Drie zorgverzekeringsgeheimen die niemand weet! (maar die jou veel geld gaan besparen)

zorgverzekering zorgverzekeringsgeheimen

Afgelopen week stelde Anneloes op Facebook de vraag welke zorgverzekering het beste was voor haar situatie. Ze heeft vier kinderen, waarvan er komend jaar twee een beugel nodig hebben. Dat is een duur grapje, waarbij een goede verzekering heel prettig is. Nu zijn er genoeg verzekeringen die een flink deel van deze kosten vergoeden. Maar… sluit die verzekering ook aan bij de wensen van haar man? Die heeft namelijk tweemaal per week fysiotherapie nodig. De meeste verzekeringen vergoeden maar maximaal 18 of hooguit 27 sessies. En het is maar de vraag of dat ook de verzekeringen die ook een mooi bedrag op beugels vergoeden…

Wat is wijsheid? Haar man bij een andere maatschappij als zijzelf met kinderen? Of juist de kinderen en man op dezelfde polis? En welke is dan de beste: degene met een hoge beugelvergoeding? Of juist de polis met maximale vergoeding voor fysiotherapie?

Leuke uitdaging, dacht ik!

Aan de slag!

Met alle gegevens in de hand ging ik aan de slag. Keurig volgens mijn eigen lijstje natuurlijk: gewenste zorg, vergoedingen, kosten…

Al snel liep ik tegen een aantal vragen aan. Hoe zat het nou met die man en kinderen? Konden die op 1 polis? Of mocht dat niet? En heb je een tandartsverzekering nodig als je beugels wil? De hulplijn van Independer bood uitkomst. Dat leidde tot een paar zorgverzekeringsgeheimen waar ik niet van op de hoogte was!

GEHEIM 1: voor een beugel heb je geen tandartsverzekering nodig

Veel verzekeringen vergoeden de kosten van een beugel grotendeels, en dan binnen hun aanvullende verzekeringspakket. Dat is dus NIET de tandartsverzekering, maar een normaal aanvullend pakket.

Met ander woorden: Als je verwacht dat je kind een beugel nodig heeft, moet je dus voldoende aanvullend verzekerd zijn, maar de kosten van een tandartsverzekering kun je jezelf besparen. Dat scheelt!

GEHEIM 2: het maximale beugelbedrag telt per verzekeraar, niet per beugel

Veel verzekeraars vergoeden maar maximaal € 1750, € 2000 of in uitzonderlijke gevallen € 2500 tot zelfs € 3000 per kind. Het maakt daarbij niet uit hoeveel jaar je kind met ijzer in zijn of haar mondje loopt. Op = op.

Maar… dat geldt per verzekering. Als je nu dus bij verzekeraar A zit, en je orthodontiepotje is leeg, kun je volgend jaar overstappen naar verzekeraar B.

Door op tijd te switchen naar een andere zorgverzekering (bij een andere maatschappij), kun je dus heel veel geld besparen op orthodontiekosten!*

GEHEIM 3: kinderen worden meeverzekerd met de best verzekerde partner – ook als dat niet de ouder van de kinderen is

Anneloes verzekerde haar kinderen altijd met zichzelf mee, aangezien het niet de kinderen van haar man zijn. Maar… ze zijn wel getrouwd. En zodra je getrouwd bent, doet het er niet meer toe van wie de kinderen zijn. Je mag ze meeverzekeren met de partner met de beste verzekering.*

Zeker in geval van Anneloes scheelt dit een hoop geld. In plaats van een extra dure aanvullende verzekering af te sluiten, puur voor de beugels van haar kinderen, hoeft ze nu voor zichzelf alleen maar een basisverzekering af te sluiten. De kinderen kunnen gratis mee op de dure polis van haar man, die hij toch al af moest sluiten voor de extra fysiotherapie.

Waar moeten we wel opletten?

Nu ik wist dat de kinderen makkelijk met de man van Anneloes mee verzekerd konden worden, en we niet hoefden te kijken naar de beugelkosten van de komende jaren, was ik er zo uit: er bleek maar 1 verzekering die voor dit gezin als beste uit de strijd kwam: maximale fysiotherapie en volledige beugelvergoeding. Toch waren we er toen nog niet.

Extra lastig: Vaak een wachttijd voor beugels

Een extra probleem waar we rekening mee moeten houden: bij sommige verzekeringen moet je al een jaar verzekerd zijn voor ze orthodontiekosten vergoeden. Aangezien Anneloes al weet dat haar kinderen dit jaar een beugel nodig hebben en haar man fysiotherapie, zoeken we dus een verzekering zonder wachttijd.

En nog een probleem: acceptatie na keuring

Er zijn ook verzekeringen die je pas accepteren na een medische keuring. Als je al weet dat je kosten gaat krijgen, moet je die opgeven en kun je afgewezen worden. Of een extra eigen risico krijgen. Ook daar moet je rekening mee houden als je overstapt.

In het geval van Anneloes en haar gezin is dat laatste ook weer voor de beugels en de fysiotherapie relevant. Ze weet per slot van rekening nu al dat die kosten gaan komen.

Weet jij al hoeveel eigen risico je zelf wil? Lees hier verder over die keuze.

Snel op de hoogte

Gelukkig kon ik beide wensen bij Independer ook aanklikken. En al snel bleek dat de al eerder gewenste verzekering de beste was voor alle situaties. In plaats van de verwachte dik € 350 gaat dit gezin nu € 258 per maand betalen voor het hele gezin. Door even goed doorklikken en optellen, hebben ze dus bijna € 1200 bespaard.

Anneloes is helemaal gelukkig met het resultaat. Dat verschil in premie, dat gaat ze sparen, voor het geval dat ze haar eigen risico moet aanspreken. Helemaal op de goede weg dus!


 
Weet jij al naar welke zorgverzekering je overstapt? Waar houd jij rekening mee? 
*Extra disclaimer: de bron van deze informatie is Independer. Check altijd of deze voorwaarden ook van toepassing zijn bij jouw verzekering als je overstapt. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: