Wanneer is het slim om een tandartsverzekering af te sluiten?

tandartsverzekering

Het is weer tijd om te kijken naar je zorgverzekering… Overstappen kan nog een paar weken. De laatste tijd heb ik hier al een paar keer aandacht aan besteed. Steeds meer mensen sturen me daarom vragen over welke verzekering het beste past. Eén van de meest gestelde vragen is of een tandartsverzekering een goed idee is.

Daar heb ik zelf niet zoveel verstand van. Ik ben gezegend met een gezond gebit, nog altijd zonder gaatjes. Dus ik heb nooit een tandartsverzekering nodig gehad. Gelukkig heb ik hulp gekregen. Nora, één van mijn vaste lezers, weet hier heel veel van. Zij bood me daarom aan om twee gastblogs over dit onderwerp te schrijven. Vandaag lees je de eerste. Donderdag verschijnt de tweede blog over dit onderwerp van haar hand. Veel leesplezier!

Aan het einde van het jaar verdiept heel Nederland zich weer in de zorgverzekering voor het komende jaar. Hierbij komt ook de tandartsverzekering aan bod. Als vrouw van een tandarts, wordt me vaak gevraagd of het verstandig is je te verzekeren voor de tandarts.

Eerst meer lezen over je zorgverzekering? Lees Minder betalen voor je zorgverzekering? Ga de uitdaging aan

Hoe werkt een tandartsverzekering?

De tandartsverzekering is een vreemde eend in de bijt, tussen de gewone aanvullende verzekeringen. Je verzekert je namelijk voor tandheelkundige zorg tot een bepaald bedrag.

Als je uitrekent hoeveel premie je betaalt, en vervolgens de vergoeding die je krijgt ernaast zet…. Dan blijkt vaak dat je het grootste gedeelte van de vergoeding zelf betaald hebt. Een tandartsverzekering is vaak overbodig, tenzij je het gehele bedrag van de verzekering opmaakt. Dit zal ik aantonen met een aantal rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1: Johan

Ik ga uit van iemand met een goede gezondheid, die goed voor zijn gebit zorgt. Laat ik hem Johan noemen. De tandarts adviseert om hem om twee keer per jaar op controle te komen. Het is ook nodig om elke twee jaar foto’s te maken, zodat zijn tandarts geen dingen over het hoofd ziet. De tandarts verwijdert daarnaast ook nog twee keer per jaar een beetje tandsteen, steeds 10 minuten.

De kosten voor 2018 zijn voor Johan als volgt:

  • 2x controle á € 21 = € 42
  • 2x foto’s van het gebit voor € 30,94. Dit hoeft echter maar eens in de 2 jaar. Dit komt dus per jaar op ongeveer € 15 gemiddeld.
  • 2x tandsteen verwijderen, per 5 minuten € 12,39, totaal van 20 minuten = € 49,56

De totale kosten zijn dus €106,56.

Ik vergelijk nu de drie populaire tandartsverzekeringen voor Johan om te kijken waarmee hij het duurst en goedkoopst uit is.

 Ditzo Tand BeterDitzo Tand GoedZilveren Kruis Tand 1 ster
Vergoeding100% tot maximaal € 250 per jaar75% tot maximaal € 250 per jaar100% tot maximaal € 250 per jaar voor de standaard behandelingen (waaronder vullingen)
Kosten verzekering per jaar€ 174€ 129€ 147
Eigen bijdrage0106,56 x 25% = € 26,640
Totaal betaald 2018€ 174€ 155,64€ 147

In dit voorbeeld zie je dus, dat Johan met alle drie de verzekeringen méér kwijt zou zijn, dan wanneer hij geen verzekering heeft, en alles gewoon zelf betaalt.

Voorbeeld 2: Annemarie

Annemarie heeft net als Johan een gezond gebit en gaat even vaak naar de tandarts. Maar… zij heeft pech dit jaar, ze heeft een gaatje. Hoe ziet het rekenvoorbeeld er dan uit? Ook dat zal ik even laten zien.

Gaatjes zijn ingewikkelder

Het vullen van een gaatje is wat ingewikkelder te berekenen. Een gaatje kan verschillend qua grootte zijn. En elke grootte heeft andere prijzen. Ook wil de ene persoon zich wel laten verdoven en de andere niet. Dat heeft ook invloed op de prijs.

Annemarie, in dit voorbeeld, wil graag verdoofd worden bij het vullen van haar gaatje. Haar tandarts besluit dat hij haar kies een standaardvulling kan geven, aangezien ze regelmatig bij de tandarts komt en goed voor haar gebit zorgt. Het vullen van haar gaatje kost (inclusief verdoving) € 58,02.

Samen met de vooraf genoemde controles, het verwijderen van het tandsteen en de foto’s eenmaal per 2 jaar komt Annemarie € 164,58.

Ook deze kosten vergelijken we even met de vergoedingen van de tandartsverzekeringen.

 Ditzo Tand BeterDitzo Tand GoedZilveren Kruis Tand 1 ster
Vergoeding100% tot maximaal € 250 per jaar75% tot maximaal € 250 per jaar100% tot maximaal € 250 per jaar voor de standaard behandelingen (waaronder vullingen)
Kosten verzekering per jaar€ 174€ 129€ 147
Eigen bijdrage0€ 164,58 x 25% = € 41,150
Totaal betaald 2018€ 174€ 170,15€ 147

In dit geval ligt het dus aan de gekozen verzekering of Annemarie goedkoper uit is door zelf te betalen of juist bij het afsluiten van een verzekering.

Wetende dat ze een gaatje krijgt, zou Annemarie zich dus het beste bij Zilveren Kruis kunnen verzekeren. Anders kan ze het beste kiezen om zich niet te verzekeren en alles zelf te betalen. Bij Ditzo is ze bij beide varianten meer geld kwijt als ze zich verzekert.

Maar… Annemarie weet nu natuurlijk nog niet dat ze een gaatje krijgt. Dilemma’s, dilemma’s…

Is een tandartsverzekering aan te raden?

Een tandartsverzekering is vaak alleen voordeliger als je zo’n beetje het gehele budget (€ 250, € 500 of € 750) opmaakt. In bijna alle andere gevallen, is het voordeliger om zélf te sparen voor de tandartskosten. Per saldo ben je dan voordeliger uit.

Alleen als je niet kunt sparen, is het waarschijnlijk verstandig om je wel te verzekeren voor de tandarts. Het is dan immers een ‘vaste last’.

Maar, als je een buffer hebt voor de tandarts én je hebt een goed gezond gebit, is het voor jou verstandiger om geen tandartsverzekering af te sluiten.

Wat je ook zou kunnen doen, is de premie die je maandelijks kwijt zou zijn aan de tandartsverzekering op een aparte rekening zetten. In de meeste jaren zul je dan geld overhouden. En in de jaren dat je dan wat meer kosten hebt, doordat je bijvoorbeeld twee gaatjes hebt, heb je dat bedrag waarschijnlijk al lang bij elkaar gespaard door de maandelijkse storting die je op je aparte spaarrekening doet.

Bonustip!

Een tip tot slot is om voortaan in november aan de tandarts te vragen zijn wat zijn verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar. Een tandarts kent jouw gebit waarschijnlijk beter dan jijzelf, zeker als je al jaren bij hem komt. Hij kan je een inschatting geven van wat er nodig is: heb je vaak tandsteen, of ziet hij al wat beginnende gaatjes? Zijn er volgend jaar foto’s nodig, of is dat juist niet het geval? Ook kan hij eventueel een begroting maken, indien je dat op prijs stelt.

Op basis van die inschatting kun je dan bepalen of je een tandartsverzekering nodig vindt of niet.

Vergelijken loont

Tot slot wil ik graag nog even benadrukken dat het loont om tandartsverzekeringen te vergelijken. Dat blijkt ook uit het bovenstaande voorbeeld. De ene verzekering is de andere niet. En zelfs als je een deel van de kosten zelf moet betalen, kun je nog goedkoper uit zijn dan wanneer je jezelf voor 100% verzekert.

Nora, bedankt voor deze mooie inzichten! Komende donderdag deel 2: kunstgebitten en ongevallen… Ik ben benieuwd!

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: