favoriete blogs

Mijn favoriete Amerikaanse blogs

Een paar jaar geleden ontdekte ik Pinterest, omdat ik op zoek was naar wat leuke kerstknutsels. Na een paar verknipte sneeuwvlokken en in elkaar geplakte slingertjes, ontdekte ik dat er op Pinterest veel meer interessants te vinden is. Mensen die kerstknutsels ontwikkelen bleken vaak uitgebreide blogs te hebben over huisinrichting, doe-het-zelf-projecten, je leven organiseren en… besparen. Als ik het zo opschrijf, lijkt het niet een hele logische combinatie, maar dat is het blijkbaar wel. Het is echt een booming business.

Handige tips

Het mooie van Amerikaanse blogs is dat je er vooral heel veel van leert over de Amerikaanse cultuur. De meeste besparingstips zijn hier ook bruikbaar, zolang ze gaan over moestuinieren en het hergebruik van bakjes gaan. Alle spaartips, pensioentips en creditcard-tips maken me altijd heel blij dat ik in Nederland woon. Daarentegen maken alle feestjes (zelfs bij Pasen mag je cadeautjes uitdelen – uit naam van de Paashaas natuurlijk) me altijd een beetje jaloers dat ik niet in Amerika woon.

Amerikaanse financiën

De gemiddelde Amerikaan heeft gemiddeld hogere schulden dan de gemiddelde Nederlander, tenminste op gebied van creditcard-schuld en studieschuld. Wat hypotheken betreft, vraag ik het me af.

Alles bij elkaar zijn veel blogs dus gericht op het afbetalen van schulden. Velen baseren zich daarbij op de ideeën van Dave Ramsey, een radiopresentator en schrijver, die zijn publiek wil laten inzien dat je alleen echt vrij kunt zijn als je niemand iets schuldig bent. Een heel valide punt lijkt me. Zijn tips zijn helder en makkelijk te volgen (tenminste, als je er de discipline voor hebt). Als je je schulden hebt afbetaald, mag je zijn radioshow bellen en tijdens de uitzending heel hard roepen dat je schuldenvrij bent. Het vindt ook gretig aftrek, in alle blogs die ik gelezen heb over dit onderwerp, komt zijn naam vele malen voor. Hij heeft ook flink wat handige boeken geschreven, zoals The total money makeover.

Wil jij ook aan de slag met je financiën? Volg mijn programma Je financiën op orde.

Amerikaans eten

Het standaard-antwoord op wat er anders is aan Amerikanen, is vaak hun eetpatroon. Dat is natuurlijk ook zo, maar de gemiddelde blogger is vaak geen prototype Amerikaan om te zien: ze zijn slank, eten gezond en publiceren vaak berichten over eten dat we hier niet als Amerikaans zouden omschrijven (geen patat, hamburgers of dikke pizza).

Wel wordt er veel meer afgewisseld dan hier. Sowieso eten ze meestal twee keer per dag warm (of zelfs drie keer, als er ontbeten wordt met havermout, pannenkoeken of toast met eieren). Op de blogs krijg je dan ook ontelbare tips voor warme meeneemlunches (left overs van de avond ervoor), maaltijden die in bulk gekookt en in grote vriezers ingevroren worden, en hoe je vijf keer per week kip kunt eten zonder dat je het zat wordt, omdat de kip die week in de aanbieding is.

Er worden vaak producten gebruikt die hier niet verkrijgbaar zijn, maar met wat onderzoek naar wat daar dan in zit, kom je hier ook een heel eind. De belangrijkste tip die ik hieruit ontleend heb, is om voor een maand je menu’s in te plannen. Die kun je dan vervolgens elke week nog bijstellen, afhankelijk van je tijd, zin en het weer, maar dan heb je de basis vast klaar. Scheelt een hoop tijd en geld.

Ook een maandmenu maken? Ik help je erbij!

Amerikaans shoppen

Als er iets is, waar ik lang jaloers op was (na het zien van shows als “Extreme couponers” en zo), was het het Amerikaanse coupon-systeem. In die shows lijkt het wel alsof je eigenlijk nooit hoeft te betalen voor wc-papier, yoghurt en shampoo. Door bepaalde coupons te combineren, krijg je bij aankoop van bepaalde producten zelfs geld terug!

Door het lezen van de blogs heb ik inmiddels geleerd dat dit over het algemeen grote onzin is (lees ook mijn artikel Extreme couponing in Nederland… Kan dat?). Er zijn wel heel veel coupons, maar het geeft ook veel stress (heb ik wel het minst betaald voor dit product?), de meeste coupons zijn voor producten die je niet nodig hebt, en voor minder gezond eten. Eigenlijk net als in Nederland dus, blader de Allerhande maar eens door. Ook daar vind je altijd wel een paar coupons (kortingsbonnen), bij voorkeur voor chocola, speciale mayonaise of vochtig toiletpapier.

Veel bruikbaarder zijn de tips van de bloggers over hoe je goedkoper boodschappen kunt doen door slim in te kopen, een lijstje te maken en een goed onderscheid te maken tussen “musts” en “wants”.

Wil jij besparen op boodschappen? Lees mijn handige tips hierover!

Amerikaans tuinieren

Veel bloggers wonen in een gebied waar ze onbeperkte moestuinen aan te kunnen leggen. Ook is het bij mijn favoriete bloggers een gunstiger klimaat beter dan hier (tenminste, voor het hebben van een moestuin). Ik zie regelmatig mooie foto’s van aubergineplanten, avocado- en citroenbomen en meer van dat soort voor ons exotische moestuinproducten.

Het goede nieuws: tips om boontjes, sla en wortels te kweken werken hier ook prima. Om nog maar niet te spreken van het opnieuw opkweken van lenteuien (als je het afgesneden stukje in water zet, en later in een potje aarde, kun je er nog veel vaker van eten).

Meer leuke voorbeelden hiervan die hier goed werken? Lees Hoe kweek je een “meer met minder”-moestuin?

Amerikaanse feestjes

Zo’n beetje elke feestdag is reden voor cadeautjes. Niet alleen met Kerst, maar ook met Pasen, Valentijnsdag en soms zelfs Sinterklaas worden de kinderen verwend. Sowieso altijd met chocola, maar ook (afhankelijk van de zuinigheid van de ouders een boekje of iets anders kleins, tot een halve speelgoedwinkel).

Dit leert ons twee dingen: er is vaak genoeg reden voor een feestje. En elke feestdag levert leuke knutsel- en traktatietips op. Met Valentijnsdag delen veel Amerikaanse kinderen op school kleine cadeautjes aan al hun klasgenoten uit, die meestal mooi versierd zijn met iets persoonlijks. Er is natuurlijk geen enkele reden om zo’n traktatie niet met een verjaardag van je kleuter na te maken om uit te delen in de klas. Handig, handig.

En ondertussen hebben we ook geleerd dat er nog een reden is waarom de gemiddelde Amerikaan zo zwaar is. Al die chocola… 😉

Favorieten

Inmiddels heb ik duizenden pins van allerhande blogs. Mijn favorieten op gebied van besparen, organiseren en kerstknutselen zijn:

Veel leesplezier!

Meer handige tips?

En wil je meer van dit soort handige tips ontdekken? Volg me op Pinterest!

Ken je ook leuke Amerikaanse blogs? Laat het me weten! 

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
favoriete blogs
favoriete blogs en pins
This Article Has 13 Comments
 1. Stephanie schreef:

  I’m glad you like my blog! 🙂 I wish I could read German!

  • meergeldminderstress schreef:

   Hi, thanks for stopping by! I love your blog! I’ll translate it for you. (It’s Dutch, close to German) 🙂

 2. Niet Amerikaans, maar één van de eerste Engelstalige blogs die ik begon te lezen:

  http://www.frugalqueen.co.uk

  De laatste tijd is froogs wat meer gericht op quilten, simple living en de renovatie van een vakantiewoning in Bretagne, maar toen ik begon te consuminderen was ze toch een inspiratiebron voor me.

  Ik denk trouwens dat Frugal Woods Canadees is, maar ben dat niet helemaal zeker.

  Voor de rest hou ik vooral van de FIRE blogs eerder dan de frugal living blogs. Behalve de voor de hand liggende Mister Money Mustache en Early Retirement Extreme, lees ik ook graag Money Boss (verderzetting van de vroegere Get Rich Slowly) en Afford Anything.

  Wanneer het wat drukker is en medebloggers bezoeken op een laag pitje staat, beperk ik me meestal tot Rockstar Finance, waar een verzameling van de beste money posts te vinden zijn.

  Veel leesplezier! 🙂

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je voor je uitgebreide bericht! Die Engelse kende ik niet, die ga ik even zoeken. Ik dacht dat de Frugalwoods in Vermont woonden, maar ik twijfel nu ook. We zoeken het even op :-). Ik ken Mister Money Mustache ook inderdaad, die andere twee niet. Ik ga ze opzoeken, bedankt voor de tips!

 3. Ellen schreef:

  Leuk artikel! Ik leefde nog in de illusie dat couponing echt zo was als op tv (hoe naief, maar toch).. Fijn om wat nieuwe Amerikaanse blogs te leren kennen. Ik ben ook dol op het lezen van Amerikaanse blogs over slowcooking, home management etc.. Living Well Spending Less volgde ik al, de andere ken ik nog niet.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je! Ja, ik was daar ook een beetje naïef in eerst, het is ook gewoon leuk om te geloven 🙂
   Welke Amerikaanse blogs volg jij nog meer? Het zijn er natuurlijk ook zo ontzettend veel!

 4. http://www.myhappykitchen.nl schreef:

  Wat een leuk artikel! Ik lees eigenlijk nog helemaal geen Amerikaanse blogs, misschien moet ik daar toch een keer mee beginnen.

 5. […] is voor veel mensen een inspiratie. En dat ik groot fan ben met van Sixfiguresunder heb ik ook al vaker gezegd. Wat deze mensen heel goed kunnen, zonder door te slaan, is hun langetermijnbehoeften boven […]

 6. […] tip is afkomstig van mijn Amerikaanse inspiratiebronnen, die gebruik maken van het budgetsysteem YNAB. Dat doe ik zelf niet, ik ben een groot aanhanger van […]

 7. […] je dat zo? Nou ja, ik maak dus al jaren gebruik van Pinterest). Vroeger vooral voor het zoeken van kerstknutsels en andere kindergerelateerde dingen. Maar al snel vond ik ook allemaal leuke, met name Amerikaanse, […]

 8. […] wat ouderwets (doch entertaining). En de overige rekeningen vond ik ook niet allemaal even handig. Het cultuurverschil tussen Amerika en Nederland is wat dat betreft toch nog best […]

 9. […] blogpost over de gevaren van Black Friday. En vorig jaar kreeg ik er een enkele mail over. Van diezelfde Amerikaanse blogger. Ze had een leuke deal. […]

Geef een reactie