Doelen stellen – waarom, wat en hoe?

doelen stellen

Een belangrijk onderdeel van budgetteren is het stellen van doelen. Zonder doel is het per slot van rekening ook niet nodig om bij te houden wat er binnen komt en uitgaat.

Hm, nu ik dat zo opschrijf, realiseer ik me dat dat misschien niet waar is. Het kan sowieso best leuk zijn om overzicht te hebben over wat je hebt. Dat gezegd hebbende, ik vind het zelf in ieder geval wel prettig om een doel te hebben, omdat ik dan weet waar ik het voor doe. En dan is het ook makkelijker om het vol te houden.

Het is veel makkelijker om nee te zeggen tegen jezelf, of je kinderen, als je in je achterhoofd hebt dat je het geld nodig hebt voor een mooie vakantie, een aflossing of wat dan ook.

Doel in het leven

Ook aan de slag met jouw doelen? Doe mee met mijn jaarplan! Je kunt beginnen wanneer het jou uitkomt. Klik hier om je in te schrijven.

Mijn doel

In de introductie van mijn blog staat mijn doel: ik wil financiële vrijheid. Duidelijk toch? 🙂 Nee, niet echt. Want wat is dat dan precies? Ik wil graag dat ik me geen zorgen meer hoef te maken of we ons huis en levensstijl kan betalen, als ik geen werk heb. Onze levensstijl dus. Wat versta ik daaronder? We gaan graag op vakantie, en uit eten. En we vinden het leuk om met de kinderen uitstapjes te maken (zowel gratis als minder gratis). Tegelijkertijd zijn we geen big spenders als het gaat om eten, kleding en luxeproducten kopen.

Los van de hypotheek hebben we ongeveer € 40.000 per jaar nodig (of dat willen we in ieder geval graag te besteden hebben). Volgens de site Financieel onafhankelijk moet je dat bedrag maal 25 doen om uit te rekenen wat je dan ongeveer nodig hebt (zonder rekening te houden met inflatie, vermogensheffing, AOW en pensioen).

En dat is in mijn voorbeeld precies een miljoen. Daar zullen we dus nog even voor moeten sparen… Zeker ook omdat ik de hypotheek niet meereken. Dat is namelijk onderdeel van ons doel:

 1. Hypotheek aflossen:
  • in 2020 minimaal € 100.000 afgelost
  • dan in 2025 minimaal € 200.000 afgelost
  • en in 2030 volledig afgelost (inclusief het spaardeel dat dan precies 20 jaar loopt)
 2. Financieel onafhankelijk worden:
  • Als ik 55 ben wil ik een reserve hebben van € 1.000.000.
 3. Een marathon lopen. Ok, niet echt. Het zou wel leuk zijn om dat te kunnen. Maar dat is een heel andere blog vrees ik.

Hoe stel je je eigen doel?

Een goede doelstelling is concreet en telbaar, heeft een deadline en is haalbaar.

Het hoeft niet per se haalbaar te zijn op basis van je huidige inkomen, maar het moet wel fysiek mogelijk zijn. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld als doel te nemen dat je chefkok wil worden in een 3-sterrenrestaurant als je nu 55 bent en niet kan koken. Om maar een dwarsstraat te noemen (wat dat betreft is die marathon ook een slecht voorbeeld, maar dat geheel terzijde).

Wat wel een goede doelstelling kan zijn, is bijvoorbeeld dat je over precies een jaar een succesvolle blog wil hebben (waarbij je succes definieert als minimaal 50.000 unieke bezoekers per maand of zoiets). Of dat je over 6 maanden 10 kilo wil zijn afgevallen. Dat is misschien moeilijk, maar zeker als je je inzet, is het wel mogelijk. (Daar kom ik vast ook nog wel eens op terug…).

Leuke doelstellingen die ik online tegenkwam zijn:

 • In mijn leven alle werelddelen bezoeken
 • Volgend jaar 6 weken naar Brazilië
 • Leren zeilenMY-GOAL-IN-LIFE-IS-TO-HAVE-A-PSYCHIATRIC-DISORDER-
 • Een zwarte piste af skiën
 • Een bestseller schrijven
 • In een film meespelen
 • € 10.000 per week verdienen
 • en op de website Create a custom shirt bij het onderdeel life goals:
  • have a psychiatric disorder named after me (hm, liever niet)
  • built a life I don’t need a vacation from (dat dan weer wel)

Iets materialistischer

Mijn doelen zijn toch wat materialistischer ingesteld geloof ik behalve dan die € 10.000 per week, maar dat lijkt me ook wat overdreven veel). Nu ben ik al op een paar werelddelen geweest (alles behalve Antarctica nu ik erover nadenk), dus die hoef ik niet. En een sportief doel heb ik ook natuurlijk. Die bestseller lijkt me ook wel leuk, you never know. Nou ja, er zijn er genoeg te bedenken dus.

Wat is die van jou?

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 
doelen stellen
doelen behalen

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: