Drie tips om Black Friday te overleven… (Oftewel: waarom ik Black Friday mijd)

Ineens was hij er, Black Friday… De dag waarop alle winkels ineens dezelfde reclame maken. Het is Black Friday, dus koop ons leeg! Je krijgt heus hoge korting! Kom en keer je portemonnee om!

Twee jaar geleden had ik nog nooit van Black Friday gehoord. Toen las ik een Amerikaanse blogpost over de gevaren van Black Friday. En vorig jaar kreeg ik er een enkele mail over. Van diezelfde Amerikaanse blogger. Ze had een leuke deal. 🙂

En dit jaar… toen ik meer dan 30 (!) mails met de titel Black Friday had gekregen, ben ik gestopt met tellen. Wat is dit ineens, dat alle winkels nu meedoen. Of lag ik hiervoor onder een steen, en bestaat dit al jaren in Nederland? Nou ja, wat het ook is, laat het gauw weer stoppen!

Stoppen? Waarom?

Wat? Stoppen? Maar korting Sjoukje! Daar houd je van.

Ja. en nee. Ik vind het idee van hoge korting natuurlijk best leuk. Ok, heel leuk. Maar… is het nog korting als je het eigenlijk helemaal niet had willen kopen?

Kijk, het is simpel. Black Friday zet aan tot kopen. Het geeft je het gevoel dat je nu je slag moet slaan, ook al wist je gisteren nog niet dat je het nodig had.

Tenzij je alleen spullen koopt die je al weken op je lijstje had staan, die je sowieso ging kopen en waarbij je ook daadwerkelijk zeker weet dat je ze goedkoper krijgt… ga je geen cent besparen op zo’n aanbiedingenfestival.

Echt geld besparen? Lees mijn 250+ bespaartips.

Meer overhouden door minder uit te geven

Als ik iets zou willen promoten is het wel meer geld overhouden, door minder uit te geven. En niet zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. Gewoon omdat ik groen belangrijk vind. En omdat ik vind dat je bewust met je geld om moet gaan. Deze op Facebook gevonden plaat (van Kringloopwinkel Hebbes) legt dat nog veel mooier uit:

Black Friday

Maar… hoe gaan je ermee om? Hoe stop ik mijn kooplust?

Daar heb ik drie tips voor.

Tip 1: Stel je zelf twee belangrijke vragen

Voor je iets mag kopen, stel je jezelf twee belangrijke vragen.

Vraag 1: heb ik het echt nodig?

Alleen als je het sowieso wil kopen, dan is de korting een besparing. In alle andere gevallen is dat gewoon niet zo. Draagt de aankoop van het nieuwe spul bij aan jouw spaardoelen? Of je levensdoelen als je het breder wil trekken? Word je er echt zoveel gelukkiger van?

En vraag 2: zou ik het ook kopen als ik de volle prijs moest betalen?

Als je het echt nodig hebt, dan ben je normaal gesproken ook bereid om er de volle prijs voor te betalen. Geef eens eerlijk toe… Koop je het nu omdat het zo goedkoop is? Of zou je er ook gewoon voor betalen (en heb je nu geluk)? Alleen als je het ook voor de volle prijs zou kopen, telt hij mee. En anders: netjes terugleggen in het schap.

Bonustip: spaar het verschil!

Mocht je het nu toch kopen: zet dan het verschil tussen de volle prijs en de aanbieding op je spaarrekening. Dat is dan mooi meegenomen.

Tip 2: Blijf thuis (danwel offline)

Als je naar de aanbiedingswinkels gaat, fysiek of online, dan maak je het jezelf wel heel moeilijk. Blijf er gewoon weg. Wat niet weet, wat niet deert. Als je niet weet hoe hoog de korting is – danwel hoe hoog de winkels claimen dat hij is, dat is niet hetzelfde natuurlijk – dan breng je jezelf ook niet in de verleiding.

Het is moeilijk, dat vind ik ook. Zeker met die overvloed aan mails en reclames overal (bij deze ook even excuses voor wat je hier om je heen ziet staan…) 🙂 Hoed je ervoor en doe die computer uit. (Als je dit stukje uit hebt natuurlijk. Duh.)

Tip 3: Realiseer je dat de aanbiedingen vaak nep zijn

Nee, het mag niet. Maar het gebeurt echt aan de lopende band. De meeste winkels overdrijven hun aanbiedingen. RTL Nieuws publiceerde er gisteren nog een mooi artikeltje over: Black Friday rukt op in Nederland

Zij hebben onderzocht in hoeverre de aanbiedingen echt zijn en kwamen met geweldige voorbeelden waaruit blijkt dat het allemaal wel mee valt. De korting is vaak ten opzichte van de adviesprijs, niet ten opzichte van de normale winkelprijs (die dus nogal eens lager ligt).

Als ik iets zou willen promoten is het wel meer geld overhouden, door minder uit te geven. En niet zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld.

Toch in de verleiding op Black Friday? Geniet ervan!

Helpt het allemaal niet, deze tips? En wil je toch lekker los? Geniet dan van je aankopen.

En mocht je iets bij Bol willen aanschaffen… Doe dat dan via mijn affiliate link. Kost je niets extra’s. En dan geniet ik ook nog een beetje met je mee. 🙂

Black Friday 2017

Maar niet doen he! Kom op! Je kunt het!

Doe jij aan Black Friday? Of ben je net als ik wars van dit soort gekke aanbiedingsdagen?

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: