5 tips om te besparen op groente en fruit

Het voedingscentrum heeft nog niet zo lang geleden haar richtlijnen aangepast. In plaats van het jarenlange 2 stuks fruit en 2 ons groente dienen we maar liefst 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Het wordt er niet makkelijker op, en al helemaal niet goedkoper. tomatoes-1403075_640

Daarom vandaag een aantal tips om goedkoop aan je vitamientjes te komen.

Tip 1: koop alleen producten die in het seizoen zijn (en dus in de aanbieding)

Als je in de winter sla koopt en in de zomer pompoen, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je dat omdraait. Op de website van Milieu Centraal kun je een groente- en fruitkalender downloaden. Daarop kun je precies zien wat er nu van het land komt, en wat je dus relatief goedkoop kunt inkopen.

Tip 2: haal je groente en fruit op de markt

Zeker aan het eind van de dag kun je op de markt goedkoop groente en fruit kopen. Rond een uur of 5 willen alle marktkoopmensen wel af van hun “3 dozen aarbeien voor 2 eurootjes” of wat dan ook. Het is misschien wat minder vers dan ’s morgens vroeg, maar vaak nog een stuk verser dan uit de supermarkt. Zeker als je een wat grotere hoeveelheid meeneemt, is het relatief goedkoop. Alles in een keer koken, in porties verdelen en invriezen en je voldoet wekenlang goedkoop aan de groentewensen van het voedingscentrum.

Tip 3: bezoek plattelandswinkelsonions-1397037_640

Als ik naar mijn ouders in “het groene hart” rij, kom ik altijd langs een paar boerderijen met uithangbordjes. Daarop staat dan bijvoorbeeld “open haardhout te koop” (sorry, niet relevant, maar wel leuk), of “aardappelen en uien”. De aardappelen en uien gaan daar per 5 kilo en de prijs verschilt per dag. Eén ding is zeker: het is een stuk goedkoper dan in de keurige kilozakjes van de supermarkt.

Tip 4: sla diepvriesgroente- en fruit groot in als het in de aanbieding is

Mijn kinderen zijn echt gek op frambozen, ze eten ze echt als snoepjes. Nu waren de frambozen de afgelopen weken berries-1493905_1280niet zo heel duur, maar meestal kost een klein minibakje zo’n 3 euro. Daarom ben ik zo blij met van dat los gevroren diepvriesfruit, dat je bij zo’n beetje alle supermarkten in van die leuke doosjes kunt kopen. Frambozen, aardbeien, mango, bramen, zwarte bessen, you name it, ze hebben het. De prijs varieert van 1,15 tot 1,99 per doosje (afhankelijk van je favoriete supermarkt en type fruit). Af en toe zijn deze doosjes voor de helft van de prijs. Dan koop ik er altijd een stuk of 20. 1 doosje is namelijk al zo’n 4 stuks fruit waard. Dus als ik ’s morgens zo’n doosje door de pap roer, zit mijn hele gezin voor nog geen euro al op de helft van de gewenste fruithoeveelheid, voor 8 uur ’s morgens. Win-win!

Groente die ik graag in diepvriesvariant koop, zijn sperziebonen en broccoliroosjes. De eerste omdat je bijna nergens goede biologische sperziebonen kunt kopen (blijkbaar zijn die heel moeilijk te kweken, ze liggen altijd halfrot in de supermarkt). Uit de diepvries zijn ze wel goed, en vaak ook niet duur. En ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik lust dus geen broccoli. We eten het daarom ook eigenlijk bijna nooit, hoewel mijn kinderen het wel zo naar binnen happen. En er zijn van die dagen dat we geen zin hebben om echt te koken, maar we ook echt nog wat vitamines kunnen gebruiken. Dan gooi ik wat van die roosjes in de magnetron, en klaar. Kinderen blij, mama blij. En in de aanbieding ingekocht, dus lekker goedkoop.

Tip 5: maak gebruik van
de… (tromgeroffel)… moestuin

Die zagen we allemaal wel aankomen he. Ik maak aan het eind van deze zomer nog wel de balans op, want eerlijk gezegd is een moestuin in de grote stad eigenlijk helemaal niet zo goedkoop. Maar wat dan wel weer heel kostenefficiënt is: mensen in je omgeving met een moestuin. Of bijvoorbeeld kinder- of stadsboerderijen met een moestuin. Die kroppen sla zijn namelijk allemaal op hetzelfde moment klaar voor op tafel. En de eerste avond is het nog leuk natuurlijk, maar na vier keer sla eten, komt dat hier niet meer zonder ruzie de buikjes in. En dan gaan we uitdelen. En… dat doen andere mensen met een moestuin dus ook. Er zijn er natuurlijk bij die het allemaal heel keurig coördineren en/of alleen maar groenten kweken die ze kunnen inmaken/invriezen/drogen. Mijn ervaring is echter dat de meeste mensen met een moestuin op een zeker moment heel gul worden. Maak er vooral gebruik van!

De courgettes aan onze courgetteplant hebben inmiddels ook weer de grootte van een dijbeen bereikt. Ze zeggappetite-1239182_640en dat het niet lekker meer is dan, maar mijn ervaring is dat het nog altijd prima soep oplevert. Bij onze stadsboerderijen delen ze die enorme dingen dan ook graag gratis uit. Rasp ze, kook ze zonder extra vocht, bouillonblokje en een gefruit uitje erbij en smullen maar!

 

 

Wat doe jij om goedkoop aan groente en fruit te komen? Eten jullie genoeg groente en fruit?

This Article Has 11 Comments
 1. Sas schreef:

  Leuke en bruikbare tips.

  Ik zag dat je had staan dat je pompoen niet in de zomermaanden moet kopen vanwege dat het een wintergroente is, dit is maar gedeeltelijk waar. Je hebt namelijk in de zomer ook zomer pompoen verkrijgbaar vanaf augustus. Het is ook slim om deze pompoen te eten omdat je een extra goede weerstand opbouwt voor de komende herfst en winter.

 2. ChoCho schreef:

  Sorry hoor, maar dat heb ik hier in België nog nooit meegemaakt op de wekelijkse markt…. ze pakken gewoon hun waren in en wég zijn ze. Niks niet goedkoper aanbieden hoor :/

  • meergeldminderstress schreef:

   Oh wat jammer! Het gebeurt hier ook niet altijd overal, maar zeker op zaterdag kun je goede deals krijgen.

 3. Lot schreef:

  Ik vind de kraampjes langs de weg echt niet goedkoper. De goedkope supermarkt is echt veel goedkoper.

  Kersen bij kraampje 6 euro kilo (wel erg lekker) bij AH 4 vorige week.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ik had vorige week een enorme bak frambozen bij zo’n stalletje voor een euro. Daar hadden ze ook kersen voor twee euro.
   Je hebt gelijk hoor, het is een kwestie van geluk en goed opletten.

 4. doortjesblog schreef:

  Hier kopen we ook regelmatig groenten uit de diepvries en gelukkig staat onze tuin nu vol met frambozen <3 de bramen komen er straks aan, dus dat scheelt ook al een heleboel!

 5. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik koop graag bij de Lidl. En ik koop natuurlijk seizoensgroentes en aanbiedingen.

  • VeggieMo schreef:

   Ik kijk bij de boodschappenfolders vooral naar de aanbiedingen van groente en fruit. Wat betreft fruit en zeker bij appels, vind ik AH in de zomermaanden voordeliger en hun appels zijn meestal van betere kwaliteit.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, wij ook inderdaad

 6. Jantine schreef:

  Ik koop meestal ook juist bij de Lidl, omdat de groente en fruit daar beter is dan bij de AH.

  Verder: als je paprika en ui in het seizoen koopt, kan je het heel makkelijk invriezen. Ik snijd de paprika meestal in blokjes, en dan kan het zo de vriezer in. Als ik dan snel bijvoorbeeld pastasaus wil maken, hoef ik het alleen maar uit de vriezer te halen.

  Qua diepvriesgroente is spinazie ook heel fijn. Gewoon met aardappels en vlees, of als een ‘studentenmaaltijd’ (zo heb ik die leren maken) met spekjes door de pasta heen.

Geef een reactie