Waarom zou je besparen als het niet hoeft…

Stel je voor… je hebt eigenlijk genoeg geld. Zat geld eigenlijk, als je er echt goed over nadenkt. Je woont in Nederland, je hebt een baan, je kunt je hypotheek elke maand betalen. Je gaat regelmatig uit eten. Als er iets te vieren is, doe je dat ook fijn. Je kunt elk jaar op vakantie. Twee keer zelfs. Of eigenlijk wel drie keer, als je het weekendje met de familie meerekent.
En toch… heb je het idee dat je zou moeten sparen. En besparen. Extra geld op je spaarrekening krijgen. Waarom zou je dat nou doen?
Tips om te besparen gevraagd
Ik krijg heel vaak mail van lezers (waarvoor dank!) en bijna altijd schrijven ze dat ze op zoek zijn naar tips om meer te besparen. Soms zijn dat mensen waarbij besparen bittere noodzaak is. Maar veel vaker krijg ik mails van mensen die zeggen wel willen te besparen, maar het in de praktijk toch niet voor elkaar krijgen. Ze zouden het wel een heel goed idee vinden… Het klinkt als een plan dat ze zouden moeten hebben. Net zoals ik afvallen een goed plan vind. 😉
Maar ja hè. Shoppen vinden ze ook leuk. Oh, behalve als het om boodschappen gaat. Die moeten gewoon uit één supermarkt komen. Want rondfietsen voor aanbiedingen… Dat is weer wat teveel van het goede.
Waarom zou je moeten besparen?
Als je schulden hebt, of elke maand met moeite de eindjes weer aan elkaar kunt knopen, dan is besparen niet echt een keuze. Maar als je genoeg geld hebt om gewoon van te leven, een nette spaarrekening om de eventuele kapotte wasmachine te vervangen en de auto te kunnen repareren, moet je dan wel willen besparen?
Nou nee. Dat moet zeker niet. Als je een buffer hebt die jij groot genoeg acht, en niet constant rood staat, dan hoeft dat in principe niet.
Waarom zou je dan willen besparen?
Nu komen we bij het punt waarom die lezers me mailen. Want als je niet moet besparen, maar het wel wil, hoe doe je dat dan?
Dat vind ik altijd een leuke om over na te denken. Daar liep ik zelf ook tegenaan, in 2013, toen ik begon met besparen. Op dat moment hadden wij beiden een bijna fulltime baan, die goed betaalde. We konden alles gewoon prima betalen. En we hadden een keurige spaarrekening voor alle noodgevallen. En voor onze mooie vakanties. Maar toch kregen we het op een gegeven moment op ons heupen.
Wat is het probleem dan eigenlijk?
Eigenlijk is het een vraag naar motivatie. Want die bespaartips, die staan overal. Google erop, en je vindt ze. Lees mijn blog een middagje en je komt er vast nog een lading tegen die je nog niet toepaste. Dus dat is het probleem meestal ook niet.
Wat wel? Die handige bespaartips ook echt uitvoeren. Dat is het lastige. Het is net als wanneer je moet afvallen. Als je acuut moet afvallen voor je gezondheid, is het makkelijker om motivatie te vinden, dan wanneer je het eigenlijk zou moeten doen omdat dat beter voor je is… Of het makkelijker is om het ook voor elkaar te krijgen, dat zeg ik niet hè. Maar je hoeft in ieder geval niet te zoeken in je hoofd naar de redenen waarom.
Hetzelfde geldt voor besparen
En dat geldt voor besparen net zo. Als je geen geld hebt, en het wel nodig hebt, dan heb je een externe reden om hiermee aan de slag te gaan. (Nogmaals, dat maakt het niet makkelijk!)
Maar als je wel geld hebt, en je wil besparen, dan heb je intrinsieke motivatie nodig: dan moet je jezelf motiveren.
Hoe motiveer je jezelf om te besparen?
Jezelf motiveren kun je doen door op zoek te gaan naar argumenten die ook voor jou zwaar genoeg wegen. Zo zwaar dat ze belangrijker zijn dan die leuke nieuwe tas. Of dat leuke etentje. Of wat het ook is waar jouw geld te snel heen vliegt.
Argument 1: voor later
Het is het eeuwige gevecht tussen lange en kort termijn hè. Denk er eens over na. Als je nu alles prima kunt betalen, is dat dan over 10 jaar nog steeds zo? Wat nou als je je baan kwijt raakt? Of als je – net als ik – op een dag gewoon klaar bent met de “ratrace” en je kinderen wel eens zelf uit school wil halen? Kan je dat dan ook nog prima betalen?
Het gaat daarbij dus niet per se om te sparen voor als je oud bent hè! Maar wel voor iets later dan nu.
Argument 2: voor leukere dingen
Mijn eigen argument om te besparen is trouwens niet meer voor later. Tenminste… niet volledig. Ik leef nu al het leven waar ik jaren voor spaarde. Ik ben niet meer bang mijn baan kwijt te raken. Op dit moment is het vergroten van onze spaarrekening dan ook niet per se het doel.
Besparen op saaie dingen
Maar we willen die spaarrekening ook niet verkleinen natuurlijk! En daarom besparen we nu op alles waar we op kunnen besparen dat wij niet leuk vinden. En doordat we besparen op dingen die ons niet boeien, hebben we genoeg geld voor de dingen die we wel leuk vinden.
We letten op bij het boodschappen doen, en we zijn zuinig op energie. We pakken de fiets vaak. En we kopen niet te vaak nieuwe kleren.
En uitgeven aan leuke dingen
Daardoor hoeven we niet te besparen op uitstapjes en vakanties. Ok, we gaan in Europa op vakantie in plaats van naar Argentinië, zolang mijn inkomen nog niet op het oude niveau terug is. En we gaan twee weken in plaats van drie.
Als we helemaal niet zouden gaan, dan zouden we veel meer kunnen sparen. Maar we vinden het leuk om op vakantie te gaan.
Zoek een evenwicht om te besparen als het niet hoeft
Besparen kun je het beste volhouden door op zoek te gaan naar het evenwicht. Bespaar op saaie dingen en op dingen waarbij het je niet uit maakt. Zoals bij welke energieleverancier je zit. En bij welke zorgverzekeraar. Om maar wat te noemen.
Niet merktrouw
Het maakt mij ook bijzonder weinig uit of ik de melk van de Aldi of van de Albert Heijn heb. Het is allebei wit. Ik koop het waar het het goedkoopst is (en biologisch, dat dan weer wel). En als het wasmiddel de ene keer bij winkel A en de volgende keer bij winkel B in de aanbieding is, dan ga ik de ene keer naar winkel A en de volgende week naar winkel B. Ik ben niet merktrouw in producten die ik saai vind. Dat maakt besparen veel makkelijker.
De beste manier om te besparen als het niet per se nodig is, is zoeken naar dat evenwicht. Door te besparen op dingen die je niet zo belangrijk vindt, kun je meer uitgeven aan dingen die jij wel heel belangrijk vindt. Misschien zijn dat juist kleren. Of lekker eten. Het maakt niet uit. Zolang je weet waar je het voor doet, gaat het je zeker lukken!
Waarom wil jij besparen? En waarop? En waarop juist niet? Ik ben benieuwd!