Hoe kom je wèl uit met je weekbudget? Een gedetailleerd stappenplan

geld - weekbudget

Ooit hielp ik iemand met haar administratie. Ze had flink wat schulden en moest daarom van een klein budget van maximaal € 50 haar boodschappen doen. Dat was lastig, want haar drie puberkinderen aten haar de oren van het hoofd. En een van hen had ook nog een lactose-intolerantie. Hoewel ze gebruik maakte van de voedselbank, ging ze toch elke week over haar budget heen. En… at ze zelf soms helemaal niet. Ik vroeg haar om haar bonnetjes te bewaren, zodat we samen eens konden analyseren waar ze nog op kon bezuinigen.

Ik geef altijd teveel uit in de supermarkt!

Zowel op Facebook als via de mail wordt deze vraag me regelmatig gesteld: hoe kun je nou uitkomen met (vul een bedrag in naar keuze) per week aan boodschappen??  Of dat bedrag nou € 50 of € 100 of € 150 is… Als je jezelf een budget oplegt, is het soms heel lastig om je er aan te houden. En je wil toch de hele week eten op je bord. En bij voorkeur ook gezond eten… Hoe doe je dat nou?

Daar heb ik een stappenplan voor. Je moet er echt even voor gaan zitten, maar als je dit eenmaal gedaan hebt, dan wordt het daarna vele malen makkelijker!

Stap 1: maak een lijst van wat je voor 1 week nodig hebt

Schrijf eerst eens op wat je elke week aan eten nodig hebt voor je gezin. Waarschijnlijk heb je wel ongeveer een idee van hoeveel je ongeveer nodig hebt. (7 keer 3 maaltijden, tussendoortjes, fruit, drinken, et cetera). En als je huisdieren hebt, neem je die natuurlijk ook mee.

Maar ik eet elke week iets anders?

Kies gewoon een aantal groenten die jullie regelmatig eten. Onze meest gegeten groenten zijn waarschijnlijk spinazie, sla, erwten, courgette, paprika, komkommer en tomaat. En wij kopen ook elke week appels, bananen en nog een ander soort fruit. Deze week was het meloen.

Voor vlees (of vleesvervangers zoals in onze situatie) geldt hetzelfde.

Wat nou als ik niet elke dag thuis eet?

Het gaat om een gemiddelde week. Als je meestal vijf dagen per week thuis eet en één keer bij je moeder en één keer buiten de deur, dan kun je dit nog steeds doen. Dan ligt het er natuurlijk wel aan waar je die maaltijd (of maaltijden) buiten de deur van betaalt. Moet dat ook van je weekbudget? Of heb je daar een ander potje voor?

Ik betaal het van mijn weekbudget

In dit geval schrijf je eerst het bedrag op dat je gemiddeld uitgeeft aan eten buiten de deur. Dat trek je van je weekbudget af voor je verder gaat. Het geld dat overblijft is je nieuwe weekbudget.

Ik tel het niet mee in mijn weekbudget

In dat geval ga je gewoon uit van het aantal maaltijden dat je wel thuis eet en waar je je boodschappengeld aan uit geeft.

Tellen chips, bier en cola ook mee?

Ja. Als je ze koopt, schrijf ze dan op. Ook chocoladekoekjes tellen mee. Alles wat je regelmatig koopt, neem je mee. Ook als je ze eigenlijk niet nodig vindt. Of niet zou willen kopen. Oordelen doen we straks pas. 🙂

Stap 2: maak een lijst van producten die je af en toe koopt

Na je basislijstje maak je ook een lijstje van producten die je af en toe koopt. Vuilniszakken, shampoo, wasmiddel, dat soort dingen. En misschien ook wel dingen als wijn en nootjes, of zoiets. Of pindakaas. Tenzij je ze wekelijks koopt. Dan horen ze hierboven.

Stap 3: schrijf op hoe vaak je elk product koopt

Achter de producten op lijstje 2 schrijf je op hoe vaak je ze koopt. Op basis bereken je straks de kosten per week. Je hoeft hier niet heel precies in te zijn. Het gaat om het idee. Even als voorbeeld:

 • vuilniszakken: 1 rol per 12 weken
 • shampoo: 2 flessen elke 20 weken (dat is dus gemiddeld 1 fles per 10 weken)
 • wasmiddel: 1 fles fijnwasmiddel elke 10 weken en 1 doos waspoeder elke 14 weken
 • et cetera

Stap 4: zoek de prijzen op van alle producten

Met behulp van de supermarkt-apps zoek je vervolgens de prijzen van alle producten (dat gaat op de computer een stuk sneller dan op je telefoon waarschijnlijk, maar op je telefoon kan het ook). Dit is wel even een klusje, maar het gaat je straks echt enorm helpen!

 

Let op: Ga hierbij uit van de normale prijs, niet van de aanbiedingen. Je weet namelijk nooit van tevoren wat er in de aanbieding is. En dit wordt een lijst die je elke week kunt gebruiken.

Stap 5: reken uit hoeveel je wekelijks kwijt bent

Lijst 1 is makkelijk: je telt alle gevonden prijzen op. Klaar.

Lijst 2 is lastiger. Daar deel je de prijs door het aantal weken dat je bij stap 3 hebt opgeschreven. Als je elke 10 weken een fles shampoo koopt van € 2,95, dan schrijf je dus 29,5 cent op. Vervolgens tel je alle weekprijzen op.

Daarna tel je de totalen van beide lijsten ook nog bij elkaar.

Stap 6: maak de vergelijking…

Zet je weekbudget en het eindtotaal naast elkaar. En… wat is het meest?

Mijn weekbudget is meer dan het totaal van de lijsten

In dat geval vind ik het heel leuk dat je toch deze hele oefening hebt gedaan, maar dan had je hem niet nodig. 🙂

Of… je bent iets vergeten mee te nemen. Dat kan natuurlijk ook. 🙂

Mijn eindtotaal is meer dan mijn weekbudget

Ik gok dat de meeste mensen die dit lezen en doen hier terecht komen. Ik wel in ieder geval.

Het goede nieuws is: we hebben de aanbiedingen niet mee genomen! Joehoe! Dat scheelt waarschijnlijk ongeveer 10 tot 20 %. Of, als je heel goed bent in aanbiedingen jagen, misschien nog wel veel meer. En… we kunnen nog aanpassingen doen.

 

Stap 7: bepaal wat je echt nodig hebt en wat niet

In het Engels noemen ze dat zo mooi Needs & Wants. Wat heb je echt nodig? En wat wil je graag hebben? In mijn boekje is groente echt nodig en chocoladekoekjes niet. Oh, wat politiek correct. Goed, chocoladekoekjes zijn ook echt nodig eigenlijk. Maar frisdrank vind ik niet nodig in ons huishouden.

Deel al je producten in in twee categorieën:

 • echt nodig
 • alleen kopen als er ruimte is

Stap 8: verdeel je weekbudget in stukjes

Het is veel makkelijker om het per groepje te budgetteren dan met je hele weekbudget tegelijk. Je kunt dit zo gedetailleerd en zo oppervlakkig als je zelf wil.

Op basis van bovenstaande lijstjes weet je bijvoorbeeld ongeveer wat je aan groente uit zou kunnen geven. Check de aanbiedingen van deze week eens. Hoeveel kosten groenten je echt? Maak dat je streefbedrag voor groenten. Probeer daar elke week onder te blijven.

En dat doe je voor al je groepjes. Voorbeelden van dit soort groepjes zijn:

 • ontbijt- en lunchproducten  (deze kun je ook splitsen)
 • vlees of vleesvervangers
 • groenten
 • fruit
 • overige warme maaltijd-ingrediënten (pasta of zo)
 • drinken
 • tussendoortjes en/of snacks
 • overige eetbare dingen (bakproducten of zo)
 • niet-eetbare boodschappen

Pff! Ingewikkeld!

Je kunt het ook gewoon in drie groepjes indelen:

 • alle maaltijden
 • snacks
 • niet eetbare dingen

Dan is het wel lastiger om je aan je budget te houden, omdat je dan alle prijzen constant moet optellen (als je echt binnen je budget wil blijven).

Maar de ene week eet ik veel duurder vlees dan de andere week?

Als je heel duur vlees wil eten, dan heb je dus minder geld over voor snacks. En die week erna, als je wat goedkopere speklapjes op je bord legt, kun je weer meer geld aan snacks uitgeven.

En hoe is het afgelopen met dat gezin met die pubers?

Ik had eigenlijk verwacht dat het heel moeilijk was voor dit gezin, omdat ze zo weinig te besteden hadden, en zo ontzettend veel honger. Pubers in de groei…. Die zijn berucht.

Maar toen ik de bonnetjes zag, bleken daar flink wat producten op te staan die misschien wel aangepast konden worden. Zo kochten ze veel wit brood, liters lactosevrije melk en flink wat frisdrank en chips. Er was maar één kind lactose-intolerant. De anderen zouden dus gewone, veel goedkopere, melk kunnen drinken. Alleen al die aanpassing scheelde haar € 5 per week.

Ander brood

Als ze wat meer vullend brood zouden eten, zouden ze misschien ook minder brood nodig hebben. Hoewel dit niet direct een enorme zichtbare besparing opleverde, bleek toch dat ze na een paar weken minder geld kwijt was aan ontbijt en lunch. Het scheelde maar een paar boterhammetjes per dag, maar… het scheelde ook in beleg. In plaats van elke week een pot pindakaas, ging er elke 8 dagen een pot leeg. En dat gold ook voor het andere beleg.

En de chipjes?

Over de chips en frisdrank hebben ze onderling afspraken gemaakt. Als er geld overbleef, dan kregen ze het. En anders niet. Dat begrepen ze wel.

Aan de slag!

Hoeveel is jouw weekbudget? Gaat het jou lukken om er binnen te blijven? Ik ben benieuwd!

Hulp nodig?

Vind je dit toch wat lastig allemaal? Geef je op voor mijn programma, dan krijg je allerhande hulpmiddelen om het je gemakkelijk te maken hiermee aan de slag te gaan. Mooie lijstjes en zo. 🙂 En tips op maat.

[activecampaign form=4]

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: