Bespaarchallenge

De resultaten van mijn bespaarchallenge!

Begin januari kondigde ik enthousiast een bespaarchallenge aan. In de maand januari zouden wij niets kopen dat niet per se nodig was, niet uit eten gaan, en van een beperkt bedrag boodschappen doen. Het doel: zoveel mogelijk besparen en kijken of het lukte om te leven van ons nieuwe (lagere) inkomen. Het was een bijzonder pittige uitdaging… Dus nu de vraag: Is het gelukt?

De uitdaging: een echte bespaarchallenge

Begin januari formuleerde ik de uitdaging voor onze bespaarmaand (die liep van 8 januari tot 5 februari):

 • Alle vaste lasten lopen gewoon door (al proberen we daar wel op te bezuinigen, indien nog mogelijk).
 • Boodschappen: we beperken ons budget opnieuw.
 • We kopen geen cadeaus, geen kleding en geen andere spullen.
 • Autorijden en zo: we proberen zoveel mogelijk te bezuinigen op benzine en andere vervoerskosten door zoveel mogelijk op de fiets te doen.
 • Leuke dingen: we geven geen geld uit aan uitjes, eten buiten de deur, et cetera.

Dat klonk me toen uitdagend, maar haalbaar in de oren.

De vaste lasten

Op de vaste lasten hebben we weinig kunnen bezuinigen, maar toch nog wel iets. We zijn bijvoorbeeld alsnog overgestapt van energieleverancier met een mooie aanbieding. We zitten nu opnieuw bij een groene maatschappij, en kregen een welkomstbonus van € 250. Dat merken we natuurlijk pas volgend jaar ergens, want je krijgt het pas als je daadwerkelijk een jaar klant blijft, maar het blijft fijn.

Verder konden we deze maand genieten van de korting die ik in november bedongen had bij de kabel- en internetmaatschappij. Altijd fijn! Die winst had ik toen al meegeteld, dus ik neem het niet opnieuw mee, maar het scheelde wel.

bonnetje bespaarchallengeDe boodschappen

We hadden ons boodschappenbudget beperkt tot € 350 in totaal. Dat was voor ons een hele uitdaging, normaal gesproken was ons budget € 500. En in de praktijk bleek het ook echt een grote uitdaging. De eerste twee weken was het niet zo’n probleem. De kasten lagen nog behoorlijk vol met het eten dat we voor kerst hadden gehaald. En ook de vriezer was behoorlijk gevuld. Maar na die twee weken… werd het toch wat lastiger. En we waren ook behoorlijk uitgegeten op het supermarktbrood (we zijn verwend, dat weet ik, maar ik heet bakker… daar hoort toch lekker brood bij?).

Puppylove

En wat ook niet hielp: onze puppy groeit en groeit en eet en eet. Nu kost hondenvoer helemaal niet zo veel (zeker niet als je een hondje van nog geen 40 centimeter hoog hebt…), maar er was een mooie aanbieding bij de Appie, waar ik graag gebruik van wilde maken. Dus in week 4 gingen we met € 15 over het budget heen. Precies het bedrag voor de grote voorraad hondenvoer die ik in heb geslagen. Nou ja.

Het resultaat

In week 1 en 2 waren we er net iets onder gebleven, en in week 3 zaten we precies op budget. In week 4 er iets overheen dus. En in week 5 ook. Zonder hondenvoer. Maar met lekker brood.  Dat dan weer wel.

Eindresultaat: € 378. Toch nog heel netjes dus, in vergelijking met het normale budget van € 500. Ik ben blij. 🙂

Spullen, cadeaus en meer van die dingen

Dit leek me de moeilijkste uitdaging: nergens geld aan uitgeven. En het ging ook bijna direct mis: we hadden een kinderfeestje (wat ik ook allang wist natuurlijk) in de eerste week. En alweer lag er niets geschikts in mijn cadeautjesvoorraadkast. Best suf dus. Deze regel heb ik daarom ook direct maar aangepast voor mezelf: geen extra cadeaus kopen. Het kwam de rest van de maand niet meer voor gelukkig (feestjes wel, niet-gebudgetteerde cadeautjes niet).

puppyNog meer puppylove…

En wat spulletjes betreft… daar gooide de puppy bijna weer roet in het eten. Zo’n beestje is dus heel erg schattig, maar er zitten nogal wat scherpe tandjes aan (in?). En op deze leeftijd (ze is nu zo’n 8 maanden) moet er blijkbaar heel wat gesloopt worden. Dat ze de tafelpoten en deuren probeert te op te eten, is tot daaraan toe. Maar de riem en haar eigen slaapkussen, dat die het constant moeten ontgelden, dat is nog vervelender. Ergens halverwege de maand heb ik slaapkussen 4 voor haar aangeschaft. Dat is voorlopig de laatste. Niet omdat ze die wel heel heeft gelaten, maar wel omdat ik er klaar mee ben. Ze slaapt maar lekker op een oud fleece-dekentje vanaf nu. En de riem die het natuurlijk ook niet gehouden heeft, heb ik aan elkaar geknoopt. Klaar ermee!

En verder

Verder deden we het keurig! We zijn ook wel zo slim geweest om onszelf gewoon niet in de verleiding te brengen. Geen boekwinkels, tuincentra en discountshoppers in geweest, dat helpt natuurlijk ook. En toen allebei mijn spijkerbroeken scheurden heb ik ze (echt waar!) met de hand gemaakt… De een met wat strijkstof (waar je eigenlijk leuke applicaties mee kunt maken op t-shirtjes of zo). Dat was geen succes, want dat strijkspul is dus eigenlijk gewoon plastic. En de andere met een stukje uit een andere oude broek (die ik de puppy verder cadeau heb gedaan om haar tandjes op de scherpen). Die zit weer prima.

Het resultaat

Eindresultaat: € 10 (voor dat cadeautje dus). Keurig lijkt me, normaal gesproken geven we zo’n € 100 per maand aan extra’s uit.

Autorijden

Het plan was om zoveel mogelijk te fietsen. En toen werd het me toch een partij koud! Dus… dat lukte ook niet helemaal perfect. Ik ben wel veel vaker gaan lopen dan ik daarvoor deed. En we hebben bijvoorbeeld ook de bus gepakt naar een uitje (daarover hieronder meer). Maar verder ging het toch niet zo goed, met dat fietsen.

Opdracht

Wat ook niet helpt op dit punt is dat ik nu een opdracht uitvoer bij een bedrijf 45 minuten hier vandaan. Het is een superleuke opdracht, dus daar mopper ik zeker niet over. Maar als je dan toch in de auto zit… rijd je dus ook heel makkelijk even door naar de BSO en zo. Zeker als het regent.

Het resultaat

Al met al hebben we in de bespaarmaand zo’n € 90 uitgegeven aan benzine. Tja. Normaal gesproken tanken we hooguit eens in de 5 weken, voor ongeveer € 50. Het is niet anders. En de reden is natuurlijk ook heel valide. Als ik met het openbaar vervoer naar mijn opdrachtgever zou gaan, zou het me drie keer zoveel tijd kosten en ook zeker het dubbele in geld. Bovendien staan er natuurlijk inkomsten tegenover. Dat maakt het sowieso goed lijkt me.

Uitstapjes

Ik meldde het al eerder, ook de “geen-uitstapjesregel” hebben we enigszins geschonden. We zijn op een regenachtige studiedag naar een springpaleis geweest. Dat is een soort binnenspeeltuin, maar dan zonder klimding en ballenbak. Alleen maar heel veel trampolines. En dat was een topuitje! De kinderen hebben zich dik 5 kwartier helemaal het rambam gesprongen en met zijn drieën anderhalve liter limonade weg gewerkt. En ik genoot van een gratis kopje thee en een goed gesprek met de moeder van het meegebrachte vriendinnetje. Topuitje dus. Voor €15 inclusief suikerwater. Ach ja.

Verder hebben we wel een paar keer overwogen om uit eten te gaan. En dat mooi niet gedaan! Ha! Dat doel hebben we dus mooi behaald. Toch nog iets 🙂

Het resultaat

Hier kan ik dus kort over zijn: we hebben € 15 uitgegeven in plaats van de gebruikelijke € 200. En die € 15 had ik nog van het boodschappenbudget betaald ook. (Al bleek dus later dat ik dat toen ook aan hondenvoer ging uitgeven. En toen nog iets extra’s. Nou ja.) Terug naar mijn punt: € 185 bespaard! Joehoe!

Het eindresultaat van onze bespaarchallenge

Alles bij elkaar hebben we het toch heel netjes gedaan met onze bespaarchallenge. We hebben € 457 minder uitgegeven dan normaal! En omdat we ook al onze spaarbedragen tijdelijk stop hebben gezet, hebben we niet gemerkt dat ons inkomen was gehalveerd. Ik ben trots.

En nu?

En nu volhouden dus. Pff, dat wordt weer een hele uitdaging. We gaan niet direct verder met een nieuwe challenge, anders is de glans daar ook vanaf. Natuurlijk blijven we wel ons best doen. Het lijkt me echter een betere strategie nu om te proberen ons inkomen verder te verhogen. Daar ga ik de komende weken dan ook weer hard voor aan de slag. Ik heb er zin in!

Heb je meegedaan met mijn bespaarchallenge? Hoe is het bij jou afgelopen? Viel het mee? Of juist niet? Wat waren de lastige momenten? Tell me! 

 

This Article Has 21 Comments
 1. Gerlinde schreef:

  Het is altijd het zelfde, zit je daar met je goeie voornemens, gebeurt gewoon Het Leven enzo. Januari was bij ons ook behoorlijk zuinig, net als de maanden ervoor. En nu weer even helemaal niet.
  Gerlinde onlangs geplaatst…Duurzamere dingen: veiligheidsscheermes in plaats van wegwerpscheermesMy Profile

 2. Consuminderen schreef:

  Dat zijn leuke bedragen. Zoals je eerder schreef, later wordt het moeilijker. Toch zijn jullie er in geslaagd om best veel te besparen. Leuk uitje met de kinderen. Top.

 3. Villa BlaBla schreef:

  Goed gedaan!
  Herkenbaar wat je over je puppy schrijft. Onze hond is inmiddels drie jaar maar ik herinner het me nog levendig. Ze heeft toen ook in heel wat spullen haar tandjes gezet. Maar om je hoop te geven: toen ze één jaar was is dit volledig gestopt en sindsdien heeft ze nooit nog iets stuk gebeten 🙂
  Villa BlaBla onlangs geplaatst…Onbeleefde mensen, wat heb ik er een hekel aanMy Profile

 4. Christianne schreef:

  Wow wat goed zeg! Wat knap dat je toch nog zoveel hebt kunnen besparen ondanks alles!
  Christianne onlangs geplaatst…7 tips om je productiviteit te verhogenMy Profile

 5. Ik deed ook mee met een challenge, wel een andere maar de insteek was eigenlijk hetzelfde. Ik had 50 euro per week voor de boodschappen en verder kocht ik geen onnodige dingen. Ik heb het voor de maand januari ook gehaald. Doordat ik ruim 100 tot 150 minder uitgaf van ons normale boodschappen pakket kon ik de kapotte rolluiken die natuurlijk net dan kapot gaan laten maken. Januari was voor ons dus een goede bespaarmaand. Ik ben nu verder gegaan met de challenge maar of ik het nu ga halen weet ik nog niet.
  Simpel,met een snufje liefde. onlangs geplaatst…Simpel, met een snufje liefde gaat voor groen!My Profile

 6. Mirjam schreef:

  Wat goed! Ondanks de tegenslagen heb je toch flink wat extra geld kunnen sparen!
  Mirjam onlangs geplaatst…Help, ons meisje mag naar de Peuterspeelzaal!My Profile

 7. Jessica schreef:

  Wat goed! Ik wil dit ook nog een keer gaan doen. Dan kijk ik wel meteen even door de agenda of ik geen verjaardagen heb, of dan koop ik daar van te voren al iets voor hhaa..

  • 🙂 Wat je ook zou kunnen doen, is het mee budgetteren. Dan maakt het niet uit wanneer je het doet. Als je nu al weet dat er een verjaardag aan komt, dan kun je dat bedrag vast opzij zetten en dat niet meetellen (zolang je er niet overheen gaat). Ik ben benieuwd naar jouw resultaat!

 8. Hier mag je tevreden mee zijn hoor 😀 Ik neem het mezelf ook vaak voor, en sinds we met onze blog zijn gestart proberen we onze volgers ook te wijzen op koopjes 😀

 9. Linda de Haan schreef:

  Met alles wat tegen zat, heb je het toch creatief opgelost! Respect! Ik spaar zelf elke maand zoveel mogelijk, dus dat zit inmiddels in mijn systeem. Blijf zo doorgaan en je weet niet beter meer 🙂
  Linda de Haan onlangs geplaatst…Waarom ik geen kinderen wilMy Profile

 10. Marguerita schreef:

  Wat knap zeg! Ik moet verplicht gaan besparen, omdat mijn inkomsten deze maand weer flink zijn gedaald. En besparen vind ik echt lastig, dus ik ga ook proberen om meer inkomsten te vergaren om de klap op te vangen
  Marguerita onlangs geplaatst…Sneeuwige blogmeeting bij Roots RotterdamMy Profile

 11. anja schreef:

  Niets mis mee toch? Het gaat er tenslotte om dat je bewuster bezig bent met je uitgaven, en alleen daardoor al geef je toch minder uit, omdat je er toch nog eens een keer over na denkt.
  Voor je hond heb ik wel een advies. Wij hebben 5 honden en over alle kussens/in alle manden liggen fleecedekentjes, gewoon goedkope gevalletjes van de A.ction of zo. Ze zijn nu allemaal volwassen en slopen niets meer, maar het is gewoon heel praktisch als je alleen even de dekentjes hoeft te wassen, en niet die grote kussens in de wasmachine moet proppen, of de hoezen er af halen en later er weer op. De oudste honden zijn 11 jaar, en hun eerste slaapplaatsen zijn nog steeds in gebruik en zien er nog prima uit.
  En als je eens een keertje zo’n fleece dekentje moet vervangen is dat niet zo duur dan een hondenkussen nieuw te moeten kopen.

Geef een reactie