geldproblemen en hondenpoep

De onverwachte overeenkomst tussen hondenpoep en geldproblemen – én een oplossing voor allebei

In onze straat hangen sinds kort een paar posters met daarop de gezellige tekst: “Wij houden van honden en van een schone straat!” Eronder staat de net zo enthousiasmerende tekst “In Den Haag geldt overal een opruimplicht! Hondenpoep… laat een ander er niet in trappen.” En de afsluiter… “Den Haag maakt het mooi schoon op orde”. Mooi, schoon en op orde. Toe maar. 🙂

Het is een sympathieke poging, dat zeker. Er ligt ook veel hondenpoep in onze buurt. Er zijn namelijk nogal wat hondenbezitters in onze kinderrijke wijk. En het is fijn om te weten dat de gemeente en de posterplakkers van honden houden, ondanks die overal geldende “opruimplicht!” met uitroepteken. We wonen in een fijne buurt.

poster hondenpoep

De poster in onze straat

Wat denken de hondenbezitters wel niet?!?

Maar altijd als ik dit soort mooie teksten zie, vraag ik me af wat de postermakers en -plakkers hier nou precies mee denken te gaan bereiken. Zou iemand die zijn hond op straat laat poepen bij het zien van deze posters nu ineens denken “hmmm, dat is inderdaad niet zo leuk voor anderen. Blijkbaar houden ze wel van honden, maar niet van hondenpoep. Weet je wat? Voortaan neem ik een zakje mee. Er geldt tenslotte een opruimplicht.”

Of zouden ze denken wat ze altijd denken. “Tumtiedumtiedum, wat een mooie dag.” En dan gewoon verder wandelen met hun al rond poepende hond. 🙂

Waarom werken dit soort posters niet?

Ze hebben natuurlijk wel hun best gedaan, die ontwerpers. Er staat zelfs bij dat ze van honden houden per slot van rekening. Maar toch denk ik dat deze posters net zo min zin hebben als alle voorgangers waarop heel wat minder sympathiek op de alom aanwezige opruimplicht! werd gewezen. Waarom?

Het is misschien heel gek, maar niet veel mensen houden van wijsneuzen. Of van autoriteit in het algemeen. Sterker nog, hoe dwingender een boodschap overkomt, hoe minder mensen geneigd zijn om ernaar te luisteren. Daarom is deze poging zo gek nog niet hoor, met die hondenliefde. Dan heb je ze niet direct tegen het verkeerde been geschopt. Helaas, helaas gebeurt dat in de regel eronder alsnog.

Zonde van het geld dus, die poster.

Wat werkt wel?

Als je echt wil dat mensen iets veranderen in hun gedrag, kun je twee dingen doen:

1: achterhalen waarom iemand iets doet

2: een probleem voor die persoon oplossen (en niet alleen voor jezelf)

Waarom werkt dat? Ik zal het even wat uitgebreider toelichten.

Achterhalen waarom iemand iets doet

Met dit eerste punt gaat het al direct mis bij dit mooie voorbeeld.

Voor dat ik een hond had, snapte ik namelijk ook nooit dat mensen die poep laten liggen. Ik vond het zo ontzettend asociaal. Is dat nu veranderd? Nee. Ik vind het nog steeds heel asociaal als mensen hun hondenpoep op de straat laten liggen. Heus.

Maar… vraag je je nu af: “Heb jij wel eens hondenpoep op straat laten liggen Sjoukje?” Schoorvoetend moet ik nu ja zeggen. Dat heb ik inderdaad. En zelfs meer dan eens. Ohhhhh! Naar de politie allemaal!

Weet ik dan niet dat er in Den Haag overal een opruimplicht geldt? Ja, dat weet ik wel. Al jaren zelfs. En vind ik het dan niet vies meer? Nope, dat is ook niet het probleem. Ik vind het zelfs nog viezer, nu ik er zo vaak tussen loop. Maar wat is er dan wel aan de hand? Leuk dat je het vraagt. 🙂

Waarom doe ik zoiets asociaals??

Soms als ik met mijn hond buitenwandel, gaat ze zomaar ineens poepen. En bijna altijd heb ik dan een zakje bij me. En dan schep ik het netjes op. Maar soms, heel soms, heb ik wel eens geen zakje bij de hand. Omdat dat beestje nou eenmaal wel eens zomaar vier keer achter elkaar poept en ik dacht dat ze het wel bij twee keer zou laten. Of omdat ik de zakjes in de gauwigheid vergeten ben mee te nemen. Of omdat het mooie dispensertje waar ze in zitten ineens leeg is.

Het is geen onwil, echt niet. En meestal los ik het alsnog op door blaadjes te plukken en de poep daarmee van de stoep te halen. Of door het met takjes in de goot te rollen. (Leuke bezigheid joh!)

En het tweede probleem: op de weg van huis naar school staan precies 2 vuilnisbakken langs de route. En die zitten regelmatig vol. Ik loop wel eens een kwartier met zo’n viezig zakje in mijn hand voor ik het ergens kwijt kan.

Geeft dat een iets genuanceerder beeld?

Een probleem oplossen voor degene die moet veranderen

Als je mensen echt wil bereiken om hun gedrag te veranderen, moet je uitgaan van hun perspectief. “What’s in it for them?” om in marketingtermen te praten. En daar schort het hier nu precies aan. Want die hondenbezitter die weet wel van die opruimplicht. En die weet ook wel dat het vervelend is voor andere mensen. Heus. En meestal nemen ze wel zakjes mee. Maar als de gemeente nu echt zo graag wil dat ik altijd die poep opraap, waarom investeren ze de hondenbelasting dan niet gewoon in gratis zakjes en extra hondenpoepvuilnisbakken in plaats van in passive-agressive posters?

Waarom een heel verhaal over poep? Het heeft een overeenkomst met geldproblemen

Waarom vertel ik dit hele verhaal over poep? Nou, het zit me dwars.

Hahaha, nee hoor, dat is het niet. (Ok, een beetje).

De overeenkomsten met geldproblemen

Het doet me denken aan adviezen die ik meer dan eens lees als het gaat over goed met geld omgaan. Er worden altijd direct oplossingen geboden en met vingertjes gewezen. “Je moet gewoon geen schulden maken” staat er dan. “Het is heel eenvoudig: je mag niet meer uitgeven dan er binnen komt.”

Ja, als het zo simpel was….

En wat ik nog lastiger vind, ik zie ook vaak dat mensen dat over zichzelf zeggen. “Ja, ik moet me gewoon beter aan mijn budget houden.” Of: “ik kom altijd geld te kort, wie heeft er tips”.

Zo werkt het toch niet?

Wat werkt wel bij geldproblemen?

Net als met die hondenpoep is de eerste stap niet gelijk naar een oplossing rennen. Want de oplossing die geboden wordt (“ruim die poep op” danwel “maak je eigen wasmiddel” of maak je eigen wasmiddel) past lang niet op elk probleem. Als je geldproblemen hebt, ga dan eerst eens aan de slag met het waarom. Wat is er precies de oorzaak voor dat je geldprroblemen hemt?

Waarom kom je niet uit met je geld?

Maak eens een lijstje van waar je tegenaan loopt als je geld op is. Is er iets afgeschreven dat je niet aan had zien komen? Of waren de boodschappen weer veel duurder dan je zou willen? Of heb je juist last van onverwachte kosten doordat er altijd wat kapot gaat op momenten dat je het niet kunt gebruiken?

Waar zit het precies in? Zijn je inkomsten structureel te laag in vergelijking met je uitgaven? Of gaat dat altijd wel goed en gaat het mis als er iets kapot gaat? Of weet je gewoon niet waar je geld blijft?

En als dat laatste het probleem is: waarom maak je geen overzicht? Weet je niet hoe dat moet? Of krijg je spontaan jeuk bij het idee aan bezig zijn met je financiën? Of ben je eigenlijk bang dat de situatie nog veel erger is dan je nu weet?

Pas als je dat helder hebt, kun je je probleem aanpakken.

Als je weet waar het mis gaat, kun je gaan zoeken naar een oplossing voor dat probleem. Misschien helpt het om op zoek te gaan naar een eenvoudig systeem om je uitgaven in kaart te brengen. Of misschien moet je toch eens nadenken over wat je uitgeeft aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn.

Wat levert het je op?

Om je probleem vervolgens ook daadwerkelijk op te lossen en het vol te houden, ga je op zoek naar het voordeel van je oplossing. Pas als je er zelf van overtuigd bent dat je “nieuwe gedrag” je meer oplevert dan je “oude gedrag” gaat het je lukken om te veranderen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch ligt hier de sleutel van veel geldproblemen. Als je weet waarom je moeite hebt met je geld onder controle krijgen, ben je al een heel eind. Stel je nu eens voor dat je geen geldstress meer hebt. Dat je wel genoeg geld hebt om te doen wat jij wil doen. Dat je wel op vakantie kunt bijvoorbeeld. Of dat je wel luxe broodjes bij de bakker kunt kopen (het hoeft per slot van rekening niet altijd om iets groots te gaan). Dat is toch heerlijk!

Meer lezen hierover? Lees mijn blog Gat in je hand? Geen excuus (maar wel lastig).

En dat hondenpoepprobleem?

Als de gemeente wil dat ik mijn hondenpoep altijd opruim (in plaats van in 95% van de gevallen, don’t get me wrong!), komen ze een stuk verder met mij door een ander soort posters op te hangen. Bijvoorbeeld met “Wat fijn dat je altijd je hondenpoep opruimt! Heb je even geen zakje bij de hand? Haal deze dan hier!” Of zo iets.

Soms kan het zo simpel zijn.

geldproblemen en hondenpoep

Hulp nodig?

Vind je het lastig om te ontdekken waarom jij niet uit komt met je geld? Of weet je niet welke oplossing past bij jouw probleem? Geef je op voor mijn programma Je financiën op orde. Dan gaan we er samen mee aan de slag!

Heb jij ook een voorbeeld van zo’n poster die naar jouw idee de plank misslaat? Of adviezen waar je niets mee kunt? Of loop jij ook tegen oplossingen aan die jouw geldproblemen alleen maar groter maken? Vertel het me hieronder!

This Article Has 14 Comments
 1. eva schreef:

  Uhm wie neemt de hond?
  En dan moet de gemeente (dus eigenlijk de rest v nederland) voorzien in jouw zakjes?
  Je schrijft vaak raak, maar de poster slaat minder de plank mis dan jij nu….
  Als je n baby hebt gooi je de poepluier toch ook niet op straat. Die neem je mee naar huis, waarom hondenzakjes dan niet. (Al ben ik wel met je eens dat weggooimogelijkheden goed aanwezig moeten zijn). Is bij ons wel t geval en her helpt niks. Waarom slechts n paar zakjes meenemen ipv n rolletje? Of je bakje thuis checken voor je weggaat. Je checkt toch ook of je je huissleutels en telefoon hebt. Sorry, maar die 5% die je mist is echt wel onwil. Of ten minste des interesse. Maak er n challenge van! Ga voor de 100%!

  • Hoi Eva, dat doen we zeker, geen zorgen. 🙂 Het komt ook een stuk minder voor dan in het begin. Het is gewoon even wennen. Ik ben ook maar een mens en niet alles gaat altijd direct perfect.
   Maar dat was niet mijn punt. Het gaat me erom dat de gemeente er iets aan wil doen en dat zo’n poster niet helpt. Die spreekt de mensen in kwestie niet aan omdat hij niet ingaat op het echte probleem dat onze wijk speelt bij de hondenbezitter. Van mij hoeven ze geen zakjes te verstrekken, maar als ze het echt op willen lossen werkt dat een stuk beter. In onze wijk… Niet overal, dat weet ik. Misschien moet je eens in gesprek gaan met een hondenbezitter in jouw wijk waarom het bij jullie misgaat. Blijkbaar is gebrek aan zakjes bij jullie niet het probleem. Wat is het dan wel? Waarom doen mensen dat?

   De vergelijking is ook niet dat de gemeente het op moet lossen. Het gaat erom dat je een oplossing moet bieden (ook aan jezelf) die je probleem oplost en niet zomaar iets moet roepen. Als je tegen mensen met geldprobleem roept dat ze moeten stoppen met geld uitgeven is het ook geen antwoord. Je moet eerst onderzoeken wat een probleem veroorzaakt. En dan pas gaan oplossen. En niet andersom.

   Btw: wij betalen honderden euro’s hondenbelasting. Dat geld zouden ze best kunnen gebruiken om problemen met honden op te lossen. Het is dus niet per se dat de gemeente en/of de gemeenschap alles betaalt…

   • Eva schreef:

    Dit was eigenlijk precies waarom ik reageerde; we moeten eigenlijk bij alles naar onszelf kijken…. maar wijzen stiekem allemaal liever naar een ander 😀 (de een bij het een de ander bij het ander)
    Dat vond ik grappig, het leek alsof die 5% die je niet opruimde aan andere (dingen) lag dan aan jezelf. Maar dat je bij de laatste 5% schuld moest kijken waar het vandaan komt. Dat geldt natuurlijk voor beide. 😀

    Qua hondenbelasting, Aldus meerdere van mijn buren betalen zij niks. Het betreft dan vaak geen rashonden. Nu bij invoeren van honden uit het buitenland wordt er geloof ik al meer op gelet. En dat geld wordt ingezet om de bakken te plaatsen, een auto en mannetje te regelen voor het leeghalen, zakken voor erin etc.etc..

    Overigens heb ik het aan mijn buren wel eens gevraagd en dan krijg ik als antwoord, dit is een hondenuitlaatstrook. (met aan het begin en het eind een prullenbak). Helaas is de weg ernaartoe geen uitlaatstrook maar ligt er net zoveel. Een hond kan daar niks aan doen. Dat is de baas zijn verantwoordelijkheid. Maar dat gaat weer niet over de strekking van je tekst!!

    Keep it up. Geeft weer stof tot nadenken.

 2. steadyhomegrown schreef:

  Hier (in Duitsland) kun je wel overal zakjes krijgen. Maar er staat nergens een prullenbak. Nu gooien de mensen de zakjes met poep in de berm. Nog erger dus.
  Eigenlijk komt het allemaal op 1 ding neer. Verantwoordelijkheid nemen. Jij neemt een hond, jij bent verantwoordelijk voor de poep. Als je niet uitkomt met je geld zul je er zelf iets aan moeten doen.

 3. Carla schreef:

  Hier het omgekeerde probleem. Ik woon vlakbij de Loonse en Drunense Duinen, waar we op verschillende plaatsen honden-losloop-routes hebben. Op deze routes mogen honden dus los, en ze mogen ook zakloos poepen. Dat werkt daar prima. De honden poepen meestal tussen de bomen. De poep vergaat vrij vlot en poept je hond toch een keertje op het pad, dan wip je het met je schoen of een takje zo naar de zijkant. Behalve bij diarree…….maar dat is een ander verhaal.

  Rondom de losloop-route waar ik het meeste kom, liggen 2 campings, waar heel veel mensen “uit de stad” vakantie vieren.
  Die zijn gewend aan poepzakjes, dus nemen die ook keurig mee, doen de poep van de hond er in, en, omdat er dus geen vuilnisbakken staan voor de zakjes, laten ze hun poepzakje keurig achter een boom vallen, waar diezelfde poepzakjes tientallen jaren nodig hebben om te vergaan.

  Als ik aan het wandelen ben, ruim ik regelmatig rommel op, op de losloop route. Ik erger me eraan, dus doe ik er ook iets aan. Ook de zakjes neem ik dan mee. Als ik dan een uurtje wandel met mijn honden, heb ik meestal een grote volle plastic tas vol afval, waarvan de helft vaak poepzakjes.

  Ik heb al een aantal keer Natuurmonumenten aangeschreven, om te vragen of ze een bord willen plaatsen bij de honden-losloop-routes, met de tekst: hier hoeft u geen poepzakjes te gebruiken. uw hond mag gewoon in het bos poepen. Of iets dergelijks dan.

  • Ohhh, daar erger ik me ook zo aan! Dat is bij ons in het bos ook wel eens. Ik snap daar echt niets van dat je dan wel vrijwillig je hand om zo’n drol heen doet, en dan dat plastic gewoon laat liggen! Ik pak die zakjes altijd op en gooi ze alsnog weg. Ook wel heel vies, maar ik kan heel slecht tegen plastic in de natuur. Goeie tip voor Natuurmonumenten inderdaad!

 4. Ipie schreef:

  In Denemarken heb je overal langs de weg “zakjesautomaten” waar je gratis je zakjes uit kunt pakken…
  Waar ik woon in Drenthe staan overal speciale prullenbakken voor hondenpoep met leuke hondenfoto’s erop.
  Deze bakken zijn bedacht door iemand die geen hond heeft (denk ik) want om de poep er in te doen moet je de bak openen met een handvat bovenop de bak. Stel je voor; in de ene hand heb je de hondenriem met daaraan een anthousiaste hond en in de andere hand een met poep gevuld zakje… waarom geen voetpedaal onder de bak?!?

  • Hahaha, inderdaad wel zo handig. Ik open altijd de deksel met mijn hand waarom de riem zit en gooi met de andere het zakje erin. Maar een voetpedaal zou een uitkomst zijn inderdaad.
   Wel leuk, dat er leuke hondenfoto’s op staan. Bij ons staat er zo’n suf tekeningetje van een vieze poepende hond op. Dat geeft wel aan waar hij voor is, maar motiveert toch ook niet echt om er iets in te gooien. Plus het feit dat er zo weinig afvalbakken in het algemeen zijn, dat iedereen zijn andere afval ook in die hondenbakken gooit. Dat is ook zo irritant, dat mijn zakje poep er dan niet bij past omdat er teveel lege blikjes redbull in zitten. (Overigens vind ik het wel heel fijn dat ze die blikjes weggooien!)

 5. Adrianne schreef:

  Hier is hondenpoep ook een terugkerende ergernis :(… De hele buurt heeft 1 of meerdere honden waarvan een aantal hun hond zichzelf laat uitlaten in de speeltuin of het veldje ervoor. Bah, bah en nog eens bah :(… Kleine kindjes konden eerst nog lekker rondkruipen in de speeltuin, maar inmiddels is het te smerig om rond te lopen op blote voeten…

  In België hebben ze fantastische reclame, ook over bijv. sigarettenpeuken. Iets als ”ach, 1 peukje maar’ klinkt het 18 miljoen keer per jaar’ zoiets…

  Hetzelfde geldt voor hondenpoep; zo’n 20% van de huishoudens heeft een hond… In mijn dorp zijn er een kleine 2000 huishoudens, dus laten we even uitgaan van 500 honden (sommigen hebben er 2 of meer). Als 5% dagelijks 1 poepje vergeet op te ruimen (om welke reden dan ook, hoe goed de reden ook is, want dat geloof ik meteen) komen er dagelijks in ons niet al te grote dorp 25 hoopjes bij. Hier zijn niet de uitlaatstroken meegerekend en ook niet de 2e/3e/4e uitlaatronde, maar gewoon slechts 1 rondje. Dit zorgt op jaarbasis voor maar liefst bijna 10.000 (!!) hoopjes in een klein dorp als de onze…
  Nu lijkt het probleem me meteen duidelijk van de ergernis :(… In de grasstrook, op de parkeerplaats, voor je uitrit, in je tuin, bij de speeltuin, enz, enz…

  Hmm, in grotere dorpen of steden is dit probleem dus zeer omvangrijk 🙁 en soms (even uitgaande van bovenstaande berekening) wel ‘goed’ voor een paar miljoen hoopjes per jaar met alle bijbehorende ergernissen :(…

  • Oh, maar daar zou ik me ook kapot aan ergeren. Ik denk dat ik misschien echt wel in een bijzondere buurt woon, want in onze speeltuinen mogen geen honden komen, en niemand laat zijn hond in de speeltuin uit. Ik heb dus ook nog nooit hondenpoep in de speeltuin gezien, en ik heb er ook nog nooit iemand over horen mopperen. Ok, er komen wel eens honden in die speeltuin, van hondenbezitters met kinderen, maar die honden zitten dan keurig in een hoekje te wachten tot het kind uitgeschommeld is. Onze kinderen lopen er rustig in blote voeten, en kleintjes kruipen er rond, zonder enig probleem.
   Met je berekening ben ik het wel eens hoor, als iedereen dat doet wordt het steeds erger, zelfs als ze het maar heel soms doen.

   Jouw reactie past trouwens wel mooi in mijn metafoor. Zelfs als je bijna nooit uitspattingen doet, maar het wel af en toe doet, kan het toch uit de hand lopen. Veel kleine beetjes maken een boel. Dat is met geld en met schulden net zo. 🙂

   • Adrianne schreef:

    En er is maar 1 oplossing voor die ‘vele kleine beetjes’ voordat ze ‘uit de hand lopen’… Je raadt het al: ZELF ermee aan de slag, hahahahaha :P… Minder uitgeven dus, oja en opruimen ;). Fijne dag ;)!!

 6. De gedragswetenschapper schreef:

  Gedragswetenschappelijke experimenten tonen aan dat dergelijke communicatie campagnes wel degelijk effect kunnen hebben.

  • Heb je daar bewijs van? Ik ben heel benieuwd naar de wetenschappelijke verslagen hiervan.
   (Al heb ik wat moeite om mensen die ondertekenen met “jij weet heus niet alles beter” serieus te nemen… Dit is geen openbaar forum. Dit is een blog waarop ik mijn mening ventileer…)

 7. Mariska schreef:

  Ook best bijzonder dat een kilometer verderop (=Voorburg) wel voldoende vuilnisbakken staan met gratis poepzakjes 🙂
  je kan ook bellen om te zeggen dat de vuilnisbakken vol zijn, dan komen ze ‘m vaker legen..
  Maarre, ik vind de analogie leuk hoor!

Geef een reactie