De onverwachte overeenkomst tussen hondenpoep en geldproblemen – én een oplossing voor allebei

geldproblemen en hondenpoep

In onze straat hangen sinds kort een paar posters met daarop de gezellige tekst: “Wij houden van honden en van een schone straat!” Eronder staat de net zo enthousiasmerende tekst “In Den Haag geldt overal een opruimplicht! Hondenpoep… laat een ander er niet in trappen.” En de afsluiter… “Den Haag maakt het mooi schoon op orde”. Mooi, schoon en op orde. Toe maar. 🙂

Het is een sympathieke poging, dat zeker. Er ligt ook veel hondenpoep in onze buurt. Er zijn namelijk nogal wat hondenbezitters in onze kinderrijke wijk. En het is fijn om te weten dat de gemeente en de posterplakkers van honden houden, ondanks die overal geldende “opruimplicht!” met uitroepteken. We wonen in een fijne buurt.

poster hondenpoep

De poster in onze straat

Wat denken de hondenbezitters wel niet?!?

Maar altijd als ik dit soort mooie teksten zie, vraag ik me af wat de postermakers en -plakkers hier nou precies mee denken te gaan bereiken. Zou iemand die zijn hond op straat laat poepen bij het zien van deze posters nu ineens denken “hmmm, dat is inderdaad niet zo leuk voor anderen. Blijkbaar houden ze wel van honden, maar niet van hondenpoep. Weet je wat? Voortaan neem ik een zakje mee. Er geldt tenslotte een opruimplicht.”

Of zouden ze denken wat ze altijd denken. “Tumtiedumtiedum, wat een mooie dag.” En dan gewoon verder wandelen met hun al rond poepende hond. 🙂

Waarom werken dit soort posters niet?

Ze hebben natuurlijk wel hun best gedaan, die ontwerpers. Er staat zelfs bij dat ze van honden houden per slot van rekening. Maar toch denk ik dat deze posters net zo min zin hebben als alle voorgangers waarop heel wat minder sympathiek op de alom aanwezige opruimplicht! werd gewezen. Waarom?

Het is misschien heel gek, maar niet veel mensen houden van wijsneuzen. Of van autoriteit in het algemeen. Sterker nog, hoe dwingender een boodschap overkomt, hoe minder mensen geneigd zijn om ernaar te luisteren. Daarom is deze poging zo gek nog niet hoor, met die hondenliefde. Dan heb je ze niet direct tegen het verkeerde been geschopt. Helaas, helaas gebeurt dat in de regel eronder alsnog.

Zonde van het geld dus, die poster.

Wat werkt wel?

Als je echt wil dat mensen iets veranderen in hun gedrag, kun je twee dingen doen:

1: achterhalen waarom iemand iets doet

2: een probleem voor die persoon oplossen (en niet alleen voor jezelf)

Waarom werkt dat? Ik zal het even wat uitgebreider toelichten.

Achterhalen waarom iemand iets doet

Met dit eerste punt gaat het al direct mis bij dit mooie voorbeeld.

Voor dat ik een hond had, snapte ik namelijk ook nooit dat mensen die poep laten liggen. Ik vond het zo ontzettend asociaal. Is dat nu veranderd? Nee. Ik vind het nog steeds heel asociaal als mensen hun hondenpoep op de straat laten liggen. Heus.

Maar… vraag je je nu af: “Heb jij wel eens hondenpoep op straat laten liggen Sjoukje?” Schoorvoetend moet ik nu ja zeggen. Dat heb ik inderdaad. En zelfs meer dan eens. Ohhhhh! Naar de politie allemaal!

Weet ik dan niet dat er in Den Haag overal een opruimplicht geldt? Ja, dat weet ik wel. Al jaren zelfs. En vind ik het dan niet vies meer? Nope, dat is ook niet het probleem. Ik vind het zelfs nog viezer, nu ik er zo vaak tussen loop. Maar wat is er dan wel aan de hand? Leuk dat je het vraagt. 🙂

Waarom doe ik zoiets asociaals??

Soms als ik met mijn hond buitenwandel, gaat ze zomaar ineens poepen. En bijna altijd heb ik dan een zakje bij me. En dan schep ik het netjes op. Maar soms, heel soms, heb ik wel eens geen zakje bij de hand. Omdat dat beestje nou eenmaal wel eens zomaar vier keer achter elkaar poept en ik dacht dat ze het wel bij twee keer zou laten. Of omdat ik de zakjes in de gauwigheid vergeten ben mee te nemen. Of omdat het mooie dispensertje waar ze in zitten ineens leeg is.

Het is geen onwil, echt niet. En meestal los ik het alsnog op door blaadjes te plukken en de poep daarmee van de stoep te halen. Of door het met takjes in de goot te rollen. (Leuke bezigheid joh!)

En het tweede probleem: op de weg van huis naar school staan precies 2 vuilnisbakken langs de route. En die zitten regelmatig vol. Ik loop wel eens een kwartier met zo’n viezig zakje in mijn hand voor ik het ergens kwijt kan.

Geeft dat een iets genuanceerder beeld?

Een probleem oplossen voor degene die moet veranderen

Als je mensen echt wil bereiken om hun gedrag te veranderen, moet je uitgaan van hun perspectief. “What’s in it for them?” om in marketingtermen te praten. En daar schort het hier nu precies aan. Want die hondenbezitter die weet wel van die opruimplicht. En die weet ook wel dat het vervelend is voor andere mensen. Heus. En meestal nemen ze wel zakjes mee. Maar als de gemeente nu echt zo graag wil dat ik altijd die poep opraap, waarom investeren ze de hondenbelasting dan niet gewoon in gratis zakjes en extra hondenpoepvuilnisbakken in plaats van in passive-agressive posters?

Waarom een heel verhaal over poep? Het heeft een overeenkomst met geldproblemen

Waarom vertel ik dit hele verhaal over poep? Nou, het zit me dwars.

Hahaha, nee hoor, dat is het niet. (Ok, een beetje).

De overeenkomsten met geldproblemen

Het doet me denken aan adviezen die ik meer dan eens lees als het gaat over goed met geld omgaan. Er worden altijd direct oplossingen geboden en met vingertjes gewezen. “Je moet gewoon geen schulden maken” staat er dan. “Het is heel eenvoudig: je mag niet meer uitgeven dan er binnen komt.”

Ja, als het zo simpel was….

En wat ik nog lastiger vind, ik zie ook vaak dat mensen dat over zichzelf zeggen. “Ja, ik moet me gewoon beter aan mijn budget houden.” Of: “ik kom altijd geld te kort, wie heeft er tips”.

Zo werkt het toch niet?

Wat werkt wel bij geldproblemen?

Net als met die hondenpoep is de eerste stap niet gelijk naar een oplossing rennen. Want de oplossing die geboden wordt (“ruim die poep op” danwel “maak je eigen wasmiddel” of maak je eigen wasmiddel) past lang niet op elk probleem. Als je geldproblemen hebt, ga dan eerst eens aan de slag met het waarom. Wat is er precies de oorzaak voor dat je geldprroblemen hemt?

Waarom kom je niet uit met je geld?

Maak eens een lijstje van waar je tegenaan loopt als je geld op is. Is er iets afgeschreven dat je niet aan had zien komen? Of waren de boodschappen weer veel duurder dan je zou willen? Of heb je juist last van onverwachte kosten doordat er altijd wat kapot gaat op momenten dat je het niet kunt gebruiken?

Waar zit het precies in? Zijn je inkomsten structureel te laag in vergelijking met je uitgaven? Of gaat dat altijd wel goed en gaat het mis als er iets kapot gaat? Of weet je gewoon niet waar je geld blijft?

En als dat laatste het probleem is: waarom maak je geen overzicht? Weet je niet hoe dat moet? Of krijg je spontaan jeuk bij het idee aan bezig zijn met je financiën? Of ben je eigenlijk bang dat de situatie nog veel erger is dan je nu weet?

Pas als je dat helder hebt, kun je je probleem aanpakken.

Als je weet waar het mis gaat, kun je gaan zoeken naar een oplossing voor dat probleem. Misschien helpt het om op zoek te gaan naar een eenvoudig systeem om je uitgaven in kaart te brengen. Of misschien moet je toch eens nadenken over wat je uitgeeft aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn.

Wat levert het je op?

Om je probleem vervolgens ook daadwerkelijk op te lossen en het vol te houden, ga je op zoek naar het voordeel van je oplossing. Pas als je er zelf van overtuigd bent dat je “nieuwe gedrag” je meer oplevert dan je “oude gedrag” gaat het je lukken om te veranderen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch ligt hier de sleutel van veel geldproblemen. Als je weet waarom je moeite hebt met je geld onder controle krijgen, ben je al een heel eind. Stel je nu eens voor dat je geen geldstress meer hebt. Dat je wel genoeg geld hebt om te doen wat jij wil doen. Dat je wel op vakantie kunt bijvoorbeeld. Of dat je wel luxe broodjes bij de bakker kunt kopen (het hoeft per slot van rekening niet altijd om iets groots te gaan). Dat is toch heerlijk!

Meer lezen hierover? Lees mijn blog Gat in je hand? Geen excuus (maar wel lastig).

En dat hondenpoepprobleem?

Als de gemeente wil dat ik mijn hondenpoep altijd opruim (in plaats van in 95% van de gevallen, don’t get me wrong!), komen ze een stuk verder met mij door een ander soort posters op te hangen. Bijvoorbeeld met “Wat fijn dat je altijd je hondenpoep opruimt! Heb je even geen zakje bij de hand? Haal deze dan hier!” Of zo iets.

Soms kan het zo simpel zijn.

geldproblemen en hondenpoep

Hulp nodig?

Vind je het lastig om te ontdekken waarom jij niet uit komt met je geld? Of weet je niet welke oplossing past bij jouw probleem? Geef je op voor mijn programma Je financiën op orde. Dan gaan we er samen mee aan de slag!

Heb jij ook een voorbeeld van zo’n poster die naar jouw idee de plank misslaat? Of adviezen waar je niets mee kunt? Of loop jij ook tegen oplossingen aan die jouw geldproblemen alleen maar groter maken? Vertel het me hieronder!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: