geldlekken

10 manieren waarop jij geld weggooit (en hoe je het zou kunnen besparen)

Waarschijnlijk lees je mijn blog omdat je meer geld over wil houden. En minder stress erover, dat waarschijnlijk ook. Toch lekt er soms geld weg, dat je liever had willen houden. Door nog eens goed te kijken wat jouw geldlekken zijn, kun je je spaarsaldo verhogen. Ik verzamelde 10 gebruikelijke geldlekken. Herken jij ze ook?

Lek 1: Je betaalt rente over roodstand (terwijl je wel spaargeld hebt)

Op dit moment is de rente historisch laag, zoals dat heet. De spaarrente wel te verstaan. Hooguit 0,5% krijg je, al sje goed zoekt. Wat niet zo laag is, is de rente die je betaalt over rood staan op je betaalrekening. Daar betaal je wel iets van 8 tot 14% over namelijk!

Als je op de ene rekening flink rente betaalt, en op de andere wel geld hebt, maar nauwelijks iets ontvangt, loopt het geld zo weg. Zodra je rood staat even aanzuiveren met je spaarrekening dus. (En zodra je inkomen er is, gauw weer terugstorten. 0,5% is niet veel, maar ook weer niet niks per slot van rekening.)

 

Lek 2: Je vergeet kortingsbonnen en cadeaukaarten te verzilveren

Ken je dat, dat je helemaal blij bent met een cadeaukaart, omdat je dan zelf iets uit mag zoeken. En… dat je dat dan nooit doet. En op een dag die bon tegenkomt, en niet eens meer weet van wie je hem gekregen hebt. Nee, ik ook niet. Hahaha, ok, toch wel. Op zich is het dan altijd weer opnieuw een cadeautje. En officieel mogen cadeaukaarten niet verlopen. Maar als je ze kwijt raakt, omdat je ze zo goed opgeruimd hebt… is het geld toch weg.

Ik heb dat nog meer met kortingsbonnen, die wel een bepaalde houdbaarheidsdatum hebben. Ik zie zo vaak leuke kortingen. Wij bewaren dat soort dingen altijd in de gang, in een bakje. Eens in de zoveel tijd ruimen we die leeg. En dan zijn er altijd wel bonnen van winkels waar we wel geweest zijn, en waarvan de bon nu dus echt niet meer geldig is. Zo zonde!

Lek 3: Je bent lid van een sportschool waar je niet heen gaat

Daar trappen we allemaal regelmatig in hè… Zeker in januari, juni en september worden er veel mensen lid van een sportschool. (Goede voornemens, nog net in die bikini willen en geschrokken van de vakantiefoto’s in bikini zullen we maar zeggen). 🙂 En in die maanden is het ook altijd vreselijk druk in sportscholen.

Weet je wanneer het niet zo druk is in sportscholen? Die maanden erna. Als de ergste schrik weg is. Maar alleen de eerste maand betalen, dat gaat natuurlijk niet. Meestal sluit je zo’n abonnement voor een aantal maanden, een half jaar of zelfs een jaar af. Dat is dan wel weer handig in januari en juni, als je in september al lid bent geworden. Maar de rest van de tijd is het toch enorm zonde.

Lang verhaal kort: ga buiten hardlopen en volg wat fitness programma’s op YouTube. Of Pinterest… 🙂 Als je het na een maand nog steeds volhoudt, kun je altijd een sportschool betalen om je te helpen met het vervolg.

Lek 4: Je hebt een ander abonnement waar je geen gebruik van maakt

Deze mooie regel geldt natuurlijk niet alleen voor de sportschool. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een jaarabonnement of jaarkaart voor te krijgen. De meeste pretparken en dierentuinen bieden er eentje. De bibliotheek natuurlijk ook. En wat dacht je van de Museumjaarkaart. Die bieden allemaal ontzettend veel voordeel, als… je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Die laatste hebben wij, en dat vind ik niet zonde van het geld. Er zijn per slot van rekening zo ontzettend veel musea (not to mention the fact dat je er vaak gratis mag plassen… altijd handig in een vreemde stad). 😉 Wij gaan ook gewoon graag naar musea.

Maar ik heb ook een behoorlijke tijd het filmtheater in onze stad gefinancierd met zo’n fijn abonnement. Het leek zo leuk, zo’n onbeperkt abonnement. En dat is het ook wel, als je een echte filmliefhebber bent. Maar… dat ben ik dus niet. Ik ging toen wel naar allerlei films, omdat het “nu toch gratis was”. Maar toen ik dat abonnement niet meer had, ging ik niet meer naar de film, en betaalde ik dat geld dus ook niet meer.

Dit geldt natuurlijk ook voor tijdschriften en alle andere abonnementen die je kunt bedenken. Alleen als je het product daadwerkelijk normaal gesproken ook zou willen hebben, danwel zou willen bezoeken, is een abonnement een goede besparing. En anders is het echt zonde van het geld.

Lek 5: Je verspilt stroom, gas en water

Lichten laten branden, de kraan laten stromen, koken zonder deksels… Het is echt zonde van het geld. En een combinatie van allemaal: dromen onder de douche… Dan spoel je de energiebronnen echt letterlijk in het afvalputje weg.

Door iets meer op te letten op je energieverbruikers kun je behoorlijk wat geld binnen houden. Trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact (of gebruik van die stekkerdozen met een aan/uit-knop). Leer jezelf (én je kinderen!) aan om altijd alle lichten uit te doen als je een kamer verlaat. En laat de kraan niet stromen terwijl je je tanden poetst. Beter voor het milieu, en voor je portemonnee.

 

Lek 6: Je koopt spullen dubbel

Na een heleboel Marie-Kondo-acties op diverse plekken in ons huis, overkomt het ons steeds minder vaak. Maar vroeger kochten wij zo vaak iets dat we al hadden. Gewoon omdat we het niet konden vinden. Of gewoonweg helemaal vergeten waren dat we het bezaten. En dat zorgt niet alleen voor meer troep, maar ook vooral voor minder geld.

Lek 7: Je betaalt boetes aan de bibliotheek omdat je je boeken te laat terug brengt

Nog zo eentje waar ik me nog wel eens schuldig aan maak: bibliotheekboeken te laat terugbrengen. Maar oh, wat is dat zonde! Want hoe moeilijk is het nou eenmaal om op tijd te zijn? Niet dus. Je kunt gewoon een alert instellen op je telefoon wanneer ze terug moeten. Of het op de kalender schrijven. Of zelfs op een briefje op de deur.

Maar dan moet je wel gaan. Anders betaal je in onze stad maar liefst 90 cent per week per boek. En… ze mogen 9 boeken per kind lenen hier. En ik ook.

Nu mogen mijn kinderen (om deze reden) maar maximaal 4 boeken per keer lenen. Maar ook dat loopt op. Als we dat alledrie doen, komen we nog op 12 boeken keer 90 cent is dus € 10,80 per week. Kassa!

In veel plaatsen hebben de bibliotheken de boetes afgeschaft. Als je in zo’n plaats woont, dan is het niet zo’n drama (al gok ik dat je ook dan wel je boeken op tijd terug zou moeten brengen). Maar mocht je net als ik de pech hebben waar je nog betaalt voor vergeetachtigheid… Zonde van het geld!

Lek 8: Je vergeet te checken of het betaald parkeren is

Altijd fijn… je hebt een afspraak in een andere stad, en het is overal druk onderweg. Zodra je een parkeerplekje gevonden heb, sprint je naar je afspraak om nog op tijd te komen. En 2 uur later kom je terug bij je auto, waar dan zo’n mooie parkeerbon op hangt… Zooooo vervelend! (Ja hoor, mij gebeurt dit ook nog wel eens. Een paar weken terug nog. Weggegooid geld.)

En ook zo makkelijk te voorkomen. Als je altijd even via een parkeer-app checkt of het betaald parkeren is, weet je het altijd. Kost nauwelijks tijd, en scheelt een hoop frustratie. En geld dus.

Lek 9: Je betaalt teveel voor je telefoon- en/of internetabonnement

Als je abonnementsperiode afloopt, loopt je abonnement meestal gewoon door. Voor datzelfde tarief. En dat nadat je die dure telefoon dus allang afbetaald hebt. Natuurlijk, meestal krijg je tegenwoordig wel een seintje van je provider dat het tijd is voor een ander abonnement. Vaak ook nog met een mooie aanbieding voor een nieuwe telefoon erbij. Maar… dan moet je natuurlijk wel reageren.

Of wat dacht je van je internetabonnement. Daar zijn vaak scherpe aanbiedingen: je krijgt de eerste 6 maanden korting. Daarna betaal je tot in lengte van dagen het hoge tarief. Tenzij… je belt en opzegt. Vaak krijg je dan alsnog een aanbod tegen de aanbiedingsprijs. Of niet. Dan is overstappen naar een nieuwe provider meestal een goedkopere optie.

Lek 10: Je brengt of stuurt miskopen niet terug

Ook zoiets: je bestelt een paar leuke kleren op internet. En als ze bezorgd worden, blijken je heupen toch net iets breder dan ingeschat. Of smaller, dan kan natuurlijk ook. 🙂

In beide gevallen is het natuurlijk niet zo gek dat je de kleren weer terug wil sturen. Maar… net als bij die boeken… Dat moet je dan wel DOEN.

Je begrijpt, voor iemand die niet kan onthouden dat bibliotheekboeken echt terug moeten, is dit ook best een behoorlijke klus. Gelukkig zijn veel internetwinkels daar redelijk coulant in. En vaak kun je kleren ook nog wel iets later terugbrengen in de fysieke winkel, als terugsturen echt niet meer mag.

Maar toch… Het scheelt een hele berg geld als je ze wel gewoon op tijd terug stuurt. En niet – been there done that – dan toch maar gewoon in de kast legt en aan trekt. Zucht. Zonde.

Dicht je geldlekken en bespaar vandaag nog

Als je deze geldlekken nou eens allemaal na loopt, dan bespaar je direct geld. Vandaag nog. Doe je mee?

Ook meer besparen en blijvend besparen?

Speciaal voor mensen die méér en blijvend willen besparen heb ik een programma ontwikkeld om je financiën op orde te brengen. Als je je inschrijft, krijg je elke dag, week of maand (net wat jij wil) een mail met opdrachten. En je krijgt allerhande tools en tips. Bijvoorbeeld een mooi kasboekje. En een maaltijdplanner. Gewoon handige dingen waarmee het niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker wordt om met je financiën aan de slag te gaan.

Ik garandeer je dat je meer bespaart dan het je kost. En zo niet: dan krijg je je geld terug! Beloofd!

Ja, dat wil ik!

Geldlekken Pinterest

 

This Article Has 16 Comments
 1. Nans schreef:

  We doen het hier best goed vind ik, maar lek 5 is echt een hele lastige.
  Ik droom graag onder de douche – en dat blijf ik trouwens ook gewoon doen. Wel douche ik daarom minder vaak en combineer ik het dan met het bad van dochter. Zij fijn een (half)vol bad en ik lekker dromen.

  Met een peuter die nog niet zo handig is met handen wassen (en zich veel vies maakt / naar de wc moet enz) en die het doortrekken van de wc fantastisch vindt is het zuinig doen met water wel een lastige hoor… Maar goed… ik hou mezelf maar voor dat het leergeld is.

  • Sjoukje schreef:

   Goeie combinatie gevonden dus 🙂
   Ik vind die ook lastig hoor. Ook juist weer met iets grotere kinderen die nu zelf douchen. Dat gaat ook lang zo snel niet als toen ik ze nog mocht helpen. 🙂

 2. Ineke schreef:

  Ik vind dit toch echt wel geldlekken door beginners. Echt mensen die nog aan de start van hun consumindercarriere staan. 😉

  Ik vind het jammer dat je als doorgewinterde consuminderaar steeds minder uitdagingen krijgt, je hebt tenslotte alles al gedaan en bijna nergens is nog iets te winnen. Nu zoek het dus maar in nog goedkoper, maar nog steeds heel gezond boodschappen doen (is te doen) en alles (met een paar uitzonderingen) tweedehands kopen. Dat laatste vereist iets meer geduld, maar dat is ook juist wel weer leuk. De kringloopwinkels worden steeds mooier en de spullen die er te vinden zijn steeds beter. Dat komt omdat anderen nog steeds als gekken aan het kopen zijn, maar het zij zo…. 😀

  • mariimma schreef:

   De doelgroep van dit blog is inderdaad absolute beginners. Niks mis mee.

   Als je dit soort beginnersfouten niet maakt of nooit gemaakt hebt, dan is het tijd om je te gaan verdiepen in hoe je geld kunt laten renderen, denk ik.

   Een hele nieuwe uitdaging best spannend!!

  • Sjoukje schreef:

   Dat merk ik zelf ook inderdaad, dat het steeds lastiger wordt. Het is net als met afvallen. Die eerste kilo’s zijn er meestal zo af. Maar daarna… En met minimaliseren in het algemeen. De eerste keer dat je opruimt, kun je nog dozen vol weg doen. Maar op een gegeven moment zijn er alleen nog maar spullen met functie, en kan het toch nog te vol zijn. Wat dan?
   Gelukkig zijn er ook veel blogs voor mensen die al een paar stappen verder zijn. Ken je de blog van Mr. Fob bijvoorbeeld? Misschien is die ook wel interessant.

   • Ineke schreef:

    Ja die volg ik ook. Ben ook al een paar jaar aan het beleggen in indexfondsen bij Meesman. Degiro is hier nu bijgekomen. Zo fijn dat mensen echt over van alles en nog wat schrijven zodat je daarvan kan leren.

    Mijn opmerking over beginnerslekken was niet zo aardig, sorry daarvoor. Mariimma heeft gelijk. Iedereen moet ergens beginnen en jij biedt ze een goede start Sjoukje. 🙂 Ik ging teveel van mezelf uit.

 3. Tinka schreef:

  Het valt me op dat bijna alle voorbeelden hebben te maken met slordigheid: boeken niet op tijd terugbrengen, auto neerzetten zonder te checken of het betaald parkeren is, waardebonnen kwijt raken, abonnementen tot de eeuwigheid laten doorlopen, licht aan in ruimten waar niemand is, spullen dubbel kopen omdat je ze niet kon terugvinden in de puinhoop enz.
  Ik heb al van jongs af aan geleerd dat zorgvuldigheid belangrijk is (ruim je gymspullen op! Zet die kraan uit!). Na een vervelende reminder in m’n volwassen leven is zorgvuldig handelen een tweede natuur geworden (ik had al kletsend de voordeur dichtgetrokken zonder sleutel – aarggh, kostte €125 aan een via Marktplaats opgetrommeld schimmig figuur om ‘m open te maken).
  Een vriendin van mij is een schat, maar al jarenlang erg slordig: vergeten dat we afgesproken hadden zodat ik voor niks in de bioscoop sta, per ongeluk kaartjes gekocht voor de verkeerde datum van bepaalde theatervoorstelling, steevast een rugzak kwijtraken bij een dagje pretpark, een geleend boek van mij doorlenen aan iemand anders en nooit meer terugvragen, enz. Ik vind het best irritant en het kost inderdaad zoveel onnodig geld.

  • Sjoukje schreef:

   Dat klopt helemaal. Toch is het zo dat één op de vijf Nederlanders problematische schulden heeft, volgens het Nibud. Voor sommige mensen is het niet alleen slordigheid denk ik, maar ook gewoon onwetendheid. Ik kan me echter wel goed voorstellen dat je dat heel lastig vindt.

   • Tinka schreef:

    Problematische schulden hebben waarschijnlijk oorzaken van een andere schaalgrootte dan biebboeken niet op tijd terugbrengen, denk ik 🙂 Dat soort grote schulden zal zeker niet in geheel te wijten zijn aan slordigheden!
    Ter verduidelijking: de irritatie in de laatste zin van mijn reactie had betrekking het slordige gedrag van deze vriendin, waar ik indirect last van heb omdat ze ook mijn spullen kwijt raakt of me mee laat betalen voor kaartjes van een verkeerde datum. Ik heb inmiddels geleerd om het maar zoveel mogelijk zelf te doen, maar dan moet ik vaak ook weer maanden wachten op haar terugbetaling, waardoor ik het soms maar gewoon laat zitten want ik vind het ook vervelend om er steeds om te moeten zeuren. Nou ja, er zijn ergere dingen, maar soms erger ik me er een beetje aan.

 4. Mijn conclusie: bij mij lekt er al jaren geen geld meer weg langs de lekken die jij beschrijft.
  Dit is inderdaad iets voor beginnende consumineraars.

 5. Adrianne schreef:

  Leuke tips, mooi overzicht en ook leuk om dat onderste ding te printen als je er steeds aan herinnerd wilt worden ;). Goed idee :)!

 6. […] Geld lenen kost geld. Dat horen we tegenwoordig te pas en te onpas. Inmiddels is het bij de meeste mensen dan ook wel door gedrongen dat je veel te veel betaalt als je op krediet koopt. En je creditcard niet afbetalen… dat vinden we eigenlijk iets voor Amerikanen. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het net zo duur is om rood te staan op je betaalrekening. Ik schreef er afgelopen week ook al eens over.  […]

 7. […] 10 manieren waarop jij geld weggooit (en hoe je het zou kunnen besparen) […]

 8. […] Toch is de oplossing hetzelfde. Schrijf op wat er binnen komt. En schrijf op wat eruit gaat (zie ook Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)). Pas als je het nauwkeurig bij houdt, weet je waar je extra op kunt besparen. En waar de lekken zitten. […]

Geef een reactie