Zijn hand zit op mijn kant! ofwel 9 tips om het gezellig te houden onderweg

tips om het gezellig te houden op de achterbank

Een paar dagen geleden schreef ik al over minder stress op vakantie. Zoals beloofd hierbij het vervolg om het ook leuk en stressloos te houden in de auto of het vliegtuig op weg er naar toe. Bij ons is dat namelijk altijd een heel gezellig onderdeel van de vakantie, onder andere dankzij een hele lijst tips die ik al jaren op Pinterest over dit onderwerp verzamel.
Hier lees je mijn beste tips (allemaal getest!)

Tip 1: Neem kleine cadeautjes mee

CadeautjeWe beginnen de reis altijd met een zeer gevulde tas bij de passagiersstoel: tomaatjes, komkommertjes, snoepjes, koekjes, chipjes, appeltjes, water én ook een berg cadeautjes. Om de zoveel uur danwel kilometer komt er een cadeautje uit de tas om het moreel weer op te vijzelen. Dit kunnen zowel echte cadeautjes zijn (kleurpotloden, potjes klei, boekjes, grote kralen…), als ingepakte speelgoedjes van thuis (Playmobil poppetjes, knuffeltjes, nog meer kleurtjes, et cetera).

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze tip van mijn moeder komt. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe blij ik daar als kleuter mee was, op de lange weg naar Frankrijk met zijn drietjes op de achterbank. Het duurde natuurlijk altijd veel te lang voordat we het volgende pakje mochten hebben, maar daar neem ik nu wraak voor met mijn eigen kinderen. 🙂

Tip 2: Geef een dienblaadje als tafeltje

Bij de Action kocht ik een paar jaar geleden twee kleine rechthoekige dienblaadjes (ongeveer A4-formaat). Eentje met bloemen voor ons dametje, en eentje met koffie voor onze kleine man (dat was de stoerste die ze hadden, blijkbaar zijn dienbladen niet bedoeld voor kinderen, maar voor oudere dames). Sindsdien zijn ze al tijdens tientallen autoreisjes en -reizen mee als kleitafeltje, kleurtafeltje, eettafeltje, kralenopvangtafeltje, boekensteuntje, et cetera.

Lego in een koffertje

Tip 3: Neem Lego mee

Ok, nu een echte Pinterest-tip, die ik geweldig vind: doosjes met lego. Aan het dekseltje zo’n plaatje waar ze op kunnen bouwen, en erin allemaal verschillende type steentjes. Overigens moeten ze het soms wel even ontdekken.

Toen ik mijn zoon vorig jaar een doosje gaf, mopperde hij dat hij helemaal niet zo van lego hield. Ik bouwde een autootje voor hem en gooide het naar achteren. Het is daarna uren stil geweest. Blijkbaar hield hij niet zo van legoblokjes waar niets mee gedaan was. In elkaar gezette lego inspireerde echter tot nog veel meer legobouwsels.

Sindsdien zijn in onze auto talloze huisjes, kasteeltjes en allerhande andere bouwsels gemaakt. Ideaal. Zeker omdat we ook wieltjes en zo bij ons hadden, was het ook op de plaats van bestemming een groot succes.

Tip 4: Zorg voor vakantieboeken, kleurplaten en knutselspul

Nu ben ik dus dol op schrijven en dingen maken (was het je al opgevallen?), dus ik maak vaak zelf een vakantieboek voor mijn kinderen. Ik plak er de route in, van Google maps, zodat ze kunnen zien hoe ver het is (wat zeker voor kleuters wat onzinnig is, maar goed, misschien dat de oudste er nu eindelijk iets mee kan), en verder allerhande spelletjes en verhaaltjes. Autobingo bijvoorbeeld is altijd leuk, zowel met kleuren van auto’s als met nummerborden. En natuurlijk flink wat kleurplaten. Dit is meestal mijn eerste cadeautje, samen met een vers pakje stiften. Op wat kortere tripjes neem ik ook wel eens een “echt” vakantieboek mee, van de Kruidvat of iets dergelijks. Bij Zeeman hebben ze vaak ook hele leuke voor bijna niks.

Kleurplaten

En (bijna) helemaal gratis: als je googelt op kleurplaat Frozen danwel Minions en die uitprint, kun je de weg van huis tot halverwege Duitsland vullen. Zorg wel dat je er een heleboel hebt, en ook een stapel bewaart voor de regendagen en de terugweg.  Dat had ik niet goed gedaan vorig jaar… Op weg naar Oostenrijk heeft mijn oudste 19 kleurplaten er doorheen gejaagd. Gelukkig was zijn zusje er wat minder in geïnteresseerd, en had ik voor de terugweg nog wat blije kastelen en zo voor hem.

Knutselspullen

Tot slot, in hetzelfde thema: knutselspullen! Bij de Action (en op het goede moment ook bij de Aldi) hebben ze van die handige voorgevulde knutselboxjes. Er zit een schaartje in, wat zakjes met plakdingetjes, lijm, lintjes, en meer van dat soort heerlijk autovervuilend spul. Ik neem meestal ook wel wat lege A4tjes mee, waar ze hun knutselspullen op kunnen plakken.

En stickers!

Ze hebben bij de Action en bij de Hema ook een heleboel soorten stickertjes (waaronder foam lettertjes, Disney plaatjes, sterretjes en nog veel meer). En als je daar toch bent, ze hebben ook nog een heleboel soorten knutselpakketjes (maak je eigen armbandje, of versier je vogelhuisje, fotolijstje, schatkistje, muziekdoosje, you name it). Het zijn geen dingen waar ze jaren mee kunnen doen, maar voor dat geld maakt dat ook niet uit. Ze vinden het over het algemeen heel leuk om uit te pakken, en ze zijn er flink wat tijd mee zoet.

Tip 5: Maak iets met klei

Altijd handig, een paar potjes play-doh of wat er voor doorgaat. Daar kunnen onze kinderen echt uren mee bezig zijn. Tenminste, in mijn planning. 🙂 Maar zeker een half uurtje moet vaak wel lukken, zeker bij de jongste. Daarna ligt het op de grond en ben ik zeker uren bezig om het uit de matjes te krijgen. Hoe dan ook: groot plezier voor de hele familie in een leuk geel potje.

Tip 6: Neem reisspelletjes mee

Uno juniorSpelletjes zijn ook vaak leuk op de achterbank, zowel echte als woordspelletjes. Nu  ben ik inmiddels wel een klaar met “ik zie, ik zie wat jij niet ziet”, maar mijn kinderen vinden elke reis weer geweldig (zowel tijdens een ritje naar de supermarkt als naar het buitenland…). Waar ik dan wel weer heel blij van word, is dat ze ook weg zijn van Uno. We hebben ook de junior-versie, en die speelt mijn vierjarige al heel behendig. Ze kunnen het prima met zijn tweetjes, maar toen we een weekje met mijn schoonfamilie op stap waren, was het ook heel leuk met zijn achten.

Andere leuke spelletjes in dit kader zijn bijvoorbeeld Skipbo en Monopoly Deal.

Tip 7: Luister naar verhalen

Bij onze bibliotheek zijn gratis luisterboeken te leen. Ze hebben Dolfje Weerwolfje, Pinkeltje (irritant stemmetje! maar de kinderen vinden de verhaaltjes geweldig), Foeksia de miniheks en nog veel meer geweldige klassiekers. En nieuwe boeken trouwens ook. Superjuffie doet het bij ons ook erg goed.

Zeker als je kinderen snel misselijk worden, is dit een uitkomst. In onze auto kunnen we het geluid voorin zacht zetten, en achterin wat harder. Dan hebben we zelf niet zoveel om naar te luisteren, maar ongestoord rijden en samen even kunnen praten is natuurlijk ook wel wat waard. Zeker als ze moe zijn, en nergens meer zin in hebben, zijn luisterboeken fijn. Met een beetje geluk valt er dan op een gegeven moment nog eentje in slaap ook. (Nooit meer dan 1 tegelijk hè, zo zijn ze niet natuurlijk).

Tip 8: Gooi Vakantieklets in de strijd

VakantiekletsNadat we vorig jaar wekenlang plezier hebben gehad van het boek Slaapklets, heb ik dit jaar van dezelfde makers Vakantieklets gekocht. Dat zijn kaartjes met grappige vragen, invullijstjes en spelletjes voor onderweg. Een vriendin van me die ze had gekocht, was er bijzonder enthousiast over. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Zintuigen bingo – Kruis aan wat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft.
  • 1 kilometer – Kun jij 1 kilometer lang in een andere taal praten, hardop denken?

Ik ben heel benieuwd hoe ze het vinden. Als ze het niet leuk vinden, weet ik zeker dat ik me er in ieder geval mee kan vermaken. En dat is ook wel prettig, tijdens de reis.

Tip 9: When everything else fails… Eten!

KoeklettertjesTot slot nog een zeer beproefde techniek: eten! Alle soorten eten in kleine stukjes werken heel goed als tijdverdrijf: bakjes chips, cornflakes, rozijntjes, koeklettertjes (Ikea), tomaatjes, komkommertjes, stukjes fruit (appels, bananen) of kleine vruchtjes (besjes, frambozen, etc.). Zolang het maar klein is en niet direct misselijkmakend. Hoe langer de reis is en hoe meer er gepiept wordt, hoe zoeter het eten, is mijn ervaring. Als het echt ongezellig wordt achterin, gooi ik vaak lolly’s of van die zakjes met meerdere snoepjes in de strijd.

Tot slot

De meeste van deze tips werken natuurlijk ook heel goed als je gaat vliegen. En eigenlijk ook als je lekker thuis blijft en het gaat regenen.  Wat het heus niet gaat doen, want dat heeft het dit jaar nu wel genoeg gedaan. Toch?

Meer tips om het gezellig te houden op de achterbank bekijken?

Kom even langs op mijn Pinterest-bord.

Wie heeft er nog meer leuke tips om het gezellig te houden op de achterbank? Of… voor in het vliegtuig of thuis aan tafel?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
gezelligonderweg
gezelligachterbank2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: