5 tips om te besparen op groente en fruit

besparen op groente en fruit

Het voedingscentrum heeft nog niet zo lang geleden haar richtlijnen aangepast. In plaats van het jarenlange 2 stuks fruit en 2 ons groente dienen we maar liefst 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Het wordt er niet makkelijker op, en al helemaal niet goedkoper.

Daarom vandaag een aantal tips om goedkoop aan je vitamientjes te komen en te besparen op groente en fruit.

Meer lezen over goedkoop boodschappen doen? Lees bijvoorbeeld Hoe kun je extra besparen op boodschappen? 3 toptips! en Goedkoop boodschappen doen? Gebruik deze handige truc

Tip 1: koop alleen producten die in het seizoen zijn (en dus in de aanbieding)

Als je in de winter sla koopt en in de zomer pompoen, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je dat omdraait. Op de website van Milieu Centraal kun je een groente- en fruitkalender downloaden. Daarop kun je precies zien wat er nu van het land komt, en wat je dus relatief goedkoop kunt inkopen.

Tip 2: haal je groente en fruit op de markt

Zeker aan het eind van de dag kun je op de markt goedkoop groente en fruit kopen. Rond een uur of 5 willen alle marktkoopmensen wel af van hun “3 dozen aarbeien voor 2 eurootjes” of wat dan ook. Het is misschien wat minder vers dan ’s morgens vroeg, maar vaak nog een stuk verser dan uit de supermarkt. Zeker als je een wat grotere hoeveelheid meeneemt, is het relatief goedkoop. Alles in een keer koken, in porties verdelen en invriezen en je voldoet wekenlang goedkoop aan de groentewensen van het voedingscentrum.

Tip 3: bezoek plattelandswinkels

Als ik naar mijn ouders in “het groene hart” rij, kom ik altijd langs een paar boerderijen met uithangbordjes. Daarop staat dan bijvoorbeeld “open haardhout te koop” (sorry, niet relevant, maar wel leuk), of “aardappelen en uien”. De aardappelen en uien gaan daar per 5 kilo en de prijs verschilt per dag. Eén ding is zeker: het is een stuk goedkoper dan in de keurige kilozakjes van de supermarkt.

onions-1397037_640

Tip 4: sla diepvriesgroente- en fruit groot in als het in de aanbieding is

Mijn kinderen zijn echt gek op frambozen, ze eten ze echt als snoepjes. Nu waren de frambozen de afgelopen weken niet zo heel duur, maar meestal kost een klein minibakje zo’n 3 euro. Daarom ben ik zo blij met van dat los gevroren diepvriesfruit, dat je bij zo’n beetje alle supermarkten in van die leuke doosjes kunt kopen. Frambozen, aardbeien, mango, bramen, zwarte bessen, you name it, ze hebben het. De prijs varieert van € 1,15 tot € 1,99 per doosje (afhankelijk van je favoriete supermarkt en type fruit). Af en toe zijn deze doosjes voor de helft van de prijs. Dan koop ik er altijd een stuk of 20. 1 doosje is namelijk al zo’n 4 stuks fruit waard. Dus als ik ’s morgens zo’n doosje door de pap roer, zit mijn hele gezin voor nog geen euro al op de helft van de gewenste fruithoeveelheid, voor 8 uur ’s morgens. Win-win!

berries-1493905_1280

Groente in de aanbieding

Groente die ik graag in diepvriesvariant koop, zijn sperziebonen en broccoliroosjes. De eerste omdat je bijna nergens goede biologische sperziebonen kunt kopen (blijkbaar zijn die heel moeilijk te kweken, ze liggen altijd halfrot in de supermarkt). Uit de diepvries zijn ze wel goed, en vaak ook niet duur.

Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik lust dus geen broccoli. We eten het daarom ook eigenlijk bijna nooit, hoewel mijn kinderen het wel zo naar binnen happen. En er zijn van die dagen dat we geen zin hebben om echt te koken, maar we ook echt nog wat vitamines kunnen gebruiken. Dan gooi ik wat van die roosjes in de magnetron, en klaar. Kinderen blij, mama blij. En in de aanbieding ingekocht, dus lekker goedkoop.

Tip 5: maak gebruik van de… (tromgeroffel)… moestuin

Die zagen we allemaal wel aankomen hè. Ik maak aan het eind van deze zomer nog wel de balans op, want eerlijk gezegd is een moestuin in de grote stad eigenlijk helemaal niet zo goedkoop. (Lees ook: Waarom een moestuin ons geen geld bespaart… En we er tóch eentje hebbenDat wil zeggen, als je het op mijn manier doet. Als je Eline’s goede voorbeeld volgt, valt het allemaal wel mee.

Andere moestuinen tellen ook

Wat sowieso heel kostenefficiënt is: mensen in je omgeving met een moestuin. Of bijvoorbeeld kinder- of stadsboerderijen met een moestuin. Die kroppen sla zijn namelijk allemaal op hetzelfde moment klaar voor op tafel. En de eerste avond is het nog leuk natuurlijk, maar na vier keer sla eten, komt dat hier niet meer zonder ruzie de buikjes in. Dus dan gaan we uitdelen. En… dat doen andere mensen met een moestuin dus ook. Er zijn er natuurlijk bij die het allemaal heel keurig coördineren en/of alleen maar groenten kweken die ze kunnen inmaken/invriezen/drogen. Mijn ervaring is echter dat de meeste mensen met een moestuin op een zeker moment heel gul worden. Maak er vooral gebruik van!

De courgettes aan onze courgetteplant hebben inmiddels ook weer de grootte van een dijbeen bereikt. Ze zeggen dat het niet lekker meer is dan, maar mijn ervaring is dat het nog altijd prima soep oplevert. Bij onze stadsboerderijen delen ze die enorme dingen dan ook graag gratis uit. Rasp ze, kook ze zonder extra vocht, bouillonblokje en een gefruit uitje erbij en smullen maar!

Wat doe jij om te besparen op groente en fruit?

Wat doe jij om goedkoop aan groente en fruit te komen? Lukt het jou om te besparen op groente en fruit? En eten jullie genoeg groente en fruit? Vertel het me in de reacties!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 
groente&fruitbesparen
groente en fruit besparen 2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: