Wanneer besparen je juist geld kost…

Ken je dat, dat als je een stuk hebt hardgelopen je “recht hebt” op een stukje chocola? Of als je al de hele week gezond gegeten hebt, dat je dan in het weekend echt wel een zak chips mag? Ik wel namelijk. Ik ben erg goed in mezelf belonen voor hele kleine dingen. 🙂 Of het slim is, is een tweede. In geval van besparen werkt het in ieder geval juist averechts.

Soms is besparen geen besparen

Vaak verbinden we dingen aan elkaar, die eigenlijk niet bij elkaar horen. Zoals die chocola en dat hardlopen. Als ik elke keer als ik hardloop mezelf met chocola beloon, word ik alleen maar dikker in plaats van dunner.

En op geldgebied leidt dit gedrag er toe dat je juist minder kunt besparen. Als je jezelf beloont voor elke besparing (en dat is natuurlijk o zo verleidelijk), geef je alleen nog maar meer geld uit. Een paar voorbeelden…

Bespaartips die wel echt iets opleveren? Bekijk deze 250+ bespaartips.

“Ik heb al de hele week zuinig gedaan, dus we kunnen nu wel uit eten”

Als je al de hele week weinig geld aan boodschappen hebt uitgegeven is dat natuurlijk heel goed. Maar het is pas echt een besparing, als je het daarbij laat. Als je daarentegen uit eten gaat omdat je zo goed bespaard hebt… kost het je juist meer geld.

Het bespaarde geld zou de beloning moeten zijn natuurlijk. Niet iets heel anders dat je juist extra geld kost. Herkenbaar?

Dat geldt nog meer voor uitgaven, die je in je hoofd wel doet, maar niet echt.

“Ik heb geen nieuwe schoenen gekocht! Dus nu heb ik geld bespaard!”

Als je iets wil kopen, en het niet doet, heb je niets verdiend. Natuurlijk, je hebt wel geld uitgespaard, maar je hebt nog steeds evenveel geld als daarvoor. Want juist hierdoor ben je daarna vaak makkelijker met iets anders… “Ik heb geen nieuwe schoenen gekocht, dus nu mag ik wel een extra tas kopen.”

De definitie van besparen is dat je minder geld uit geeft dan gebruikelijk. Niet als je geen geld uit geeft aan iets waar je sowieso geen geld aan uit hoefde te geven.

Ook hier is de vergelijking met eten een handige. Als ik nou vandaag een stukje appeltaart en een handje kruidnoten af sla, val ik niet direct af. Ik kom alleen niet meer aan dan wanneer ik dat wel had gedaan. Afvallen doe ik pas als ik bijvoorbeeld tijdens de lunch een salade eet, in plaats van de boterham die ik altijd eet (ik noem maar iets).

Soms kost besparen je juist geld

Als je geld bespaard hebt, vergeet dat dan zo snel mogelijk. Want het gekke met ons brein is… we denken wel constant aan wat het ons oplevert, maar we vergeten het direct als we het al uit hebben gegeven. En daardoor loop je de kans dat je juist extra makkelijk en dus meer uitgeeft.

“Als ik nu die broek koop, krijg ik de tweede er voor de helft van de prijs bij!”

Ook zo’n mooie besparing: korting op de tweede! Als jij oorspronkelijk maar één broek wilde kopen, dan bespaar je niets als je er twee koopt. Ook al zijn ze per stuk goedkoper dan wanneer je er maar eentje had gekocht. Korting krijgen is niet hetzelfde als besparen.

Natuurlijk: een aanbieding kan je wel geld schelen. Maar alleen als het iets is dat je sowieso wilde kopen, en waardoor je minder geld uitgeeft dan je anders had moeten doen. Niet als je meer uitgeeft (ook al krijg je dan nog meer).

“Mijn telefoon kon gerepareerd worden, dus ik hoefde geen nieuwe te kopen. En nu mag ik alsnog die mooie pannenset hebben…”

Helemaal lastig wordt het als je iets had willen kopen, maar het niet hoefde te doen. Dat geld is alleen een besparing als je het daadwerkelijk spaart. Als je jezelf vervolgens iets heel anders cadeau doet, is het geen besparing.

En soms levert meer geld juist minder geld op

Hoewel meer geld je – tja, hoe zeg je dat duidelijk – eigenlijk per definitie meer geld op zou moeten leveren, is dat niet altijd zo.

Als ik meer cash geld in mijn portemonnee heb, ben ik veel sneller geneigd om dat uit te geven. Heel verraderlijk is dat! Bijvoorbeeld als de caissière een foutje maakt, en een product twee keer aanslaat. Meestal storten ze dat geld niet terug op je pinpas, maar krijg je het verschil in handen gedrukt. Negen van de tien keer verdwijnen die muntjes dan alsnog. Dat was niet gebeurd als ik gewoon direct het juiste bedrag had betaald.

Nu is dat een slecht voorbeeld, want in beide gevallen begon ik met hetzelfde bedrag. Maar het geeft wel aan dat je “rijk” voelen – al is het alleen maar doordat je het geld letterlijk in je hand gedrukt krijgt – er voor zorgt dat je meer uit geeft.

Als je extra geld krijgt, bijvoorbeeld omdat je geld wint, is de kans ook groot dat je die meevaller meer dan dubbel uitgeeft.

“Ik krijg geld terug dus nu gaan we lekker shoppen!”

Ook een mooie: veel mensen betalen het hele jaar extra aan hun energieleverancier. Aan het eind van het jaar bijbetalen is per slot van rekening heel vervelend. En zo bouw je een mooi spaarpotje op, is de redenering. Maar dat geld dat je terugkrijgt, is alleen winst, als je het vervolgens spaart. Als je de hele winter de verwarming laag hebt staan om geld te besparen, en de teruggave direct uitgeeft aan een paar nieuwe truien… is het maar de vraag of dit de meest verstandige besparing was.

Wil je echt geld besparen op je energierekening? Stap dan jaarlijks over. Dat kan je honderden euro’s per jaar opleveren. (Als je ze… je snapt het al, ook daadwerkelijk spaart). 🙂

“Ik krijg loonsverhoging, dus nu kunnen we op vakantie!”

Als jij meer geld krijgt voor hetzelfde werk, is dat natuurlijk heel mooi meegenomen. Als je dat nou eens direct op je spaarrekening zet, heb je er op de lange termijn echt iets aan. Dan spaar je maand op maand meer dan daarvoor.  Niet als je het direct uitgeeft. Sterker nog, als je iets koopt dat uiteindelijk alleen maar extra kost (zoals bij een vakantie meestal het geval is), bespaar je eigenlijk juist minder.

Eens?

Waarmee reken jij jezelf altijd rijk? Heb je ook voorbeelden van dit soort "besparingen"? Ik ben benieuwd!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: