10 manieren waarop jij geld weggooit (en hoe je het zou kunnen besparen)

geldlekken

Waarschijnlijk lees je mijn blog omdat je meer geld over wil houden. En minder stress erover, dat waarschijnlijk ook. Toch lekt er soms geld weg, dat je liever had willen houden. Door nog eens goed te kijken wat jouw geldlekken zijn, kun je je spaarsaldo verhogen. Ik verzamelde 10 gebruikelijke geldlekken. Herken jij ze ook?

Lek 1: Je betaalt rente over roodstand (terwijl je wel spaargeld hebt)

Op dit moment is de rente historisch laag, zoals dat heet. De spaarrente wel te verstaan. Hooguit 0,5% krijg je, al sje goed zoekt. Wat niet zo laag is, is de rente die je betaalt over rood staan op je betaalrekening. Daar betaal je wel iets van 8 tot 14% over namelijk!

Als je op de ene rekening flink rente betaalt, en op de andere wel geld hebt, maar nauwelijks iets ontvangt, loopt het geld zo weg. Zodra je rood staat even aanzuiveren met je spaarrekening dus. (En zodra je inkomen er is, gauw weer terugstorten. 0,5% is niet veel, maar ook weer niet niks per slot van rekening.)

Lek 2: Je vergeet kortingsbonnen en cadeaukaarten te verzilveren

Ken je dat, dat je helemaal blij bent met een cadeaukaart, omdat je dan zelf iets uit mag zoeken. En… dat je dat dan nooit doet. En op een dag die bon tegenkomt, en niet eens meer weet van wie je hem gekregen hebt. Nee, ik ook niet. Hahaha, ok, toch wel. Op zich is het dan altijd weer opnieuw een cadeautje. En officieel mogen cadeaukaarten niet verlopen. Maar als je ze kwijt raakt, omdat je ze zo goed opgeruimd hebt… is het geld toch weg.

Ik heb dat nog meer met kortingsbonnen, die wel een bepaalde houdbaarheidsdatum hebben. Ik zie zo vaak leuke kortingen. Wij bewaren dat soort dingen altijd in de gang, in een bakje. Eens in de zoveel tijd ruimen we die leeg. En dan zijn er altijd wel bonnen van winkels waar we wel geweest zijn, en waarvan de bon nu dus echt niet meer geldig is. Zo zonde!

Lek 3: Je bent lid van een sportschool waar je niet heen gaat

Daar trappen we allemaal regelmatig in hè… Zeker in januari, juni en september worden er veel mensen lid van een sportschool. (Goede voornemens, nog net in die bikini willen en geschrokken van de vakantiefoto’s in bikini zullen we maar zeggen). 🙂 En in die maanden is het ook altijd vreselijk druk in sportscholen.

Weet je wanneer het niet zo druk is in sportscholen? Die maanden erna. Als de ergste schrik weg is. Maar alleen de eerste maand betalen, dat gaat natuurlijk niet. Meestal sluit je zo’n abonnement voor een aantal maanden, een half jaar of zelfs een jaar af. Dat is dan wel weer handig in januari en juni, als je in september al lid bent geworden. Maar de rest van de tijd is het toch enorm zonde.

Lang verhaal kort: ga buiten hardlopen en volg wat fitness programma’s op YouTube. Of Pinterest… 🙂 Als je het na een maand nog steeds volhoudt, kun je altijd een sportschool betalen om je te helpen met het vervolg.

Lek 4: Je hebt een ander abonnement waar je geen gebruik van maakt

Deze mooie regel geldt natuurlijk niet alleen voor de sportschool. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een jaarabonnement of jaarkaart voor te krijgen. De meeste pretparken en dierentuinen bieden er eentje. De bibliotheek natuurlijk ook. En wat dacht je van de Museumjaarkaart. Die bieden allemaal ontzettend veel voordeel, als… je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Die laatste hebben wij, en dat vind ik niet zonde van het geld. Er zijn per slot van rekening zo ontzettend veel musea (not to mention the fact dat je er vaak gratis mag plassen… altijd handig in een vreemde stad). 😉 Wij gaan ook gewoon graag naar musea.

Leuk filmabonnement…

Maar ik heb ook een behoorlijke tijd het filmtheater in onze stad gefinancierd met zo’n fijn abonnement. Het leek zo leuk, zo’n onbeperkt abonnement. En dat is het ook wel, als je een echte filmliefhebber bent. Maar… dat ben ik dus niet. Ik ging toen wel naar allerlei films, omdat het “nu toch gratis was”. Maar toen ik dat abonnement niet meer had, ging ik niet meer naar de film, en betaalde ik dat geld dus ook niet meer.

Dit geldt natuurlijk ook voor tijdschriften en alle andere abonnementen die je kunt bedenken. Alleen als je het product daadwerkelijk normaal gesproken ook zou willen hebben, danwel zou willen bezoeken, is een abonnement een goede besparing. En anders is het echt zonde van het geld.

Lek 5: Je verspilt stroom, gas en water

Lichten laten branden, de kraan laten stromen, koken zonder deksels… Het is echt zonde van het geld. En een combinatie van allemaal: dromen onder de douche… Dan spoel je de energiebronnen echt letterlijk in het afvalputje weg.

Door iets meer op te letten op je energieverbruikers kun je behoorlijk wat geld binnen houden. Trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact (of gebruik van die stekkerdozen met een aan/uit-knop). Leer jezelf (én je kinderen!) aan om altijd alle lichten uit te doen als je een kamer verlaat. En laat de kraan niet stromen terwijl je je tanden poetst. Beter voor het milieu, en voor je portemonnee.

Nog meer besparen op je energierekening? Stap jaarlijks over!

Lek 6: Je koopt spullen dubbel

Na een heleboel Marie-Kondo-acties op diverse plekken in ons huis, overkomt het ons steeds minder vaak. Maar vroeger kochten wij zo vaak iets dat we al hadden. Gewoon omdat we het niet konden vinden. Of gewoonweg helemaal vergeten waren dat we het bezaten. En dat zorgt niet alleen voor meer troep, maar ook vooral voor minder geld.

Lek 7: Je betaalt boetes aan de bibliotheek omdat je je boeken te laat terug brengt

Nog zo eentje waar ik me nog wel eens schuldig aan maak: bibliotheekboeken te laat terugbrengen. Maar oh, wat is dat zonde! Want hoe moeilijk is het nou eenmaal om op tijd te zijn? Niet dus. Je kunt gewoon een alert instellen op je telefoon wanneer ze terug moeten. Of het op de kalender schrijven. Of zelfs op een briefje op de deur.

Maar dan moet je wel gaan. Anders betaal je in onze stad maar liefst 90 cent per week per boek. En… ze mogen 9 boeken per kind lenen hier. En ik ook.

Minder boeken per keer lenen

Nu mogen mijn kinderen (om deze reden) maar maximaal 4 boeken per keer lenen. Maar ook dat loopt op. Als we dat alledrie doen, komen we nog op 12 boeken keer 90 cent is dus € 10,80 per week. Kassa!

In veel plaatsen hebben de bibliotheken de boetes afgeschaft. Als je in zo’n plaats woont, dan is het niet zo’n drama (al gok ik dat je ook dan wel je boeken op tijd terug zou moeten brengen). Maar mocht je net als ik de pech hebben waar je nog betaalt voor vergeetachtigheid… Zonde van het geld!

De allerleukste bespaarboeken uit de bibliotheek halen? Check deze lijst eens.

Lek 8: Je vergeet te checken of het betaald parkeren is

Altijd fijn… je hebt een afspraak in een andere stad, en het is overal druk onderweg. Zodra je een parkeerplekje gevonden heb, sprint je naar je afspraak om nog op tijd te komen. En 2 uur later kom je terug bij je auto, waar dan zo’n mooie parkeerbon op hangt… Zooooo vervelend! (Ja hoor, mij gebeurt dit ook nog wel eens. Een paar weken terug nog. Weggegooid geld.)

En ook zo makkelijk te voorkomen. Als je altijd even via een parkeer-app checkt of het betaald parkeren is, weet je het altijd. Kost nauwelijks tijd, en scheelt een hoop frustratie. En geld dus.

Lek 9: Je betaalt teveel voor je telefoon- en/of internetabonnement

Als je abonnementsperiode afloopt, loopt je abonnement meestal gewoon door. Voor datzelfde tarief. En dat nadat je die dure telefoon dus allang afbetaald hebt. Natuurlijk, meestal krijg je tegenwoordig wel een seintje van je provider dat het tijd is voor een ander abonnement. Vaak ook nog met een mooie aanbieding voor een nieuwe telefoon erbij. Maar… dan moet je natuurlijk wel reageren. Vaak is het goedkoper om een maandelijks opzegbaar sim-only abonnement af te sluiten op zo’n moment.

Of wat dacht je van je internetabonnement. Daar zijn vaak scherpe aanbiedingen: je krijgt de eerste 6 maanden korting. Daarna betaal je tot in lengte van dagen het hoge tarief. Tenzij… je belt en opzegt. Vaak krijg je dan alsnog een aanbod tegen de aanbiedingsprijs. Of niet. Dan is overstappen naar een nieuwe provider meestal een goedkopere optie.

Lek 10: Je brengt of stuurt miskopen niet terug

Ook zoiets: je bestelt een paar leuke kleren op internet. En als ze bezorgd worden, blijken je heupen toch net iets breder dan ingeschat. Of smaller, dan kan natuurlijk ook. 🙂

In beide gevallen is het natuurlijk niet zo gek dat je de kleren weer terug wil sturen. Maar… net als bij die boeken… Dat moet je dan wel DOEN.

Je begrijpt, voor iemand die niet kan onthouden dat bibliotheekboeken echt terug moeten, is dit ook best een behoorlijke klus. Gelukkig zijn veel internetwinkels daar redelijk coulant in. En vaak kun je kleren ook nog wel iets later terugbrengen in de fysieke winkel, als terugsturen echt niet meer mag.

Maar toch… Het scheelt een hele berg geld als je ze wel gewoon op tijd terug stuurt. En niet – been there done that – dan toch maar gewoon in de kast legt en aantrekt. Zucht. Zonde.

Dicht je geldlekken en bespaar vandaag nog

Als je deze geldlekken nou eens allemaal na loopt, dan bespaar je direct geld. Vandaag nog.

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: