigen tanden en kiezen hebt, en je hebt om wat voor reden dan ook een kunstgebit nodig, krijg je met twee dingen te maken:

  • Je eigen gebit moet worden getrokken.
  • Er moet een kunstgebit voor je worden gemaakt.

Het trekken van de tanden en/of kiezen komt voor eigen rekening. Dit houdt in dat je dit zelf moet betalen, of dat je hier een aanvullende verzekering voor moet hebben.

Het maken van een gebit valt grotendeels onder de basisverzekering. Het komt natuurlijk wél ten laste van je eigen risico. En… de basisverzekering vergoedt maximaal 75% van de kosten, dus naast het eigen risico moet je normaal gesproken ook nog 25% zelf betalen. Ook hier helpt een aanvullende verzekering. Die kan het overige deel vergoeden.

Wat kost een kunstgebit?

Een grove schatting voor het maken van een boven- en ondergebit is € 1.100,- tot € 1.400,-

De kosten voor het trekken van je eigen gebit zijn niet zo makkelijk in te schatten. Dit hangt onder andere af van hoeveel tanden en kiezen er getrokken moeten worden. Je kunt hiervoor rekenen op ongeveer 40 euro per tand of kies.

En als je op dit moment al een kunstgebit hebt? Wat kost het dan?

Als je op dit moment al een kunstgebit hebt, zijn de kosten voor een nieuw kunstgebit hetzelfde. Er hoeven dan alleen geen tanden of kiezen uit.

Wel geven alle verzekeraars hierbij een tijdsvoorwaarde: je huidige gebit moet minimaal een aantal jaren oud zijn. Als dit niet het geval is, moet de tandarts een machtiging aanvragen met daarop een hele goede reden voor het maken van een nieuw gebit.

Laatste tip

Als laatste wil ik je nog een tip meegeven: als je een kunstgebit nodig hebt, om welke reden dan ook, vraag aan de tandarts dan altijd om een begroting. Deze maakt hij of zij waarschijnlijk graag. Met deze begroting kun je naar de verzekeraar gaan. De verzekeraar kan je tot op de cent nauwkeurig vertellen wat je zelf zal moeten betalen.

En zoals voor alles geldt: gebruik je gezonde verstand, als het om verzekeren gaat.

Nora, opnieuw bedankt voor je bijdrage! Lees hier deel 1 van Nora’s tweeluik over tandartskosten: Wanneer is het slim om een tandartsverzekering af te sluiten?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: