Hoe mijn blog verviervoudigde binnen een jaar

September was een bijzondere maand om uiteenlopende redenen. Mijn bezoekersstatistieken schoten door het dak en veroorzaakten een heuse sitestoring. Op Facebook kondigde ik een officiële ledenstop aan. En mijn programma kreeg vleugels. Met andere woorden, het is tijd voor weer een cijfertjesblog!

Mijn blogdoelen

Een paar maanden geleden ben ik gestopt met het online zetten van mijn blogdoelstellingen. Dat had als belangrijkste reden dat ik niet zo bezig wilde zijn met de cijfers. Dat is geslaagd, ik kijk er niet meer elke dag naar. En al helemaal niet meer meerdere keren per dag. Toch vind ik het altijd wel heel leuk om terug te kijken hoe het gegaan is. En of het nog een beetje in lijn is met wat ik verwacht.

Mijn doelen zijn nu met name gericht op ervoor te zorgen dat ik meer mensen kan inspireren om hun financiën aan te pakken. Dat lukt onder andere met meer lezers natuurlijk. Maar ook met meer mensen die mijn programma volgen. En met mijn challenges mee doen.

Hoe gaat het nu met de blog?

Leuk dat je het vraagt. 🙂 Het gaat dus heel goed met mijn blog, ook met de cijfers. Even een plaatje om dat te illustreren…

statistieken ultimate bloggers bundle

Dat oranje lijntje… Dat was hoe mijn blog het vorig jaar september deed. En dat blauwe lijntje… Dat is nu. Mijn paginaweergaven zijn dus met 365% gestegen… En de gebruikers met 520%! Dus… Daar gaat iets goed. Ik bereik nu veel, maar dan ook veel meer mensen dan toen. Enige puntje van aandacht is wel dat mijn site er af en toe uit ligt… Als dat blijft gebeuren, moet ik mijn hostingpakket vergroten. Daar ben ik dus mee aan de slag.

De kijkers blijven wel iets korter op mijn site dan voorheen. En ze lezen ook minder pagina’s als ze er zijn. Dan zou je kunnen zegen dat daar iets niet goed gaat, maar op zich valt dat ook wel mee vind ik. Ik heb nu namelijk veel meer gebruikers die via sociale media op mijn blog komen, en gewoon het artikel lezen dat ze op Facebook of Pinterest tegenkwamen. Daarnaast heb ik, op (kan ik wel zeggen) veler verzoek, mijn blogs korter gemaakt. 🙂 Ik schreef graag lang en uitgebreid. Nu schrijf ik nog steeds best lang, maar niet meer zo uitgebreid als eerst. Dat vinden mensen fijner. En ik ben sneller klaar. Win, win.

Hoe heb ik dat gedaan?

Als je een blog begint, weten natuurlijk nog niet zoveel mensen dat je bestaat. Hoe langer je bestaat, hoe meer mensen je weten te vinden. Dat is op zich logisch. Dus daar zit zeker een deel van de stijging in. Maar dat verklaart niet deze enorme stijging. Er zijn namelijk duizenden blogs die al veel langer bestaan, en niet deze hoeveelheden mensen bereiken.

Wat verklaart het dan wel? Drie dingen:

 • Mijn eigen focus op de blog: ik besteed veel aandacht aan mijn blog. Ik volg ook veel cursussen over bloggen en probeer zoveel mogelijk erover te leren van andere ervaren bloggers.
 • Ik schrijf over onderwerpen waar mensen vragen over stellen. Als je schrijft waar mensen meer over willen weten, gaan ze het lezen. 🙂
 • Ik heb een fantastische Facebook-groep.

De focus en de cursussen

Vorig jaar oktober heb ik een cursuspakket gekocht. Het waren iets van 50 cursussen en e-books, allemaal over bloggen. Met behulp van de tips van die cursussen heb ik heel veel veranderingen doorgevoerd op mijn blog. Zo ben ik dus meer to-the-point gaan schrijven. Ook heb ik mijn beeldmateriaal aangepast. Ook ben ik veel meer gaan promoten, en ook vooral op slimmere plaatsen. Zo ben ik nu veel actiever op Pinterest, waar mensen juist op zoek gaan naar informatie. (In tegenstelling tot random op Facebook, waar mensen meer komen om geëntertaind te worden).

Op die cursussen kom ik hieronder nog even terug.

Update 20 oktober 2017: inmiddels is deze toolkit niet meer beschikbaar. Maar… ik heb wel een leuk alternatief voor je.

De onderwerpen

Ik krijg veel mail, en ook veel vragen op Facebook. Die ben ik gaan bijhouden in een overzichtje in excel. Elke keer als ik even niet weet waarover ik moet schrijven, pak ik dat lijstje erbij. Voorbeelden van blogs die uit die lijst gekomen zijn, zijn de blogs in de rubriek De vraag van de week. En de nieuwe reeks Wat levert het op? Ook de artikelen De enige echte bespaartips volgens de kenners komt door een vraag op deze lijst.

Heb je ook een vraag? Zet hem hieronder, gooi hem op Facebook, of zet hem op de mail! Dan komt het antwoord vanzelf een keer langs hier op de blog.

Die befaamde Facebook-groep

Vorig jaar november begon ik een eigen Facebook-groep naar aanleiding van mijn eerste challenge. In eerste instantie was het er supergezellig, met zo’n 70 leden. Daarom besloot ik de groep na de challenge open te laten en om te dopen tot Meer geld, minder stress – bespaartips. In eerste instantie kwamen er mondjesmaat mensen bij, maar van de zomer waren dat er gemiddeld zo’n 500 tot zelfs 700 per week…

Toen de groep 11750 leden had, en we met 5 moderators de stroom berichten bijna niet meer aan konden, heb ik besloten er een ledenstop op te zetten. Verreweg de meeste leden van de groep zijn heel leuk en aardig, maar zeker met de toestroom van nieuwe leden was het soms moeilijk om de trollen en reclamemakers te weren. Nu we dat even gestopt hebben, gaat het stukken beter en is iedereen weer heel gezellig.

Uit de statistieken blijkt dat ook liefst 93% van de leden ook echt actief is in de groep. Hoe bijzonder is dat! Afgelopen maand zijn er maar liefst 54.100 berichten en reacties geplaatst!

Denk je nu, leuk Sjoukje, en ik dan? Ik wil ook lid worden! Maar ja hè, die ledenstop…

Geen zorgen. Als het goed blijft gaan, laten we binnenkort weer mensen toe.

Wil je op de wachtlijst? Meld je dan vast aan en beantwoord de drie vragen die we aan nieuwe leden stellen. Dan word je vanzelf een keer toegelaten. Dat duurt wel even, er staan nu een kleine 300 mensen in de wacht namelijk. Als we weer mensen toelaten, zullen dat er in het begin hooguit 10 per dag zijn. Als het goed blijft gaan, worden dat er weer meer.

En mijn programma?

Ik schreef het al in de inleiding: ook mijn eigen programma Je financiën op orde loopt als een trein. In september verdubbelde het aantal leden! Ook schreven veel mensen zich in voor de nieuwste challenge. Met zijn allen proberen we bijna een ton aan spaargeld te vergaren deze maand. Hoe dat verder gaat, vertel ik snel!

Ook je blog vergroten?

Nu weet ik dat de meeste van mijn lezers geen bloggers zijn. Toch wil ik wel nog even aandacht besteden aan mijn blogcursussen. Ik denk namelijk dat de bloggers die dit lezen hier zeker interesse in hebben.

The Genius Blogger’s Toolkit is maar een week per jaar verkrijgbaar. En dat is deze week. In de Toolkit zitten maar liefst 47 cursussen, 28 e-boeken en 16 werkboeken. Als je ze los zou kopen, betaal je zo’n € 4000. Het hele pakket kost nu maar $97.

Dat klinkt misschien nog steeds veel maar als je echt serieus wil gaan bloggen, is dit het meer dan waard. Ik heb hem zelf ook weer gekocht natuurlijk, en ik ben er nu al weer helemaal blij mee. Er zitten weer allemaal nieuwe cursussen in namelijk, vol met leuke tips en ideeën.

Wat zit erin?

Dat is teveel om even op te noemen. Mijn favoriet is de Activate-cursus van Ruth Soukup (van How to blog for profit without selling your soul). Die kost normaal € 297. Andere leuke voorbeelden zijn een lijst met 1200 blog-post-ideeën, een cursus over voedselfotografie voor foodbloggers, tips hoe je je bestaande content kunt uitbreiden en verbeteren. En niet te vergeten ook nog talloze bronnen van informatie over hoe je je bezoek via Pinterest en via andere kanalen kunt vergroten. Tot slot zijn er cursussen bij over hoe je de overstap kunt maken van hobby-blogger naar professioneel blogger.

UPDATE: dit cursuspakket is momenteel niet meer verkrijgbaar. Heb je interesse? Schrijf je dan in voor mijn bloggersnieuwsbrief. Zodra deze toolkit weer beschikbaar is, stel ik je vanzelf op de hoogte.

In deze blog staan een aantal affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage ontvang als jij een van deze producten aanschaft. Dit kost jou niets extra’s.

 

 

 

This Article Has 33 Comments
 1. MommyLovesPink schreef:

  wow wat een enorme groei zeg!! Daar kan ik bij mamaisblut zeker nog wat van leren

 2. mrsbb75 schreef:

  Hoe gaaf is dat! Die kit zat ik ook over na te denken! Twijfelde een beetje…maar met jou enthousiasme ben ik bijna om😊

 3. Marjolein schreef:

  Top om te lezen je bent er enorm professioneel mee in de weer. Ik onderhoud mijn blog vooral als hobby naast mijn huidige werk dat is uitgemond tot een serieuze hobby. Mijn focus is nu time-management en neem dan zeker je tips en tricks mee in de volgende professionalisering slag.

  • Sjoukje schreef:

   Bij mij begon het ook wel als hobby, maar inmiddels is het veel meer inderdaad. Ik schrijf er in de toekomst vaker over. Ik ben ook wel heel benieuwd naar jouw blog, ik ga eens kijken!

 4. Eline schreef:

  Ik kan echt wel een plan gebruiken. Ik las al dat ze hier ook goede tips voor hebben.
  En die moeder met twee kinderen en zwanger, het is dat mijn baby vier maanden is…. maar haar verhaal wil ik echt wel lezen!

 5. Supergoed bezig!! En die toolkit klinkt interessant, zal eens even gaan kijken!

 6. Daantje schreef:

  Knap hoor, dat is een hele prestatie 😀

 7. Mr FOB schreef:

  Gefeliciteerd met je succes, eer naar werk! Leuk dat het zo goed gaat.

  Ik ben nu een jaar bezig en mijn blog groeit ook als kool; geeft veel voldoening!

  • Sjoukje schreef:

   Ja, dat is leuk he, zoveel eer van je werk. Ik ben er ook zo blij mee! En dat jouw blog het goed doet, dat begrijp ik ook inderdaad. Ik lees hem ook heel graag.

 8. Eva schreef:

  Wauw! Wat een groei van je blog!! Gefeliciteerd!! Wat ik me afvraag, zijn die blogcursussrn nou echt de moeite waard?

  • Sjoukje schreef:

   Ja, ik vind van wel, anders zou ik het niet aanbevelen natuurlijk 😀
   Maar echt, ik heb er zoveel aan gehad. Zeker de helft van de cursussen had ik anders ook wel voor de volle prijs willen kopen (als ik dat had kunnen betalen). Gelukkig hoefde dat dus niet.

 9. Tania schreef:

  Wat een serieuze groei seg. Zou ik oon wel kunnen gebruiken maar ja het blijft een hobby natuurlijk

 10. Wanda schreef:

  Mooi dat je ook echt resultaat ziet van je vele inspanningen! Je onderwerp is natuurlijk ook iets wat veel mensen aanspreekt en waar vrijwel iedereen wel dagelijks mee bezig is.

 11. Consuminderen schreef:

  Heel goed. Moooie percentages per dag. Je blogt vaak. Gefeliciteerd.

 12. M - TwoPennies schreef:

  Wat een mooie statistieken! Een fijn gevoel als je harde werk zo beloond wordt 🙂 je bent een inspiratie voor ons!

 13. Sandy schreef:

  Wow wat een enorme groei, supergaaf joh!

 14. Helemaal super! Ik volg je blog ook graag. Heel overzichtelijk en heldere artikelen.
  Gisteren heb ik ook de Genius Toolkit gekocht en verwacht er eerlijk gezegd heel veel van.
  Als ik jouw groei zo zie, zit het wel goed.
  Heel veel succes met de uitgave van dit jaar.

  Maak er weer een mooie dag van, Emmy

 15. Gefeliciteerd! En wat een mooi pakket. Heel fijn voor beginnende bloggers.

  • Sjoukje schreef:

   Niet alleen voor beginnende bloggers hoor! Ik koop hem nu voor het tweede jaar, en ik denk dat ik dat zal blijven doen de komende jaren. Er is zoveel te leren nog!

 16. Eke schreef:

  Interessant, Wat me tegenhoud is toch het feit dat het pakket in het Engels is. Dat kan ik prima lezen, maar het zal me veel energie kosten.

  • Sjoukje schreef:

   Dat kan ik me wel voorstellen inderdaad. Het is over het algemeen wel heel leesbaar Engels, weinig moeilijke termen en zo. En ook veel video’s met plaatjes. Maar… misschien ook wel leuk voor jou om vast te weten: ik werk aan een Nederlandse versie van een cursus met alles wat ik afgelopen jaar geleerd heb. Dat sluit dan misschien beter aan.

 17. mamaishblog schreef:

  Super dat het zo gaat. Keep up the good work!

 18. […] van de redenen dat mijn eigen blog zo groeit, is dat ik veel onderzoek doe naar hoe het werkt, een blog succesvol maken. Ik volg allerhande […]

Geef een reactie