Hoe maak je een financieel jaarplan? Dag 4

Op Meer geld minder stress kun je deze hele week mee doen met een plan-vijfdaagse! Elke dag een nieuwe opdracht. En vrijdag ben je helemaal klaar voor dit mooie jaar. Je kunt de opdrachten gewoon zelf uitvoeren. En… je kunt meedoen met je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan ontvang je niet alleen alle opdrachten met extra toelichting en voorbeelden in je mail, maar krijg je er ook alle benodigde materialen bij. Handig!

Klik hier om je direct op te geven!

De afgelopen dagen hebben we onze doelen in kaart gebracht, de mogelijke hobbels onderzocht, én concrete acties opgeschreven.

Vandaag is het tijd voor het leukste deel – als je het mij vraagt – de financiën! 🙂

Opdracht 4: je financiële jaarplan

Een financieel jaarplan hoort uit minimaal twee delen te bestaan:

  • Je inkomsten
  • Je verwachte uitgaven en spaargeld

Hoe je dit precies uitwerkt, maakt niet zoveel uit. Je kunt het op papier zetten, maar ook in een ingewikkelde excel. Zelf maak ik voor het jaarplan gebruik van een handig overzicht in Google spreadsheets. Dat is namelijk gratis en voor iedereen toegankelijk. En het werkt ongeveer hetzelfde als excel, maar dan nog net iets makkelijker.

Ook dit handige overzicht ontvangen? Doe dan mee met je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan.

Stap 1: Je inkomsten

Als eerste schrijf je je inkomsten op per maand. Dit gaat om al het geld dat binnen komt, waar dan ook vandaan. Zolang het maar niet je eigen spaarrekening is. Salaris hoort hier natuurlijk bij, maar ook eventuele toeslagen, belastingteruggave, kinderbijslag, en ga zo maar verder.

Heb je meestal vaste inkomsten?

Als je een vast maandsalaris hebt, is dat zo gebeurd. Je vult overal je salaris in, en eventueel nog andere maandelijkse inkomsten, zoals toeslagen. Als je kinderbijslag ontvangt, vul je dit in januari, april, juli en oktober in. En vakantiegeld in mei (als je dat in mei krijgt natuurlijk).

Heb je meestal variabele inkomsten?

Heb je net als ik een variabel inkomen, waarbij je geen idee hebt wat er de komende maanden gaat komen? Ga dan nu even uit van het gemiddelde van afgelopen jaar. Zodra je weet wat je daadwerkelijk gaat ontvangen, pas je dit in het overzicht aan.

Vind je budgetteren met een variabel inkomen lastig? Lees dan: Hoe kun je budgetteren als je een variabel inkomen hebt? 4 slimme tips!

Stap 2: Je uitgaven en reserveringen

Nu je weet wat je uit kunt geven, kun je aan de slag met je verwachte uitgaven.

Je spaargeld

Houd niet alleen rekening met je vaste en variabele lasten, maar ook met je (gewenste) spaargeld.

Meer hierover lees je in de blog Sparen, afschrijven en voorzien: hoe je altijd genoeg geld hebt.

Elke euro moet een bestemming hebben

Elke euro die binnenkomt, moet een naam krijgen: het moet een duidelijk bestemming hebben. Het is of een uitgave of spaargeld. Dat is belangrijk als je je spaardoelen wil halen. Als je alles hebt ingevuld, en je hebt maandelijks nog € 30 “overig geld” over, noem dit dan spaargeld en zet het aan het begin van de maand op je spaarrekening. Als je dat niet doet, weet je nu al dat die € 30 maandelijks aan gekke dingen opgaat.

Maak speciale spaarpotjes aan

Om te zorgen dat je controle houdt over je verschillende spaardoelen is het handig om hier speciale spaarpotjes voor aan te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Knab, mijn favoriete bank. Hier heb ik zelf ook voor elk potje een aparte rekening. Handig, want je ziet direct hoeveel je voor een bepaald doel hebt. En als je het geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een cadeautje koopt, is het binnen een paar seconden overgemaakt naar je betaalrekening.

Meer over het maken van spaarpotjes lees je in de blog Alles over spaarpotjes: hoe, waarom, wat en hoeveel?

Stap 3: Controleer of alles erin zit

Als je alle maanden gevuld hebt, controleer dan nog even met de hobbels en verwachtingen die je op dag 2 hebt opgeschreven, of je alles hebt meegenomen. Heb je voldoende gereserveerd voor cadeautjes? Heb je ook genoeg om alle jaarlijkse rekeningen te kunnen betalen op het moment dat ze binnen komen? Of moet je hier de maanden daarvoor al voor sparen?

En je jaardoelen?

Nu je alles hebt ingevuld en alles klopt… klopt het ook nog met je jaardoelen? 🙂 Ga je hiermee je jaardoelen halen? Zo ja: go for it!

Zo nee: waar gaat het mis? Waar moet je misschien nog meer op besparen? Waar loop je op vast?

Meer handige tips om een financieel overzicht te maken? Schrijf je in voor je persoonlijke Meer geld, minder stress – jaarplan. Dan stuur ik ze je toe!

Morgen verder!

Morgen is de laatste dag dat we werken aan ons jaarplan. Ik ben benieuwd hoe het je tot nu toe vergaan is! Vertel het me hieronder!

PS: al lid van Je persoonlijke jaarplan? Klik hier om in te loggen.

Wil jij ook een eigen jaarplan maken?

Meld je aan voor je eigen persoonlijke meer geld minder stress jaarplan!

Om zowel een financieel plan als een levensplan te maken.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.