Nu versus later: het dagelijkse dilemma

bewust kiezen

Pas geleden zag ik op Pinterest mijn favoriete quote weer eens voorbij komen: “don’t give up what you want most for what you want now”. En dat schudde me weer even wakker.

Hoe vaak gebeurt dat niet, dat je je toch laat leiden door het nu. Door iets moois en glimmends in de winkel… Door een reclame. Of door een actie “die je echt niet kunt missen!” En in mijn geval… door lekkere trek.

Zo zonde!

En dat is zo zonde. Want als ik nu afgelopen week gewoon netjes de geplande salades had gegeten met de lunch, in plaats van lekkere boterhammen met hagelslag… Dat was een stuk beter geweest. Dan had ik vanmorgen geen ruzie gehad met de weegschaal. Maar ja. Daar had ik dus helemaal geen zin in, in het “nu van vorige week”. Toen wilde ik hagelslag.

Toch denk ik elke dag, ik moet echt weer eens op mijn gewicht gaan letten. En als ik in de spiegel kijk denk ik het dubbel. Blijkbaar is het “now” daar toch sterker in dan het “most”.

Wanneer lukt het wel?

Het gekke is, met mijn geld lukt het meestal wel, bewust kiezen. Daar heb ik namelijk een duidelijk hoofddoel voor ogen. Ik wil vrij zijn. Daarom wil ik bijvoorbeeld mijn hypotheek afbetalen. En ik wil de vrijheid hebben om keuzes te maken die ik belangrijk vind. Ik wil duurzame kleding kunnen kopen. Ik wil biologisch eten. En ik wil kunnen reizen naar mooie plaatsen en mijn kinderen wat van de wereld laten zien.

Handige richtlijn

Omdat er bij mijn financiën een duidelijk besluit aan ten grondslag ligt, maakt dat het dagelijkse bewust kiezen makkelijk. Het geeft me een richtlijn. Elke keer dat ik geld uitgeef, leg ik het langs die meetlat. Helpt dit wel of niet om mijn doel te behalen? En als het niet helpt, hoe erg is dat?

Dat leidt er toe dat ik soms wel wat meer geld geef aan leuke dingen doen. En heel duidelijk nee kan zeggen in de supermarkt of in de speelgoedwinkel.

Direct resultaat

Het handige met geld is ook: je hebt direct resultaat. Als je nu besluit om die € 10 niet uit te geven, heb je € 10. Kassa!

Wil jij ook je financiën op orde? Lees dan eens dit artikel

Waarom is het toch moeilijk?

Bij eten vind ik dat een stuk lastiger. Als ik nu nee zeg tegen iets lekkers, heb ik daar nu alleen maar last van. Op korte termijn merk ik er niets van een voordeel.

En zelfs als ik een week lang geen koekjes eet, is het niet te voorspellen of ik daadwerkelijk een kilo lichter ben. Er is geen korte termijn-resultaat zichtbaar tussen gezonde keuzes maken, en direct gezonder zijn. Je hebt er pas op lange termijn profijt van.

Is mijn gezondheid niet belangrijk?

Nu zou je kunnen denken dat ik mijn gezondheid niet belangrijk vind. Dat is niet waar natuurlijk. Ik heb er alleen nog geen bewuste keuze voor gemaakt. Dat komt ergens ook wel omdat ik, afgezien van die o zo vervelende weegschaal, niet echt last van heb.

Het is net als met mensen die in hun achterhoofd wel weten dat ze teveel uitgeven, maar gewoon uit kunnen komen met hun geld omdat er ook genoeg binnenkomt.  En als je dan geen duidelijk spaardoel hebt… waarom zou je dan opletten in de supermarkt? Gemak is per slot van rekening ook wat waard. Net als hagelslag. ?

Bewust kiezen

Dus… heb ik een besluit genomen. ? Ik ga bewust kiezen voor mijn gezondheid. Ik wil namelijk gezond oud worden.

Ik ga – net als de mensen die mijn financiële programma volgen – een doel opstellen. Een doel en een richtlijn. En een plan, een gezondheidsbudget zou je het kunnen noemen. Zodat ik, ondanks dat de beloning op korte termijn misschien niet zichtbaar is, hopelijk wel beloond word als ik me eraan houd. Hoe, daar kom ik nog wel een keer op terug. (Ik neem het in ieder geval mee in mijn jaarplan.)

Als eerste stap heb ik in ieder geval vast mijn ziektekostenverzekering over gesloten. Daar wilde ik toch al mee aan de slag. Zelf heb ik nu Bewuzt gevonden. Die sluit aan bij mijn beide doelstellingen: lage premie, en speciaal voor mensen die actief in het leven staan. Helemaal fijn is dat ze een no-claimkorting bieden voor aanvullende verzekeringen. Als je iets toch niet gebruikt hebt, krijg je het jaar erna korting op je premie.

Ook nog op zoek naar een nieuwe ziektekostenverzekering?

Kijk eens naar Bewuzt. Bereken je premie op www.bewuzt.nl

Speciaal voor Jantine en Anne J;-) Dit artikel is gesponsord door Bewuzt. Ik promoot alleen producten waar ik zelf 100% achter sta.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: