Doelen stellen – waarom, wat en hoe?

Doel in het levenEen belangrijk onderdeel van budgetteren is het stellen van een doel. Zonder doel is het per slot van rekening ook niet nodig om bij te houden wat er binnen komt en uitgaat. Hm, nu ik dat zo opschrijf, realiseer ik me dat dat misschien niet waar is. Het kan sowieso best leuk zijn om overzicht te hebben over wat je hebt. Dat gezegd hebbende, ik vind het zelf in ieder geval wel prettig om een doel te hebben, omdat ik dan weet waar ik het voor doe. En dan is het ook makkelijker om het vol te houden. Het is veel makkelijker om nee te zeggen tegen jezelf, of je kinderen, als je in je achterhoofd hebt dat je het geld nodig hebt voor een mooie vakantie, een aflossing of wat dan ook.

Mijn doel
In mijn introductie staat mijn doel: ik wil financiële vrijheid. Duidelijk toch? 🙂 Nee, niet echt. Want wat is dat dan precies? Ik wil graag dat ik me geen zorgen meer hoef te maken of we ons huis en levensstijl kan betalen, als ik geen werk heb. Onze levensstijl dus. Wat versta ik daaronder? We gaan graag op vakantie, en uit eten. En we vinden het leuk om met de kinderen uitstapjes te maken (zowel gratis als minder gratis). Tegelijkertijd zijn we geen big spenders als het gaat om eten, kleding en luxeproducten kopen.

Los van de hypotheek hebben we ongeveer € 40.000 per jaar nodig (of dat willen we in ieder geval graag te besteden hebben). Volgens de site Financieel onafhankelijk moet je dat bedrag maal 25 doen om uit te rekenen wat je dan ongeveer nodig hebt.* En dat is in mijn voorbeeld precies een miljoen. Daar zullen we dus nog even voor moeten sparen… Zeker ook omdat ik de hypotheek niet meereken. Dat is namelijk onderdeel van ons doel:

 1. Hypotheek aflossen:
  • in 2020 minimaal € 100.000 afgelost
  • In 2025 minimaal € 200.000 afgelost
  • In 2030 volledig afgelost (inclusief het spaardeel dat dan precies 20 jaar loopt)
 2. Financieel onafhankelijk worden:
  • Als ik 55 ben wil ik een reserve hebben van € 1.000.000.
 3. Een marathon lopen. Ok, niet echt. Het zou wel leuk zijn om dat te kunnen. Maar dat is een heel andere blog vrees ik.

Hoe stel je je eigen doel?
Een goede doelstelling is concreet en telbaar, heeft een deadline en is haalbaar. Het hoeft niet per se haalbaar te zijn op basis van je huidige inkomen, maar het moet wel fysiek mogelijk zijn. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld als doelstelling te nemen dat je chefkok wil worden in een 3-sterrenrestaurant als je nu 55 bent en niet kan koken. Om maar een dwarsstraat te noemen (wat dat betreft is die marathon ook een slecht voorbeeld, maar dat geheel terzijde). Wat wel een goede doelstelling kan zijn, is bijvoorbeeld dat je over precies een jaar een succesvolle blog wil hebben (waarbij je succes definieert als minimaal 50.000 unieke bezoekers per maand of zoiets). Of dat je over 6 maanden 10 kilo wil zijn afgevallen. Dat is misschien moeilijk, maar zeker als je je inzet, is het wel mogelijk. (Daar kom ik vast ook nog wel eens op terug…).

Leuke doelstellingen die ik online tegenkwam zijn:

 • In mijn leven alle werelddelen bezoeken
 • Volgend jaar 6 weken naar Brazilië
 • Leren zeilenMY-GOAL-IN-LIFE-IS-TO-HAVE-A-PSYCHIATRIC-DISORDER-
 • Een zwarte piste af skiën
 • Een bestseller schrijven
 • In een film meespelen
 • € 10.000 per week verdienen
 • en op de website Create a custom shirt bij het onderdeel life goals:
  • have a psychiatric disorder named after me (hm, liever niet)
  • built a life I don’t need a vacation from (dat dan weer wel)

Mijn doelen zijn toch wat materialistischer ingesteld geloof ik. Nu ben ik al op een paar werelddelen geweest (alles behalve Antarctica nu ik erover nadenk), dus die hoef ik niet. En een sportief doel heb ik ook natuurlijk. Die bestseller lijkt me ook wel leuk, you never know. Nou ja, er zijn er genoeg te bedenken dus. Wat is die van jou?

 

Eerst meer lezen over budgetteren? Lees mijn blog over wat er binnen komt, wat er uit gaat en over hoe je je uitgaven kunt verdelen.

* Hierbij wordt geen rekening gehouden met inflatie en vermogensheffing, en ook niet met inkomsten van bv AOW en pensioen.

 

This Article Has 9 Comments
 1. Anniecool schreef:

  Hoi. Ik vind je site inspirerend. Ik wil bijna hetzelfde, maar ben nog niet zo ver. Eerst maar eens de studie afmaken (op mijn 36e). Gelukkig heb ik maar 500.000 nodig:-)
  ik ga je volgen.

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Mooie uitdaging dus! Bedankt voor je leuke compliment!!
   Wel heel stoer dat je bezig bent met een studie. Wat studeer je? Veel succes in ieder geval!

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Mijn doel is meer rust in mijn leven.

 3. Gewoon Vlijtig schreef:

  Momenteel is ons doel de kinderen schuldenvrij laten studeren, en dat lukt momenteel al vrij aardig. Ook is ons doel om de hypotheek afgelost te krijgen over 14 jaar. En ook daar zijn wij goed op weg. We moeten zelf nog 48.740. Dit jaar wordt er nog 6.000 afgelost en in februari 7.340 en dan is 1 hypotheek weg. Er blijft dan nog 35.400 over en daar gaan we gestaag aan werken. De rest van de hypotheek wordt op het einde van de looptijd afgelost met spaardepots en de spaarpot van de hypotheek.
  Ook vind ik het een doel om altijd de buffer achter de hand te houden. Maar ook die is op orde.

 4. Truus schreef:

  ” Geen zorgen meer willen maken of het huis en levenstijl die we nu hebben betaald kunnen worden als ik geen werk heb….” Een mooi doel, uitdagend en als je hem specificeert kun je hier ook heel hard aan werken.

  Maar als ik de advocaat van de duivel mag spelen: waarom ga je alleen uit van je eigen situatie en niet van de gezinssituatie? Kan jouw partner nooit werkloos worden, overlijden, burn-out krijgen, willen stoppen met werk, er vandoor gaan etc.? Kan één van de kinderen niet ziek worden en permanente zorg nodig hebben? Nee, ik wens je het niet toe, maar hoe zit het met deze risico’s?

  Wij hebben dit ook ingecalculeerd in onze doelen. Voor overlijden hebben we een verzekering afgesloten die we opnieuw hebben bekeken toen onze dochter werd geboren. Na zo’n emotionele gebeurtenis willen wij niet geconfronteerd worden met verplicht moeten verhuizen of financieel niet meer rond kunnen komen.
  Als één van ons niet meer kan, wil of mag werken of onze dochter permanente zorg nodig heeft moeten we het van één salaris kunnen reddenl. Dat betekent niet dat we nu beide fulltime werken, maar wel dat we in gedachten houden dat er wel een mogelijkheid zou moeten zijn. Dus blijven we beide werken, blijven we bij in ons vakgebied, zoeken naar flexibele werkgevers waar we zowel part-time als fulltime kunnen werken etc.
  En als één van ons het niet meer ziet zitten in onze relatie heb ik voor mijzelf ook een plan gemaakt. Zodat ik niet alleen maar bij mijn man moet blijven voor de financiën, dat lijkt mij verschrikkelijk. En als ik geconfronteerd wordt met zijn eenzijdig besluit heb ik een plan B: eigen inkomen met genoeg reserve om eigen woonruimte te vinden en in te richten. Dit geld staat dan ook op een spaarrekening waar hij niet aan kan komen. (het is nog niet voldoende, maar ik ben goed op weg met sparen)
  Als we beide werkloos/arbeidsongeschikt worden hebben we een hele grote uitdaging, we weten dat het kan gebeuren, maar gaan ervan uit dat het risico hierop heel klein is. Te klein om nu te stoppen met leven, om ons huis op te geven en te vertrekken naar een huis die je met een bijstandsuitkering wel kunt betalen of door hele hoge verzekeringspremies te betalen.

  Risico’s roepen bij mij altijd nare emoties op en liever wil ik er niet aan denken, maar het gevoel er wel aan gedacht te hebben en er een plan voor te hebben geeft mij veel rust!

 5. Ria de Wit. schreef:

  Dit klopt als een bus dit jaar ook gewerkt met concrete doelen evenals vorig jaar en ik heb al veel van de financiele doelen bereikt.

 6. Femke Vdz schreef:

  Hoe bereken je hoeveel je in een jaar nodig hebt? Vind dat lastig omdat een jaar toch n vrij lange periode is en er in die tijd veel onverwachte gebeurtenissen kunnen plaatsvinden.

Geef een reactie