sleutels

Waarom je sleutels belangrijk zijn op de weg naar succes…

Jaren geleden, in het nog kinderloze tijdperk, maakten we een reis naar Guatemala en Belize. Het was een zeer gedenkwaardige reis om meer dan één reden. We namen de chickenbus om rond te reizen, een ervaring die tegelijkertijd doodeng en fantastisch was. Toen we keer een taxi namen, omdat dat ons toch veiliger leek, werden mijn rugzak en fototoestel gestolen. We maakten de rest van de reis in de Chickenbus, in T-shirts uit de Guatamaltese supermarkt en zonder fotoherinneringen. We hadden verder een prachtige vakantie. En we misten ons vliegtuig naar huis door vertragingen op het transfervliegveld van Houston. Het waren mooie weken.

guatemalaBoekwinkels

Op vliegvelden vermaak ik me altijd graag met snuffelen in boekwinkels. En Amerikaanse boekwinkels zijn de leukste van allemaal. Zulke aansprekende titels! Een boek dat ik toen echt niet kon laten liggen was: It’s hard to make a difference when you can’t find your keys.  Hoe ontzettend waar is dat?! Hoe kun je nou iets bereiken als je je sleutels niet eens kunt vinden?
Het sluit eigenlijk ook wel een beetje aan op de stukken die ik al eerder schreef over Brian Tracy en Laura Vanderkam: Eerst plannen, dan pas doen.

Georganiseerd leven

Het boek beschrijft 7 stappen om je te ontwikkelen zodat je een georganiseerd leven kunt leiden. De schrijfster was zelf ook een ongeorganiseerd mens, tot ze ging analyseren waar haar problemen vandaan kwamen. Stap voor stap onderzocht ze waar dit vandaan kwam, en ook hoe ze het op kon lossen. Ik vond lang niet alles van toepassing, maar de titel was eigenlijk al genoeg een eye opener. Vanaf dat moment legde ik in ieder geval mijn sleutels op een vaste plek (ok, eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat mijn partner daar ook wel een rol in speelde, die heeft zo’n boek niet nodig om op dit soort handigheidjes te komen).

Adem halen

Het probleem namelijk met je sleutels niet kunnen vinden is dat het je tijd kost, die je liever in andere dingen stopt. Daardoor ga je rondjes door je huis rennen en niet meer nadenken. En dan zie je ze helemaal niet meer. (Herkenbaar hè!) Dat voorbeeld gebruik ik in mijn werk heel vaak. Als je geen tijd neemt om even adem te halen, blijf je je op de verkeerde dingen focussen.

Andersom werkt het gelukkig ook. Zodra je wel die tijd neemt, en even adem haalt, weet je direct wat je moet doen. Dan kun je plannen maken en echt succes creëren. Het werkt voor je gezondheid, voor je financiën en voor je toekomstplannen. En in mijn geval nu: stoppen met bloggen voor vandaag (het is weer na tienen…). Morgen is er weer een dag. 🙂

Waar raak jij van in de stress waardoor je vergeet adem te halen? En hoe los je dat op? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

This Article Has 6 Comments
 1. Consuminderen schreef:

  Sleutels. Jaarlijks liet ik er zeven bij maken. Toen kreeg ik gecertificeerde sleutels. Duur! Nooit meer kwijt geweest, tot nu toe. Wat bijzonder hielp was minimalisme. Wat ook hielp was dat ik leerde terugdenken. Wat deed ik, en waar heb ik ze gelaten. Een grote sleutelhanger helpt ook.
  Ik heb voor mijn autosleutels een haak aan de boekenkast. Zo vaak kwijt geweest dat nu afgericht ben. Eerst die sleutel op zijn plek.

  Ik begrijp je volledig.

  • Haha, heel fijn, iemand die me zo goed begrijpt! Ik heb er wel 10 bij laten maken op een gegeven moment. En toen raakte ik een sleutelbos kwijt en moest ik het voordeurslot vervangen. Toen heb ik er een stuk minder bij laten maken en ben ik er nog beter op gaan letten.

 2. Anna schreef:

  Ha, ja, ik heb een vaste plek, op een kastje bij de tassen. maar ben toch te vaak met andere dingen bezig in mijn hoofd en vind ze dan uiteindelijk terug op t plankje in de wc. overweeg om daar mijn vaste plek van te maken :-). Focus he?
  Leuke nieuwe layout trouwens. Fris. Alleen die reclame midden in de tekst onder t kopje… mwah.
  Ik raak in de stress als ik geen overzicht heb. Of mezelf veel te krappe deadlines opleg. Ik vergeet dan dat ik ook nee kan zeggen of uitstel kan vragen.

  • Hahaha, dat is natuurlijk ook een vaste plek, ook al is het misschien niet de meest gebruikelijke. Gewoon doen, als dat het probleem oplost!
   Dank je voor je compliment over de layout, het heeft me geïnspireerd om er een blogpost over te maken en wat meer feedback op te halen.
   Wat die reclame betreft: dat staat er al een paar weken, op dezelfde plek, maar dat viel in mijn vorige layout wat minder op denk ik. 🙂 Ik ga kijken of ik dat op kan lossen want ik vind het zelf ook niet zo mooi.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik raak in de stress als mijn agenda dichtslibt met dingen waar ik zelf niks over te zeggen heb! Vreselijk. Vaak komen die snertdingen van school.

Geef een reactie