bewust kiezen

Nu versus later: het dagelijkse dilemma

Pas geleden zag ik op Pinterest mijn favoriete quote weer eens voorbij komen: “don’t give up what you want most for what you want now”. En dat schudde me weer even wakker.

Hoe vaak gebeurt dat niet, dat je je toch laat leiden door het nu. Door iets moois en glimmends in de winkel… Door een reclame. Of door een actie “die je echt niet kunt missen!” En in mijn geval… door lekkere trek.

Zo zonde!

En dat is zo zonde. Want als ik nu afgelopen week gewoon netjes de geplande salades had gegeten met de lunch, in plaats van lekkere boterhammen met hagelslag… Dat was een stuk beter geweest. Dan had ik vanmorgen geen ruzie gehad met de weegschaal. Maar ja. Daar had ik dus helemaal geen zin in, in het “nu van vorige week”. Toen wilde ik hagelslag.

Toch denk ik elke dag, ik moet echt weer eens op mijn gewicht gaan letten. En als ik in de spiegel kijk denk ik het dubbel. Blijkbaar is het “now” daar toch sterker in dan het “most”.

Wanneer lukt het wel?

Het gekke is, met mijn geld lukt het meestal wel, bewust kiezen. Daar heb ik namelijk een duidelijk hoofddoel voor ogen. Ik wil vrij zijn. Daarom wil ik bijvoorbeeld mijn hypotheek afbetalen. En ik wil de vrijheid hebben om keuzes te maken die ik belangrijk vind. Ik wil duurzame kleding kunnen kopen. Ik wil biologisch eten. En ik wil kunnen reizen naar mooie plaatsen en mijn kinderen wat van de wereld laten zien.

Handige richtlijn

Omdat er bij mijn financiën een duidelijk besluit aan ten grondslag ligt, maakt dat het dagelijkse bewust kiezen makkelijk. Het geeft me een richtlijn. Elke keer dat ik geld uitgeef, leg ik het langs die meetlat. Helpt dit wel of niet om mijn doel te behalen? En als het niet helpt, hoe erg is dat?

Dat leidt er toe dat ik soms wel wat meer geld geef aan leuke dingen doen. En heel duidelijk nee kan zeggen in de supermarkt of in de speelgoedwinkel.

Direct resultaat

Het handige met geld is ook: je hebt direct resultaat. Als je nu besluit om die € 10 niet uit te geven, heb je € 10. Kassa!

Wil jij ook je financiën op orde? Lees dan eens dit artikel

Waarom is het toch moeilijk?

Bij eten vind ik dat een stuk lastiger. Als ik nu nee zeg tegen iets lekkers, heb ik daar nu alleen maar last van. Op korte termijn merk ik er niets van een voordeel.

En zelfs als ik een week lang geen koekjes eet, is het niet te voorspellen of ik daadwerkelijk een kilo lichter ben. Er is geen korte termijn-resultaat zichtbaar tussen gezonde keuzes maken, en direct gezonder zijn. Je hebt er pas op lange termijn profijt van.

Is mijn gezondheid niet belangrijk?

Nu zou je kunnen denken dat ik mijn gezondheid niet belangrijk vind. Dat is niet waar natuurlijk. Ik heb er alleen nog geen bewuste keuze voor gemaakt. Dat komt ergens ook wel omdat ik, afgezien van die o zo vervelende weegschaal, niet echt last van heb.

Het is net als met mensen die in hun achterhoofd wel weten dat ze teveel uitgeven, maar gewoon uit kunnen komen met hun geld omdat er ook genoeg binnenkomt.  En als je dan geen duidelijk spaardoel hebt… waarom zou je dan opletten in de supermarkt? Gemak is per slot van rekening ook wat waard. Net als hagelslag. 😊

Bewust kiezen

Dus… heb ik een besluit genomen. 😊 Ik ga bewust kiezen voor mijn gezondheid. Ik wil namelijk gezond oud worden.

Ik ga – net als de mensen die mijn financiële programma volgen – een doel opstellen. Een doel en een richtlijn. En een plan, een gezondheidsbudget zou je het kunnen noemen. Zodat ik, ondanks dat de beloning op korte termijn misschien niet zichtbaar is, hopelijk wel beloond word als ik me eraan houd. Hoe, daar kom ik nog wel een keer op terug. (Ik neem het in ieder geval mee in mijn jaarplan.)

Als eerste stap heb ik in ieder geval vast mijn ziektekostenverzekering over gesloten. Daar wilde ik toch al mee aan de slag. Zelf heb ik nu Bewuzt gevonden. Die sluit aan bij mijn beide doelstellingen: lage premie, en speciaal voor mensen die actief in het leven staan. Helemaal fijn is dat ze een no-claimkorting bieden voor aanvullende verzekeringen. Als je iets toch niet gebruikt hebt, krijg je het jaar erna korting op je premie.

Ook nog op zoek naar een nieuwe ziektekostenverzekering?

Kijk eens naar Bewuzt. Bereken je premie op www.bewuzt.nl

Speciaal voor Jantine en Anne J;-) Dit artikel is gesponsord door Bewuzt. Ik promoot alleen producten waar ik zelf 100% achter sta.
This Article Has 10 Comments
 1. M - TwoPennies schreef:

  Succes met de goede voornemens! Ik ben ook weer meer bewust aan het letten op wat ik eet. Overdag gaat het goed, maar savonds begint het snacken. Slecht want je gezondheid is toch heel belangrijk! En gezond eten draagt daar aan bij, kk ga er dus ook weer actief op letten 🙂

  • Sjoukje schreef:

   Dank je! Ik probeer het elke ochtend weer, en zo rond 3 uur gaat het dan mis 🙂 (en die boterhammen met hagelslag ook trouwens, dus eigenlijk al om 1 uur) 🙂 Ik moet echt snel een plan!

 2. Project Lonica schreef:

  Grappig, ik heb precies hetzelfde als jij. Qua geld uitgeven loop ik met gemak alle verleidingen voorbij. Maar qua lekker eten? Dat vind ik 100 keer moeilijker. Nou scheelt het dat ik tegenwoordig een hoop beweging krijg en meestal op plekken zit waar ik helemaal niet op eigen houtje naar de supermarkt, de bakker of het café kan. Maar als het wel zou kunnen…

  • Sjoukje schreef:

   Ja, misschien moet ik ook weer eens gaan rondreizen. Alhoewel… ik was ooit backpacker in Australië. En toen dacht ik van te voren dat ik wel enorm zou afvallen omdat ik zoveel zou wandelen. Toen wist ik nog niet dat backpackers in Australië vooral heel veel in een bus zitten en nog meer drinken. 🙂 Wereldjaar gehad, maar geen gram lichter geworden, hahaha.

 3. Annet schreef:

  Ik heb even naar Bewuzt gekeken, maar die verzekering heeft een beperkte keuze uit ziekenhuizen en klinieken en toch een flink hogere premie dan Anderzorg, die wél volledige keuze biedt, korting op de jaarpremie bij betaling ineens en mogelijkheid biedt tot declareren via app. Ik heb geen aanvullende verzekering, dus ook geen voordeel aan eventuele korting op de premie het jaar erna (waarmee je dus nog een jaar langer moet blijven om daarvan te kunnen profiteren). Kortom: goede reclame, maar ik ga naar Anderzorg 🙂

 4. Nonapona schreef:

  Ik vind het jammer dat er pas op het einde van je artikel bijstaat dat het gesponsord is. Dat maakt je een stuk minder geloofwaardig in je andere artikels ook vind ik! Waarom schrijf je niet direct in je header dat het een advertorial is? Dat gaat een hoop frustratie bij je lezers besparen, en het is eerlijker dan zo in kleine lettertjes helemaal achteraan het erbij te schrijven.

  • Sjoukje schreef:

   Lieve Nonapona: ik vind het jammer dat jij niet onder je echte naam reageert. Dat maakt je een stuk minder geloofwaardig, in je andere reacties ook vind ik! Waarom schrijf je niet direct je eigen naam erbij? Dat gaat de hardwerkende schrijvers van blogs een hoop frustratie besparen, en het is eerlijker dan het zo anoniem te posten.

   (en wat de inhoud van je opmerking betreft: omdat ik nu eenmaal nooit iedereen tevreden kan stellen. Ik denk dat het ook wel mee valt met die frustratie. Ik heb dagelijks zo’n 2000 tot 3000 lezers, waarvan het merendeel meerdere malen per maand terugkomt. Zij merken nooit iets op over of iets wel of niet gesponsord is. Oja, en als ze reageren… dan doen ze dat meestal netjes onder hun echte naam.)

 5. Francine de Boer schreef:

  Grappig, voor besparen leg je goed uit dat je een plan moet maken en met kleine stappen beginnen. Bij eten is het precies eender. Maak een plan voor een dag, met de tijden waarop je weet dat de zoete of lekkere trek toeslaat. Heb dan iets klaar staan voor dat moment wat past bij je plan. Veel succes en sterkte. Francine

  • Sjoukje schreef:

   Ja ergens weet ik dat dat echt wel een keer moet, maar ik ben zo slecht in het samenstellen van een goed menu. Maar je hebt helemaal gelijk, het moet gewoon kunnen met een goed plan. Ik ga er echt mee aan de slag. 🙂

Geef een reactie