Krijg je papierstroom onder controle: Zo verwerk jij je post super snel!

Alhoewel we tegenwoordig steeds meer post digitaal krijgen, komt er toch nog altijd een flinke berg op papier binnen. Uitnodigingen voor ledenvergaderingen, reclamepost (zelfs met een NEE/NEE-sticker...), brieven van school, verzekeringspolissen, brieven van de gemeente... (En heel soms ook zo'n nare van het Centraal Justitieel Incassobureau... Zo irritant!) 

De afgelopen weken kon je hier lezen hoe je af komt van de achterstallige stapel papier. Maar hoe zorg je er nu voor dat je het netjes houdt, die papierwinkel die je brievenbus binnendringt?

Speciaal voor Meer geld, minder stress heeft Helga Post van Firma Huishouden een mini-cursus geschreven over het opruimen van je administratie. 

Deze bestaat uit de volgende zes delen:

Vandaag lees je het allerlaatste deel van deze mini-cursus voor het opruimen van je administratie: Helga's 8 administratie-supertips. 

Tip 1 Doe het nu

Doe het nu! Als je meteen naar je post kijkt, of in ieder geval dezelfde dag dat je het ontvangt, ben je al op de goede weg. Wanneer je dagelijks naar je post kijkt, groeit de stapel niet. Dat is zeker.

Tip 2: Open je post naast de oud-papier-bak

Open je post in de buurt van de oud-papier-bak. Voor mij is dat in de keuken, bij het aanrecht. Gooi alle reclame en andere ongeadresseerde post die je niet interesseert meteen weg. Dat geldt ook voor je lege enveloppen.

Tip 3: Houd een nietmachine bij de hand

Houd een nietmachine bij de hand. Daarmee kun je poststukken die je moet bewaren en uit meerdere pagina's bestaan direct aan elkaar nieten. 

Tip 4: Beslis direct

Bekijk de overgebleven post en beslis meteen wat ermee moet gebeuren: regelen, archiveren, terugdoen of weggooien. Denk niet "Ik doe het later" want van uitstel komt afstel. Bovendien kijk je er dan twee keer naar en dat is zonde van je tijd.

Stop regelzaken vervolgens ook direct in de map met Lopende zaken. En stop te archiveren papieren direct in de doos met "archiveren". Die ruim je vervolgens eens per week leeg. 

Tip 5: Zeg saaie tijdschriften op

Stel dat er een tijdschrift of iets anders bij zit waar je een abonnement op hebt en je hebt de neiging om het aan de kant te leggen, zeg het dan op. Je bent niet enthousiast genoeg om er nog geld aan te besteden.

Dat scheelt je volgende maand geld én opruimtijd!

Tip 6: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Doe dit ook met je e-mail. Als je een nieuwsbrief of andere informatie via mail ontvangt en je neemt niet de moeite het te lezen of denkt ik doe het later wel... Van hetzelfde laken een pak. Zeg het op.

Tip 7: Bewaar uitnodigingen op één plek

Bewaar uitnodigingen, afspraken e.d. allemaal op één plek. Ik hang ze bijvoorbeeld op mijn magneetbord en noteer de datum in mijn mobiele agenda.

Tip 8: Ruim reclame direct op of haal een nee/nee-sticker

Veel post die we ontvangen bestaat uit reclame. Besluit of je er iets mee gaat doen, bijvoorbeeld gebruiken voor je weekmenu, de aanbiedingen, etc. (zoals ik). Is dit het geval; doe dit dan meteen, scheur de aanbieding eruit en bewaar het bij je spullen (kladblok) waarmee je je weekmenu en boodschappenlijst maakt.

Is dit niet het geval; breng het meteen naar de papierbak. Weg is weg. Of beter nog, plak een sticker op je brievenbus zodat je geen reclame meer ontvangt.

Helga Bedankt!

Helga, bedankt voor deze superleuke mini-cursus en handige tips! We hebben er veel van geleerd.

Wil je meer lezen van opruimcoach Helga? Check dan eens haar blog Firma Huishouden. Daar vertelt ze je alles over het op orde krijgen én houden van je huis. 

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com. Afbeelding van een oude overvolle brievenbus die leeggehaald moet worden gemaakt door Flash-ka/Shutterstock

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: