15 simpele tips die je veel geld kunnen besparen

simpele tips besparen

Met de no-nonsense-bespaarmaand in het vooruitzicht heb ik alvast weer een berg bespaartips verzameld, op uiteenlopend vlak. Het leek me handig om de beste hier vast te delen. Dan kunnen we vast van start.

Tip 1: Koop het niet.

Flauwe tip ja. Maar wel waar. Als je iets niet per se nodig hebt, kijk eens hoe lang je zonder kunt doen.

Wij hebben bijvoorbeeld al jaren een Nespresso-melkschuimer. Die verwarmt en schuimt de melk op. Pas geleden ging het verwarmingselement kapot. In plaats van een nieuwe te kopen, verwarmen we nu eerst de melk in de magnetron en schuimen we het daarna op. Net zo lekker. Die nieuwe schuimer komt er vast wel een keer, maar nu dus nog even niet.

Tip 2: Geef een heel weekend niets uit.

Een hele no-spend-maand, dat is wat teveel van het goede (vandaar mijn no-nonsense-spend-maand). 🙂 Maar een no-spend-weekend? Dat lukt vast wel! Eet alleen wat je al in huis hebt, plan gratis uitjes. En koop verder helemaal niets.

Tip 3: Drink water en geef ook zoveel mogelijk water aan je kinderen

Als je zowel thuis als buiten de deur vooral water drinkt, kun je veel geld besparen. Het is natuurlijk nog gezonder ook.

Mijn kinderen krijgen alleen water mee naar school en krijgen ook thuis meestal water. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ze daar zelf mee begonnen zijn. 🙂 Maar… dat is gekomen nadat mijn oudste als vierjarige een sportdag had, waarbij er mooie waterflessen uitgedeeld werden. Hij had toen enorme dorst en de stoere jongen die ze uitdeelde, vertelde dat alleen water echt tegen de dorst hielp. Sindsdien is hij om. Zijn zusje hebben we gewoon nooit iets anders mee gegeven (arm kind). En ook die is het nu helemaal gewend.

Natuurlijk, met een feestje of zo hebben we ook wel sap of limonade in huis. Maar normaal gesproken is de keus water of thee. Scheelt een hoop.

Tip 4: Koop of maak fast-food voor in de vriezer

Er zijn van die dagen dat je helemaal geen zin hebt om te koken en dat iedereen zeurt. Van die echte “zullen we maar patat halen”-dagen zullen we ze maar noemen. Als je speciaal voor die gelegenheden iets lekkers en makkelijks in de vriezer hebt liggen, hoeft dat niet. Wij hebben standaard een paar diepvriespizza’s bijvoorbeeld. Andere opties zijn lekkere soep of bijvoorbeeld zo’n pak pannenkoeken. Zo klaar. En veel goedkoper dan patat.

Tip 5: Koop grote verpakkingen

Zeker (houdbare) producten die je zeker weten gebruikt, kun je het beste voordeelverpakkingen kopen. De meeste supermarkten én drogisten hebben die vaak voor producten die veel gebruikt worden. Zo kopen wij wc-papier nooit in een verpakking van 4 of 6, maar altijd per 12. Vuilniszakken kopen we altijd per zak van 3 rollen. En sinaasappels kopen we meestal ook in zo’n voordeelzak, als we ze bij de supermarkt halen.

Aardappels niet trouwens. Die eten wij te weinig om goed te houden. En dan is de besparing natuurlijk snel omgeslagen naar verspilling.

Tip 6: Koop houdbare zaken in grotere aantallen als ze in de aanbieding zijn

Als je bijvoorbeeld wc-papier, tandpasta en wasmiddelen altijd in de aanbieding koopt, kun je soms wel de helft besparen. Zeker als het gaat om producten waarvan je weet dat ze toch wel op gaan. (Dit geldt niet voor kindershampoo heb ik door schade en schande geleerd. Maar dat terzijde.) 🙂

Ook voor dingen die je in huishouden veel gebruikt kun je dat doen. Zo heb ik pas 3 extra grote potten pindakaas bij de Albert Heijn gehaald. Ze waren al in de aanbieding. Bij de kassa ontdekte de cassière dat de deksels kapot waren (alleen het draaideel, de potten waren gewoon dicht verder). Ze wilde nieuwe laten halen en deze weg gooien. Ik kon haar (dankzij de bespaartips van Daisy) ervan overtuigen ze mij gewoon mee te geven met 35% extra korting. Pindakaas gered en een goeie deal gesloten. Thuis hebben we de pindakaas overgeheveld in lege potjes. Nu eten we al zeker 6 weken hiervan. En… we redden het vast nog wel tot de volgende aanbiedingsperiode.

Let op: koop ook weer niet teveel.

Het idee is om precies genoeg te kopen van een product tot de volgende aanbiedingsperiode. Anders neemt het alleen maar ruimte in. En… misschien is de volgende keer de aanbieding nog wel beter. De meeste producten zijn globaal elke 6 tot 8 weken wel een keer in de aanbieding. Voor de zekerheid koop je dus nooit meer dan wat je in 2 tot 3 maanden gebruikt.

Tenzij het uit de handel gaat…

Als een product voor de helft van de prijs is omdat het uit de handel gaat… Dat heb je bijvoorbeeld als er een smaak van een bepaald product uit het assortiment wordt gehaald. Of bijvoorbeeld als er een nieuwe geur van een wasmiddel of deo of iets dergelijks wordt geïntroduceerd en daar plaats voor moet worden gemaakt. Vaak heb je dan een hele goede prijs die je nergens anders vindt. En dan koop je natuurlijk wel zoveel mogelijk in.

Tip 7: Koop zo min mogelijk kleding die naar de stomerij moet

Tegenwoordig kun je veel jasjes en nette broeken gewoon wassen. Let daar dus op als je nieuwe kleding koopt. Vaak is die kleding niet duurder en gaat het ook niet minder lang mee.

Tip 8: Koop zo min mogelijk schoonmaakproducten

Met azijn, soda en groen zeep kun je eigenlijk alles schoon krijgen. En het kost maar een fractie van alle moderne schoonmaakmiddelen. Op de blog Waar is mam staan allerhande uiteenlopende tips over hoe je alles schoon krijgt. Ze heeft zelfs een leuk e-book geschreven (voor de prijs van een schoonmaakmiddel) over hoe je zelf schoonmaakmiddelen maakt. Ik vind het een aanrader! (En nee, ze sponsort me niet om dit te zeggen, ik heb het zelf ontdekt.) 🙂

Tip 9: Doe het licht uit!

Laat alleen lichten branden in kamers waar je ook daadwerkelijk bent. En vervang kapotte lampen zoveel mogelijk door led-lampen. Die gaan bijna nooit kapot en verbruiken ook nog eens veel minder stroom.

Dit geldt ook voor de tv trouwens. Niet dat je die kunt vervangen door een led-lamp. 🙂 Maar… wel dat je die niet aan moet zetten als je er niet naar kijkt. Dat is echt zonde van de stroom. Als het je gaat om achtergrondgeluid, zet dan een radio aan of sluit je telefoon aan op de boxen. Dat scheelt een hoop.

Tip 10: Gooi geen eten weg

Slecht voor het milieu. En zonde voor je portemonnee. Volgens Milieu Centraal gooit de gemiddelde Nederlander € 140 per jaar weg aan voedsel! Zo zonde!

En ja, hier maken wij ons ook nog wel eens schuldig aan. Maar iedere keer als ik dit cijfer zie, schrik ik weer. Wat kun je allemaal doen met € 140…

Tip 11: Zorg dat je niet rood kunt staan

Als je rood staat op je betaalrekening betaal je veel meer dan je aan rente op je spaarrekening krijgt. Zorg dus dat je niet rood kunt staan, of dat je bank je een alert stuurt, als je rood staat.Vul dan je betaalrekening direct aan. Ik ga er nu wel even vanuit dat je geld op je spaarrekening hebt… Zo niet: probeer dan wel iets van een buffer op te bouwen met de andere tips, zodat roodstand minder vaak voorkomt.

Tip 12: Koop tweedehands kleding

Zeker voor kleine kinderen is er veel tweedehands verkrijgbaar dat nog zo goed als nieuw is. Ik koop regelmatig kleren voor mijn dochter bij een leuk tweedehands winkeltje, waar de originele prijsjes nog in zitten. Geen idee waarom mensen die mooie spullen zo weg doen, maar we maken er graag gebruik van.

Overigens is het voor jongens een stuk moeilijker… Probeer maar eens een fijne tweedehands broek te vinden zonder gaten in de knieën. 🙂

Tip 13: Gebruik wegwerpspullen meerdere keren

Mijn oma waste alle boterhamzakjes uit en gebruikte ze tientallen keren. Zo enthousiast zijn we hier niet. Maar als we boterhamzakjes gebruiken, gaan ze wel mee in de tweede ronde als hondenpoepzakjes (waardoor ik er nu serieus nooit meer te kort heb gehad). 🙂

En ken je van die gele keukendoekjes? Ik hoorde pas dat iemand die weg gooide na gebruik. Die gaan bij ons jaren mee. Ik gooi ze in de was en dan zijn ze weer als nieuw. Pas als ze een andere textuur krijgen, na zo’n 100 keer wassen of zo, gaan ze richting prullenbak. Wij kopen dus ook maar eens in de paar jaar zo’n pak met nieuwe doekjes. Scheelt niet alleen geld, maar ook een hoop onnodig afval.

Tip 14: Lees tijdschriften in de bibliotheek of deel een abonnement

Tijdschriften zijn leuk. En ze zijn duur. In de bibliotheek kun je de nieuwste uitgaves al direct lezen.

Lees je ze liever thuis op de bank? Overweeg dan een abonnement samen met iemand anders. Zo lazen mijn oma en moeder jarenlang de Libelle samen. Als je het zo leest, klinkt het al bijna gezellig hè. 🙂

Ik lees ook wel eens dat mensen stapels tijdschriften bij de Kringloop of op Marktplaats kopen. Dat is natuurlijk ook een slim idee. Als er nog iemand een grote stapel Donald Duckies voor ons heeft, houden wij ons dan ook van harte aanbevolen. 🙂

Tip 15: Zoek altijd of je een kortingscode kunt vinden voor je iets online koopt

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een kortingscode voor te vinden. Ik moet toegeven, ze zijn niet altijd geldig… Maar als je er eentje vindt die je kunt gebruiken, is dat toch heel fijn lijkt me.

Toevallig op zoek naar een kortingscode voor Picnic? Gebruik gerust de mijne. 🙂

picnic

 

Meer bespaartips lezen?

Lees dan mijn eerdere bespaarblogs:

Meer dan 30 kleine bespaartips die samen zeker € 100 per maand opleveren

Meer dan 40 nieuwe (!) bespaartips die samen zeker € 1000 per jaar opleveren

De enige echte bespaartips volgens de kenners: wat werkt nou echt altijd?

Nog meer bespaartips

Of… volg me op Pinterest. Daar verzamel ik ook bespaartips van anderen.

Heb jij nog bijzondere en simpele bespaartips? Deel ze vooral hieronder!

 

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.