Minder betalen voor je zorgverzekering? Ga de uitdaging aan

zorgverzekering

Toen ik vorige week mijn artikel over overstappen van zorgverzekering publiceerde, kwamen er vooral reacties van mensen die zeiden “ik stap niet over hoor! Je weet maar nooit”.  Daniëlle schreef zelfs  “Ik blijf lekker zitten waar ik zit. Ik gooi mijn pakket omhoog met 20 euro. Op je gezondheid moet je immers niet besparen vind ik.” Nu ben ik dat in basis helemaal met haar eens. Ik wil ook niet op mijn gezondheid besparen. Maar jezelf over-verzekeren is niet hetzelfde als goed voor jezelf zorgen.

Ga de uitdaging aan en check je zorgverzekering!

Denk jij er net zo over als Daniëlle en denk je: “ik zit al goed, je weet maar nooit wat je krijgt?” Doe me dan een klein – en jezelf een groot – plezier en kijk het toch eens na.

Vergoedt jouw verzekering wel alles wat jij nodig hebt?

Hoge premie staat niet altijd garant voor uitgebreide vergoeding van allerhande behandelingen. Soms kun je met wat minder toe.

Tegelijkertijd kan het soms ook lonen om juist wat meer premie te betalen, als die net wat duurdere verzekering bepaalde therapie wel betaalt. Dat bleek bijvoorbeeld uit het verhaal van Eline uit een eerdere blog. Door een paar tientjes premie per maand meer, krijgt ze zo’n € 1300 aan vergoeding extra.

Nog een praktijkvoorbeeld

Toen ik eens door vroeg naar Daniëlle’s verhaal, vertelde ze dat de verhoging een extra goede tandartsverzekering was. Ze ging van € 250 naar € 500 vergoeding per jaar, omdat ze bang was dat haar kosten anders niet volledig vergoed werden.

Nu houd ik wel van een uitdaging, dus ik vroeg haar of ik eens mocht uitrekenen wat dit haar kostte en opleverde. Dat mocht. Ik mocht het zelfs in een blog zetten (bedankt daarvoor!). Daarom hierbij haar verhaal.

Daniëlle’s zorgverzekeringswensen

  • minimaal eigen risico
  • vergoeding voor chiropractor: 2 behandelingen per maand, € 55 per behandeling
  • kinderwens (dus geen anticonceptievergoeding nodig, en eventueel wel extra vergoeding voor kraamzorg)
  • tandarts: twee keer controle en twee keer mondhygiëne per jaar. In bezit van implantaat. Afgelopen jaren maximale kosten: € 150 per jaar.

Huidige zorgverzekering

Daniëlle’s huidige verzekering bij Zilveren Kruis. Daar heeft ze collectiviteitskorting. Haar premie komt – met die extra tandartsverzekering – op € 152,57 per jaar.

Eigen risico

Daniëlle vertelde dat ze haar eigen risico eigenlijk al jaren volmaakt. Ze heeft vaak pech gehad, en is nogal eens in het ziekenhuis beland. Daarom was dit geen enkel punt van discussie: ze wil geen vrijwillig eigen risico.

Weet jij al hoeveel eigen risico je wil? Lees hier verder over die keuze.

De chiropractor

Vorig jaar heeft ze een ongeluk gehad. Daarom maakt ze nu gebruik van een chiropractor. Nu weet ze natuurlijk niet hoe lang ze die nog nodig heeft. Daar moet ze een keus in maken.

Een chiropractor valt onder alternatieve geneeswijzen. Haar huidige verzekering vergoedt € 40 per dag, van de € 55 die ze moet betalen. Twee andere partijen waar ik naar keek, vergoeden € 45 of zelfs € 50 per dag. Voor allemaal geldt echter dat er een jaarmaximum is. Bij haar huidige verzekeraar is dat € 650 per jaar, bij die andere twee maar € 500.

Als ze meer dan 10 behandelingen nodig heeft, dan is ze bij haar huidige verzekering op de juiste plek. Dan betaalt ze per week wel wat meer zelf aan de chiropractor, maar krijgt ze wel meer weken uitbetaald. Als ze daarentegen minder nodig heeft, kan ze beter overstappen naar een van de alternatieve verzekeringen.

De kinderwens

Bij alle aanvullende verzekeringen die ik bekijk voor Daniëlle is de vergoeding voor extra kraamzorg en ziekenhuisbevalling hetzelfde. Daar hoeven we in de berekening dus verder geen rekening meer mee te houden.

De tandarts

Daniëlle heeft geen echte tandproblemen, ze is minder kwijt dan ze vergoed krijgt. Ze is wel bang dat ze nog problemen krijgt met haar implantaat. Als dat het geval is, is haar huidige verzekering niet de beste keus: dat geldt zowel voor haar huidige pakket als voor het nieuwe pakket dat ze wilde afsluiten. Daar betaalt ze dus zo’n € 16 per jaar meer voor, maar krijgt ze eigenlijk niets extra’s. In beide gevallen vergoedt de verzekering maar 75% van de kosten. Alleen het maximum is anders.

Met andere woorden: als ze echt bang is dat ze problemen krijgt met haar implantaat, is overstappen dus wel verstandig. Zeker ook omdat de maandpremie bij de concurrenten ook nog eens lager is. Als ze echter geen problemen verwacht, is haar huidige verzekering ook prima.

De berekening

In de berekening heb ik in eerste instantie rekening gehouden met 10 behandelingen door de chiropractor. In dat geval bespaart ze dus dik € 130 extra als ze overstapt naar Ohra.

Toen heb ik de gegevens nogmaals uitgerekend, maar dan met 20 behandelingen door de chiropractor. In dat geval betaalt ze juist bij Zilveren Kruis minder.

De uitkomst

Daniëlle is verbaasd over de berekening. Ze had echt niet verwacht dat dit eruit zou komen. Ze verwacht dat ze wel meer dan 10 behandelingen nodig heeft bij de chiropractor, en besluit daarom dat haar huidige verzekering inderdaad toch de beste is.

Maar… haar extra tandartsverzekering draait ze terug. Ze verwacht eigenlijk geen problemen met haar implantaat en voor de vergoeding hoeft ze het dus duidelijk niet te doen.

Blij stuurt ze me de uitkomst. “Toch een besparing van € 173 euro per jaar dankzij jou Sjoukje! ? schrijft ze enthousiast. Graag gedaan.

Twijfel jij ook nog?

Ga er even een half uurtje voor zitten vanavond! Meer tijd dan dat kost het niet om alles even snel uit te rekenen.

En moeilijk is het ook niet. Schrijf eerst eens op wat je verwacht aan zorgkosten dit jaar en zoek de beste verzekeringen voor jou op Independer. Reken daarna uit wat je nog zelf moet betalen voor zorg. En tel alle kosten op. Dan weet je direct wat voor jou het beste alternatief is. Meer dan dit is het niet.

Afsluiten via Independer

Ik adviseer altijd om over te stappen via Independer. Dat heeft een paar voordelen:

  • Je krijgt tot 10% korting als je via Independer een zorgverzekering afsluit.
  • Als je via hen overstapt, zeggen ze je oude verzekering voor je op (bij het overstappen voor 31 december)
  • Het is vaak nog voordeliger dan via je werkgever.
  • Je krijgt gratis een tandongevallenverzekering. Meer informatie hierover vind je hier. 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: