Poetsen en schulden aflossen op zijn Amerikaans… Ik kan er geen genoeg van krijgen

Via een Amerikaanse Facebook-groep kwam ik pas per ongeluk terecht op de blog Mama B’s inspired homemaking. (Heb je dat ook wel eens, dat je per ongeluk op een link klikt, en dan helemaal blij verbaasd bent met waar je terecht bent gekomen?). Ik lees graag Amerikaanse blogs over geldzaken. Sowieso omdat je er leuke tips vindt, die je hier niet altijd tegen komt. Maar ook omdat ze vaak zo’n mooi inkijkje geven in een andere cultuur. En ook op deze blog komen beide onderdelen veelvuldig aan bod.

Wie is Mama B

Mama B is Becca. Ze is haar blog gestart om haar huishoudkunsten en -flaters te delen met de mensen om haar heen. Zowel schoonmaken als budgetteren is een beetje een obsessie voor haar, dus… ze weet er in ieder geval veel over. 🙂 Daarnaast maakt ze veel zelf en naait ze de mooiste dingen. Een beetje de Amerikaanse Adrianne denk ik. 🙂

Waar gaat de blog over?

Haar blog Mama B’s inspired homemaking is relatief nieuw. Ze schrijft er wel al even op, maar pas sinds kort doet ze het op regelmatige basis. De blog heeft vijf thema’s: huishouden, familiezaken, intentional living, doe-het-zelf en… financiën. En die laatste categorie, daar is het me natuurlijk om te doen. (En ok, ze schrijft ook hoe je een perfect schoonmaakplan kan maken. 🙂 Dat is niet helemaal mijn ding, maar ik lees graag over hoe anderen dat doen, haha.)

Grote schulden

Net als veel Amerikanen begon Becca haar volwassen leven met grote schulden. Op haar blog vertelt ze hoe ze hieraan gekomen is. In tegenstelling tot veel andere “debt-stories” is het geen verhaal van “ik ging naar school en had een enorme lening, waar ik niet onderuit kon”. Nee. Becca is heel eerlijk. Ze heeft gewoon domme dingen gedaan. Ze leerde als kind niet goed met geld om gaan, en als volwassene vond ze een mooie auto belangrijker dan een spaarrekening.  “A few years of, ahem, irresponsible behavior disguised as “fun”, and I finally got to work.”

Sinds kort is ze echter serieus aan de slag met haar schulden en haar budget. Ze heeft de cursus van Dave Ramsey (de Amerikaanse geldgoeroe) gevolgd, en volgt keurig zijn plan: in stapjes lost ze nu eerst zo snel mogelijk al haar schulden af.

In het artikel Our Debt Journey (Hint, it’s pretty ugly) lees je het hele verhaal.

Financiële tips

Op haar blog geeft Becca tips over omgaan met geld. Zo legt ze het enveloppensysteem van Dave Ramsey heel mooi uit. Dat wil zeggen: de basis, en nog wat extra. Ze gebruikt namelijk maar liefst 16 enveloppen. 🙂

Elke maand stopt ze een klein bedragje in elke envelop. Zo spaart ze in een paar maanden genoeg geld bij elkaar om naar de kapper te gaan bijvoorbeeld. Het is een beetje het ouderwetse spaarpotjessysteem, met enveloppen dus.

Ik doe eigenlijk hetzelfde, maar dan op mijn bankrekening. Ik maak ook elke maand geld over voor mijn ziektekostenverzekering bijvoorbeeld. En eens in het jaar betalen we het hele bedrag.

Lekker lezen

Hoewel de blog nog relatief nieuw is, en nog niet heel veel artikelen bevat, vind ik het toch een lekker leesvoer. Juist vanwege dat inkijkje in een toch zo andere cultuur. En omdat er misschien wel weinig, maar toch hele zinvolle tips te vinden zijn. Veel leesplezier!

 

This Article Has 9 Comments
 1. Daantje schreef:

  Klinkt als een leuke blog. 🙂 Ik volg nu ook het systeem van Dave Ramsey. Het enige wat ik nog lastig vind is dat hij aanraad eerst €1000 sparen, daarna schulden aflossen. Maar toen ik startte met DR had ik al méér gespaard. In feite moet ik dat dan nu in de schuld steken, maar ik vind dat een heel eng idee, om maar een buffer van €1.000 te hebben… (sorry ik dwaal af!)

  • Sjoukje schreef:

   Ja, dat kan ik me voorstellen, dat heb ik zelf ook wel een beetje. Maar in jouw geval is het ook minder noodzakelijk (om zo weinig spaargeld aan te houden) dan in de Amerikaanse gevallen. Daar zijn de rentes veel hoger dan op onze studieleningen. Als je consumptieve leningen hebt, dan ben ik het volledig met Ramsey eens. Maar als het om een Nederlandse studielening gaat, is versneld aflossen net wat minder noodzakelijk (tenminste, als dat ten koste van je safety net gaat).

 2. Helga schreef:

  Ik kende het blog nog niet, dankje voor de tip.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben dol op het ontdekken van nieuwe blogs. Er kan dan een hele nieuwe wereld voor je open gaan. Ik ga haar blog zeker eens bezoeken.

 4. Consuminderen schreef:

  Klinkt interessant. Toen ik werkte had ik veel aan mijn eigen in excel gemaakte schoonmaakplan. Nu volg ik het nauwelijks meer. Als je thuis bent is het meer troep en opruimen, dan je werkt. Opgeruimde dame lijkt mij.

Geef een reactie