De resultaten van mijn bespaarchallenge!

Bespaarchallenge

Begin januari kondigde ik enthousiast een bespaarchallenge aan. In de maand januari zouden wij niets kopen dat niet per se nodig was, niet uit eten gaan, en van een beperkt bedrag boodschappen doen. Het doel: zoveel mogelijk besparen en kijken of het lukte om te leven van ons nieuwe (lagere) inkomen. Het was een bijzonder pittige uitdaging… Dus nu de vraag: Is het gelukt?

De uitdaging: een echte bespaarchallenge

Begin januari formuleerde ik de uitdaging voor onze bespaarmaand (die liep van 8 januari tot 5 februari):

  • Alle vaste lasten lopen gewoon door (al proberen we daar wel op te bezuinigen, indien nog mogelijk).
  • Boodschappen: we beperken ons budget opnieuw.
  • We kopen geen cadeaus, geen kleding en geen andere spullen.
  • Autorijden en zo: we proberen zoveel mogelijk te bezuinigen op benzine en andere vervoerskosten door zoveel mogelijk op de fiets te doen.
  • Leuke dingen: we geven geen geld uit aan uitjes, eten buiten de deur, et cetera.

Dat klonk me toen uitdagend, maar haalbaar in de oren.

De vaste lasten

Op de vaste lasten hebben we weinig kunnen bezuinigen, maar toch nog wel iets. We zijn bijvoorbeeld alsnog overgestapt van energieleverancier met een mooie aanbieding. We zitten nu opnieuw bij een groene maatschappij, en kregen een welkomstbonus van € 250. Dat merken we natuurlijk pas volgend jaar ergens, want je krijgt het pas als je daadwerkelijk een jaar klant blijft, maar het blijft fijn.

Verder konden we deze maand genieten van de korting die ik in november bedongen had bij de kabel- en internetmaatschappij. Altijd fijn! Die winst had ik toen al meegeteld, dus ik neem het niet opnieuw mee, maar het scheelde wel.

bonnetje bespaarchallengeDe boodschappen

We hadden ons boodschappenbudget beperkt tot € 350 in totaal. Dat was voor ons een hele uitdaging, normaal gesproken was ons budget € 500. En in de praktijk bleek het ook echt een grote uitdaging. De eerste twee weken was het niet zo’n probleem. De kasten lagen nog behoorlijk vol met het eten dat we voor kerst hadden gehaald. En ook de vriezer was behoorlijk gevuld. Maar na die twee weken… werd het toch wat lastiger. En we waren ook behoorlijk uitgegeten op het supermarktbrood (we zijn verwend, dat weet ik, maar ik heet bakker… daar hoort toch lekker brood bij?).

Puppylove

En wat ook niet hielp: onze puppy groeit en groeit en eet en eet. Nu kost hondenvoer helemaal niet zo veel (zeker niet als je een hondje van nog geen 40 centimeter hoog hebt…), maar er was een mooie aanbieding bij de Appie, waar ik graag gebruik van wilde maken. Dus in week 4 gingen we met € 15 over het budget heen. Precies het bedrag voor de grote voorraad hondenvoer die ik in heb geslagen. Nou ja.

Het resultaat

In week 1 en 2 waren we er net iets onder gebleven, en in week 3 zaten we precies op budget. In week 4 er iets overheen dus. En in week 5 ook. Zonder hondenvoer. Maar met lekker brood.  Dat dan weer wel.

Eindresultaat: € 378. Toch nog heel netjes dus, in vergelijking met het normale budget van € 500. Ik ben blij. 🙂

Spullen, cadeaus en meer van die dingen

Dit leek me de moeilijkste uitdaging: nergens geld aan uitgeven. En het ging ook bijna direct mis: we hadden een kinderfeestje (wat ik ook allang wist natuurlijk) in de eerste week. En alweer lag er niets geschikts in mijn cadeautjesvoorraadkast. Best suf dus. Deze regel heb ik daarom ook direct maar aangepast voor mezelf: geen extra cadeaus kopen. Het kwam de rest van de maand niet meer voor gelukkig (feestjes wel, niet-gebudgetteerde cadeautjes niet).

puppyNog meer puppylove…

En wat spulletjes betreft… daar gooide de puppy bijna weer roet in het eten. Zo’n beestje is dus heel erg schattig, maar er zitten nogal wat scherpe tandjes aan (in?). En op deze leeftijd (ze is nu zo’n 8 maanden) moet er blijkbaar heel wat gesloopt worden. Dat ze de tafelpoten en deuren probeert te op te eten, is tot daaraan toe. Maar de riem en haar eigen slaapkussen, dat die het constant moeten ontgelden, dat is nog vervelender. Ergens halverwege de maand heb ik slaapkussen 4 voor haar aangeschaft. Dat is voorlopig de laatste. Niet omdat ze die wel heel heeft gelaten, maar wel omdat ik er klaar mee ben. Ze slaapt maar lekker op een oud fleece-dekentje vanaf nu. En de riem die het natuurlijk ook niet gehouden heeft, heb ik aan elkaar geknoopt. Klaar ermee!

En verder

Verder deden we het keurig! We zijn ook wel zo slim geweest om onszelf gewoon niet in de verleiding te brengen. Geen boekwinkels, tuincentra en discountshoppers in geweest, dat helpt natuurlijk ook. En toen allebei mijn spijkerbroeken scheurden heb ik ze (echt waar!) met de hand gemaakt… De een met wat strijkstof (waar je eigenlijk leuke applicaties mee kunt maken op t-shirtjes of zo). Dat was geen succes, want dat strijkspul is dus eigenlijk gewoon plastic. En de andere met een stukje uit een andere oude broek (die ik de puppy verder cadeau heb gedaan om haar tandjes op de scherpen). Die zit weer prima.

Het resultaat

Eindresultaat: € 10 (voor dat cadeautje dus). Keurig lijkt me, normaal gesproken geven we zo’n € 100 per maand aan extra’s uit.

Autorijden

Het plan was om zoveel mogelijk te fietsen. En toen werd het me toch een partij koud! Dus… dat lukte ook niet helemaal perfect. Ik ben wel veel vaker gaan lopen dan ik daarvoor deed. En we hebben bijvoorbeeld ook de bus gepakt naar een uitje (daarover hieronder meer). Maar verder ging het toch niet zo goed, met dat fietsen.

Opdracht

Wat ook niet helpt op dit punt is dat ik nu een opdracht uitvoer bij een bedrijf 45 minuten hier vandaan. Het is een superleuke opdracht, dus daar mopper ik zeker niet over. Maar als je dan toch in de auto zit… rijd je dus ook heel makkelijk even door naar de BSO en zo. Zeker als het regent.

Het resultaat

Al met al hebben we in de bespaarmaand zo’n € 90 uitgegeven aan benzine. Tja. Normaal gesproken tanken we hooguit eens in de 5 weken, voor ongeveer € 50. Het is niet anders. En de reden is natuurlijk ook heel valide. Als ik met het openbaar vervoer naar mijn opdrachtgever zou gaan, zou het me drie keer zoveel tijd kosten en ook zeker het dubbele in geld. Bovendien staan er natuurlijk inkomsten tegenover. Dat maakt het sowieso goed lijkt me.

Uitstapjes

Ik meldde het al eerder, ook de “geen-uitstapjesregel” hebben we enigszins geschonden. We zijn op een regenachtige studiedag naar een springpaleis geweest. Dat is een soort binnenspeeltuin, maar dan zonder klimding en ballenbak. Alleen maar heel veel trampolines. En dat was een topuitje! De kinderen hebben zich dik 5 kwartier helemaal het rambam gesprongen en met zijn drieën anderhalve liter limonade weg gewerkt. En ik genoot van een gratis kopje thee en een goed gesprek met de moeder van het meegebrachte vriendinnetje. Topuitje dus. Voor €15 inclusief suikerwater. Ach ja.

Verder hebben we wel een paar keer overwogen om uit eten te gaan. En dat mooi niet gedaan! Ha! Dat doel hebben we dus mooi behaald. Toch nog iets 🙂

Het resultaat

Hier kan ik dus kort over zijn: we hebben € 15 uitgegeven in plaats van de gebruikelijke € 200. En die € 15 had ik nog van het boodschappenbudget betaald ook. (Al bleek dus later dat ik dat toen ook aan hondenvoer ging uitgeven. En toen nog iets extra’s. Nou ja.) Terug naar mijn punt: € 185 bespaard! Joehoe!

Het eindresultaat van onze bespaarchallenge

Alles bij elkaar hebben we het toch heel netjes gedaan met onze bespaarchallenge. We hebben € 457 minder uitgegeven dan normaal! En omdat we ook al onze spaarbedragen tijdelijk stop hebben gezet, hebben we niet gemerkt dat ons inkomen was gehalveerd. Ik ben trots.

En nu?

En nu volhouden dus. Pff, dat wordt weer een hele uitdaging. We gaan niet direct verder met een nieuwe challenge, anders is de glans daar ook vanaf. Natuurlijk blijven we wel ons best doen. Het lijkt me echter een betere strategie nu om te proberen ons inkomen verder te verhogen. Daar ga ik de komende weken dan ook weer hard voor aan de slag. Ik heb er zin in!

Heb je meegedaan met mijn bespaarchallenge? Hoe is het bij jou afgelopen? Viel het mee? Of juist niet? Wat waren de lastige momenten? Tell me! 

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.