Hoe Jacqueline en Michiel al bijna € 60.000 aflosten op hun hypotheek

Toen administratief medewerker Jacqueline en software ontwikkelaar Michiel samen hun droomhuis kochten, wisten ze nog niet dat hun leven er een paar jaar later heel anders uit zou zien. Nu ze een kind en een eigen bedrijf hebben, bleek de hypotheek die bij het huis kwam, toch niet helemaal te passen. Hun oplossing: zoveel en zo snel mogelijk aflossen. Op haar blog Nu duurzamer leven schrijft Jacqueline regelmatig over haar besparingen. En vandaag vertelt ze hier hoe ze hun hypotheek te lijf gingen!

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

Wij hebben in 2012 een rijtjeswoning gekocht onder de rook van Schiphol. Dit is onze enige ‘schuld’. Destijds hadden we nog geen kind en werkten we beiden in loondienst. 

Hoe hoog was de hypotheek in totaal?

Onze huis kostte €250.000 en de kosten koper €12.000. De kosten koper hebben we mee gefinancierd in de hypotheek. Deze bestaat uit twee delen:  een spaardeel van €200.000 en een aflossingsvrij deel van €62.000.

De verandering

Waarom wilden jullie gaan aflossen?

In eerste instantie was het vooral omdat ik al wist dat ik op een gegeven moment minder wilde gaan werken, dus we wilden de vaste lasten al snel naar beneden brengen.

En de laatste tijd kwamen er een paar redenen bij. Zo had mijn man de wens om een eigen bedrijf in software ontwikkeling te beginnen. Daarnaast wilde ik, na de geboorte van onze baby, nu echt minder uren per week gaan werken. Ik werkte nog altijd fulltime, en wilde graag terug naar 32 uur.  

Welke stappen heb je toen gezet?

We begonnen met het bijhouden van de vaste lasten in Excel en maakten budgetten om mee te werken. Ook keken we of onze vaste lasten omlaag konden en stapten we voor het eerst in 5 jaar over van energieleverancier.

Hoeveel lossen jullie af?

Op de aflossingsvrije hypotheek kunnen we al aflossen vanaf een bedrag van €25 per maand. We zijn in eerste instantie begonnen met een bedrag van €100 per maand over te maken. Toen we eenmaal bezig waren, raakten we steeds meer gemotiveerd, en gooiden we het bedrag omhoog. We hebben nog wat extra abonnementen geschrapt bijvoorbeeld (ventilatie onderhoud en het tv abonnement). Ook hebben we de hypotheek aangepast.

We betalen nu veel minder rente. Eerst betaalden we namelijk 4,8% per jaar. Door boeterente te betalen konden we de hypotheekrente verlagen een boeterente naar 1,55%. Dat scheelt behoorlijk veel dus. 

Tot slot hadden we ook besloten om allebei €25.000 op eigen tempo in de hypotheek te stoppen. We hebben namelijk een gescheiden administratie, ondanks dat we getrouwd zijn. Dat is omdat ik, toen we trouwden al behoorlijk wat spaargeld had. En omdat mijn man een eigen bedrijf heeft.  

Dit alles leidde er toe dat onze maandelijkse lasten behoorlijk daalden. Dat verschil hebben we ook weer opgeteld bij ons maandelijkse aflosbedrag. Dat is nu opgelopen tot €400 per maand. 

Gaat het aflossen goed? 

Het aflossen gaat volgens schema en tegenslagen hebben we nog niet gehad.

Hoe gaat het met aflossen wanneer je daadwerkelijk minder gaat werken?

Sinds we ons kindje hebben, werk ik al 4 uur per week minder. Die uren worden nu nog wel gewoon betaald, omdat ik er vakantiedagen voor inlever (elke week neem ik 4 uur op dus). Vanaf oktober neem ik onbetaald ouderschapsverlof op, dus dan krijg ik minder salaris. Ik probeer daarom nu al rond te komen van €200 minder (geschat bedrag wat ik minder zal vangen) en het gaat me tot nu toe goed af. Ik verwacht daarom dat het wel goed blijft gaan.

Hoe bespaar je precies?

Wij proberen zo efficient mogelijk boodschappen te doen. Als er iets in de aanbieding is, koop ik een voorraad en vries ik een deel in (brood / groenten). Kliekjes worden de lunch voor een dag later. Wij drinken daarnaast alleen maar water, koffie en thee (maar halen voor visite wel andere drankjes natuurlijk).
Ook besparen we op energie en afval. Als we een vuilniszak per 2 weken hebben, dan is dat veel (luiers daar gelaten want wasbare luiers gebruiken, wil nog niet echt lukken).

Zijn er ook dingen waar je juist wel geld aan uit geeft, ondanks dat je zoveel bespaart?

Ja, zeker, aan leuke dingen. Wij houden van lekker eten en gaan regelmatig lunchen. Ook gaan we graag op vakantie en daar willen we ook liever niet op besparen. Dit jaar zijn we overigens maar 1 week naar de camping geweest en 1 week naar familie op Texel. Normaal gingen we op vliegvakantie naar de USA of de Canarische eilanden, maar na de geboorte van onze dochter wachten we nog even met zo’n verre reis.

Hoe is je situatie nu?

Hoe hoog is de hypotheek nu nog?

Van de aflossingsvrije hypotheek is nu nog maar €4174 over. We hebben dus al behoorlijk wat afgelost. Dat komt natuurlijk ook omdat we versneld die €25.000 per persoon afgelost hebben. De spaarhypotheek heeft nu een potje van rond de €18.000, dus dat gaat ook netjes door. 

Die laatste €4174 hopen wij begin 2018 af te lossen. In februari verwachten we wat geld terug te krijgen van de energiemaatschappij. Daarmee is het waarschijnlijk rond.

Hoeveel krijg je terug van de energiemaatschappij dan, dat dat zo’n verschil maakt?

Wij krijgen rond de €240 terug van het voorschotbedrag en €170 welkomsbonus. Wij hebben zonnepanelen en hebben amper apparatuur aan staan. Vandaar.

En als je aflossingsvrije hypotheek is afgelost? Dan verder met de spaarhypotheek?

Ja. Vanaf dat moment gaan we die € 400 voor de spaarhypotheek reserveren. We weten nog niet precies hoe. Mogelijk storten we het maandelijks in de spaarhypotheek. Of we sparen het op zodat we over 5 jaar één grote aflossing van €30.000 kunnen doen in de hypotheek. Dan is de hypotheek nog maar zo’n €150.000. Dit willen we binnen 10 jaar afbetalen.

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Zeker! Ga er een avondje voor zitten om je financiën eens goed in kaart te brengen. Zet alle vaste en variabele lasten op een rijtje. Overzicht is de eerste stap tot besparen. Lees ook het boek Hypotheekvrij, het boek van Gerhard Hormann. Dat hebben wij ook gedaan, en daar hebben we veel aan gehad.

En vergeet niet te genieten!

Bedankt!

Hartelijk bedankt voor je interessante verhaal Jacqueline! Wat knap dat jullie al zoveel hebben afgelost. 

Aflossingsvrije hypotheek 2
Aflossingsvrije hypotheek 1

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: